ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/01/2022

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ποιοι είναι οι μηχανισμοί μέσω των οποίων γνωστοποιούνται έγγραφα και πληροφορίες της ΕΛΑΣ, σε βουλευτές της ΝΔ;

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ποιοι είναι οι μηχανισμοί μέσω των οποίων γνωστοποιούνται έγγραφα και πληροφορίες της ΕΛΑΣ, σε βουλευτές της ΝΔ;Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την απαράδεκτη διαρροή εσωτερικού εγγράφου της ΕΛΑΣ σε βουλευτή της ΝΔ

Η διαρροή εσωτερικού εγγράφου της αστυνομίας σε βουλευτή της ΝΔ είναι το αντικείμενο ερώτησης προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, την οποία υπογράφουν ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών, Παύλος Πολάκης, ο αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Διονύσης Καλαματιανός και τριάντα πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ επιχείρησαν μία καλά ενορχηστρωμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας και αποπροσανατολισμού των πολιτών με αφορμή περιστατικό που έλαβε χώρα σε ταβέρνα του Μοσχάτου το βράδυ της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου 2022 μεταξύ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλου Πολάκη και αστυνομικού που υπηρετεί στο Α.Τ. Μοσχάτου.

Οι ανυπόστατες και προκλητικές αιτιάσεις περί δήθεν ανεπίτρεπτης παρέμβασης του Παύλου Πολάκη στη λειτουργία της πολιτείας και του κράτους δικαίου που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά σε άρθρο στο iefimerida.gr διαψεύστηκαν κατηγορηματικά την ίδια ημέρα από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με σχετική ανάρτησή του στην σελίδα του στο Facebook.

Στις 15 Ιανουαρίου ο βουλευτής Πειραιώς της ΝΔ, Χριστόφορος Μπουτσικάκης ανάρτησε στο twitter αναφορά που ο υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μοσχάτου, επικεφαλής του ελεγκτικού κλιμακίου, φέρεται να υπέβαλε προς την Υπηρεσία του για το άνω περιστατικό. Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ανάρτησης, μάλιστα, δημοσιεύθηκε σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Τέτοιου είδους διαρροές εγγράφων καμία σχέση δεν έχουν με το κράτος δικαίου που η κυβέρνηση διατείνεται ότι υπηρετεί. Δυστυχώς και κατά το πρόσφατο παρελθόν παρόμοιες διαρροές εγγράφων και πληροφοριών της ΕΛΑΣ και άλλων υπηρεσιών, έχουν κοινοποιηθεί σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από βουλευτές της ΝΔ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα στοιχεία ακόμη και από την πολιτική τοποθέτηση του νέου ανθρώπου, που ξυλοκοπήθηκε απάνθρωπα, αναίτια, αντιδημοκρατικά και έκνομα από αστυνομικό της ΔΙΑΣ στη Νέα Σμύρνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 16 Ιανουαρίου, τόσο ο Παύλος Πολάκης όσο και ο πληρεξούσιος δικηγόρος του επικοινώνησαν επανειλημμένως με το Α. Τ. Μοσχάτου και αιτήθηκαν να τους χορηγηθεί επίσημο αντίγραφο της ως άνω «αναφοράς» χωρίς αποτέλεσμα, ενώ την επόμενη ημέρα ο διοικητής του Α.Τ. Μοσχάτου αρνήθηκε προφορικώς τη χορήγηση του αντιγράφου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ερωτούν τον Τάκη Θεοδωρικάκο αν αληθεύει ότι έχει δοθεί «άνωθεν» εντολή προς τα ελεγκτικά κλιμάκια να επιβάλλουν πάση θυσία συγκεκριμένο ημερήσιο αριθμό κλήσεων «παράβασης μέτρων» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σχετικά με την απαράδεκτη διαρροή της αναφοράς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη καλείται να απαντήσει πώς περιήλθε εσωτερικό έγγραφο της αστυνομίας στα χέρια του Χριστόφορου Μπουτσικάκη και σε γνώση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, ιδίως δε μετά την αναφερόμενη από τον Διοικητή του Α.Τ. ύπαρξη σχετικής διαταγής για τη διενέργεια ΕΔΕ για τη διαρροή του εγγράφου.

Τέλος, τίθενται προς απάντηση τα ερωτήματα:

- Πώς περιήλθε εσωτερικό έγγραφο της αστυνομίας για το συγκεκριμένο περιστατικό εις χείρας του κ. Χριστόφορου Μπουτσικάκη, Βουλευτή Α’ Πειραιώς της Νέας Δημοκρατίας;

- Για ποιον λόγο ο κ. Πολάκης, παρότι άμεσα ενδιαφερόμενος κι ενώ κατέθεσε αίτηση χορήγησης αντιγράφου της «Αναφοράς» μέσω του δικηγόρου του, δεν έλαβε ποτέ οιαδήποτε απάντηση,

- Αν έχει διαταχθεί ΕΔΕ για τη διαρροή της αναφοράς, πότε και εάν ναι, ποια τα αποτελέσματά της και αν έχει εντοπιστεί και τιμωρηθεί ο υπεύθυνος,

- Ποιες είναι οι διαδικασίες ή οι μηχανισμοί μέσω των οποίων γνωστοποιούνται παράνομα και αντιδεοντολογικά έγγραφα και πληροφορίες της ΕΛΑΣ, σε βουλευτές της ΝΔ και πως θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τέτοιες έκνομες, αντιδεοντολογικές και αντιδημοκρατικές πράξεις, που αποτελούν ευθεία προσβολή για την δημοκρατία μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Διαρροή εσωτερικού εγγράφου της Αστυνομίας»

Με αφορμή περιστατικό που έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου 2022 μεταξύ του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλου Πολάκη και Αστυνομικού του Α.Τ. Μοσχάτου στην ταβέρνα «Ψαρομεζέδες» στο Μοσχάτο, σύσσωμη η κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ επιδόθηκαν σε μια διαρκή ενορχηστρωμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας και αποπροσανατολισμού των πολιτών, εκτοξεύοντας εναντίον του ως άνω Βουλευτή και γενικώς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανυπόστατες και προκλητικές αιτιάσεις περί δήθεν ανεπίτρεπτης παρέμβασης στη λειτουργία της πολιτείας και του κράτους δικαίου.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022 δημοσιεύθηκε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα “iefimerida.gr” άρθρο, το περιεχόμενο του οποίου αναπαράχθηκε με αστραπιαία ταχύτητα και από άλλα sites και τηλεοπτικούς σταθμούς. Το εν λόγω δημοσίευμα, επικαλούμενο μαρτυρίες θαμώνων του καταστήματος, ανέφερε ότι ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Παύλος Πολάκης προκάλεσε επεισόδιο σε ταβέρνα στο Μοσχάτο όταν αστυνομικοί, στο πλαίσιο ελέγχου για την τήρηση των μέτρων προς αντιμετώπιση της πανδημίας SΑRS- COV-2 επιχείρησαν να επιβάλουν πρόστιμο σε σερβιτόρο που έβγαλε τη μάσκα του. Σύμφωνα πάντοτε με το δημοσίευμα στο iefimerida.gr, ο Βουλευτής παρεμπόδισε τον έλεγχο, απαίτησε κατά τρόπο αντιθεσμικό από τους αστυνομικούς να σβήσουν την κλήση και όταν εκείνοι αρνήθηκαν, απείλησε τον επικεφαλής τους με τη φράση «θα δεις που θα σε στείλω». Το περιεχόμενο του άνω δημοσιεύματος, διαψεύστηκε την ίδια ημέρα από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με σχετική ανάρτησή του στην σελίδα του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, καθώς και με Εξώδικη Διαμαρτυρία που κοινοποίησε ο πληρεξούσιος Δικηγόρος του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς την ιδιοκτήτρια του site εταιρεία. Επιπρόσθετα, το εν λόγω άρθρο διαψεύστηκε πλήρως και από τον δημοσιογράφο και αυτόπτη μάρτυρα του περιστατικού κ. Παπανίδη, ο οποίος με άρθρο του στην ιστοσελίδα zougla.gr δημοσιοποίησε τι ακριβώς συνέβη και τι διημείφθη μεταξύ του Π. Πολάκη και του Αστυνομικού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο Βουλευτής Ν. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε ευγενικά να υπερασπιστεί τον εργαζόμενο στον οποίο επιβαλλόταν άδικα πρόστιμο και εξεπλάγη όταν οι αστυνομικοί του δήλωσαν ανερυθρίαστα ότι είχαν εντολή από τους ανώτερους τους να «γράψουν πρόστιμα», διαβεβαιώνοντας και ο ίδιος με τη σειρά του (ως αυτόπτης μάρτυρας) ότι ουδέποτε ο Βουλευτής απείλησε τους αστυνομικούς.

Τα ξημερώματα της Κυριακής 16 Ιανουαρίου 2022 δημοσιεύθηκε σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες η από 15.01.2022 ανάρτηση στο Twitter του Βουλευτή Ν. Πειραιώς της ΝΔ κου. Χριστόφορου Μπουτσικάκη, στην οποία επισυνάπτονταν αποσπάσματα (3 φωτογραφίες) από τη με ημερομηνία 15.01.2022 «Αναφορά» που ο Υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μοσχάτου, επικεφαλής του ελεγκτικού κλιμακίου, φέρεται να υπέβαλε προς την Υπηρεσία του για το άνω περιστατικό. Την ίδια ημέρα (Κυριακή 16.01.2022) τόσο ο Βουλευτής Π. Πολάκης όσο και ο πληρεξούσιος Δικηγόρος του επικοινώνησαν επανειλημμένως με το Α. Τ. Μοσχάτου και αιτήθηκαν να τους χορηγηθεί επίσημο αντίγραφο της ως άνω «Αναφοράς». Τους δηλώθηκε ότι ένεκα της αργίας τούτο θα γινόταν την επομένη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022.

Πλην όμως, την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022 ο Διοικητής του Α.Τ. Μοσχάτου αρνήθηκε προφορικώς τη χορήγηση του αντιγράφου, επικαλούμενος το γεγονός της διενέργειας ΕΔΕ αναφορικά με τη διαρροή της συγκεκριμένης «Αναφοράς», κάτι που όπως είπε θα το γνωστοποιούσε και εγγράφως στον Βουλευτή, εφόσον υποβαλλόταν σχετικό αίτημα προς το Α.Τ. Μοσχάτου. Την ίδια ημέρα ο πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Πολάκη υπέβαλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αίτηση προς το άνω Α.Τ. για τη χορήγηση αντιγράφου της «Αναφοράς» του Υπαστυνόμου κου. Ιωάννη Πληθάκη, δίχως να λάβει ποτέ οιαδήποτε απάντηση. Επισημαίνεται ότι την ίδια ως άνω ημέρα (17.01.2022) εξεδόθη Ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά (η οποία δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ), στην οποία διαλαμβάνονταν, μεταξύ κι άλλων, ότι: «….ο διατεταγμένος, γενικό-προληπτικός κυρίως, αστυνομικός έλεγχος στην περιοχή του Μοσχάτου από συναδέλφους-μέλη της Ένωσής μας, κατέληξε σε ευθείες ‘απειλές’ εναντίον τους, κυριολεκτικά, άνευ λόγου και αιτίας.»

Επειδή η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με την επιβολή προστίμων καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα που εξυπηρετούν μίνιμουμ εταιρικούς στόχους, αλλά με την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Επειδή παρόμοιες διαρροές εγγράφων καμία σχέση δεν έχουν με το κράτος δικαίου που η κυβέρνηση διατείνεται ότι υπηρετεί.
Επειδή παρόμοιες διαρροές εγγράφων και πληροφοριών της ΕΛΑΣ και άλλων υπηρεσιών, έχουν κοινοποιηθεί σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από βουλευτές της ΝΔ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα στοιχεία ακόμη και από την πολιτική τοποθέτηση του νέου ανθρώπου, που ξυλοκοπήθηκε απάνθρωπα, αναίτια, αντιδημοκρατικά και έκνομα από αστυνομικό της ΔΙΑΣ στη Νέα Σμύρνη

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Αληθεύει ότι έχει δοθεί «άνωθεν» εντολή προς τα ελεγκτικά κλιμάκια να επιβάλλουν πάση θυσία συγκεκριμένο ημερήσιο αριθμό κλήσεων «παράβασης μέτρων» για την αντιμετώπιση της πανδημίας;
2. Πώς περιήλθε εσωτερικό έγγραφο της αστυνομίας για το συγκεκριμένο περιστατικό εις χείρας του κου. Χριστόφορου Μπουτσικάκη, Βουλευτή Α’ Πειραιώς της Νέας Δημοκρατίας;
3. Πώς περιήλθε η συγκεκριμένη «Αναφορά» σε γνώση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, ιδίως δε μετά την αναφερόμενη από τον Διοικητή του Α.Τ. ύπαρξη σχετικής διαταγής για τη διενέργεια ΕΔΕ για τη διαρροή του εγγράφου;
4. Για ποιον λόγο ο κ. Πολάκης, παρότι άμεσα ενδιαφερόμενος κι ενώ κατέθεσε αίτηση χορήγησης αντιγράφου της «Αναφοράς» μέσω του δικηγόρου του, δεν έλαβε ποτέ οιαδήποτε απάντηση;
5. Έχει διαταχθεί ΕΔΕ για τη διαρροή της εν λόγω «Αναφοράς», πότε και εάν ναι, ποια τα αποτελέσματά της; Έχει εντοπιστεί και τιμωρηθεί ο υπεύθυνος;
6. Ποιες είναι οι διαδικασίες ή οι μηχανισμοί μέσω των οποίων γνωστοποιούνται παράνομα και αντιδεοντολογικά έγγραφα και πληροφορίες της ΕΛΑΣ, σε βουλευτές της ΝΔ και πως θα αντιμετωπίσετε τέτοιες έκνομες, αντιδεοντολογικές και αντιδημοκρατικές πράξεις, που αποτελούν ευθεία προσβολή για την δημοκρατία μας;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Σπίρτζης Χρήστος
Πολάκης Παύλος
Καλαματιανός Διονύσης
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυγέρη Δώρα
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γιώργος
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μπάρκας Κων/νος
Μωραϊτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαηλιού Γιώργος
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Γιώτα
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου ΡαλλίαΧρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ