11/01/2022

Χ. Τσιόκας: Εκλογές για Προοδευτική διέξοδο ή…σενάρια εκλογών;

Άρθρο του Χάρη Τσιόκα, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο politicus.gr

Η κοινωνική δυσαρέσκεια  πυκνώνει  δημοσιεύματα και οι συνακόλουθες εκτιμήσεις σχετικά με τον πιθανό χρόνο των εκλογών.

Το θέμα πλέον απασχολεί ακόμα και τα συστημικά κέντρα γιατί διακρίνουν σ’ όλα τα ευρήματα την απαρέσκεια της κοινωνικής και παραγωγικής βάσης στις πολίτικες της ΝΔ.

Η οπτική και το κριτήριό τους όμως δεν έχει αφετηρία την κοινωνική και παραγωγική ανάγκη, αλλά με ποιους εκλογικούς συσχετισμούς θα διασφαλίζουν τη συνέχεια στη πρόσβαση των κατανομές από τα Ε κονδύλια που ξεπερνούν τα 72 δις.

Αυτή η οπτική τους υποχρεώνει πλέον να αναζητήσουν και να ενθαρρύνουν τη δυνατότητα πολιτικών σχημάτων  που θα επιτρέπουν  κυβερνήσεις  συνέχειας των πολιτικών της ΝΔ, στο όνομα της καλλίτερης διαχείρισης, με τη στήριξη όμως  η την ψήφο ανοχής της.

Θέλουν να αποτρέψουν την προοδευτική διέξοδο διακυβέρνησης για την εφαρμογή ενός βιώσιμου κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου.

Το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, κυρίαρχη επιδίωξη τους γίνεται να συκοφαντήσουν η να υπονομεύσουν τη συγκρότηση προοδευτικής  πλειοψηφίας πριμοδοτώντας ότι «όλοι ίδιοι είναι».

2 Ο ρόλος των συμμαχιών για την επόμενη διακυβέρνηση

Η πολύπλευρη κρίση όμως δυναμώνει τη συζήτηση για την ανάγκη των εκλογών και αυτό θέτει επί τάπητος το αίτημα  να γίνουν κοινωνικά διακριτές οι προτάσεις διακυβέρνησης και τα κυβερνητικά σχήματα που θα τις υπηρετήσουν.

Τα γεγονότα όμως δείχνουν πως δεν επιθυμούν τα συστημικά κέντρα αυτού του είδους την αναμέτρηση και κάνουν  μερική και ετεροβαρή παρουσίαση!

Υποκρύπτουν ότι το διακύβευμα των εκλογών  δεν είναι οι άνευ όρων συμμαχίες διακυβέρνησης, αλλά ποια κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία διεκδικεί την διακυβέρνηση της χώρας και με ποιο προγραμματικό περιεχόμενο.

Επιχειρούν να ξεπεράσουν ότι:

Η χώρα για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης διαχειρίζεται  την τρέχουσα περίοδο σημαντικά  ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν την παραγωγική βάση, την ανταγωνιστικότητα  και τη κοινωνική συνοχή .

Τα προηγούμενα καθιστούν προφανές πως είναι σε εξέλιξη -ίσως όχι ακόμη τόσο ευδιάκριτα -η σύγκρουση, η αναμέτρηση δυο διαφορετικών   σχεδίων  για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Το πρώτο αναφέρεται στην νεοφιλελεύθερη εκδοχή τα αρνητικά χαρακτηριστικά της οποίας βιώνει ήδη η οικονομική  και κοινωνική βάση της χώρας.

Το δεύτερο σηματοδοτείται ήδη από  τις προγραμματικές θέσεις που έχει θέσει σε διαβούλευση ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για ένα βιώσιμο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο ικανό να ενεργοποιήσει με πειστικό τρόπο τη μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική πλειοψηφία.

3 Προοδευτική διέξοδος με κοινωνική πλειοψηφία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία άνοιξε το δρόμο της εναλλακτικής πρότασης! Έθεσε σε διαβούλευση προγραμματικές θέσεις με τις οποίες προσδιορίζονται οι στόχοι ,οι επιδιώξεις και τα μέσα για ένα παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο που αφορά τη βιωσιμότητα και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας ,με δίκαιη συμμετοχή των συντελεστών

Αναφέρεται με σαφήνεια στις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις που έχουν λόγους να διεκδικήσουν δημοκρατικά την πολιτική αλλαγή.

Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος των πολιτικών που συρρικνώνουν την εγχώρια παραγωγική βάση, οξύνουν τις κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες εμπορευματικοποιούν  την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της υγείας, της παιδείας, της ασφάλισης κτλ. και περιθωριοποιούν το ρόλο της χώρας.

Προσδιορίζει στη βάση των αρχών της πολιτικής διακήρυξης  και των προγραμματικών κατευθύνσεων το πλαίσιο της σύγχρονης πολιτικής και προγραμματικής ενότητας για τη μεγάλη συνάντηση  συμπόρευσης όλων των δυνάμεων και των ρευμάτων που συγκροτούν διαχρονικά τον προοδευτικό χώρο.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο αποκτούν ιδιαίτερο συμβολισμό οι πρωτοβουλίες που εκδηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τον πρόεδρο Αλ. Τσίπρα για την παρουσίαση των προγραμματικών κατευθύνσεων, με τις αντιπροσωπευτικές των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών συνθέσεις στα πάνελ.

Η διεύρυνση για την συγκρότηση προοδευτικής πλειοψηφίας παρά την επικοινωνιακή χειραγώγηση των συστημικών κέντρων μπορούν να αποκτήσουν  καθολικά χαρακτηριστικά.

Η Προοδευτική απάντηση μπορεί να μεταφέρει την ενημέρωση από τα συστημικά στη κοινωνία!  Με εκδηλώσεις και  δράσεις  συμμετοχής τόσο θεσμικών εκπροσώπων των παραγωγικών δυνάμεων που συγκροτούν την κοινωνική πλειοψηφία όσο και εκπροσώπων των πολιτικών ρευμάτων που επιδιώκουν Προοδευτική διακυβέρνηση.

Η πολύπλευρη κρίση και οι επιπτώσεις συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης με ένταση των γεωγραφικών και κοινωνικών ανισοτήτων και εμπορευματικό ποίηση των κοινωνικών αγαθών της υγείας, της παιδείας, της ασφάλισης κτλ.  καθιστούν το αίτημα των εκλογών κυρίαρχο.

Για να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα:

Συνέχιση νεοφιλελεύθερων διχαστικών πολιτικών με κυβερνήσεις ειδικού σκοπού η ανοχή η Προοδευτική διέξοδος για την εφαρμογή Παραγωγικού μοντέλου με συνοχή και δημοκρατία.