ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/12/2021

Μηνύματα τμημάτων, βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Αναπήρων

Μηνύματα τμημάτων, βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Αναπήρων



Τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: #WeThe15%, ας σπάσουμε τα εμπόδια που μας κρατούν χώρια

Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Διεκδικούμε την υλοποίηση των αιτημάτων του Αναπηρικού κινήματος

 

Σ. Βαρδάκης: «Είναι πια καιρός να δείξουμε όλοι μας λίγη παραπάνω ενσυναίσθηση»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, στέλνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σήμερα. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή συνοδεύεται από σημαντικές δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα που άπτονται των ατόμων με αναπηρία. Ωστόσο, το ερώτημα είναι, αρκεί μία ημέρα;

Όταν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν κάποιας μορφής αναπηρία σωματική, νοητική ή ψυχική, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει την αναπηρία ως ένα παγκόσμιο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προτεραιότητα ανάπτυξης, όταν μόνο στη χώρα μας το 10% του γενικού πληθυσμού έχει κάποιου είδους αναπηρία, τότε όχι, δεν αρκεί μία ημέρα.

Ο αγώνας για να διασφαλιστούν τα ίσα δικαιώματα για όλους, για την εξάλειψη των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, είναι και πρέπει να είναι διαρκής και καθημερινός.

Η πολιτεία με τον σχεδιασμό και τις υποδομές της και ο καθένας από μας με τη στάση του, οφείλουμε στην πράξη να προάγουμε την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή και να διευκολύνουμε την προσβασιμότητα των ατόμων στο περιβάλλον (φυσικό, δομημένο, ηλεκτρονικό, διοικητικό).

Πριν παρκάρουμε σε μια αναπηρική θέση με alarm, πριν κλείσουμε μία ράμπα, ας αναλογιστούμε πόσο δυσκολεύουμε τη ζωή ενός συμπολίτη μας και ας συνειδητοποιήσουμε επιτέλους, πόσο εύκολα και τυχαία μπορείς να βρεθείς από τη θέση αυτού που έχει τη δυνατότητα να επιλέξει να μην παρκάρει στη θέση ΑμεΑ, στη θέση αυτού που το δικαιούται. Είναι πια καιρός να δείξουμε όλοι μας λίγη παραπάνω ενσυναίσθηση».

Δήλωση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστα Αρβανίτη για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Αγώνας για Συμπερίληψη, Ισότητα στη Ζωή & την Εργασία για τα Ανάπηρα Άτομα σε όλη την ΕΕ

Στη νέα Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Αναπήρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2021-2030 διαβάζουμε πως οι Ανάπηροι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας, διακρίσεων και αποκλεισμού. Και αυτό δεν σημαίνει μόνο λιγότερο συμπεριληπτικές κοινωνίες, δεν αποτελεί μόνο ένα ηθικό στίγμα για την χώρα μας και την ΕΕ, αλλά συνιστά ένα ουσιαστικό πρόβλημα Δημοκρατίας.

Εμείς παλεύουμε για μια κοινωνία που θα αγκαλιάζει και θα ενσωματώνει κάθε διαφορετικότητα, με ισότητα, χωρίς ανθρώπους στο περιθώριο, διεκδικούμε κοινωνική και εργασιακή ισότητα για κάθε Ανάπηρο Άτομο.

Με τις 29 τροπολογίες που κατέθεσα για τα εργασιακά δικαιώματα των Αναπήρων και υπερψηφίστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή Εργασιακών (EMPL) του ΕΚ ήδη πετύχαμε μια καθαρή νίκη υπέρ των δικαιωμάτων των Αναπήρων.

Η προσβασιμότητα των Αναπήρων στο εργασιακό περιβάλλον, η εξασφάλιση κονδυλίων για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ανάπηρων Ανθρώπων, η επαγγελματική κατάρτιση και επανεκπαίδευση των Ανάπηρων εργαζομένων, η άμεση αντιμετώπιση των διακρίσεων για Ανάπηρες γυναίκες, η απόλυτη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής στις πολιτικές διαδικασίες κάθε κράτους-μέλους χωρίς κανέναν περιορισμό ή εμπόδιο, αποτελούν τον πυρήνα των τροπολογιών μας.

Χρέος μας ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ & ως Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο, ο διαρκής αγώνας για την εξάλειψη των διακρίσεων και των αποκλεισμών, η προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών για να χτίσουμε μια κοινωνία συμπερίληψης, ίσων ευκαιριών και εφοδίων, καθολικής προσβασιμότητας για τα Ανάπηρα Άτομα, στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μια κοινωνία Δημοκρατίας και Ισότητας.

Δήλωση της Γιώτας Πούλου, βουλευτού Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Η αναπηρία με ποιότητα ζωής και κοινωνική συμπερίληψη

Η 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, είναι μόνο μία στιγμή στη διαρκή προσπάθεια για την αναγνώριση των δυνατοτήτων και των δικαιωμάτων τους!

Το κοινωνικό Κράτος πρέπει να λειτουργήσει ως ασπίδα για την οριστική εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των ανάπηρων ανθρώπων και να τους συμπεριλάβει σε κάθε πτυχή της πολιτικής – κοινωνικής – οικονομικής και πολιτιστικής ζωής, εξασφαλίζοντας τις υποδομές και την προσβασιμότητά τους στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την εργασία.

Η σημαντική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε το 2018 με την δημιουργία της πλατφόρμας καταχώρησης ηλεκτρονικού φακέλου του αναπήρου για τις προνοιακές παροχές, έβαλε τέλος σε αδικίες, ανισότητες και αδιαφανείς διαδικασίες και πρέπει να επεκταθεί για όλους.

Στη διάρκεια της πανδημίας, που οι αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα δοκιμάζονται, οι ανάπηροι κινδυνεύουν περισσότερο με αποκλεισμό και απομόνωση. Η προστασία και η συμπερίληψή τους είναι ευθύνη του κράτους και της κοινωνίας μας.

Ο Γιάννης Μπουρνούς, αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Λέσβου, για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ίσων δικαιωμάτων και αξιοπρέπειας

Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία η σημερινή, μέρα διεκδίκησης, αλληλεγγύης, αλλά και υπενθύμισης του πόσο πίσω είμαστε ακόμη ως κράτος και ως κοινωνία ως προς την ένταξη και το σεβασμό των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Γιατί στα Άτομα με Αναπηρία η χώρα μας επιφυλάσσει αμέτρητους εξευτελισμούς και δυσκολίες, από την καθημερινή τους μετακίνηση μέχρι τη ντροπή των ΚΕΠΑ και την μισαναπηρική πολλές φορές λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Ένα καφκαϊκό σύμπαν εναντίον του 24% των πολιτών της χώρας.

Διεκδικούμε αξιοπρέπεια και όχι «φιλανθρωπία», ενδυνάμωση, ισότητα και ένταξη και όχι φιλοδωρήματα και λύπηση. Να νικήσουμε τους εχθρούς του κοινωνικού κράτους και να βάλουμε τέλος στην ανέχεια των αναπήρων, στους αποκλεισμούς και τις διακρίσεις στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία, τον πολιτισμό. Να καταστήσουμε περιθωριακό τον κοινωνικό ρατσισμό και την προκατάληψη εναντίον των ΑμεΑ.

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να προσεγγίσουμε τον 21ο αιώνα.

Αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Θα τα καταφέρουμε.

Δήλωση της αναπλ. Τομεάρχη Παιδείας και βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μ. Τζούφη: Η Αναπηρία απαιτεί ενιαία και συνεκτική κοινωνική πολιτική

Η Παγκόσμια ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρία μας θυμίζει τα δικαιώματα και τις προοδευτικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών στην κατεύθυνση της συμπερίληψης, της προσβασιμότητας, της ισότιμης συμμετοχής των ΑμεΑ σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Ωστόσο, μας υπενθυμίζει τους περιορισμούς και τους αποκλεισμούς που εξακολουθούν να υφίστανται, τονίζοντας την ανάγκη για κοινωνικές πολιτικές που καταπολεμούν τις ανισότητες.

Ειδικά στο περιβάλλον της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, τα δικαιώματα των ΑμεΑ δοκιμάζονται και αμφισβητούνται. Παράλληλα, η μη προτεραιοποίηση των ΑμεΑ στον εμβολιασμό κατά της Covid-19, ο συνωστισμός των μαθητών με αναπηρία στις σχολικές τάξεις και οι σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, η περικοπή των δαπανών για τη δημόσια υγεία και πρόνοια, αποτελούν μεταρρυθμίσεις με νεοφιλελεύθερο πρόσημο που επιτείνουν το πρόβλημα για χιλιάδες συμπολίτες μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, όπως και την υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης με όρους ουσιαστικούς και όχι επικοινωνιακούς ή διαδικαστικούς. Ως κυβέρνηση προχώρησε σε ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσεων που περιλάμβανε το διπλασιασμό των χρηματοδοτικών πόρων, την ηλεκτρονική λειτουργία των ΚΕΠΑ και τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπήρου, τη διεύρυνση του μητρώου χρόνιων νοσημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από τη σημερινή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της Αναπηρίας με ενιαία και συνεκτική κοινωνική πολιτική ριζικών μεταρρυθμίσεων.

Δήλωση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ: Μακρύς ακόμα ο δρόμος για την πραγματική ισότητα των ατόμων με αναπηρίες

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σήμερα, ημέρα κοινωνικής διαμαρτυρίας και διεκδίκησης της αξιοπρεπούς καθημερινότητας, της αυτονομίας και της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της εργασιακής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής.

Οι συμπολίτες μας με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και οι οικογένειές τους εξακολουθούν και βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό, έναν αποκλεισμό που γιγάντωσε η οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών και συντηρεί η νέα κρίση της πανδημίας.

Η πανδημία του COVID-19, που συνεχίζει για τρίτη χρονιά να πλήττει τη χώρα μας, ανέδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο τον κοινωνικό αποκλεισμό που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, τις ελλείψεις στον τομέα της υγείας του «ρημαγμένου» ΕΣΥ και τις αδυναμίες του κράτους στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Όπως τα ηλικιωμένα άτομα, έτσι και τα άτομα με αναπηρία εκτέθηκαν σε υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης και θανάτων, ιδιαίτερα εκείνα που διαμένουν σε κλειστές δομές και ιδρύματα.

Παράλληλα αναδείχθηκαν τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης με ελλείψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και φάνηκε έντονα η μεγάλη υστέρηση της χώρας μας σε σχέση με το τι συμβαίνει διεθνώς στην ειδική αγωγή και την ενταξιακή εκπαίδευση.

Η ημέρα αυτή δεν πρέπει να είναι απλώς μέρα υπενθύμισης αυτών που πρέπει να γίνουν ούτε φυσικά αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Είναι ημέρα με ιδιαίτερη σημασία για τους συνανθρώπους μας που δίνουν με υπομονή έναν καθημερινό αγώνα ελπίζοντας ότι η ζωή τους θα γίνει καλύτερη. Αυτούς οφείλουμε, αυτούς θέλουμε να ακούσουμε.

Έχουν εκφράσει λεπτομερώς και οργανωμένα τα αιτήματα και τις προτάσεις τους για την ουσιαστική στήριξη των ατόμων με αναπηρία, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ισχυρή πολιτική βούληση και ένα συνολικό πλαίσιο συνδυαστικών πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που θα έχει συνέχεια και συνέπεια στο χρόνο.

Κλειδί αποτελεί, τέλος, η ενημέρωση και η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα για ένα αύριο διαφορετικό όπου θα συνυπάρχουμε όλοι, με ή χωρίς αναπηρία, θα συνεργαζόμαστε, θα προοδεύουμε απαλλαγμένοι από στερεότυπα και σύνδρομα του παρελθόντος.

Σήμερα και κάθε μέρα γιορτάζουμε τους γενναίους συνανθρώπους μας και την ικανότητά τους να προσπερνούν τις δυσκολίες και να είναι με όλους τους τρόπους παρόντες στη ζωή, και ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική τους στο μακρύ δρόμο για την επίτευξη μιας πραγματικής, όχι τυπικής μόνο, ισότητας των ατόμων με αναπηρία.

Δήλωση του βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη για Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία​

Η 3η του Δεκέμβρη είναι ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση των κοινωνιών, αλλά και στην κατανόηση και την αποδοχή των ατόμων με αναπηρία. Ο αγώνας για πρόσβαση σε μια κοινωνία ίσης βάσης για όλους, όπως στις υποδομές (κλειστούς και ανοιχτούς δημόσιους χώρους), στην εκπαίδευση, στην εργασία, στα μέσα μεταφοράς, στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή είναι διαρκής και ακατάπαυστος.

Το δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια ζωή υπηρετείται μέσα από τη συλλογική προσπάθεια για τη μείωση των ανισοτήτων και των διακρίσεων, αλλά και την εξασφάλιση των σταθερών προϋποθέσεων για την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία, μελετώντας τα προβλήματα και τις ανάγκες και προτείνοντας εφικτές λύσεις.

Ο σεβασμός και η αλληλοεκτίμηση δεν αρκεί, όπως δεν επαρκεί ένα απλό επίδομα αναπηρίας που στην πράξη καλύπτει τα ελάσσονα της καθημερινής επιβίωσής τους. Αποτελεί βαθύτατο δημοκρατικό έλλειμμα της κοινωνίας που δεν τιμά κανέναν, η κρατούσα άποψη πως δεν υπάρχουν άτομα με αναπηρίες αλλά ανάπηρες υποδομές και προνοιακές πολιτικές που αποκλείουν από τη ζωή μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας.

Η κινητοποίησή μας συνιστά δήλωση αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας αλλά και στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας. Αν σταματήσουμε να αντιλαμβανόμαστε τη ζωή των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους ως πεδίο φιλανθρωπίας, τότε είναι βέβαιο πως θα αποκαταστήσουμε τους συνανθρώπους μας ως υποκείμενα δικαιωμάτων όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ