ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/12/2021

Χ. Καφαντάρη: Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και ερημοποίηση βασικές συνιστώσες μιας νέας ΚΑΠ

Χ. Καφαντάρη: Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και ερημοποίηση βασικές συνιστώσες μιας νέας ΚΑΠ



Tοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη , Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π-Σ. στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, 8.12. 2021 με θέμα: Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2023-2027 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Καλησπέρα, ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε.

Κατ’ αρχάς αυτό που θέλω να πω –ευχαριστούμε, βέβαια, για την πρώτη ενημέρωση η οποία έγινε- θα ήθελα όμως να τονίσω και να αναφερθώ ιδιαίτερα στην καινούργια εποχή στην οποία βρισκόμαστε και στις νέες ανάγκες που δημιουργεί και για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Όπως καταλαβαίνετε αναφέρομαι στην κλιματική κρίση.

Όταν θεωρούμε όλοι ότι ο αγροτικός τομέας –πιστεύω ότι το θεωρούμε όλοι όσοι είμαστε σε αυτή την συζήτηση αυτή την στιγμή- είναι καθοριστικός, βασικός πυλώνας αναπτυξιακής διαδικασίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Αυτόν τον αγροτικό τομέα, αυτή την αγροτική οικονομία οφείλουμε να την προφυλάξουμε, να την εκσυγχρονίσουμε και τέλος πάντων να την προσαρμόζουμε στα καινούργια δεδομένα όπως η διαφύλαξη και προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας.

Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία νομοσχέδια που έχουν περάσει ακόμα και το τελευταίο με τις στρατηγικές επενδύσεις δημιουργούν πολλά ερωτηματικά κατά πόσο αυτό το 1% προφυλάσσεται απόλυτα από επενδύσεις ενεργειακές. Νομίζω, ότι είναι κατανοητό αυτό που λέω. Άρα, λοιπόν, χρειάζεται ένας σχεδιασμός.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, κ. Υπουργέ, θα ήθελα να αναφερθώ στην σημασία της διατροφικής ασφάλειας και της διατροφικής επάρκειας την οποία πρέπει ουσιαστικά να κατακτήσουμε.

Δεν το λέμε μόνο εμείς εδώ στα λόγια αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο ο ΟΗΕ έχει μπει μπροστά στις καινούργιες συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί κάνοντας μάλιστα και μία διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στις 23 Σεπτεμβρίου το FoodSystemSummit στην Νέα Υόρκη. Εκεί αναφέρθηκαν πάρα πολλά και συγκεκριμένα ότι η διατροφική ανασφάλεια είναι ανησυχητική και ειδικά σήμερα με την πανδημία και τον Covid αλλά βέβαια και από την κλιματική κρίση. Γι’ αυτό τον λόγο ο ΟΗΕ διοργάνωσε την συγκεκριμένη διάσκεψη όπου τα κράτη έπρεπε να τοποθετηθούν σχετικά.

Μεγάλοι κίνδυνοι δημιουργούνται και αναφέρθηκαν και λόγω φτώχειας –η Γερμανία μάλιστα το ανέφερε και στην διεθνή αυτή συνδιάσκεψη- ότι υπάρχει πρόβλημα στην διατροφική αλυσίδα λόγω φτώχειας, κλιματικής αλλαγής, απώλειας βιοποικιλότητας και γόνιμης αγροτικής γης, εκμετάλλευσης φυσικών πόρων και άλλα γενικότερα θέματα. Τρεις είναι οι μεγάλες προκλήσεις: κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας, μείωση της διαθέσιμης αγροτικής γης που βάζει σε κίνδυνο την διατροφική ασφάλεια. Από την άλλη μεριά η παγκόσμια ημέρα εδάφους που ήταν προχθές, 5 του μήνα, του ΟΗΕ ήταν αφιερωμένη στην προστασία του εδάφους από την υφαλμύρωση και την προστασία από την ρύπανση. Το σύνθημα δηλαδή της εκστρατείας σε παγκόσμιο επίπεδο από τον ΟΗΕ σήμερα είναι: Σταματήστε την υφαλμύρωση, τονώστε την παραγωγή».

Γιατί τα λέω όλα αυτά;

Τα λέω γιατί η χρησιμότητα είναι πολύ μεγάλη στις σύγχρονες συνθήκες για την διατήρηση της αγροτικής γης και για αναπροσαρμογές οι οποίες πρέπει να γίνουν. Βέβαια, αυτό δεν αφορά μόνο το έδαφος, αφορά και την Μεσόγειο –αναφέρθηκαν και άλλοι συνάδελφοι- για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων, ειδικές οδηγίες και πολιτικές της Ε.Ε., κινδύνους οι οποίοι υπάρχουν καθώς η Μεσόγειος κινδυνεύει και είναι μια κλειστή θάλασσα που το νερό της ανανεώνεται κάθε 100 χρόνια.

Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη μεριά, αναφέρθηκε και πριν, για την Πράσινη Συμφωνία και την Πράσινη Μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό στη δεκαετία βιοποικιλότητας που διανύουμε μέχρι το 2030, αναφέρθηκε συγκεκριμένα για τα διατροφικά ζητήματα, σχετικά με το πρόγραμμα «από το αγρόκτημα στο πιάτο». Αυτό όμως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκστρατεία να το πούμε, που συνδυάζει τη διατροφή με την προστασία της βιοποικιλότητας, βάζει και κάποια θέματα συγκεκριμένα, που πρέπει να υλοποιηθούν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη στρατηγική το Μάιο του 2020, υπάρχουν πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και κάποιοι στόχοι για το 2030, τους οποίους δεν πρέπει να ξεχνάμε και δεν ξέρω, το Υπουργείο πώς το αντιμετωπίζει και τι προετοιμασία υπάρχει γι’ αυτό.

Παραδείγματος χάρη, την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και αναφέρεται συγκεκριμένα σαν στόχος, το 25% της παραγωγής να είναι βιολογικά τρόφιμα, τη μείωση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Βάζει στόχο, αυτή η ευρωπαϊκή στρατηγική, μείωση 50% φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, μέχρι το τέλος του 2030. Αυτό θέλει συγκεκριμένες πολιτικές και πάνω σε αυτό τι έχει γίνει. Θα ήθελα να ρωτήσω πώς προετοιμαζόμαστε εμείς εδώ για το συγκεκριμένο.

Θα κάνω κι ένα τελευταίο ερώτημα, κάτι που μπήκε και από την τελευταία συνδιάσκεψη του για την κλιματική αλλαγή, η κρίση που έγινε στη Γλασκόβη και οι συμφωνίες και οι πολιτικές, οι οποίες έχουν εγκριθεί, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η εκστρατεία για τη μείωση του μεθανίου. Αυτό είναι κατά 30%, μέχρι το 2030. Τι προετοιμασία έχει γίνει από το Υπουργείο; Βέβαια, αυτό που θέλω να πω είναι πρόσφατο αλλά πρέπει να έχει ένα στόχο, μια προετοιμασία και πώς σκέφτεται το συγκεκριμένο Υπουργείο να το υλοποιήσει στην πράξη και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, την προηγούμενη βδομάδα, συζητήσαμε για το εν λόγω ζήτημα, και τι εισηγήσεις υπάρχουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα ήθελα να κάνω κάποιες σκέψεις για το συγκεκριμένο και θέλω να μάθω πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει.

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ