14/01/2022

Τρ. Αλεξιάδης: Η Γ. Παπαδάκου και ο K. Βαξεβάνης δεν είναι μόνοι τους

Τα σημαντικότερα σημεία της παρέμβασης του Τρύφωνα Αλεξιάδη, ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τη σύμβαση Ελλάδας -  Σιγκαπούρης για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας και την αποφυγή της φοροδιαφυγής.

Για την άδικη κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ από κόμματα της αντιπολίτευσης

Η κριτική αυτή βασίζεται στο ότι, αν δεν είχαμε κάνει αυτή τη συμφωνία, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα στον τομέα της φορολογίας και της φοροδιαφυγής; Ή είναι μια κριτική για το ότι δεν έπρεπε να κάνουμε τίποτα; Η συμφωνία η οποία έγινε για πρώτη φορά το 2019 - την οποία ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία δεν έκαναν τα προηγούμενα χρόνια -  καλυτερεύει τα πράγματα ή τα χειροτερεύει; Στο άρθρο 27 υπάρχει η πρόβλεψη, η πολύ σωστή πρόβλεψη για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών. Με βάση αυτήν τη διαδικασία μπορεί το ένα κράτος να πληροφορεί το άλλο και να συνεργάζεται στον τομέα της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της καταπολέμησης της διαφθοράς και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα. Πολύ σωστή αυτή η ρύθμιση.

Για τις απαράδεκτες κλήσεις που ποινικοποιούν την ερευνητική δημοσιογραφία

Προσέξτε την τρομερή πολιτική αντίφαση. Στην Ελλάδα είχαμε πληροφορίες για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ σε ανεπίσημο επίπεδο και μετά σε επίσημο επίπεδο για τη λίστα Μπόργιανς και για τη λίστα Novartis. Ποια είναι η πραγματικότητα που βλέπει ο ξένος τύπος σήμερα στην Ελλάδα; Η Γιάννα Παπαδάκου και ο Κώστας Βαξεβάνης, που είναι από τα εμβληματικά πρόσωπα στην αποκάλυψη αυτών των πληροφοριών - όταν τότε κάποιοι ξεχνούσαν τις λίστες σε συρτάρια ή σφύριζαν αδιάφορα - αντί να είναι υποψήφιοι αυτή τη στιγμή για βράβευση για τη δουλειά που έκαναν, είναι κατηγορούμενοι. Σκεφτείτε τι μήνυμα στέλνουμε σαν χώρα. Αυτοί που συνέβαλλαν, που βοήθησαν, που πρωτοστάτησαν - και μπράβο τους - σε αυτή τη διαδικασία είναι σήμερα κατηγορούμενοι. Το μόνο βέβαιο είναι ένα σαφές πολιτικό μήνυμα. ότι η Γιάννα Παπαδάκου και ο Κώστας Βαξεβάνης δεν είναι μόνοι τους σε αυτόν τον αγώνα. Όλη η ελληνική κοινωνία, όλοι οι προοδευτικοί πολίτες είναι μαζί τους στην αποκάλυψη αυτών των φαινομένων.

Για τα θέματα της πανδημίας και της Οικονομίας

Θα έχουμε μείωση του ΦΠΑ; Ναι ή όχι;  Να ξεκαθαριστεί. Ακούμε δύο Υπουργούς να λένε κάτι και σε λίγη ώρα άλλος Υπουργός στο ίδιο κανάλι λέει κάτι άλλο. Είναι το χειρότερο μήνυμα προς την αγορά και τους πολίτες, διότι στέλνει το μήνυμα ότι η Κυβέρνησή δεν μπορεί να συνεννοηθεί μεταξύ της.

Σε λίγες μέρες ξεκινάει η διαδικασία επιβολής προστίμων μέσω ΑΑΔΕ, 100 ευρώ τον μήνα στους πολίτες που επέλεξαν για διάφορους λόγους – κακώς, κατά τη γνώμη μου - να μην εμβολιαστούν. Είναι η μεγαλύτερη φοροεπιδρομή  από το 2010 και μετά. Κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ για φορομπηχτική πολιτική, αλλά θέλω να μου θυμίσετε μία φορολογική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019 που να επιβάρυνε τους πολίτες με 100 ευρώ τον μήνα.  Επειδή ήδη δύο Υπουργοί είπαν κάτι και άλλος Υπουργός είπε κάτι άλλο, ξεκαθαρίστε: Θα ισχύσει το πρόστιμο των 100 ευρώ τον μήνα ή θα ανασταλεί; Καθαρά λόγια, καθαρές κουβέντες. Συνεννοηθείτε εκεί στην Κυβέρνηση.