ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/12/2021

Θ. Τζάκρη: Μνημόνιο με φερετζέ ο Προϋπολογισμός Μητσοτάκη - βίντεο

Θ. Τζάκρη: Μνημόνιο με φερετζέ ο Προϋπολογισμός Μητσοτάκη - βίντεο



Παρέμβαση της βουλευτή Πέλλας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2022

Κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο προϋπολογισμού έτους 2022, η Βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη επισημαίνοντας ότι η διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι επικοινωνία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα βασικότερα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία όπως είναι η ψεύτικη οικονομική κατάσταση της χώρας που θέλει να παρουσιάσει η Κυβέρνηση, η παντελής αδυναμία της να αντιμετωπίσει την πανδημία, η ακρίβεια  που θα συνεχίσει να συμπιέζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και η ανάπτυξη που αφορά τους λίγους και εκλεκτούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Τζάκρη:

«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ο προϋπολογισμός  είναι το σημαντικότερο νομοσχέδιο της κάθε κυβέρνησης. Αποτελεί τον κυριότερο   βάση του οποίου το κράτος επιτελεί τις οικονομικές του λειτουργίες που συνδέονται άμεσα με την άσκηση της δημοσιονομικής, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Αντανακλά τις προτεραιότητές σας Κύριοι της Κυβέρνησης.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Η οικονομική μας κατάσταση ποια είναι: Το δημόσιο χρέος, το διογκώσατε. Ήταν σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ 179% το 2017, 186% το 2018 και 180 % το 2019. Και ακολούθησε πάλι το «ξεχείλωμα» και φτάσαμε στο 206 % στο τέλος του 2020. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2020 η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση ως προς το ύψος του ελλείμματος και την πρώτη σε επίπεδο χρέους και είναι προτελευταία με βάση το ΑΕΠ με τελευταία την Βουλγαρία. Μας ξεπέρασε ακόμη και η  Ρουμανία.

Το 2021 το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί σε 5,3% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης 3,9% του ΑΕΠ στην Εισηγητική Έκθεση και το 2022 σε έλλειμμα 0,9% του ΑΕΠ.

Ο Προϋπολογισμός δηλαδή προβλέπει ότι το 2022 θα σημειωθεί δημοσιονομική προσαρμογή 9,7 δισ. ή 5,4% του ΑΕΠ και το έλλειμμα από 7,7% φέτος θα πέσει σε 1,4% το 2022. Πρόκειται για μία βίαια και άγρια δημοσιονομική  προσαρμογή, η οποία θα επιβαρύνει το δίχως άλλο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας. Προσαρμογή που θα έχει συνέχεια και το 2023 για να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή ουσιαστικά θα έχουμε ένα νέο μνημόνιο.

Παρά λοιπόν την κυβερνητική πρόβλεψη που βλέπει ρυθμό ανάπτυξης 6,9% που και αυτή  δεν είναι προς πανηγυρισμό γιατί είναι αποτέλεσμα της σύγκρισης με την πολύ βαθιά ύφεση του 2020, το 9%, η οικονομία όμως παραμένει σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Και αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν πολλαπλές προκλήσεις.

Στο μέτωπο της υγείας.

Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από τη διαχείριση της πανδημίας και περιμένει απλώς να περάσει ο χρόνος για να ολοκληρώσει ο ιός τον κύκλο του.

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Κάθε ημέρα έχουμε εκατόμβη νεκρών.

Τα νοσοκομεία δεν αντέχουν.

Όλοι αυτοί που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσοι έχουν απομείνει δηλαδή, έχουν εξαντληθεί, έχουν φτάσει στα όρια τους.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2022 για την Υγεία: Τα έσοδα των νοσοκομείων θα είναι μειωμένα κατά 197 εκ. ευρώ, αυξάνοντας έτσι τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό σε νοσοκομεία και ΥΠΕ εμφανίζονται μειωμένες κατά 280 εκ. ευρώ,  οι δαπάνες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι μειωμένες κατά 124 εκ. ευρώ (-34%), ενώ οι δαπάνες προσωπικού συνολικά στο ΕΣΥ είναι μειωμένες κατά 61 εκ. ευρώ, δημιουργώντας εύλογη ανησυχία για την ανανέωση των συμβάσεων που λήγουν στις 31-3-2022.

Και ήρθε και η μελέτη Τσιόρδα-Λύτρα να μας πει τι; Ότι από τον Μάιο γνωρίζατε και δεν κάνατε τίποτα. Και μετά περιμένατε να σας πιστέψουν οι πολίτες ότι ενδιαφέρεστε για την ζωή τους και να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπονόμευσε το όλο πρόγραμμα των εμβολιασμών . Ψεύδονταν και κορόιδευε  τον ελληνικό λαό όταν 15 μέρες πριν υποστήριζε από αυτό εδώ το βήμα ότι εντός ΜΕΘ και εκτός ΜΕΘ είναι το ίδιο και το αυτό. Και ότι δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να αποδεικνύει το αντίθετο. Και μας προκαλούσε μάλιστα αν έχουμε κάποια να του την φέρουμε. Και ο ίδιος την είχε στο συρτάρι του.  Την οποία γνωρίζατε. Γνωρίζατε ότι το ΕΣΥ δεν θα αντέξει, αλλά δεν κάνατε τίποτα. Στην Περιφέρεια ειδικά κλείνετε ΜΕΘ, συρρικνώνετε κλινικές. Όλα αυτά είναι μέσα στην μελέτη. Προτιμήσατε αντί να ενισχύσετε το ΕΣΥ να χρηματοδοτήσετε τα ΜΜΕ για να μην μαθαίνεται η ανικανότητα σας, η αδιαφορία σας για τους πολίτες αυτής της χώρας. Δεν θα μπορούσαν να εξηγηθούν με άλλο τρόπο οι τόσοι πολλοί θάνατοι.

Είναι η αντιμετώπιση της πανδημία ως μια «παροδική μπόρα» ο λόγος που ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί και τα στελέχη της Κυβέρνησης επιδίδονται σε  αντιεπιστημονικές ανοησίες σχετικά με την αναγκαιότητα των ΜΕΘ, σχετικά με την  θνητότητα διασωληνωμένων σε Μονάδες και σε θαλάμους απλών κλινών covid κ.ο.κ. Γι’ αυτό την Τρίτη θρηνήσαμε 130 νεκρούς και από την αρχή της πανδημίας έχουμε ξεπεράσει τους 19500 θανάτους. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση παραγνωρίζει κάθε διαθέσιμη λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και επιμένει να διακινεί, με σύμμαχο τα καλοπληρωμένα ΜΜΕ, το μόνο αφήγημα που της απέμεινε, τον  διαχωρισμό της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Αυτό αποτελεί και την μεγαλύτερη ομολογία αποτυχίας της.

Το ίδιο ισχύει και για τον ΕΟΠΥΥ. Ενώ τα έσοδα του προβλέπεται να αυξηθούν [ + 310 εκ. ευρώ], οι δαπάνες του για παροχές ασθένειας  θα είναι μειωμένες κατά 245 εκ. ευρώ και ο κλειστός προϋπολογισμός για τους ιδιώτες παρόχους θα μειωθεί κατά 16 εκ. σε σχέση με το 2021.  Η μόνη  δαπάνη του ΕΟΠΥΥ που θα αυξηθεί είναι η φαρμακευτική (κατά 100 εκ. ευρώ) δηλαδή με τον προϋπολογισμό η κυβέρνηση προαναγγέλλει την μη αγορά επαρκών δόσεων μονοκλωνικών αντισωμάτων, την στιγμή που μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία προμηθεύτηκαν πάνω από 800.000 δόσεις μονοκλωνικών και αυτό αποτυπώνεται στους ασήμαντους αριθμούς θανάτων από τον κορωνοϊό. Όλα τα παραπάνω, πρακτικά σημαίνουν ότι τη νέα χρονιά θα συνεχιστεί η μετακύλιση κόστους περίθαλψης στους πολίτες, καθώς αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η μεταφορά όλων των τακτικών χειρουργείων που αναβάλλονται στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη τι να πω!

Το Υπουργείο Οικονομικών στηρίζει τις εκτιμήσεις του τόσο για το 2021 όσο και για το 2022 α) στην σταδιακή επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας από υγειονομικής άποψης και β) στους πόρους που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όμως οι όποιες εκτιμήσεις στηρίζονται σε παραδοχές όπως στην αύξηση της  ιδιωτικής κατανάλωσης, στην αύξηση του τουρισμού, στα αναπτυξιακά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση. Τα έχουμε σίγουρα αυτά; Όχι βέβαια!

Η προβλεπόμενη αύξηση 6,9% του ΑΕΠ προκύπτει από τη σύγκριση με την αντίστοιχη του 2020, σε μια περίοδο που ουσιαστικά η οικονομία ήταν κλειστή [μια αλήθεια που αποκρύπτεται επιμελώς]. Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας γνωρίζει καλά ότι μια τέτοια ανάπτυξη μάλλον δεν την αφορά, γιατί απλούστατα αφορά μόνο τους λίγους και εκλεκτούς. Όλα υποτάσσονται στα θέλω των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Και ξέρετε γιατί; Γιατί οι εργαζόμενοι δεν θα δουν καμία αύξηση του μισθού τους, [παρά μόνο ένα κουλούρι 0,5€ την ημέρα], οι δε νέοι εργαζόμενοι θα ταλανίζονται μεταξύ ανεργίας και εργασίας για να εξασφαλίσουν 200-400 €  το μήνα, χωρίς ωράρια, χωρίς καμία προστασία μετά την κατάργηση και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η συνεχής αναφορά στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, συγκαλύπτει την πραγματική παθογένεια της ελληνικής οικονομίας, η οποία περιλαμβάνει τη μη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη δυσανάλογα μικρή αύξηση της προστιθέμενης αξίας των  προϊόντων που εξάγονται από την Ελλάδα που σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη αύξηση των εισαγωγών οδηγεί στη  συνεχιζόμενη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος. Η επικράτηση αυτής της τάσης αύξησης του εμπορικού ελλείμματος, θυμίζει επικίνδυνα τις καταστάσεις που οδήγησαν στα μνημόνια.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, πρωτεύοντα παράγοντα για την ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2022 αποτελεί το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με τις πραγματοποιούμενες δαπάνες από τον προϋπολογισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.Ακόμη και το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα που η σωστή αξιοποίηση των πόρων του των 32,1 δις ευρώ [19,4 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια] μπορούν να αλλάξουν την πορεία της χώρας τι βλέπουμε;

Για το 2021 οι δαπάνες ήταν 2 δις € κάτω από τις προβλέψεις. Πώς θα διασφαλιστεί ότι το 2022 αυτή η κατάσταση θα αναστραφεί και οι δαπάνες θα ξεπεράσουν τα 3.2 δις; Και ότι «το τραπεζικό́ σύστημα θα διοχετεύσει γρήγορα και αποτελεσματικά́ τα σχετικά́ κεφάλαια στην ιδιωτική́ οικονομία»;

Στο Προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνεται κανένα ουσιαστικό νέο μέτρο καταπολέμησης της ακρίβειας. Τα 523 εκ. € για λογαριασμούς ηλεκτρικού, τα οποία μάλιστα δεν προέρχονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά από το ταμείο για τα δικαιώματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τα επιπλέον 90 εκατ. € για το επίδομα θέρμανσης, επίσης από το ίδιο ταμείο, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την έκρηξη των τιμών στα καύσιμα, στα βασικά αγαθά διαβίωσης και στα τρόφιμα.

Καμία πρόβλεψη για την ουσιαστική και αποτελεσματική ελάφρυνση του αγροτικού κόσμου. Αναφέρομαι στο αγροτικό πετρέλαιο [τα 50 εκ € αφορούν μόνο στους  νέους αγρότες και αγρότες-μέλη συλλογικών σχημάτων αφήνοντας πάνω από τα 2/3 των επαγγελματιών αγροτών εκτός της σχετικής ενίσχυσης], στο αγροτικό ρεύμα [αυξήσεις 20% στα τιμολόγια το Σεπτέμβριο 2021, ρήτρα αναπροσαρμογής], στις διάφορες εισροές [π.χ τα λιπάσματα έχουν η ετήσια μεσοσταθμική αύξηση της τιμής είναι 68,5 %].

Κύριε Υπουργέ,

Με τον προϋπολογισμό που καταθέσατε είναι προφανές ότι επαναφέρετε την Ελλάδα σε καθεστώς μνημονιακών περικοπών. Το κείμενο αυτό αποτελεί δήλωση συμμόρφωσης προς τα κέντρα αποφάσεως από τα οποία εξαρτάσθε και από τα οποία μας απελευθέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2018. Είναι το δικό σας «γραπτό διαγώνισμα» προς τους δανειστές, προκειμένου να διασώσετε την θέση σας και να καλύψετε την παταγώδη αποτυχία του πρωθυπουργού σας, ο οποίος είναι ο πρώτος που παρέλαβε γεμάτα ταμεία, τα οποία σπαταλά και θα παραδώσει σύντομα καμένη γη. Το μόνο ελπιδοφόρο είναι ότι είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που καταθέτετε γιατί θέλετε δεν θέλετε θα αναγκαστείτε να προσφύγετε στην κάλπη, όπου και θα εισπράξετε τα επίχειρα της λαϊκής οργής. Η διακυβέρνηση δεν είναι επικοινωνία και η ώρα της κρίσης φτάνει γοργά».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ