11/12/2021

Π. Σκουρλέτης: Η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πρέπει να απορρίψει το έδαφος της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης, εκεί πάνω θα κριθεί - βίντεο

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στην ΕΡΤ1

Το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ως προς τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, έχει να κάνει κυρίως με τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την κατάθεση μιας αξιόπιστης προγραμματικής πρότασης, η οποία, στη βάση της απλής αναλογικής, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο συνάντησης των δύο χώρων, σε ισότιμη βάση, με στόχο τη συγκυβέρνηση, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «ΕΠΤΑ» της ΕΡΤ1, με τη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Για τις προσδοκίες από τη νέα ηγεσία του ΚΙΑΝΑΛ και την αποτίμηση των μέχρι τώρα εξελίξεων

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτίμηση στο εξής: Επιτέλους αυτό το κόμμα να προσδιοριστεί στρατηγικά, στη βάση και της ιστορικότητάς του, έτσι ώστε να αποτελέσει έναν αξιόπιστο εταίρο, με τον οποίο θα μπορούμε να συγκυβερνήσουμε στην προοπτική της απλής αναλογικής. Θέλουμε να υπάρξουν πολιτικές, προγραμματικές προϋποθέσεις, σε μια εντελώς ισότιμη βάση, εμείς ως κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, το ΚΙΝΑΛ ως ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς, να βρούμε τον κοινό τόπο και να προσπαθήσουμε, από κοινού, να αλλάξει η πορεία της χώρας».

«Μας ενδιαφέρει ποια αξιόπιστη, φερέγγυα, σαφής, προγραμματική πρόταση θα κατατεθεί και κατά πόσο αυτή θα μπορεί να συγκλίνει με το δικό μας χώρο. Τι θα πούμε για τα θέματα της ακρίβειας, για το παραγωγικό μοντέλο, πως θα αξιοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, για τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας. Εκεί πάνω νομίζω ότι θα χτιστεί μια αξιόπιστη συμμαχία, που θα μπορεί να κερδίζει και την εμπιστοσύνη των πολιτών και να δημιουργήσει τους όρους για μια αριστερή, προοδευτική διακυβέρνηση».

«Η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, αλλά και η εδώ εκδοχή της, είχε προσχωρήσει σε αυτό που λέμε νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Και είναι σ’ αυτό που νομίζω ότι πρέπει να απαντήσει με έναν απόλυτο σαφή τρόπο η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ».

«Ο κ. Λοβέρδος είχε ξεκαθαρίσει: «ποτέ με τον ΣΥΡΙΖΑ». Ήταν η πιο ακραία αντιΣΥΡΙΖΑ φωνή εντός του ΚΙΝΑΛ. Αυτή η φωνή βγήκε εκτός του δεύτερου γύρου. Το κρατάμε αυτό».

«Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω σε σχέση με τις προβλέψεις τους και είναι λογικό αυτό με ένα τόσο μικρό και ασαφές δείγμα. Προς τι, λοιπόν, η δημοσιοποίηση τόσων πολλών δημοσκοπήσεων, με δεδομένη τη δομική αδυναμία τους, λόγω του δείγματος; Γιατί έγινε τόση συζήτηση; Νομίζω ότι επιχειρήθηκε από κάποια πλευρά, να χειραγωγηθεί το σώμα που συμμετείχε σε αυτή τη διαδικασία».

Για την πιθανότητα «επιστροφής» ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ΚΙΝΑΛ

«Έχει η σημερινή συγκυρία εκείνα τα χαρακτηριστικά που είχε η δεκαετία του 2010 και ιδιαίτερα η περίοδος του ’12-’15; Σε καμιά περίπτωση. Είχαμε μια αναμόρφωση του πολιτικού χάρτη που φάνηκε ότι δεν ήταν συγκυριακή. Σκεφτείτε ότι από το ’12 μέχρι το ’22 που έρχεται τώρα, είναι μία δεκαετία. Υπάρχουν δέκα γενιές ψηφοφόρων, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες -90.000 είναι οι νέοι ψηφοφόροι κάθε φορά- που δεν έχουν ψηφίσει ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σχετική αυτή η έννοια της πατρότητας των ψηφοφόρων μετά από μία δεκαετία. Έχει εμπεδωθεί μια καινούργια πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν “δανεικοί” ψήφοι. Ο κόσμος μετακινείται με βάση το πως αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, τα συμφέροντά του, ποια είναι η πολιτική του έκφραση, πως στο ιδεολογικό και στ δικό του, ιδιαίτερο, αξιακό επίπεδο θεωρεί ότι ένα κόμμα μπορεί να τον εκπροσωπεί».

Για τους πολιτικούς όρους ανάδειξης νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ

«Υπάρχει ένα στοιχείο ανορθοδοξίας. Το ΚΙΝΑΛ, όπως και η ΝΔ παλαιότερα, επιλέγουν να εκλέξουν πρώτα τον πρόεδρο και μετά να πάνε σε ένα συνέδριο θέσεων. Αυτό είναι λίγο οξύμωρο. Συνήθως επιλέγεις για αρχηγό, ηγέτη, πρόεδρο κάποιον ο οποίος προκύπτει μέσα από τους συσχετισμούς των απόψεων που σχηματίζονται σε ένα συνεδριακό σώμα».

«Είναι λίγο προβληματικό στη διαδικασία το εξής: ότι μπορεί κάποιος, στο “παρά πέντε” να αυτοχρίζεται φίλος ή μέλος ενός κόμματος και με τρία ευρώ να πάει να καθορίσει τον επικεφαλής ενός κόμματος που μπορεί και να μη το ψηφίζει. Άρα, πώς συγκροτούνται σήμερα τα κόμματα, ποια είναι η έννοια των μελών και των φίλων; Τι δικαιώματα και δυνατότητες τους δίνουμε να διαμορφώνουν κάποιες αποφάσεις»;

«Τα κόμματα πρέπει να συγκροτούνται στη βάση μίας αντίληψης και πρακτικής, που να δίνει το δικαίωμα στα μέλη τους, όχι μόνο να ψηφίζουν μία φορά στα 2-4 χρόνια για τον επικεφαλής, αλλά να διαμορφώνουν και τη γραμμή του κόμματος. Αυτή είναι η έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας».

Για τη συμμετοχή των νέων στις πολιτικές διεργασίες

«Το γεγονός ότι οι νέοι δεν συμμετέχουν με έναν ενεργό τρόπο στα πολιτικά πράγματα, δείχνει ότι το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, σε όλες του τις εκφράσεις, δεν έχει βρει εκείνους τους αναγκαίους κώδικες επικοινωνίας με τις νεότερες ηλικίες, οι οποίες δεν είναι απολίτικες. Ξέρετε πόσες ομάδες υπάρχουν γύρω από τον πολιτισμό, πόσες ομάδες, κοινότητες και συλλογικότητες υπάρχουν γύρω από διάφορα πολιτικότατα ζητήματα ή περιβαλλοντικά ζητήματα της γειτονιάς;»

Για την επίδραση του κεντρώου χώρου στις πολιτικές εξελίξεις

«Ο πολιτικός όρος “κεντρώος χώρος” έχει αλλάξει πλέον. Προσδιορίζεται τελείως διαφορετικά. Για να διευρύνουμε τον χώρο της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για να μπορεί να συνεχίσει, όπως τώρα και ακόμα περισσότερο, να αποτελεί τον κορμό της ευρύτερης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης, θα πρέπει να έχουμε τέτοιες προτάσεις οι οποίες να απαντούν στα επίδικα της εποχής μας, τα οποία δεν χωρούν προσεγγίσεις μέσου όρου. Για παράδειγμα, στην κλιματική κρίση δεν μπορείς να λες ότι είσαι και με την απάντηση στην κλιματική κρίση, αλλά ταυτόχρονα να θέλεις να έχεις και το σημερινό τρόπο ζωής, ο οποίος την αντιστρατεύεται».

Για την κυβερνητική κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν συμβάλει σε μία εθνική αντιμετώπιση της πανδημίας

«Πρώτη φάση της πανδημίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει το lockdown, στηρίζει τον εμβολιασμό και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις και στο υγειονομικό πεδίο και για το πως θα στηρίξουμε αυτούς που πλήττονται από το lockdown, επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους. Τα αγνοεί αυτά η κυβέρνηση. Δύο χρόνια μετά, δεν στηρίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας, στον Προϋπολογισμό προβλέπονται 820 εκατ. ευρώ λιγότερα για την υγεία το ’22, δεν δουλεύουν περισσότεροι άνθρωποι στο ΕΣΥ, μας λείπει προσωπικό, δεν έχει στηριχθεί η πρωτοβάθμια υγεία και δεν ξέρουμε πόσες είναι τελικά αυτές οι περίφημες ΜΕΘ και πως τις διαχειριζόμαστε. Γι’ αυτό ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση».