ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

10/12/2021

Κ. Ζαχαριάδης: Κυβερνητικά παιχνίδια με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των Δημοσίων Υπαλλήλων - βίντεο

Κ. Ζαχαριάδης: Κυβερνητικά παιχνίδια με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των Δημοσίων Υπαλλήλων - βίντεο



Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε κατέθεσε στην Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης προς τον Υπουργό Εσωτερικών για τη μη έκδοση της ΚΥΑ που προβλέπει ο νόμος για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους εργαζόμενους του Δημοσίου, από την κυβέρνηση.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης τονίζει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ακόμη δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και αυτό συνεπάγεται ότι χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο άμεσης μείωσης των αποδοχών τους. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων που κινδυνεύουν να δουν στη μισθοδοσία μείωση των αποδοχών τους κατά 150 ευρώ.

Ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους του δημοσίου όπως στη καθαριότητα των σχολικών μονάδων αλλά και συνολικά την καθαριότητα των Δήμων. Χιλιάδες χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι οδηγούνται στην απόγνωση και μόνο με το ενδεχόμενο μισθολογικής μείωσης.

Γι’ αυτό ερωτά τον Υπουργό για πιο λόγο καθυστερεί η έκδοση της ΚΥΑ; Μπορεί να προσδιορίσει το χρόνο διευθέτησης του ζητήματος και έκδοσής της;

Μήπως ο λόγος της καθυστέρησης σχετίζεται με σχέδια για πετσόκομμα των επιδομάτων;

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρη ερώτησης.

 

Ολόκληρη η συζήτηση στη Βουλή:

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι δεν χρειαζόμαστε τα δεκαπέντε λεπτά. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Μπορείτε να μου απαντήσετε πάρα πολύ γρήγορα.

Πριν, όμως, μπω στο θέμα της ερώτησης, να σας ευχαριστήσω που είστε σήμερα εδώ ξανά. Είστε από τους λίγους, ίσως ο μόνος που πάντα ανταποκρίνεστε στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και απαντάτε σε ερωτήσεις των Βουλευτών, ακόμα και αν πολλές φορές δεν δίνετε απαντήσεις. Αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε, διότι αυτή η Κυβέρνηση φαίνεται να είναι σε αποδρομή από το Κοινοβούλιο, επειδή δεν αντέχει και δεν μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις, όχι μόνο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο συνολικά.

Στο θέμα μας, λοιπόν. Τι γίνεται με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων; Γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμα η Κοινή Υπουργική Απόφαση, ιδίως τώρα που είμαστε σε μία περίοδο covid και ενεργειακής κρίσης; Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους στην καθαριότητα των δήμων, για τους οποίους το θέμα είναι ζωτικής σημασίας; Τι θα γίνει με τις σχολικές καθαρίστριες, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών της Αθήνας, μέλος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας;

Έχει έρθει στα χέρια σας πόρισμα από τις 31 Αυγούστου του 2021. Έχουμε 12 Δεκεμβρίου. Το κρύβετε; Δεν το έχετε διαβάσει; Δεν θέλετε να το πείτε παρά έξω; Φοβάστε; Τι συμβαίνει; Σκοπεύετε να περικόψετε το επίδομα; Σκοπεύετε να το διατηρήσετε; Σκοπεύετε να το μειώσετε;

Μιλάμε για μια περίοδο πάρα πολύ δύσκολη, κύριε Πρόεδρε, όπου ο κόσμος βρίσκεται σε φτώχεια, σε κρίση. Την προηγούμενη περίοδο καθυστερήσατε να βάλετε κάποια χρήματα.

Απαντήστε σε αυτό τον φτωχό κόσμο που αγωνιά τι σκέφτεστε να κάνετε και γιατί καθυστερείτε. Αυτή είναι η αποτελεσματική διακυβέρνηση; Αυτό είναι το επιτελικό κράτος;

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Και εμείς ευχαριστούμε, κύριε Ζαχαριάδη.

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά και σας υπενθυμίζω ότι έχετε και επιτροπή.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Αληθές, ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Έχει δίκιο ο κ. Ζαχαριάδης, δεν είναι εδώ μακροσκελής η απάντηση και η συζήτηση.

Να ενημερώσω, λοιπόν, με βάση τις προβλέψεις του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 συγκροτήθηκε, πράγματι, μια Επιτροπή για να εξετάσει το ζήτημα της ανθυγιεινής εργασίας. Έπρεπε να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τις 30-5-2018, επί των ημερών σας.

Δεν το κατάφερε αυτό η Επιτροπή, κύριε Ζαχαριάδη και εκεί υπήρξε η ανάγκη μιας παρατάσεως, η οποία εδόθη τελικώς μέχρι 31/11/2021. Πράγματι, η Επιτροπή αυτή παρέδωσε το πόρισμά της, ένα μέρος του πορίσματος -δεν ξέρω αν έχω παραλάβει το σύνολο- έλαβα και εγώ. Λέω «μέρος», γιατί αυτό το οποίο εγώ έχω αναγνώσει είναι κυρίως αυτό στο οποίο αναφέρεστε, στα κριτήρια, όπως ορίζει ο νόμος -γιατί αυτό πράγματι καλύπτεται από το πόρισμα- ο προσδιορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους, ο προσδιορισμός της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού των κατηγοριών, η υπαγωγή των ειδικοτήτων. Και πράγματι, αυτά έχουν γίνει σε αυτό το πόρισμα.

Το πόρισμα να σας ενημερώσω ότι δημοσιονομικά περιλαμβάνει δύο σενάρια και τα συγκρίνει με το υφιστάμενο καθεστώς. Δημοσιονομικά είναι περίπου ουδέτερο, δηλαδή υπάρχει -αν θυμάμαι καλά- μία διαφοροποίηση της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Στη μία περίπτωση, στο ένα σενάριο υπάρχει μια δημοσιονομική μείωση κατά 1 εκατομμύριο ευρώ, στην άλλη περίπτωση υπάρχει μια δημοσιονομική αύξηση κατά 1 εκατομμύριο ευρώ. Επομένως, δημοσιονομικά είναι –ας το πω- περίπου ουδέτερο. Τα σενάρια παρουσιάζονται και άρα, η συζήτησή μας δεν είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα, είναι διαρθρωτικού.

Τι είναι η συζήτηση διαρθρωτικού χαρακτήρα; Προφανώς, η Επιτροπή έχει εργαστεί προκειμένου να βρει έναν ορθολογικό τρόπο και ορθολογικά κριτήρια και συνεκτικά κριτήρια για να δίδεται το επίδομα των βαρέων και ανθυγιεινών.

Από τη χρονική στιγμή αυτή, δηλαδή της παραδόσεως του πορίσματος, υπάρχει μία πρόβλεψη στον νόμο, επειδή ο χαρακτήρας της είναι γνωμοδοτικός, να εκδοθεί μία Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Και εκεί απλώς σας λέω, κύριε Ζαχαριάδη, ότι όταν θα διαβάζετε -γιατί είστε πολύ επιμελής- στα κείμενα ότι στην έκδοση μίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης προηγείται ένα Υπουργείο -εδώ η Κοινή Υπουργική Απόφαση που πρέπει να εκδοθεί είναι των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας- όταν βλέπετε μπροστά το Οικονομικών, το επισπεύδον Υπουργείο είναι το Οικονομικών. Επομένως, το πρώτο Υπουργείο στη σειρά είναι αυτό που είναι επισπεύδον για την έκδοση της αποφάσεως. Δεν είμαι εγώ. Είναι το Οικονομικών. Τι να κάνουμε;

Άρα, λοιπόν, το Υπουργείο Οικονομικών μελετά –προφανώς- το πόρισμα προκειμένου να επεξεργαστεί την έκδοση αυτής της Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως.

Για να λήξω, όμως, την απάντησή μου και ενδεχομένως να μην χρειαστεί να επανέλθω, θα πω ότι ουδείς λόγος ανησυχίας συντρέχει για τους εργαζόμενους γιατί άκουσα και κάτι τέτοια. Γιατί λέω ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας; Διότι μέχρι την έκδοση αυτής της απόφασης, όπως λέει το άρθρο 18 παράγραφος 12 του ν. 4354/2015, της Υπουργικής Απόφασης, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται στους ίδιους τους δικαιούχους στο ίδιο ύψος και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Άρα, λοιπόν, μέχρι την έκδοση αυτής της απόφασης το επίδομα καταβάλλεται κανονικά και ουδείς λόγος ανησυχίας συντρέχει.

Άρα, ενδεχομένως περισσότερα για το πώς σκέφτεται την Υπουργική Απόφαση μπορεί να σας πει το Υπουργείο Οικονομικών και θα μπορούσατε ίσως, αν σας ενδιέφερε, να επανέλθετε με σχετική ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Ορίστε, κύριε Ζαχαριάδη, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά και εσείς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Κύριε Βορίδη, το εκτιμώ πραγματικά αυτό που κάνετε, γιατί και προσέρχεστε και πετάτε την μπάλα στην εξέδρα.

Περνάμε δεκαπέντε λεπτά από κοινοβουλευτικό έλεγχο, για να μου πείτε «δεν είμαι εγώ, είναι ο κ. Σκυλακάκης». Μάλιστα! Για όλα σε αυτή τη χώρα ευθύνεται ο κ. Σκυλακάκης. Χαίρομαι, όμως, γιατί είπατε και κάτι άλλο, το οποίο έχει σημασία -και το κρατάω και θα ρωτήσω τον κ. Σκυλακάκη- ότι δεν έχει ουσιαστική δημοσιονομική διαφορά και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω, αν γνωρίζετε -όντως δεν είστε ο επισπεύδων, αλλά είστε ο πολιτικά υπεύθυνος γι’ αυτούς τους τομείς που σας ρώτησα- πότε περίπου προγραμματίζει μια κυβέρνηση, η οποία είναι επιτελική, η οποία είναι αποτελεσματική, η οποία είναι γρήγορη, να εκδώσει μια ΚΥΑ. Εξ όσων γνωρίζω, βάλατε και ηλεκτρονικές υπογραφές. Μέσα σε μισή ώρα, σαράντα λεπτά μπαίνετε όλοι, πατάτε ένα κουμπί και υπογράφετε.

Ο πυρήνας της ερώτησης είναι τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και αν υπάρχει μία στρατηγική περικοπών επιδομάτων στο δημόσιο τομέα. Διότι, γνωρίζετε ότι, σε όλη την Ευρώπη, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για την επόμενη μέρα, για τα δημόσια οικονομικά και εμείς καλούμε και το δικό σας Υπουργείο και τον κ. Σκυλακάκη και την Ελληνική Κυβέρνηση, από τώρα, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και συζητήσεις για μία σειρά ζητήματα την επόμενη μέρα.

Δεδομένης της νέας πολιτικής κατάστασης στο Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και δεδομένης της μνήμης που έχουμε για τα όσα συνέβησαν με φιλελεύθερο σε Υπουργείο Οικονομικών στη Γερμανία, πολιτικά αντίστοιχο του κ. Σκυλακάκη, χρειάζεται από τώρα να πάρουμε μέτρα και να πούμε καθαρά πράγματα. Να πούμε καθαρά πράγματα και στη Βουλή των Ελλήνων και στο Ecofin και στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής.

Κύριε Βορίδη, χρειάζεται, οι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στη χώρα –το βάζω δεύτερο γιατί δεν είναι αρμοδιότητά μας, θα μπορούσα να τα βάλω και αντίστροφα- να διασφαλιστεί ότι την επόμενη μέρα θα έχουν τις ίδιες και μεγαλύτερες απολαβές, τις ίδιες και μεγαλύτερες δυνατότητες αγοραστικής δύναμης.

Αυτό δεν είναι ξεκάθαρο από τη δική σας Κυβέρνηση. Είναι ξεκάθαρη η δική σας τοποθέτηση ότι δεν επιθυμείτε κάποια μεταβολή -και μπράβο σας γι’ αυτό- όπως είναι ξεκάθαρο και το γεγονός ότι δίνετε μία επ’ αόριστον παράταση μέχρι να εκδοθεί η ΚΥΑ με το υπάρχον καθεστώς.

(Στο σημείο αυτό χτυπάω το κουδούνι λήξεως της ομιλίας του κυρίου Βουλευτού)

Επειδή, όμως, κάνατε αναφορά -και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- στο θέμα του Μαΐου του 2018, θέλω να σας θυμίσω, για να το έχετε υπόψη σας και στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και στις συζητήσεις στα ευρωπαϊκά όργανα, ότι από τις 31-8-2018 έχει συμβεί μια τομή στη χώρα. Η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια, δανείζεται με χαμηλά επιτόκια, χρηματοδοτεί τις ανάγκες της, έχει δημοσιονομικό μαξιλάρι.

Αξιοποιήστε το, όχι για να τα λέτε στο Κοινοβούλιο και στα κανάλια, αλλά για να προστατέψετε το εισόδημα των δημόσιων και των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς ευχαριστούμε, κύριε Ζαχαριάδη.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, η αλήθεια είναι ότι έχει συμβεί μία τομή στη χώρα, το ’18-’19, όταν έγινε η κυβερνητική αλλαγή, η οποία πράγματι είχε ως συνέπεια όλα αυτά τα ευεργετικά τα οποία περιγράψατε. Δηλαδή, είχε πράγματι τη σημαντική και θεαματική βελτίωση της οικονομίας που γνωρίζει η χώρα μας επί Κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι βεβαίως επί των αλγεινών ημερών της προηγούμενης διακυβερνήσεως.

Όμως, επειδή θέσατε και το ζήτημα του χρόνου, θα σας πω ότι υπάρχει μια προθεσμία, η οποία προβλέπεται στο νόμο και είναι η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως εντός δύο μηνών από της υποβολής του πορίσματος. Το πόρισμα έχει προθεσμία 31 Νοεμβρίου. Υπεβλήθη, όπως σας είπα, γύρω στα μέσα Νοεμβρίου, άρα, ούτε καν η διοικητική προθεσμία δεν έχει εκπνεύσει.

Και όπως ξέρετε αυτές οι διοικητικές προθεσμίες αυτές έχουν ενδεικτικό χαρακτήρα, όχι αποκλειστικό. Επομένως, θα πω ότι αποτελούν μία κατεύθυνση, προς το πού πρέπει να κινηθεί η διοίκηση, χωρίς να σημαίνει ότι η παρέλευση προθεσμίας γεννά κάποιο ειδικό νομικό ζήτημα, αλλά ούτε αυτό δεν έχει παρέλθει.

Επομένως, είμαι βέβαιος ότι το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται το συγκεκριμένο θέμα και θα μας διακινήσει τη σχετική πρόταση Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως, προκειμένου, προφανώς όλοι να τοποθετηθούμε και να κάνουμε τις σκέψεις μας πάνω σε αυτό.

Ωστόσο, επαναλαμβάνω, το κρίσιμο και σημαντικό στην παρούσα φάση είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι μέχρι τη χρονική στιγμή που θα εκδοθεί αυτή η Κοινή Υπουργική Απόφαση εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομά τους, όπως το ελάμβαναν μέχρι σήμερα.

Από κει και πέρα, τα της Υπουργικής Απόφασης, είμαι βέβαιος θα έχετε τη δυνατότητα να τα συζητήσετε -ενδεχομένως να το συζητήσουμε και μαζί- σίγουρα, εάν επιθυμείτε, με το Υπουργείο Οικονομικών.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ