ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/01/2022

Δημ. Παπαδημούλης: Κακό σημάδι για τη δημοκρατία και οπισθοδρόμηση για τη δημοσιογραφική ελευθερία οι διώξεις δημοσιογράφων

Δημ. Παπαδημούλης: Κακό σημάδι για τη δημοκρατία και οπισθοδρόμηση για τη δημοσιογραφική ελευθερία οι διώξεις δημοσιογράφων



«Ο Κ. Μητσοτάκης, που αυτοπροβάλλεται ως φιλελεύθερος, δεν συνειδητοποιεί τον αρνητικό αντίκτυπο που δίνουν στην Ευρώπη οι διώξεις δημοσιογράφων στην Ελλάδα;»

«Να μην είμαστε Ευρωπαίοι a la carte – Να γίνει και η Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα στον τρόπο διακυβέρνησης, με αναλογικό εκλογικό σύστημα και κυβερνήσεις συνεργασίας»
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον τ/σ “Flash TV” 

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό “Flash TV” και στην εκπομπή «+News» (Θ. Καρυπίδης) παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης. Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Αντιπρόεδρος ανέφερε:

Η επανεκλογή μου ήταν μια δύσκολη πολιτική μάχη, που ολοκληρώθηκε στον τρίτο γύρο, με ένα ποσοστό ρεκόρ 75% - Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί πλέον, για τα επόμενα 2,5 χρόνια, δύο από τους δεκατέσσερις Αντιπροέδρους θα είναι από την Ελλάδα

«Η τέχνη του να χτίζει κανείς γέφυρες είναι υποχρεωτική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ίσως να εξηγεί και το 75% που πήρα στον 3ο γύρο ενώ η Πολιτική Ομάδα που εκπροσωπώ -η Ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς- και με πρότεινε ομόφωνα έχει μόλις 7%. Ήταν μια δύσκολη πολιτική μάχη.

Θεωρώ επίσης ιδιαίτερα θετικό ότι σε αυτό το Προεδρείο έχουμε δύο Έλληνες Αντιπροέδρους. Και θέλω με την ευκαιρία να συγχαρώ την Εύα Καϊλή για την εκλογή της. Για το καλό της πατρίδας μας προσβλέπω σε μία εποικοδομητική συνεργασία, παρότι ανήκουμε σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας στίβος συνύπαρξης ανταγωνιστικών επιδιώξεων και συμφερόντων – το ζήσαμε στην πλάτη μας τα δέκα χρόνια της χρεοκοπίας και των μνημονίων. Για να πετυχαίνουμε αυτά που διεκδικούμε, χρειάζεται σχέδιο, συμμαχίες, μαχητικότητα και επιχειρήματα».

Η νέα Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, είναι υποχρεωμένη να εκφράζει τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και στο ζήτημα των αμβλώσεων – Παρά τις πολιτικές μας διαφορές, προσβλέπω σε μια πολύ καλή συνεργασία

«Η Ρομπέρτα Μέτσολα ανήκει στην Πολιτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκλέχτηκε όμως από μία πλειοψηφία, γιατί την στήριξαν και οι Σοσιαλιστές και οι Κεντροδεξιοί και οι Φιλελεύθεροι του Μακρόν. Τώρα πια, ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι υποχρεωμένη θεσμικά να εκφράζει και να υποστηρίζει τις θέσεις της μεγάλης πλειοψηφίας. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως παρότι η ίδια είναι εναντίον των αμβλώσεων, θα πρέπει να εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που με ψηφίσματα και συντριπτικές πλειοψηφίες έχει ταχθεί υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στις αμβλώσεις.

‘Αρχή άνδρα δείκνυσι’ και το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες και στην προκειμένη περίπτωση για τη νέα Πρόεδρο. Η Ρομπέρτα Μέτσολα θα φανεί και θα κριθεί ως νέα Πρόεδρος και διάδοχος του αείμνηστου και πολύ σημαντικού Νταβίντ Σασόλι. Μαζί της και παρά τις πολιτικές μας διαφορές, προσβλέπω σε μια πολύ καλή συνεργασία, όπως είχαμε και το προηγούμενο διάστημα ως Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Το σύστημα ‘’πάρ’τα όλα’’ που έχουμε στην Ελλάδα για όποιον κερδίζει τις εκλογές, δεν ισχύει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Χρειάζεται συνεργασία, σύνθεση απόψεων και συμμαχίες

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κανείς δεν έχει την πλειοψηφία – η μεγαλύτερη Πολιτική Ομάδα που είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ανήκει και η ΝΔ, έχει 25%. Επομένως, το σύστημα ‘’πάρ’τα όλα’’ που έχουμε στην Ελλάδα για όποιον κερδίζει τις εκλογές, δεν ισχύει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εδώ, χρειάζεται συνεργασία, σύνθεση απόψεων και συμμαχίες είτε θέλεις να περάσεις είτε να αποτρέψεις κάτι.

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές συνεργαστήκαμε όταν έπρεπε να ζητήσουμε κυρώσεις εναντίον της επιθετικής πολιτικής Ερντογάν. Ενώσαμε δυνάμεις και περάσαμε με μια πλειοψηφία πάνω από 70% το αίτημα για εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία για όσο συμπεριφέρεται με αυτόν τον επιθετικό τρόπο απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Δυστυχώς βέβαια, αυτές τις θέσεις που παίρνει το Ευρωκοινοβούλιο με τη συμβολή και την συνεργασία όλων μας, οι κυβερνήσεις δεν τις κάνουν πράξη κατά τη διάρκεια των Συνόδων Κορυφής. Κι εδώ θα ήθελα και από τον Κυρ. Μητσοτάκη να χρησιμοποιεί το όπλο των ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να πιέζει και να διεκδικεί».

Ολοένα και ισχυρότερο και με περισσότερες αρμοδιότητες Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια πιο ενωμένη, οικολογική και κοινωνική Ευρώπη, με περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια και λογοδοσία

«Ωριμάζει το αίτημα για ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα παίζει ολοένα και πιο καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι φανατικός υποστηρικτής της θέσης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζεται έναν διαρκώς ισχυρότερο ρόλο, με ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες. Για να μπορεί, μεταξύ άλλων, να ελέγχει ακόμα περισσότερο την Κομισιόν. Αλλά και το Συμβούλιο, δηλαδή τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.

Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουμε κερδίσει μέσα στα χρόνια αρκετές αρμοδιότητες. Θεωρώ ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμα να ενισχυθούν δραστικά οι αρμοδιότητες του μόνου δημοκρατικά εκλεγμένου οργάνου. Χωρίς ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο, που λειτουργεί ανοιχτά και όχι πίσω από κλειστές πόρτες όπως το Eurogroup ή η Κομισιόν, δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πραγματικά δημοκρατική, διαφανή και ενωμένη Ευρώπη».

Να γίνει και η Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα στον τρόπο διακυβέρνησης, με αναλογικό εκλογικό σύστημα και κυβερνήσεις συνεργασίας – Να μην είμαστε a la carte Ευρωπαίοι

«Εάν θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη - επειδή το ακούω τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΚΙΝΑΛ – οφείλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο διακυβέρνησης, όπως και το πως συνεργαζόμαστε και αντιπαρατιθέμεθα. Να μην είμαστε a la carte Ευρωπαίοι. Στην πράξη αυτό σημαίνει: Αναλογικό εκλογικό σύστημα με την ψήφο του κάθε πολίτη να ‘ζυγίζει’ το ίδιο και κυβερνήσεις συνεργασίας.

Η Γερμανία κυβερνιέται με κυβερνήσεις συνεργασίας και αναλογικό εκλογικό σύστημα εδώ και δεκαετίες και τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από την Ελλάδα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως την Ελλάδα την χρεοκόπησαν αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις που εκλέχτηκαν με πλειοψηφικά συστήματα».

Κακό σημάδι για τη δημοκρατία και οπισθοδρόμηση για τη δημοσιογραφική ελευθερία οι διώξεις δημοσιογράφων στην Ελλάδα

«Η υποχρέωση των δημοσιογράφων είναι να ερευνούν, να ελέγχουν την εξουσία και να δημοσιοποιούν οικονομικά εγκλήματα. Και σε αυτή την περίπτωση συμβαίνει το αντίθετο. Έχουμε το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis στο οποίο είναι μπλεγμένοι Έλληνες αξιωματούχοι -όχι μόνο γιατροί αλλά και πολιτικοί- και για το οποίο η ίδια η εταιρία έχει ομολογήσει ότι έκανε πολλά βρώμικα πράγματα στην Ελλάδα, ενώ έχει πληρώσει και 350 εκ. ευρώ ως αποζημίωση στους Αμερικάνους. Και στην Ελλάδα, προκειμένου να σκεπαστεί και να κουκουλωθεί το σκάνδαλο δημοσιογράφοι όπως η Γ. Παπαδάκου και ο Κ. Βαξεβάνης που έκαναν τη δουλειά τους, ως όφειλαν, και ερεύνησαν το σκάνδαλο έχουν μετατραπεί σε κατηγορούμενους.

Οι διώξεις δημοσιογράφων αποτελούν κακό σημάδι για τη δημοκρατία και οπισθοδρόμηση για την ελευθερία του Τύπου».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης που αυτοπροβάλλεται ως φιλελεύθερος, δεν συνειδητοποιεί την αρνητική εντύπωση και το κακό σήμα που δίνουν στην Ευρώπη οι διώξεις δημοσιογράφων στην Ελλάδα;

«Δεν φαίνεται καθόλου φιλελεύθερο το να διώκονται δημοσιογράφοι και να μετατρέπονται σε κατηγορούμενους. Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα κατρακύλησε ακόμη πιο κάτω στη σκάλα της ελευθερίας του Τύπου. Πλέον, είμαστε 24οι στους 27 στην Ευρώπη και ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης που αυτοπροβάλλεται ως φιλελεύθερος, δεν συνειδητοποιεί την αρνητική εντύπωση και το κακό σήμα που δίνεται στην Ευρώπη από τις διώξεις δημοσιογράφων στην Ελλάδα; Η έκκλησή μου είναι να σταματήσουν οι άδικες και επικίνδυνες διώξεις που κάνουν κακό στη δημοκρατία μας, την δημοσιογραφική ελευθερία, στο κλίμα συνοχής και της σοβαρής πολιτικής αντιπαράθεσης που έχουμε ανάγκη ως χώρα. 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι δεν κινεί τα νήματα προς μία κατεύθυνση χειραγώγησης του Τύπου. Και αυτά δεν τα λέω μόνο εγώ. Αλλά και ο Γ. Κύρτσος, ως δημοσιογράφος που ζει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και εξελέγη ευρωβουλευτής με τη ΝΔ».

Καθόλου τιμητική η θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα σε θέματα ελευθερίας του Τύπου, πελατειακού κράτους και διαφθοράς

«Η Διεθνής Διαφάνεια, ένας διεθνής, έγκυρος και ανεξάρτητος οργανισμός, κατατάσσει την Ελλάδα στις πέντε τελευταίες χώρες με το μεγαλύτερο ρίσκο διαφθοράς στη διαχείριση των δημόσιων πόρων. Με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό που έχει ψηφιστεί, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε συγκροτήσει εδώ και πολλούς μήνες μια 27μελη Επιτροπή, στην οποία είμαι μέλος της και ο μόνος από την Ελλάδα, ελέγχου και εποπτείας των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα διατεθούν στα κράτη μέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να συγκροτήσει μια αντίστοιχη Επιτροπή, παρότι ως ΣΥΡΙΖΑ το έχουμε επανειλημμένα ζητήσει για λόγους διαφάνειας, λογοδοσίας και χρηστής διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων.

Δυστυχώς και λυπάμαι που το λέω, δεν είναι καθόλου τιμητική η θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα σε θέματα ελευθερίας του Τύπου, πελατειακού κράτους και διαφθοράς. Χρειάζεται να κάνουμε βήματα προόδου στην καταπολέμηση κακοδαιμονιών της χώρας που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Και αυτά είναι: Όχι στο πελατειακό κράτος και τη διαφθορά - Ναι στην αξιοκρατία στη διοίκηση. Όχι στην πολιτική αντιπαράθεση με κραυγές και διχαστικό μίσος – Ναι στην έντονη πολιτική αντιπαράθεση με επιχειρήματα».

Απέναντι στην αντιευρωπαϊκή, ρατσιστική και λαϊκίστικη ακροδεξιά που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη, οφείλουμε να ενισχύσουμε τη δημοκρατία και τη διαφάνεια, να μειώσουμε τις ανισότητες καταπολεμώντας τη διαφθορά που γεννά το πελατειακό κράτος

«Το τελευταίο διάστημα δυναμώνει σε αρκετές χώρες -όπως στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία- μια ρατσιστική, αντιευρωπαϊκή, και λαϊκίστικη ακροδεξιά. Απέναντι σε αυτή την επικίνδυνη δυναμική που φαίνεται να αναπτύσσεται, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία και το ότι η ακροδεξιά είναι αυτή που αιματοκύλισε την Ευρώπη και τη χώρα μας την περίοδο του φασισμού και του ναζισμού. Οι ακροδεξιοί είναι πολιτικά και ιδεολογικά εγγόνια αυτής της δραματικής ιστορικής στιγμής με τα ολοκαυτώματα και τα εκατομμύρια των νεκρών.

Η ακροδεξιά τρέφεται με το λίπασμα των ανισοτήτων, του πελατειακού κράτους και της διαφθοράς. Επομένως, το καλύτερο φάρμακο είναι να κάνουμε όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και την χώρα μας καλύτερη. Πιο συγκεκριμένα, να μειώσουμε και να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες, να ενισχυθεί η δημοκρατία, η διαφάνεια και η λογοδοσία και να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά που γεννά το πελατειακό κράτος».

.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ