ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/12/2021

Ν. Βούτσης: Αποκαλυπτήρια της Κυβέρνησης και εγκληματικές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας - βίντεο

Ν. Βούτσης: Αποκαλυπτήρια της Κυβέρνησης και εγκληματικές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας - βίντεο



Ομιλία τ. προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκου Βούτση στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2022

Προϋπολογισμός μιας «κανονικότητας» που εμμονικά αυξάνει τις ανισότητες, δημιουργεί νέα φτώχεια, υπερχρεώνει τη χώρα με τις διπλωματίες των εξοπλισμών ενώ δημιουργεί χιλιάδες θύματα από τη διαχείριση της πανδημίας

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά ακούγοντας προηγούμενα και τον συνάδελφο από τη Νέα Δημοκρατία, σκέπτομαι ποιος εκμεταλλεύεται τον φόβο και ποιος χειραγωγεί τις εξελίξεις, μέσα σ’ αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας. Η κοινωνία πλέον ξέρει. Είναι αποκαλυπτική απολύτως η συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό και πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα έχουν όλο και λιγότερη δουλειά όλοι αυτοί, που είτε ως αγιογράφοι, είτε ως ατακαδόροι, είτε ως πανελίστες, είτε ως ακόλουθοι μιας διαδικασίας χειραγώγησης, αποσιώπησης κυβερνητικών ευθυνών σε όλα τα τεκταινόμενα και ιδιαίτερα στο χώρο της πανδημίας διαμόρφωσαν ένα κλίμα πλαστής συναίνεσης και ανοχής σε μια κοινωνία που πραγματικά δοκιμάζεται όλους αυτούς τους μήνες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τον Προϋπολογισμό σας και από τη συζήτηση που γίνεται δεν βγαίνει ίχνος αντίληψης, ίχνος προσπάθειας και ενόρασης για το πού βρίσκεται ο κόσμος σήμερα. Το πριν και μετά την πανδημία ίσως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι το κορυφαίο ζήτημα που συζητιέται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Όλοι καταλαβαίνουν ότι ανοίγει ένας νέος ιστορικός κύκλος για τον κόσμο μας. Όλοι καταλαβαίνουν ότι μέσα από όλα αυτά τα οποία γίνονται, από την κλιματική κρίση, από την πανδημία, από την οικονομική κρίση και από τις πολιτικές για την «πράσινη» μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για όλο το κλιματικό ζήτημα, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε ένα πεδίο όπου δοκιμάζονται δικαιώματα, αυξάνονται ανισότητες και γεωπολιτικά και μέσα σε κάθε κοινωνία και ότι αναδεικνύονται πολύ διαφορετικές πολιτικές για το πώς θα προχωρήσει ο κόσμος.

Από την πλευρά σας, πού συντάσσεστε; Αυτό το οποίο φέρνετε για συζήτηση, για μια ακόμα φορά είναι η περίφημη επαναφορά στην κανονικότητα, δηλαδή στο πριν σαν όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται, σαν η μεγάλη ιστορική τομή που είναι για όλο τον κόσμο η πανδημία και οι συνέπειές της, δεν σημαίνει τίποτα για σας. Και πράγματι, πειθαρχώντας σ’ αυτή την αντίληψη της κανονικότητας και των μεγάλων συμφερόντων τα οποία εκπροσωπείτε, φέρνετε έναν Προϋπολογισμό και ένα σχέδιο γενικότερο που αναπαράγει και οξύνει ανισότητες, φέρνει φτώχεια, συρρίκνωση του κράτους δικαίου, υπερχρέωση της χώρας μέσα από την περίφημη διπλωματία των εξοπλισμών. Έναν Προϋπολογισμό που θα έχει σήματα από τις συνέπειες της μη στήριξης του ΕΣΥ. Αυτά συζητάμε τόσες μέρες εδώ μέσα.

Ονομάζετε την ανάκαμψη ως ανάπτυξη και το ελάχιστο, τον κατώτερο των 800 τον οποίο προτείνουμε, ούτε καν το σκέφτεστε. Πειθαρχείτε απολύτως στο Σύμφωνο Ανάκαμψης, όχι και Ανθεκτικότητας, όπως είναι, αλλά σε μία αντίληψη η οποία είναι πλέον οδηγός σας, της εκθέσης Πισσαρίδη, η οποία γίνεται πενητνταράκια στον Προϋπολογισμό που προτείνετε, έναν Προϋπολογισμό ο οποίος και για το ζήτημα της ακρίβειας, το οποίο είναι μείζον και τους επόμενους μήνες κυριολεκτικά θα δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, δεν παίρνετε κανένα μέτρο.

Καμία παρέμβαση για το κόστος στην ενέργεια, ενώ γνωρίζετε ότι στα είδη πρώτης κατανάλωσης υπάρχουν και θα υπάρξουν πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις –σας προειδοποιούν οι ίδιοι οι οποίοι είναι μέσα στην αγορά- τους επόμενους μήνες. Δεν παίρνετε μέτρα για να γεφυρωθούν αυτές οι ανισότητες, για να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να θελήσει να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εδώ ο Εισηγητής σας είπε ότι για να είναι ανταγωνιστικές οι εκατοντάδες χιλιάδες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, θα πρέπει να γίνουν λιγότερες, αλλιώς δεν γίνεται. Αυτή η ρετσέτα και του Συμφώνου Ανάκαμψης και πριν της έκθεσης Πισσαρίδη οδηγεί πραγματικά σε ένα τέλμα, σε μια πολτοποίηση εκατοντάδες χιλιάδες, όχι μόνο επιχειρήσεις, αλλά και κόσμο.

Όμως και στα θέματα δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αξιοποιήσετε έως εκεί που δεν παίρνει τις ειδικές συνθήκες μέσα στις οποίες βρέθηκε και βρίσκεται η κοινωνία μας. Ξέρετε ότι αυτά τα θέματα των ελευθεριών, των δικαιωμάτων, των προσωπικών δεδομένων στο σύγχρονο κόσμο, είναι στον πυρήνα μιας έντονης συζήτησης και αντιπαράθεσης που γίνεται. Εσείς απολύτως συνειδητά αξιοποιήσατε αυτές τις ειδικές συνθήκες. Τελευταία απόδειξη είναι το ότι -επιτρέψτε μου την έκφραση- προσπαθήσατε να χειραγωγήσετε και να απομειώσετε πλήρως την ισχύ της τελευταίας πρόσφατης συνταγματικής διάταξης σε σχέση με την Εξεταστική, την όποια μπορεί η Μειοψηφίας στη Βουλή να συστήσει. Με τον τρόπο που χειριστήκατε ως Πλειοψηφία τα πράγματα εκεί πέρα μέσα, δείχνει ότι είστε απολύτως δυσανεκτικοί για κορυφαία ζητήματα που αφορούν τα μέσα ενημέρωσης, τις δημοσκοπήσεις και άλλα.

Άμεσες αναθέσεις σε αυτό το διάστημα, διασπάθιση δημοσίου χρήματος, αδιαφάνεια σε όλες τις προμήθειες. Θα περίμενα προηγούμενα από τον Αντιπρόεδρο, τον κ. Πικραμμένο, όταν είπε ότι θα μιλήσει για τα θέματα δικαιοσύνης και για το κράτος δικαίου, να αναφερθεί και σ’ αυτά τα ζητήματα, έστω απολογούμενος ή θέτοντας την κυβερνητική άποψη. Δεν τον ενδιέφερε. Δεν είπε κουβέντα, έκανε μια θεωρητική τοποθέτηση, πιθανώς για παρεμβάσεις στα ζητήματα των ανεξάρτητων αρχών και της Δικαιοσύνης. Σοβαρά; Ασυλίες. Για πόσους και πώς δόθηκαν; Μέσα από πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ασυλίες προς ποιους; Πώς θωρακίσατε όλους αυτούς οι οποίοι συμμετέχουν στο πάρτι της αδιαφάνειας; Η Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει έγκαιρα για «Μαξίμου Α.Ε.» και ταυτόχρονα ένας καθεστωτικός έλεγχος που απαγόρευε, που συρρικνώνει το δημόσιο χώρο και δεν επιτρέπει όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία είναι σαν σαπρόφυτα μέσα της μέσα στο σώμα της κοινωνίας, να έρθουν στην επιφάνεια και να υπάρξει η αποδόμηση τους, η τιμωρία τους.

Αυτές είναι οι κύριες πλευρές -δηλαδή, πέραν της ακρίβειας και της πανδημίας- της κυβερνητικής πολιτικής, όπου δεν υπάρχει απλά μία αποτυχία. Δεν πρόκειται περί αυτού. Είναι μία συνειδητή εκ μέρους σας στρατηγική μέσα στην πανδημία, αξιοποιώντας αυτές τις ειδικές συνθήκες, για να περάσετε ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα με μεγάλη πίεση και συρρίκνωση ιδιαίτερα στα εργασιακά δικαιώματα, στις εγγυήσεις, στους ελέγχους και με μεγάλα μπόνους, μεγάλα ανοίγματα. Γι’ αυτούς λεφτά υπάρχουν είτε για τα εξοπλιστικά προγράμματα, είτε –κυριότερα- για τα πολύ μεγάλα συμφέροντα τα οποία σας στήριξαν και σας στηρίζουν και αλληλοδιαπλέκονται και αλληλομάχονται για τη νομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Και έρχομαι στο θέμα της πανδημίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πλέον τώρα, μετά από όλα όσα έγιναν, μετά από όσο κράτησε και θα κρατήσει η πανδημία, είναι σαφές ότι έχετε εγκληματικές ευθύνες στην πολιτική που ασκήθηκε σε αυτόν τον τομέα. Είστε υπόλογοι. Έγιναν προτάσεις από αυτό το Βήμα και το γνωρίζετε πολύ καλά. Θυμάστε τις αλλεπάλληλες συζητήσεις, όπου οι Πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων -όχι μόνο ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- μέσα στη Βουλή -αλλά και έξω από τη Βουλή- έφεραν προτάσεις -και κοινωνικοί φορείς και επιστημονικοί φορείς και οι ίδιοι οι υγειονομικοί- για την αντιμετώπιση της πανδημίας πρώτου, δεύτερου, τρίτου, τέταρτου κύματος. Τις αγνοήσατε όλες αυτές τις προτάσεις -προτάσεις τεκμηριωμένες- που από την πλευρά μας γίνονται πάντοτε μαχητικά, αλλά με σεβασμό στην επιστημονική κοινότητα. Και γίνονται και από άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Τις αγνοήσατε, λοιπόν, και κινηθήκατε στο άλλο άκρο εμμονικά, ότι θα τελειώσει, κάποια στιγμή θα τελειώσει διά της εξάντλησης είτε του ιού είτε των συνεπειών της πανδημίας. Αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτό ανακύπτει σήμερα ως ζήτημα.

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι η παρουσία εδώ του Πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη, αλλά και σε αλλεπάλληλα διαγγέλματα, διακατέχεται -όπως μπορεί σήμερα να αποτιμήσει κανείς- από έναν πολιτικό κυνισμό και από μία νεοφιλελεύθερη εμμονή για το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας απέναντι σε μία στρατηγική -από την πλευρά μας έχει αναλυθεί πολλές φορές- που εμφορείται από μία πολιτική και κοινωνική ενσυναίσθηση και από την αντίληψη για τη στήριξη της κοινωνίας.

Πότε έγινε αυτή η έκθεση, για την οποία μιλάμε αυτές τις μέρες; Έγινε όταν ο κ. Μητσοτάκης μίλαγε για το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία, έγινε όταν συγκάλυπτε και θριαμβολογούσε μέσα από διαγγέλματα και μέσα στη Βουλή ότι τα πράγματα τελειώνουν ή πάνε καλά ή πάνε καλύτερα ή ότι η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί. Άρα, είναι σε πλήρη αντίστιξη όχι μόνο με τις απόψεις και τα δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και με την ίδια την πραγματικότητα που βίωσε και βιώνει οδυνηρά η ελληνική κοινωνία.

Τι σας λέμε ευθέως: Άλλη τέτοια έκθεση έγινε; Κύριε Υπουργέ, απευθύνομαι σε εσάς. Πέρασαν έξι, οκτώ μήνες από τότε που έγινε αυτή η έκθεση. Δεν υπεισέρχομαι στο ζήτημα του ψέματος ή κατά πόσον ήταν ενήμερος ο Πρωθυπουργός κ.λπ. Προφανώς και ήταν. Με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή να απαντήσετε υπεύθυνα μέχρι αύριο το βράδυ εάν χρεώθηκε και υπήρξε άλλη έκθεση από τότε που να ελέγχει και να φέρνει στην επιφάνεια, για να διορθωθούν οι πολιτικές, τα τεράστια ζητήματα που έχουν ανακύψει μέσα από τη δραματική εμπειρία και από τους χιλιάδες νεκρούς και από τις περιφερειακές ανισότητες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Κι αν δεν έγινε, γιατί δεν έγινε; Μήπως υπάρχει μια τέτοια έκθεση που σε δυο, τρεις, πέντε μήνες πάλι θα τη συζητάμε; Επίσης, τέτοιες εκθέσεις θα πρέπει να γίνουν; Αυτή η εμπειρία θα έρθει εδώ;

Θυμάμαι με πόσο απόλυτο τρόπο απορρίπτατε τις προτάσεις μας να δημοσιοποιηθούν οι συζητήσεις στην επιστημονική κοινότητα, στην επιστημονική επιτροπή με τους υγειονομικούς, με τους καθηγητές. Γιατί; Για να βλέπουμε τώρα όλη αυτή την μαγνητική, την ακτινογραφία της τεράστιας αδυναμίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας να μπορέσει να ανταπεξέλθει, με εκατοντάδες συμπολίτες μας εκτός ΜΕΘ ή και σε ΜΕΘ που έχουν 100% θνητότητα σε περιφερειακά νοσοκομεία λόγω της ανισότητας στο ΕΣΥ.

Η Κυβέρνηση έχει ρίξει λευκή πετσέτα και απλώς προσπαθεί να χειραγωγήσει και να καθησυχάσει την κοινή γνώμη σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Ένα μόνο επιπλέον στοιχείο θα σας πω. Την προηγούμενη εβδομάδα τα κρούσματα στις ηλικίες 5 με 18 ετών, δηλαδή στο σχολείο, από τα νήπια μέχρι το Λύκειο που πηγαίνουν τα παιδιά μας, έφτασαν στο 26%. Ποια μέτρα λαμβάνονται, ποια ειδικά πρωτόκολλα; Τι συμβαίνει ακριβώς; Πώς δεν θα πάμε σε μια τραγωδία και σε αυτές τις μικρές ηλικίες; Σιωπή! Εμμονή! Απόλυτη εμμονή! Είκοσι οκτώ παιδιά σε κάθε τάξη! Απόλυτη εμμονή αντίρρησης σε όλα τα μέτρα τα οποία έχουν προβλεφθεί!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μείζον πολιτικό θέμα. Δεν είναι μόνο η έκθεση αυτή καθαυτή και η συνειδητή απόκρυψη της από τον Πρωθυπουργό. Η πολιτική σας έχει ηττηθεί, έχει αποδοκιμαστεί με όρους της κοινωνίας στη συνείδηση του κόσμου. Χρειάζεται άμεση, ριζική αλλαγή αυτής της πολιτικής. Αν μπορείτε, κάντε το. Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες. Σας το λέω ευθύτατα. Θεωρούμε ότι μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση, μόνο μία κυβέρνηση που θα σέβεται την κοινωνία και θα μπορεί να πάρει μέτρα για την ανάπτυξη, την ανάταξη, αλλά και για την αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων κυμάτων της πανδημίας με όρους ζωής και έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο, θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει τη χώρα μας.

Λάβετέ το υπόψη σας. Πάρτε τις ευθύνες σας. Τα αποκαλυπτήρια είναι πλήρη. Δεν μπορούν πλέον όλες αυτές οι πολιτικές, οι οποίες αναδεικνύονται και μέσα από τη συζήτηση, να καλύπτονται -όπως είπα και στην αρχή- από διάφορα τρικ επικοινωνιολόγων, από διάφορα πλαστά διαγγέλματα, από διάφορες ατάκες και από διάφορες, πραγματικά, χειραγωγούμενες από άλλους πολιτικές για να χειραγωγήσουν την κοινωνία. Η κοινωνία θα αντισταθεί. Το θέμα, όμως, είναι να μην υπάρξουν άλλα θύματα από αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, στην οποία επιδίδεστε συστηματικά.

Ευχαριστώ.

Φωτογραφία: ΣΤΟΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ