ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/12/2021

Γ. Πούλου: Οι εθελοντικές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών λένε «ναι» στη ρύθμιση, αλλά «όχι» στη συρρίκνωσή τους, που προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη! - βίντεο

Γ. Πούλου: Οι εθελοντικές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών λένε «ναι» στη ρύθμιση, αλλά «όχι» στη συρρίκνωσή τους, που προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη! - βίντεο



Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των Ο.Κοι.Π. και λοιπές διατάξεις», τόνισα ότι αποτελεί ακόμη μία χαμένη ευκαιρία για τη ρύθμιση του εθελοντισμού, την οποία ζητά η Κοινωνία των Πολιτών και απαιτεί η εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία της πανδημίας!

Η αντίδραση των οργανώσεων και των εθελοντικών φορέων, με τα πλείστα δυσμενή σχόλια στη διαβούλευση, αλλά και με τον καταιγισμό των υπομνημάτων από 300 και πλέον μικρές εθελοντικές οργανώσεις, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Κοινωνία των Πολιτών απορρίπτει το νομοσχέδιο!

Κι αυτό γιατί ο περιοριστικός και ελεγκτικός χαρακτήρας του οδηγεί στη συρρίκνωση των οργανώσεων και υπονομεύει τις προοπτικές τους, με τις υπέρμετρες υποχρεώσεις που τους επιβάλλει, ενώ ενισχύει στην πράξη τις ανισότητες σε βάρος των μικρότερων από αυτές…

Μέσα στο νομοσχέδιο αυτό, όμως, «κρύβεται» ένα δεύτερο νομοσχέδιο που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που δεν συμπεριλαμβανόταν στη Δημόσια Διαβούλευση, που «φωτογραφίζει» και εξυπηρετεί «ημέτερους», και για το οποίο δεν γνωρίζουμε τις θέσεις της ΚΕΔΕ!

Εξάλλου, οι Δήμοι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι κύτταρα Δημοκρατίας, συναινέσεων, συγκλίσεων και δημόσιας λογοδοσίας, αλλά ανώνυμες εταιρείες, με Δημάρχους μάνατζερ και δοτές ισχυρές πλειοψηφίες σε όργανα, όπως οι Οικονομικές Επιτροπές, που αποφασίζουν απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, δήθεν λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας!

Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα ούτε του Εθελοντισμού ούτε της Αυτοδιοίκησης, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται και τα δύο αυτά πεδία ως κατάλληλα για ιδιωτικοποίηση και «μπίζνες» και όχι ως πεδία της συμμετοχής, της συλλογικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης!

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα αφορά σε ένα πεδίο που απέδειξε τη σπουδαία σημασία του για την κοινωνία πολλές φορές μέσα στην τελευταία δεκαετία των αλλεπάλληλων κρίσεων…

Στην ανθρωπιστική κρίση της πρώτης μνημονιακής περιόδου, στη μεταναστευτική κρίση του ’15, στην κλιματική κρίση, και επιπλέον στη διπλή υγειονομική και οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας λόγω της πανδημίας…

Οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, η οργανωμένη εθελοντική προσφορά, έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν δυναμικό παρόν, καθημερινά στο πλευρό των δοκιμαζόμενων ευάλωτων συμπολιτών μας, συμπληρώνοντας τα κενά και τις ανεπάρκειες της Πολιτείας!

Και το κατάφεραν αυτό, παρά το γεγονός ότι συχνά έγιναν στόχος άδικων και κακόβουλων επιθέσεων από διάφορες πλευρές, που τώρα παριστάνουν πως τις υποστηρίζουν…
Δεν ξεχνάμε, για παράδειγμα, ότι η Νέα Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης, είχε στοχοποιήσει τις οργανώσεις αλληλεγγύης, για να κάνει στείρα αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να αποσπάσει μικροκομματικά οφέλη, κλείνοντας το μάτι σε ακροδεξιά ακροατήρια!

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση σας, κύριοι Υπουργοί, κάτω από το βάρος της πίεσης που ασκεί η ίδια η κοινωνία, αναγνώρισε την απαράδεκτη στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στις οργανώσεις αυτές κατά το παρελθόν, και αποφάσισε δήθεν να «επανορθώσει»…

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα σας πω εγώ!

Γιατί η Κοινωνία των Πολιτών χρειάζεται ένα σαφές και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο που θα της επιτρέψει να πραγματώσει το τεράστιο δυναμικό της!

Το πετυχαίνετε, όμως, αυτό, με το νομοσχέδιο που φέρατε στη Βουλή, μετά από δυόμισι χρόνια καθυστερήσεων και κούφιων υποσχέσεων;

Υποσχέσεις, βέβαια, ήταν του κυρίου Θεοδωρικάκου, του προκατόχου σας, και είναι αντίστοιχες με αυτές περί αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που η κυβέρνησή σας, των «αρίστων» δηλαδή, θα είχε υλοποιήσει μέχρι το τέλος του 2019!

Που είναι και το κυρίαρχο αίτημα της Αυτοδιοίκησης διαχρονικά, και που εκφράστηκε ξανά στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΕ, και αν δεν κάνω λάθος ανανεώσατε την δέσμευσή σας με τον κ. Πέτσα να φέρετε μέχρι το τέλος του 2021, αυτή τη φορά!!!! Περιμένουμε…

Αλλά ας επανέλθουμε στο παρόν Νομοσχέδιο που συνιστά ακόμη μία χαμένη ευκαιρία για τη ρύθμιση του εθελοντισμού, την οποία ζητά η Κοινωνία των Πολιτών και απαιτεί η δύσκολη συγκυρία της πανδημίας!

Η αντίδραση των οργανώσεων, με τα πλείστα δυσμενή σχόλια στη διαβούλευση, αλλά και με τον καταιγισμό των υπομνημάτων των 300 και πλέον μικρών εθελοντικών οργανώσεων τις τελευταίες μέρες, δείχνουν ξεκάθαρα ότι απορρίπτουν το νομοσχέδιό σας!

Κι αυτό γιατί ο περιοριστικός και ελεγκτικός χαρακτήρας του οδηγεί στη συρρίκνωσή τους και υπονομεύει τις προοπτικές τους, με τις υπέρμετρες υποχρεώσεις που τους επιβάλλει, ενώ ενισχύει στην πράξη τις ανισότητες σε βάρος των μικρότερων από αυτές…

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι αδυναμίες του νομοσχεδίου εντοπίζονται και στους τέσσερις τομείς που υποτίθεται πως θεραπεύει!

Καταρχάς, στον πρώτο τομέα καταγραφής των οργανώσεων και των κοινωφελών φορέων, διαπιστώνουμε ότι δεν επιτυγχάνεται με ενιαίο και διαφανή τρόπο!

Το «Ειδικό Μητρώο» και η «Δημόσια Βάση Δεδομένων» έρχονται να προστεθούν στα υφιστάμενα 9 Μητρώα που βρίσκονται διάσπαρτα σε Υπουργεία και Ανεξάρτητες Αρχές, χωρίς καμία πρόβλεψη για διαλειτουργικότητα και απάλειψη των παράλληλων και αλληλεπικαλυπτόμενων δομών!

Η απουσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της πολυδιαφημισμένης ηγεσίας του είναι εκκωφαντική!

Δημιουργείτε, δηλαδή, τις προϋποθέσεις για το απόλυτο χάος!

Και δεν μας πείθετε, κύριε Υπουργέ, ότι η «Διεύθυνση Οργανώσεων Κοινωνίας των Πολιτών και Κοινωφελών Φορέων» που στήνετε στο Υπουργείο Εσωτερικών θα μπορέσει να βάλει σε τάξη το χάος αυτό, αφού ούτε το προσωπικό και τις υποδομές που θα διαθέτει γνωρίζουμε, ούτε τους τρόπους επικοινωνίας και συνεργασίας με τις ίδιες τις οργανώσεις…

Στον δεύτερο τομέα των όρων εγγραφής των οργανώσεων στο Μητρώο, που αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή τους, το γραφειοκρατικό χάος μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού αποκλείει τις περισσότερες από τη χρηματοδότηση…

Δεν ξεχνάτε, όμως, να τις χρεώνετε με τσουχτερό παράβολο 200 ευρώ! Αντί να τις χρηματοδοτείτε, τις χαρατσώνετε!

Στον τρίτο τομέα της χρηματοδότησής τους, η ισοπεδωτική οριζόντια επιβολή των ίδιων κριτηρίων για μεγάλες και μικρές οργανώσεις, ευνοεί ολοφάνερα και σκανδαλωδώς τις πρώτες και σχεδόν αποκλείει τις δεύτερες στην πράξη, αφού ο πολύπλοκος και δαπανηρός διαχειριστικός έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές λογιστές είναι απαγορευτικός για το μέγεθός τους!

Δεν τους διευκολύνετε καν, με τη δυνατότητα της επιλέξιμης δαπάνης για πληρωμή αυτών των υποχρεώσεων μέσα από τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων που θα αναλάβουν…

Στον τέταρτο τομέα που αφορά στην εθελοντική απασχόληση, με την αυτεπάγγελτη αναζήτηση του ποινικού μητρώου για τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των οργανώσεων και μάλιστα χωρίς διαφοροποίηση των αδικημάτων, δεν περιορίζετε μόνο τη συμμετοχή των πολιτών, αλλά υπονομεύετε κιόλας τις πολιτικές κοινωνικής επανένταξης…

Επιπλέον, αγνοείτε ότι η συμμετοχή των πολιτών δεν πάντα συνεχής και σταθερή, αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με το ενδιαφέρον και τη διαθεσιμότητά τους;

Επομένως, δεν μπορεί να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με τη μισθωτή εργασία που επιβάλλει την εγγραφή στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ…

Θέλω να αναφέρω στο σημείο αυτό ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της «επιτελικής» σας ανικανότητας, που έχει αφήσει διοικητικά «ακέφαλες», χωρίς Εφορευτικά Συμβούλια, εδώ και δύο χρόνια, πολλές Δημόσιες Βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα!

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την «άριστη» νομοθέτησή σας με τον ν. 4735/2020, με τον οποίο περιπλέξατε την επιλογή των μελών των Εφορευτικών Συμβουλίων…
Οι εθελοντές πολίτες που ουσιαστικά προσφέρουν άμισθη εργασία, δεν ορίζονται πλέον απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά μετά από πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες μέσω επιλογής ΑΣΕΠ, ενώ παράλληλα υποχρεώνονται σε υποβολή δήλωσης «Πόθεν Έσχες» και στα σχετικά έξοδα…

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αν δεν τροποποιήσετε το νομοθετικό σας πλαίσιο, η κάλυψη αυτών των θέσεων δεν θα γίνει ποτέ, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των Δημόσιων Βιβλιοθηκών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις καθημερινές απαιτήσεις της λειτουργίας τους…

Ή μήπως επειδή είναι Δημόσιες, σκέφτεστε να τις ιδιωτικοποιήσετε και αυτές;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Και τώρα ας περάσουμε στο «δεύτερο» νομοσχέδιο που «κρύβεται» μέσα στα άρθρα του παρόντος…

22 άρθρα στο σύνολο των 54 άρθρων του Νομοσχεδίου, αφορούν σε θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεν συμπεριλαμβάνονταν στη Δημόσια Διαβούλευση…
Ένα ολόκληρο νομοσχέδιο που ρυθμίζει, φωτογραφίζει, εξυπηρετεί ημέτερους και για το οποίο δεν γνωρίζουμε τις θέσεις της ΚΕΔΕ!

Στο άρθρο 35, εξασφαλίζεται δήθεν η εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ Α’ βαθμού, μέσω της υποχρέωσης παροχής σύμφωνης γνώμης του Δημάρχου για την απόσπαση ή μετάταξη τακτικού υπαλλήλου, όταν όμως αυτές εφαρμόζονται κατά παρέκκλιση των κύκλων κινητικότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας...

Με βάση το σημαντικό πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας, και μετά το επείγον αίτημα που διατυπώθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, οι κύριοι Βορίδης και Πέτσας εμπαίζουν την Αυτοδιοίκηση, αφού αυτός ο περιορισμός της σύμφωνης γνώμης δεν επεκτείνεται και στις αποσπάσεις/μετατάξεις που διενεργούνται στο πλαίσιο των κύκλων κινητικότητας…

Στο άρθρο 50, ολοένα διευρύνονται οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής των Δήμων σε βάρος των Δημοτικών Συμβουλίων, αφού τώρα αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες των κανονιστικών αποφάσεων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (άρθρα 79 & 82 του ν. 3852/2010), χωρίς να αναφέρεται σαφώς ποιες από αυτές θα παραπέμπονται υποχρεωτικά στα Δημοτικά Συμβούλια…
Προχειρότητα ή σκοπιμότητα;

Σκοπιμότητα βέβαια, αφού συνάδει με τις απόψεις σας, κύριοι της κυβέρνησης, για την λειτουργία της αυτοδιοίκησης!

Οι Δήμοι για σας δεν είναι κύτταρα Δημοκρατίας, συναινέσεων, συγκλίσεων και δημόσιας λογοδοσίας, αλλά Ανώνυμες Εταιρείες, με δημάρχους μάνατζερ και με δοτές ισχυρές πλειοψηφίες σε όργανα, όπως οι Οικονομικές Επιτροπές, που αποφασίζουν απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, δήθεν λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας!

Βέβαια, αυτές οι αποφάσεις σας μένει να κριθούν οριστικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας…

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το παρόν νομοσχέδιο δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα ούτε του Εθελοντισμού ούτε της Αυτοδιοίκησης!
Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντιλαμβάνεται και τα δύο αυτά πεδία ως κατάλληλα μόνο για ιδιωτικοποίηση και μπίζνες, και όχι ως πεδία της συμμετοχής, της συλλογικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης!

Σας ευχαριστώ.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ