01/12/2021

Ερώτηση 37 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πειθαρχικές διώξεις έναντι συνδικαλιστών του Πυροσβεστικού Σώματος

Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέθεσαν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Σπίρτζη με θέμα: «Πειθαρχικές διώξεις έναντι συνδικαλιστών του Πυροσβεστικού Σώματος». Την ερώτηση συνυπογράφει και η Γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

- Λάβαμε γνώση, μετά από έγγραφες καταγγελίες των εκπροσώπων της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών – Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.», περί του ότι πυροσβέστες, νόμιμα εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, όπως επίσης και εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων της, διώκονται πειθαρχικά εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης και τιμωρούνται με εξοντωτικές πειθαρχικές ποινές.

- Συνδικαλιστές πυροσβέστες έρχονται αντιμέτωποι με Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις, κλήσεις ενώπιον των Ανακριτικών Πειθαρχικών Συμβουλίων και τιμωρούνται με βαρύτατες πειθαρχικές ποινές, ακόμα κι αυτής της αργίας δι’ απόλυσης, όπως συνέβη προσφάτως στον 2ο Αντιπρόεδρο της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π..

- Πιο συγκεκριμένα, διώκονται ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π., κατόπιν εξώδικης δήλωσης διαμαρτυρίας και πρόσκλησης του πρώην Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

- Στους παραπάνω επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή του προστίμου με στέρηση των αποδοχών τους, με αιτιολογία που καταδεικνύει σαφώς ότι διώχθηκαν για την συνδικαλιστική τους δράση.

- Περαιτέρω, πληροφορηθήκαμε ότι επιβλήθηκε στον Πρόεδρο και στον Γενικό Γραμματέα του Σωματείου Ιωαννίνων η πειθαρχική ποινή της στέρησης αποδοχών επειδή ζήτησαν τα οφειλόμενα ρεπό των μελών του σωματείου τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Αν έχει λάβει γνώση ότι τα τελευταία δύο χρόνια λαμβάνει χώρα εκτεταμένη εφαρμογή του Πειθαρχικού Δικαίου στο Πυροσβεστικό Σώμα, όχι προς τον σκοπό της διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του, αλλά προκειμένου να αποκλειστούν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτό;

2. Αν συναινεί και εγκρίνει την διαπιστούμενη «εργαλειοποίηση» του Πειθαρχικού Δικαίου ως μέσο εκφοβισμού των εργαζομένων και περιστολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων;

3. Με ποιον τρόπο σκοπεύει να θωρακίσει τα συνταγματικά και δη συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα από συμπεριφορές κατ’ επίφαση νόμιμες, επί της ουσίας ωστόσο καταχρηστικές και παράνομες;

4. Πως αιτιολογούνται οι αλλεπάλληλες διώξεις εναντίον συνδικαλιστών πυροσβεστών που υπάγονται στην Πανελλήνια Ομοσπονδία και στα πρωτοβάθμια σωματεία αυτής;

5. Με ποιο δικαίωμα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. στερούνται τα νόμιμα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα και πώς επιτρέπει να λαμβάνει χώρα κάτι τέτοιο;

6. Τι σκοπεύει να κάνει ούτως ώστε να αποκατασταθεί η αδικία και να ικανοποιηθούν τα νόμιμα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εκπροσώπων τόσο της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. όσο και των πρωτοβάθμιων σωματείων που ανήκουν σε αυτή;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Θέμα: «Πειθαρχικές διώξεις έναντι συνδικαλιστών του Πυροσβεστικού Σώματος»

Συνδικαλιστές πυροσβέστες που ζητούν την τήρηση των νόμων, των εσωτερικών κανονισμών του Πυροσβεστικού Σώματος και τον σεβασμό των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αιτήματα δηλαδή άμεσα συνυφασμένα με την συνδικαλιστική τους ιδιότητα και τους καταστατικούς σκοπούς των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εκπροσωπούν, έρχονται αντιμέτωποι με Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις, κλήσεις ενώπιον των Ανακριτικών Πειθαρχικών Συμβουλίων και τιμωρούνται με βαρύτατες πειθαρχικές ποινές, ακόμα κι αυτής της αργίας δι’ απόλυσης, όπως συνέβη προσφάτως στον 2ο Αντιπρόεδρο της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π..

Πιο συγκεκριμένα, διώκονται ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π., κατόπιν εξώδικης δήλωσης διαμαρτυρίας και πρόσκλησης του πρώην Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Στους παραπάνω επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή του προστίμου με στέρηση των αποδοχών τους, με αιτιολογία που καταδεικνύει σαφώς ότι διώχθηκαν για την συνδικαλιστική τους δράση. Επίσης, σε βάρος τους διενεργούνται δύο ακόμη Ε.Δ.Ε επειδή τόλμησαν να υπερασπιστούν με ανακοινώσεις τους απολυμένο πενταετή πυροσβέστη στο Κιλκίς.

Περαιτέρω, πληροφορηθήκαμε ότι επιβλήθηκε στον Πρόεδρο και στον Γενικό Γραμματέα του Σωματείου Ιωαννίνων η πειθαρχική ποινή της στέρησης αποδοχών επειδή ζήτησαν τα οφειλόμενα ρεπό των μελών του σωματείου τους. Πέραν δε τούτου, οι ανωτέρω έχουν δεχτεί εκ νέου κλήσεις σε απολογία για δήθεν διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων, επί τη βάσει του ότι τη φετινή αντιπυρική περίοδο κατήγγειλαν παράτυπη μετακίνηση πυροσβεστικού υπαλλήλου στο νομό τους.
Προσέτι, τα όργανα του Πυροσβεστικού Σώματος αμφισβητούν και αρνούνται να ικανοποιήσουν τα νόμιμα συνδικαλιστικά δικαιώματα της διοίκησης της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. και των πρωτοβάθμιων σωματείων που ανήκουν σε αυτή.

Επειδή το Σύνταγμα κατοχυρώνει και προστατεύει τη συνδικαλιστική ελευθερία. Μάλιστα, το Κράτος λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα για τη διασφάλιση της συνδικαλιστικής ελευθερίας και την ανεμπόδιστη άσκηση των συναφών μ` αυτή δικαιωμάτων εναντίον κάθε προσβολής τους, μέσα στα όρια του νόμου (άρθρο 23 Συντάγματος).
Επειδή την ανωτέρω κατοχύρωση και προστασία απολαμβάνουν αδιακρίτως και άπαντες οι υπάλληλοι των Σωμάτων Ασφαλείας, ένα εκ των οποίων τυγχάνει και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Επειδή οι διώξεις των ανωτέρω αναφερόμενων συνδικαλιστών συνιστούν ανεπίτρεπτο αντισυνταγματικό περιορισμό της συνδικαλιστικής τους δράσης.
Επειδή οι ως άνω πειθαρχικές διώξεις σε βάρος των συνδικαλιστών πυροσβεστών στοχεύουν αποκλειστικά στην συνδικαλιστική τους δράση, δεδομένου ότι ουδεμία σχέση έχουν με την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων .
Επειδή εν προκειμένω οι πειθαρχικές ποινές επιβάλλονται όχι με γνώμονα την διασφάλιση της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος και της εύρυθμης λειτουργίας του, ως έδει, αλλά ουσιαστικά αποσκοπούν στην αποστέρηση της συνταγματικώς κατοχυρωμένης συνδικαλιστικής ελευθερίας από το χαμηλόβαθμο πυροσβεστικό προσωπικό, αφού συνδικαλιστική ελευθερία χωρίς ταυτόχρονη αναγνώριση του δικαιώματος συνδικαλιστικής δράσης δια της έκφρασης γνώμης επί εργασιακών θεμάτων και υποβολής σχετικών εργασιακών αιτημάτων, δεν νοείται,
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σπίρτζης Χρήστος