05/01/2022

Δ. Παπαδημούλης: Εκτιμώ ότι το 2022 θα είναι χρονιά εκλογών - Δεν πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα εξαντλήσει την 4ετία

Στον τ/σ της Βεργίνας: Όταν υπάρχει δυσκολία στην οικονομία μιας χώρας, σε πρώτη προτεραιότητα πρέπει να μπαίνει η υγεία των πολιτών και όχι οι φοροαπαλλαγές των πλουσίων

Όσοι βλέπουν στο πρόσωπο του Ν. Ανδρουλάκη τον ‘αντι-Τσίπρα’ που θα συντρίψει τον ΣΥΡΙΖΑ, θα διαψευστούν

Αν δεν αλλάξουν οι παλιοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, η Ελλάδα, που έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος, θα κινδυνεύσει με νέα λιτότητα και μνημόνια

Μιλώντας μέσω skype στην εκπομπή «Τα λέμε» στη Βεργίνα Τηλεόραση (Χρ. Τσόρμπα) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας και στην ανάγκη να μπούμε οριστικά σε περίοδο κυβερνήσεων συνεργασίας, τονίζοντας ότι είναι επιβεβλημένη η αλλαγή των παλιών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να μην κινδυνεύσει πάλι η Ελλάδα με νέα λιτότητα.

Αναλυτικότερα:

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποτύχει, σε σχέση με όσα είχε υποσχεθεί, και στη διαχείριση της πανδημίας και στην οικονομία. Βλέπετε άλλωστε το κύμα της ακρίβειας, την αύξηση των ανισοτήτων, τις περικοπές των συντάξεων, τα μπόνους σε ισχυρούς.

Σε μια δημοκρατία είναι υποχρέωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να διεκδικούν μια άλλη κυβέρνηση κι αυτό μάλιστα νομίζω ότι έχει τεθεί επί τάπητος στην ατζέντα. Εκτιμώ ότι το 2022 θα είναι χρονιά εκλογών και δεν πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα εξαντλήσει την 4ετία.

Η φθορά της ΝΔ είναι υπαρκτή και εντεινόμενη και καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, για όποιον θέλει να τις διαβάζει σωστά κι όχι με τα χρωματιστά γυαλιά της σκοπιμότητας. Το ζητούμενο επομένως για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να μετατρέψει σε δική του άνοδο αυτή τη φθορά. Προφανώς μας απασχολεί πώς θα τα πάμε καλύτερα, όπως και μας απασχολεί επίσης –κι είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους- η ανάγκη να περάσει η χώρα οριστικά στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας , κάτι που ισχύει δεκαετίες τώρα για τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ. Δεν πρέπει λοιπόν να «καεί» η απλή αναλογική, ώστε να έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη κιόλας κάλπη όταν γίνουν οι εκλογές.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουμε να κερδίσουμε στις επόμενες εκλογές. Είναι κάτι δύσκολο, αλλά εφικτό, και απευθυνόμαστε σε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα25), προκειμένου να διαμορφώσουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας , γιατί τη χώρα τη χρεοκόπησαν μονοκομματικές κυβερνήσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι το χρέος της ΝΔ προς τους Έλληνες φορολογούμενους είναι 343 εκατ. ευρώ και άλλα 316 εκατ. ευρώ είναι του ΠΑΣΟΚ.

Και τα ερωτήματα είναι δύο: Πρώτον, πότε και πώς θα τα πληρώσουν αυτά τα χρέη. Και δεύτερον, αν κόμματα που χρεοκόπησαν ακόμα και τον εαυτό τους, είναι σε θέση να νοικοκυρέψουν την Ελλάδα.

Όσοι βλέπουν στο πρόσωπο του Ν. Ανδρουλάκη τον «αντι-Τσίπρα» που θα συντρίψει τον ΣΥΡΙΖΑ, θα διαψευστούν και μάλιστα σύντομα. Η εκτίμησή μου μάλιστα είναι ότι στις επόμενες εκλογές η ΝΔ θα έχει τέτοια φθορά που δεν θα μπορέσει να κερδίσει αυτοδυναμία ακόμη κι αν στηθούν δεύτερες κάλπες.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υπάρχει μια άνοδος του ΚΙΝΑΛ, που προσπορίζει οφέλη όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη ΝΔ. Το ερώτημά λοιπόν είναι εάν αυτή η άνοδος θα αντέξει στον χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ οφείλει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Εάν δηλαδή τιμά την αντιδεξιά παράδοση του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε ως στρατηγικό αντίπαλο τη δεξιά, θα πρέπει να πει τι θα κάνει για να αντικατασταθεί αυτή η αποτυχημένη κυβέρνηση.

Η πανδημία στην Ελλάδα έχει ξεφύγει και μετράμε ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ το ποσοστό θετικότητας τις τελευταίες μέρες φτάνει το 25%. Που σημαίνει ότι το 1 στα 4 τεστ που γίνονται βγαίνει θετικό. Δημιουργήθηκε μάλιστα σε ό,τι αφορά τα τεστ ένα κύμα κερδοσκοπίας.

Σε πολλές χώρες της ΕΕ τα τεστ συνταγογραφούνται και είναι δωρεάν ως υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες. Στη δε Κύπρο το PCR κοστίζει 20 ευρώ. Όταν υπάρχει δυσκολία στην οικονομία μιας χώρας, σε πρώτη προτεραιότητα πρέπει να μπαίνει η υγεία των πολιτών και όχι οι φοροαπαλλαγές των πλουσίων. Κι αυτή η είναι η κριτική μας στη ΝΔ.

Σε μία περίοδο μεγάλης έξαρσης της πανδημίας και με την Όμικρον να «καλπάζει», κάθε συγκέντρωση ανθρώπων σε συνθήκες συνωστισμού χωρίς μάσκες συνιστά υγειονομικό κίνδυνο. Πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα ακριβώς όπως είναι, με υγειονομικά κριτήρια. Πρέπει να φοράμε μάσκες, να τηρούμε αποστάσεις και να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Και λέω τώρα ό,τι έλεγα και πριν ένα χρόνο στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης.

Όλη η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, αλλά κι εγώ προσωπικά ως μέλος μιας επιτροπής του ΕΚ που κάνει εποπτεία και έλεγχο, εργαζόμαστε ώστε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να πιάσουν τόπο, μακριά από διαφθορά και πελατειακά δίκτυα, και να μην πάνε «τα λεφτά στα λεφτά».

Υπάρχουν αντιδράσεις από τους πλούσιους του Βορρά και τους νεοφιλελεύθερους, που ελέγχουν το κόμμα της ευρωπαϊκής δεξιάς, για να επανέλθουν χωρίς αλλαγές στους παλιούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Αυτό είναι κίνδυνος-θάνατος για την Ελλάδα, που έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος, καθώς θα κινδυνεύσει με νέα λιτότητα και νέα μνημόνια.

Χρειάζονται λοιπόν αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και το Ταμείο Ανάκαμψης να γίνει ένας μονιμότερος μηχανισμός και να μην τελειώσει το 2026. Αυτό είναι κάτι που διεκδικούμε στο ΕΚ και θα πρέπει σε αυτά τα θέματα να γίνει πιο διεκδικητικός και ο Κ. Μητσοτάκης.