08/01/2022

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Εύβοιας: Οι περιβαλλοντικοί όροι στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι για τα μάτια του κόσμου

Έπειτα από εμπαιγμό μηνών και με το μπαλάκι να πετιέται από τον Δήμο στην Περιφέρεια, οι κάτοικοι του Μαντουδίου έμαθαν επιτέλους από τα πιο επίσημα χείλη ότι στο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι δεν λειτουργεί μονάδα αποθείωσης, όπως επιβάλλεται στα εργοστάσια, τα οποία καίνε πετ κοκ.

Η οσμή λοιπόν που καταγγέλλουν οι κάτοικοι δεν ήταν ιδέα τους παρά τις διαβεβαιώσεις για ελέγχους και για διασφάλιση της υγείας των κατοίκων, ο Δήμος και η Περιφέρεια κωλυσιέργησαν και μόνο κάτω από την πίεση της επιτροπής των κατοίκων συναντήθηκαν και αποκαλύφθηκε η έλλειψη της μονάδας.

Το παραπάνω γεγονός γεννά ερωτήματα, που έχουν να κάνουν με την ορθό έλεγχο και την τήρηση των νόμων όταν αφορά μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

1. Ποιος οι υπέγραψε την αδειοδότηση;
2. Ποια είναι τα αποτελέσματα του ελέγχου που έγινε, μετά από πίεση των κατοίκων, και τι ενέργειες έγιναν από τότε;
3. Πέρα του προστίμου, τι άλλα μέτρα σκοπεύουν να παρθούν ;
4. Γιατί ενώ η εταιρία δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, για ετήσιες εκθέσεις ρύπων και εξάμηνες μετρήσεις σε βαρέα μέταλλα και διοξίνες, οι αρμόδιες αρχές της περιφέρειας δεν κινήθηκαν όπως όφειλαν;
5. Έστω και τώρα. Έχει τη διάθεση η Περιφέρεια να σταματήσει η καύση πετ –κοκ έως ότου η εταιρία κατασκευάσει μονάδα αποθείωσης;
6. Πότε θα συζητηθεί το θέμα, στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης;

Πρόθεση μας δεν είναι να «κλείσουμε» την επιχείρηση αλλά να τηρούνται οι κανόνες και να πραγματοποιούνται όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι καθώς και όλα τα απαραίτητα και αναγκαία που ορίζουν οι περιβαλλοντικές μελέτες, για τη σωστή λειτουργία μια τέτοιας ρυπογόνου επιχείρησης. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και να προστατεύσουμε τη ζωή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και των εργαζομένων σε αυτήν την επιχείρηση.

Για ακόμη μια φορά, το τελευταίο διάστημα, αποδεικνύεται ότι οι περιβαλλοντικοί όροι που μπαίνουν στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι για τα μάτια του κόσμου και ο εναγκαλισμός τους με την εξουσία δεν αφήνει περιθώρια έστω και αυτών των τυπικών ελέγχων.

«Έκαστος εφ’ ω ετάχθη». Εμείς δίπλα στον πολίτη και τις αγωνίες του και οι άλλοι μαζί με τα συμφέροντα και τα κέρδη του. Όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και όχι από τις προθέσεις και τις μεγαλόστομες εξαγγελίες των «θεόσταλτων» και των ομόσταβλων τους.

Προφανώς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το ζήτημα και θα επανέλθουμε εφόσον απαιτηθεί από την εξέλιξη των πραγμάτων.