11/01/2022

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Επείγουσα ανάγκη η ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών της Λέσβου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Επείγουσα ανάγκη η ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών της Λέσβου

Mε επανειλημμένες παρεμβάσεις μας έχουμε επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα των ελαιοκαλλιεργητών της Λέσβου εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών των τελευταίων ετών. H παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο την ελαιοκομική περίοδο 2020-2021 ήταν μόλις 3.054 τόνοι, κατά 5.308 τόνους λιγότερο (64%) από τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας (8.363 τόνοι). Το αίτιο που προκάλεσε την απώλεια ήταν οι τότε δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έπληξαν όλο τον λεσβιακό ελαιώνα (σε έκταση πολύ πιο πάνω από το 30%) και σε τέτοιο βαθμό, ώστε να υπάρχει αντίκτυπο στην οικονομία ολόκληρου νησιού.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια ένταξης όλων των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου στο καθεστώς των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) για την ελαιοκομική περίοδο 2020–2021.
Επιπλέον, τη φετινή ελαιοκομική χρονιά 2021–2022 παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια της Λέσβου, ξανά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή ή την ακαρπία στο μεγαλύτερο ποσοστό του Λεσβιακού ελαιώνα.
 Κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη τον περασμένο Ιούλιο, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος παραδέχτηκε, αφού προηγήθηκε αυτοψία των ελεγκτών του ΕΛΓΑ στο λεσβιακό ελαιώνα, ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα προκαλούσαν μείωση και στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ενώπιων εκπροσώπων των ελαιοπαραγωγών στη σύνταξη ειδικής μελέτης με στόχο να δοθούν ενισχύσεις στους ελαιοπαραγωγούς χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Επειδή στη Λέσβο η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια η οποία εξασφαλίζει το μοναδικό εισόδημα των γεωργών και επηρεάζει όλη την οικονομία του νησιού,
Επειδή εκτός από την απώλεια της παραγωγής, το υψηλό καλλιεργητικό κόστος σε συνδυασμό με τις καθηλωμένες τιμές ελαιολάδου τα προηγούμενα χρόνια όχι μόνο δεν έφεραν επαρκές εισόδημα στους καλλιεργητές αλλά συντέλεσαν σε μεγάλο βαθμό και στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας της ελιάς σε μεγάλο μέρος του Λεσβιακού ελαιώνα με τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος,
Επειδή υπάρχουν όλες οι προβλεπόμενες και αναγκαίες προϋποθέσεις για την ένταξη των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου στο καθεστώς των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για την περυσινή χρονιά, ενώ για τη φετινή χρονιά μπορούν να δοθούν ενισχύσεις με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή του (π.χ. de minimis) του το ΥΠΑΑΤ,
Επειδή το κράτος πρέπει να είναι συνεπές και αξιόπιστο και οι υποσχέσεις του για ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών δεν μπορούν να παραπέμπονται από Επιτροπή σε Επιτροπή και σε Μελέτες με άγνωστο χρονικό ορίζοντα,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Προτίθεται να εντάξει όλους τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου στο καθεστώς των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) για την περσινή χρονιά, καθώς τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες από τον κανονισμό προϋποθέσεις;
Για τη φετινή ακαρπία, προτίθεται να ενισχύσει όλους τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΥΠΑΑΤ και ειδικά τις ενισχύσεις de minimis;
Τι άλλα μέτρα προτίθεται να πάρει για την προστασία του Λεσβιακού ελαιώνα και των ελαιοπαραγωγών από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μπουρνούς Ιωάννης