ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/01/2022

Τη διερεύνηση των συνθηκών των τραγικών δυστυχημάτων των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ ζητούν με ερώτηση και ΑΚΕ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τη διερεύνηση των συνθηκών των τραγικών δυστυχημάτων των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ ζητούν με ερώτηση και ΑΚΕ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ



Τη διερεύνηση των συνθηκών των τραγικών δυστυχημάτων των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, με την τραγική αφορμή ενός νέου θανάτου 50χρόνου εργαζομένου, μέλους συνεργείου εργολάβου που έχασε τη ζωή του την ώρα που εκτελούσε εργασίες στα Καλύβια Πεζούλας για τον ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των βλαβών στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, ζητούν με ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσαν πενήντα δύο (52) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία των τομεαρχών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Σωκράτη Φάμελλου και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν επιπλέον την εκκωφαντική σιωπή για το εργατικό δυστύχημα τόσο από τον ΔΕΔΔΗΕ, όσο και από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές σημειώνουν πως το εν λόγω τραγικό δυστύχημα σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ, συμβαίνει σε συνέχεια του τραγικού θανάτου άλλων τριών εργαζομένων κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης του ΔΕΔΔΗΕ στο Γυμνό Ευβοίας, τον Απρίλιο του 2021, και του θανάτου δύο τεχνιτών που δούλευαν σε υπεργολαβική γερμανική τεχνική εταιρεία, στο έργο κατασκευής της μονάδας αποθείωσης του ατμοηλεκτρικού σταθμού έχασαν τη ζωή τους στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ στις 16 Απριλίου του 2021, τραγικά αποτελέσματα της εργολαβοποίησης όλων των εργασιών και πλημμελούς εποπτείας.

Ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ποια εργολαβική εταιρεία είχε αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασης του δικτύου στα Καλύβια Πεζούλας για τον ΔΕΔΔΗΕ, εάν ασκούσε εποπτεία κάποιο στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ κατά τις εργασίες του εργολάβου στα Καλύβια Πεζούλας όταν το δυστύχημα έλαβε χώρα, υπό ποιες συνθήκες πραγματοποιήθηκε το δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 50χρονου εργαζόμενου, εάν προτίθεται ο ΔΕΔΔΗΕ να διερευνήσει τις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος, σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τη αποκατάσταση της οικογένειας του θύματος, καθώς και ποιες ενέργειες έχει αναλάβει η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ για την ασφάλεια της εργασίας και στελέχωσης των συνεργείων του.

Ρωτούν ακόμα εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών ευθύνης του Υπουργείου Εργασίας, και ειδικότερα του ΣΕΠΕ, και να ενισχύσει τις πολιτικές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και την αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν τέλος, να κατατεθούν: το πόρισμα της Επιτροπής που συγκροτήθηκε στον ΔΕΔΔΗΕ για τη διερεύνηση του δυστυχήματος στο Γυμνό Ευβοίας και τα πορίσματα αυτοψίας και των ελέγχων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών μετά τα ατυχήματα στα Καλύβια Πεζούλας, στο Γυμνό Ευβοίας και στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ.

Ακολουθεί το πλήρες κατατεθέν κείμενο της ερώτησης και ΑΚΕ :

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Να διερευνηθούν οι συνθήκες των τραγικών δυστυχημάτων των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ

Άλλη μία τραγωδία, ο θάνατος ενός 50χρόνου εργαζομένου, μέλους συνεργείου εργολάβου που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Διομήδης» την ώρα που εκτελούσε εργασίες στα Καλύβια Πεζούλας για τον ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των βλαβών στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, επαναφέρει το μέγα ζήτημα της ασφάλειας εργασίας και τα τραγικά αποτελέσματα της εργολαβοποίησης όλων των εργασιών στον ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και ελάχιστα διαδικτυακά και έντυπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετέδωσαν την είδηση, ο εργαζόμενος φέρεται να χτυπήθηκε από ρεύμα κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης της βλάβης. Στο σημείο κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τον παρέλαβε και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Εκκωφαντική είναι επίσης η σιωπή για το εργατικό δυστύχημα τόσο από τον ΔΕΔΔΗΕ, όσο και από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το δυστύχημα αυτό, που κόστισε τη ζωή ενός ακόμη εργαζόμενου σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ, συμβαίνει σε συνέχεια του τραγικού θανάτου άλλων τριών εργαζομένων κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης του ΔΕΔΔΗΕ στο Γυμνό Ευβοίας, τον Απρίλιο του 2021, θέμα που είχαμε αναδείξει με ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και είχαμε ζητήσει να αποδοθούν συγκεκριμένες ευθύνες, καθώς και να ληφθεί μέριμνα για τις οικογένειες των θυμάτων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ σε απάντηση της υπ’ αριθ. 5778/08.04.2021 ερώτησής μας αναφέρεται στη συγκρότηση Επιτροπής διερεύνησης του δυστυχήματος, το πόρισμα όμως της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη.

Στις 16 Απριλίου του 2021, δύο τεχνίτες που δούλευαν σε υπεργολαβική γερμανική τεχνική εταιρεία, στο έργο κατασκευής της μονάδας αποθείωσης του ατμοηλεκτρικού σταθμού έχασαν τη ζωή τους στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ.

Επειδή οι αμέλειες του ΔΕΔΔΗΕ και των εργολάβων κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.
Επειδή η σιωπή, εκτός του ότι είναι απαράδεκτη, εντάσσεται σε μια πολιτική αποστασιοποίησης και απόσεισης των ευθυνών των διοικήσεων της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ.
Επειδή ο ΔΕΔΔΗΕ ως διαχειριστής των Δικτύων είναι ο κύριος των έργων που εκτελούνται σ αυτά από τρίτους, τους οποίους οφείλει να εποπτεύει τόσο για την άρτια εκτέλεση τους όσο και για την τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας.
Επειδή σε όλες τις εργολαβικές συμβάσεις προβλέπεται ότι η μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, και η μη χρησιμοποίηση του κατάλληλου προσωπικού από τον εργολάβο μπορεί να συνεπάγεται ακόμη και το σταμάτημα των εργασιών με εντολή του επιβλέποντα μηχανικού του ΔΕΔΔΗΕ.
Επειδή η πλημμελής τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και μεθόδων εργασίας, η χρησιμοποίηση μη επαρκώς ειδικευμένου και αδειοδοτημένου προσωπικού, και η έλλειψη των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας από τους εργολάβους στο όνομα του κέρδους, σε συνδυασμό με την πλημμελή επίβλεψη τους από το ΔΕΔΔΗΕ είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής υποβάθμισης του Διαχειριστή από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Επειδή οι ευθύνες του εργολάβου, ως άμεσου εργοδότη είναι δεδομένες, προσδιορίζονται με πλήρη σαφήνεια από την κείμενη νομοθεσία, και επιβάλλεται να αναζητηθούν και να αποδοθούν από τις αρμόδιες αρχές, με πλήρη διαφάνεια και έλεγχο από τους εργαζομένους.
Επειδή είναι ακόμη εμφανέστατη η απουσία προληπτικού ελέγχου από τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό εποπτείας του Υπουργείου Εργασίας το ΣΕΠΕ, που η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε να αποδυναμώσει αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, με δυσμενέστατες, και τραγικές όπως στην προκειμένη περίπτωση, συνέπειες για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ (21/11/2021) σημειώνεται αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των προβλημάτων υγείας που συνδέονται με την εργασία, και οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη συχνότητα εργατικών ατυχημάτων είναι, μεταξύ άλλων, η ενέργεια και οι κατασκευές, ενώ η κατηγορία εργαζομένων με το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικών ατυχημάτων είναι οι τεχνίτες.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Ποια εργολαβική εταιρεία είχε αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασης του δικτύου στα Καλύβια Πεζούλας για τον ΔΕΔΔΗΕ;
2. Ασκούσε εποπτεία κάποιο στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ κατά τις εργασίες του εργολάβου στα Καλύβια Πεζούλας όταν το δυστύχημα έλαβε χώρα;
3. Υπό ποιες συνθήκες πραγματοποιήθηκε το δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 50χρονου εργαζόμενου;
4. Προτίθεται ο ΔΕΔΔΗΕ να διερευνήσει τις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος;
5. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τη αποκατάσταση της οικογένειας του θύματος;
6. Ποιες ενέργειες έχει αναλάβει η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ από την συγκρότησή της το 2019 σε θέματα ασφάλειας της εργασίας και στελέχωσης των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ πέραν από τις υπέρογκες προμήθειες και αναθέσεις, τα χαριστικα προκλητικά πριμ, το διορισμό ημετέρων και γαλάζιων παιδιών;
7. Υπάρχουν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και εκθέσεις επιθεωρήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ για τους συγκεκριμένους εργολάβους και τις εργασίες που είχαν αναλάβει (έλεγχος αδειών, έλεγχος εξοπλισμού, έλεγχος διαδικασιών, ύπαρξη συντονιστή ασφάλειας ,ύπαρξη τεχνικού ασφάλειας κλπ.) ;
8. Σκοπεύει η κυβέρνηση να ενισχύσει τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών ευθύνης του Υπουργείου Εργασίας, και ειδικότερα του ΣΕΠΕ, και να ενισχύσει τις πολιτικές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και την αποτελεσματική εφαρμογή τους;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Παρακαλούμε να κατατεθούν προς ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών τα παρακάτω έγγραφα:
1. Το πόρισμα της Επιτροπής που συγκροτήθηκε στον ΔΕΔΔΗΕ για τη διερεύνηση του δυστυχήματος στο Γυμνό Ευβοίας
2. Τα πορίσματα αυτοψίας και των ελέγχων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών μετά τα ατυχήματα στα Καλύβια Πεζούλας , στο Γυμνό Ευβοίας και στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ

Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αμανατίδης Γιάννης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παππάς Νίκος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ