ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/12/2021

Ν. Γκαρά: Αδιαφορείτε για τις συνέπειες της πανδημίας και της ακρίβειας - Εμπαίζετε την κοινωνία - Επενδύετε στον φόβο και την προπαγάνδα - βίντεο

Ν. Γκαρά: Αδιαφορείτε για τις συνέπειες της πανδημίας και της ακρίβειας - Εμπαίζετε την κοινωνία - Επενδύετε στον φόβο και την προπαγάνδα - βίντεο



Τοποθέτηση της Βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση που αδιαφορεί για τις ανάγκες της κοινωνίας σε μία χώρα βυθισμένη σε υγειονομική τραγωδία και τον λαό σε οικονομική εξαθλίωση, με την ακρίβεια να καλπάζει, εξαπέλυσε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2022.

Η κα Γκαρά επισήμανε πως η ΝΔ στραγγαλίζει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, ενώ την ίδια στιγμή αδιαφορεί για το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. «Οδηγείτε συνειδητά την πραγματική οικονομία σε συνθήκες ασφυξίας. Αφήσατε το κύμα ακρίβειας να σαρώνει τα νοικοκυριά και τα καρτέλ να κερδοσκοπούν», σημείωσε.

Η Βουλευτής από τον Έβρο δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός της περικοπής από την κυβέρνηση 821 εκατομμυρίων από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2022 για την Υγεία, εν μέσω πανδημίας, ενώ αναφέρθηκε και στο «σύνδρομο της 3ης εβδομάδας», με τα νοικοκυριά να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. «Τι έχετε να πείτε στους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα είδη πρώτης ανάγκης;» υπογράμμισε.

Η κα Γκαρά συνέχισε λέγοντας πως η ΝΔ εμπαίζει τους πολίτες: «εξαπατάτε τους συνταξιούχους με ένα περιορισμένο έκτακτο επίδομα, όταν έχετε καταργήσει τη 13η σύνταξη που επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ως μόνιμο μέτρο, ύψους 900 εκ. ευρώ. Κόβετε 53 εκ. από τη Μέριμνα. Επικαλείστε εκτίναξη της ανάπτυξης ενώ μειώσατε κατά 2 δις το Ταμείο Ανάκαμψης και κηρύξατε στάση πληρωμών στο ΕΣΠΑ», τόνισε.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις τεκμηριωμένες και αναπτυξιακού χαρακτήρα προτάσεις που επανειλημμένα έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την υπέρβαση της κρίσης, όπως αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ενίσχυση του ΕΣΥ, προστασία της εργασίας και των ευάλωτων, ενίσχυση ρευστότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαγραφή μέρους πανδημικού χρέους, υπογραμμίζοντας: «Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει. Γι’ αυτό είναι αναγκαία άμεσα η πολιτική αλλαγή που θα απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Μια Νέα Αρχή με μια προοδευτική κυβέρνηση που θα εργαστεί για την ευημερία και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, της νέας γενιάς, των αγροτών, των επαγγελματιών. Για την ανάπτυξη, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του κράτους Δικαίου. Μία Κυβέρνηση που θα έχει στον επίκεντρο τον άνθρωπο».

 

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα για τον Προϋπολογισμό του 2022, τη στιγμή που η χώρα μας βιώνει μία ασύλληπτη υγειονομική τραγωδία με την Κυβέρνηση, δυστυχώς, να αδιαφορεί. Οι εκατόν τριάντα νεκροί συμπολίτες μας χθες, οι 19.500 περίπου χιλιάδες νεκροί στο σύνολο, οι εκατοντάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και το εκτροχιασμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν είναι απλοί αριθμοί. Είναι ανθρώπινες ζωές, είναι τραγικές απώλειες που αναδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, κάτι που αποδεικνύει και η έκθεση του κ. Τσιόδρα που είδε το φως της δημοσιότητας χθες και ισχυρίζεται ότι χιλιάδες συνάνθρωποί μας θα είχαν σώσει τη ζωή τους αν νοσηλευόταν σε ΜΕΘ.

Δυστυχώς έχουμε μια Κυβέρνηση που αντί να λάβει μέτρα για να προστατευθεί η κοινωνία, να ενισχυθεί το ΕΣΥ, να στηριχθούν οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι ήρωες που κάποτε χειροκροτούσατε στα μπαλκόνια, περικόπτει από τον τακτικό προϋπολογισμό 821 εκατομμύρια ευρώ από την υγεία εν μέσω πανδημίας.

Και δεν είναι μόνο η υγειονομική τραγωδία. Καταδικάζετε τον ελληνικό λαό και σε οικονομική εξαθλίωση. Και αυτή είναι μία συνειδητή πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Στραγγαλίζετε τις παραγωγικές δυνάμεις, τους μικρομεσαίους εμπόρους, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους.

Βιώνουμε, δυστυχώς, το σύνδρομο της «τρίτης εβδομάδας». Τα νοικοκυριά την τρίτη εβδομάδα κάθε μήνα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αδυνατούν να ζήσουν. Κι εσείς αδιαφορείτε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τους εμπαίζετε κιόλας. Ομνύετε στο όνομα της ανάπτυξης, αλλά τελικά εξασφαλίζετε κέρδη μόνο για λίγους και εκλεκτούς.

Την ίδια στιγμή, όμως, η καθημερινότητα των πολιτών επιδεινώνεται δραματικά. Με βίαιο τρόπο αφαιρείτε όλα τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επαγγελματίες, ενώ η πανδημία γιγαντώνεται. Αφαιρείτε εκατοντάδες εκατομμύρια από την πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζοντας την πανδημία σαν να έχει τελειώσει ξαφνικά μέσα σε μία μέρα. Κλείνετε τα μάτια μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα και τις ανάγκες των Ελλήνων και Ελληνίδων πολιτών.

Αλήθεια, αναρωτιέμαι: Τι θα πείτε στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και τον αποκλεισμό από τον τραπεζικό δανεισμό, τον αποκλεισμό από τα 12,8 δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ την ίδια στιγμή δεν προβλέπετε την αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Τι θα πείτε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που αντιμετωπίζουν δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής και δραματική αύξηση ακρίβειας στο ρεύμα, στο νερό, στο πετρέλαιο, στα εφόδια;

Τι θα πείτε στους συνταξιούχους που τους κόβετε τη δέκατη τρίτη σύνταξη; Τι θα πείτε στους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, τη θέρμανσή τους, αλλά και βασικά είδη πρώτης ανάγκης;

Τι θα πείτε στο λιανεμπόριο, τι θα πείτε στην εστίαση, τι θα πείτε στους επαγγελματίες που ασφυκτιούν καθημερινά; Θα τους πείτε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης τρέχουν, αλλά οι άνθρωποι δυστυχώς.

Οδηγείτε συνειδητά την πραγματική οικονομία σε συνθήκες ασφυξίας. Αφήσατε το κύμα ακρίβειας να σαρώνει και τα καρτέλ να κερδοσκοπούν. Και αυτή είναι συνειδητή πολιτική σας επιλογή. Και δεν φτάνει αυτό. Προβλέπετε για το 2022 επιπλέον φόρους ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων. Πρόκειται για επιπλέον φόρους, ανεξάρτητα με αυτούς που σχετίζονται με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, άραγε; Ανεργία, ανασφάλεια, φτώχεια; Αυτή είναι η κανονικότητα για σας;

Κυρίες και κύριοι, καταθέτετε έναν προϋπολογισμό που δεν απαντά στην πραγματικότητα, δεν απαντά στις κοινωνικές ανάγκες. Ενώ σε όλα τα προηγμένα κράτη συζητούν την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας και των δημόσιων δομών, η ιδεοληπτική και επικίνδυνη αυτή Κυβέρνηση μειώνει τα κονδύλια για την υγεία.

Την ώρα που σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αυξάνουν τον κατώτατο μισθό για την υπέρβαση της κρίσης και το χρησιμοποιούν και ως αναπτυξιακό εργαλείο, όπως προτείνει εμφατικά και συνεχώς ο ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει στη χώρα την κατάργηση του οκτάωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, την εργασιακή ζούγκλα, τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων.

Την ώρα που στα υπόλοιπα κράτη συζητούν για την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, εσείς προβλέπετε μείωση των κοινωνικών δαπανών στα 1,7 δισεκατομμύρια. Ενώ στην Ευρώπη συζητάνε την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, τη διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους, την κρατική παρέμβαση για τον περιορισμό της ακρίβειας και την ενίσχυση της ρευστότητας, την προστασία της εργασίας και των ευάλωτων, όπως προτείνει και επιμένει συνεχώς ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη μέρα, εσείς προχωράτε σε βίαιη προσαρμογή και φτωχοποίηση του λαού μας.

Και δεν αρκεί μόνο ότι αδιαφορείτε για τις ανάγκες της κοινωνίας. Επιχειρείτε παράλληλα και την εξαπάτηση. Κομπάζετε ότι δίνετε έκτακτο επίδομα στα άτομα με αναπηρία, ενώ την ίδια στιγμή περικόπτετε κονδύλι από τη μέριμνα κατά 53 εκατομμύρια. Εξαπατάτε τους συνταξιούχους με ένα περιορισμένο έκτακτο επίδομα, όταν ήδη έχετε καταργήσει τη δέκατη τρίτη σύνταξη που επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ως μόνιμο μέτρο ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ.

Επικαλείστε την εκτίναξη της ανάπτυξης πουλώντας υποσχέσεις για μεγάλα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ την ίδια στιγμή μειώνετε τα κονδύλια. Προβλέπατε το 2021 εισροές 2,6 δισεκατομμυρίων και το φτάνετε σήμερα στα 600 εκατομμύρια. Είναι 2 δισεκατομμύρια χαμένα από την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, έχετε κηρύξει και στάση πληρωμών στο ΕΣΠΑ με πάνω από ένα δισεκατομμύριο πληρωμές σε εκκρεμότητα, περιορίζοντας τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Βλέπετε, το επιτελικό σας κράτος εκτελεί επιτυχώς μόνο τις απευθείας αναθέσεις σε φίλιες εταιρείες, τις προσλήψεις μετακλητών και τα ρουσφέτια παντός τύπου, εκτός πάντοτε θεσμικού πλαισίου. Άλλωστε, διαχρονικό γνώρισμα της Δεξιάς είναι η αλλεργία στο κράτος δικαίου και στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Κυρίες και κύριοι, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει σε όλα τα πεδία και σε όλους τους τομείς. Διαφημίζετε τις επενδύσεις. Ωστόσο, στους μοναδικούς τομείς που επενδύετε, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, είναι η όξυνση των ανισοτήτων, η διάλυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής, η υποβάθμιση της περιφέρειας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Επενδύετε, όμως, πολύ ακριβά στην προπαγάνδα και την επικοινωνία. Επενδύετε στον φόβο, στον αυταρχισμό και στην αλαζονεία. Επενδύετε στη συντήρηση και τον αναχρονισμό. Επιτίθεστε πραγματικά και καθημερινά στην πλειονότητα των πολιτών.

Γι’ αυτό και είναι αναγκαία άμεσα η πολιτική αλλαγή. Είναι αναγκαία μία νέα αρχή για την κοινωνία μας, ένα άλλο πολιτικό σχέδιο, ένα εναλλακτικό σχέδιο προοδευτικό και φιλολαϊκό, όπου οι ανάγκες της κοινωνίας θα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, μία προοδευτική κυβέρνηση που θα εργαστεί για την προστασία, την αξιοπρέπεια και ευημερία των εργαζομένων, της νέας γενιάς, των αγροτών, των επαγγελματιών, μία προοδευτική κυβέρνηση που θα εργάζεται για την ανάπτυξη, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου. Μιλάμε για μία κυβέρνηση η οποία θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του σε πρώτο πλάνο.

Ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ