10/12/2021

Σ. Φάμελλος: Η απολιγνιτοποίηση Μητσοτάκη ήταν μόνο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα

Τριτολογία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο της απολιγνιτοποίησης

«H Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί την απολιγνιτοποίηση ως σύνθημα για να αποκομίσει επικοινωνιακά οφέλη αλλά, καταστρέφει τις λιγνιτικές περιοχές. Δεν έχει σχέδιο για την ανασυγκρότησή τους και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά την ενδιαφέρει μόνο να ιδιωτικοποιήσει και την ηλεκτροπαραγωγή, δεσμεύοντας μάλιστα της Ελλάδα σε ένα ορυκτό εισαγόμενο και ακριβό καύσιμο για δεκαετίες. Γι’ αυτό σας κατηγορούμε. Επειδή παίζετε ένα επικοινωνιακό και υποκριτικό παιχνίδι με την απολιγνιτοποίηση. Θα μπορούσαμε όλοι να βάλουμε πλάτη να γίνει γρήγορα απολιγνιτοποίηση, με συμμετοχή όμως και σχέδιο. Εσείς όμως την δυναμιτίζετε και δε θα την πετύχετε, όπως φαίνεται ήδη από την επανενεργοποίηση λιγνιτικών μονάδων», τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλος, κατά την τριτολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στάθηκε στη συνέχεια, στην παραδοξολογία της κυβέρνησης ΝΔ και στην εμμονή της να ασκεί κριτική και αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέγοντας: «Αφήστε, λοιπόν, αυτόν τον παραλογισμό να κατηγορείτε για όλα τον ΣΥΡΙΖΑ. Είστε κυβέρνηση εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Εσείς μπορείτε να δημιουργήσετε έστω και μία νέα θέση εργασίας; Μία νέα επένδυση; Ακόμη και τα 60 εκατ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα από εμάς για να γίνουν νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, χρειαστήκατε δύο χρόνια για να τα αξιοποιήσετε σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Και για αυτό φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Και τελικά είναι η Νέα Δημοκρατία τι πιστεύει; Ότι πρέπει να δουλεύουν ή όχι οι λιγνιτικές μονάδες; Μας έχετε μπερδέψει».

«Μας κατηγορούν επειδή κλείνουν οι λιγνιτικές μονάδες εξαιτίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή επειδή δεν κλείνουν; Δηλαδή, συμφωνεί τελικά με την απολιγνιτοποίηση η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ή όχι; Φτάσατε σε σημείο να μας κατηγορείτε ακόμα και για την κούφια και χωρίς σχέδιο εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ το 2019 που δε γνώριζαν ούτε οι υπουργοί του».

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν παίζει κάποιο παιχνίδι εντυπώσεων αλλά θέλει να βοηθήσει την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας και αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την απολιγνιτοποίηση, το πρώτο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στην Ευρώπη, την πρωτοβουλία Coal Regions in Transition, την Τεχνική Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ενέπλεξε την Παγκόσμια Τράπεζα, τη θέσπιση δύο σχετικών νόμων, τον 4585/2018 και τον 4595/2019 και την Υπουργική Απόφαση με χρηματοδότηση για έργα, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, καθώς και τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2019 στην κλιματική ουδετερότητα.

Υπενθύμισε τέλος ότι η Νέα Δημοκρατία, ως Αντιπολίτευση τότε, δεν είχε τοποθετηθεί για την κλιματική ουδετερότητα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε άλλα προεκλογικά στη Φλώρινα για τη ΔΕΗ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2019 όταν ρωτήθηκε για την απολιγνιτοποίηση είπε ότι συμφωνούμε με την απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας ακόμη και αύριο με τρεις όρους. Ο πρώτος όρος είναι η ενεργειακή επάρκεια της χώρας που δε φαίνεται να διασφαλίζει η κυβέρνηση ΝΔ, ο δεύτερος, χαμηλό κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ειδική μέριμνα για την ενεργειακή φτώχεια και ο τρίτος, δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών. «Τίποτε από αυτά δεν έχετε εξασφαλίσει. 3.500 άνεργοι ήδη στις λιγνιτικές περιοχές. Κάποια στιγμή πρέπει να δείτε τις δικές σας υποχρεώσεις και ευθύνες και να απολογηθείτε στους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών». ​