ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/01/2022

Σ. Φάμελλος: Είναι ζήτημα κοινωνικής προστασίας η απομάκρυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σ. Φάμελλος: Είναι ζήτημα κοινωνικής προστασίας η απομάκρυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη



Συνέντευξη του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ellada24.gr και τη δημοσιογράφο, Λία Λάππα

«Όλα κατέρρευσαν μέσα σε ένα 24ωρο και έγινε εμφανής η ανεπάρκεια, η υποκρισία και τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων, την πρόγνωση εδώ και 5 ημέρες, τις συσκέψεις Πολιτικής Προστασίας και τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για ετοιμότητα στη διαχείριση της «Ελπίδας»», δηλώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ellada24.gr και στη δημοσιογράφο, Λία Λάππα.

Στέκεται ειδικότερα στην ανεπάρκεια να στηριχθεί το δίκτυο ηλεκτρισμού που οδήγησε σε διακοπές ηλεκτροδότησης. Υπήρχε σοβαρό έλλειμμα προετοιμασίας, αφού τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ είναι υποστελεχωμένα γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε μόνο για την ιδιωτικοποίησή του και τα χρυσά μπόνους των γαλάζιων παιδιών αλλά όχι για προσλήψεις. Και φυσικά δεν υπήρχε κανένα σχέδιο διάνοιξης των δρόμων για την πρόσβαση των συνεργείων, παρά το ότι γνώριζαν για τo χιονιά που ερχόταν.

«Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποκρύψει την πραγματικότητα, αφού οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με θράσος δήλωναν στη σχετική συνέντευξη τύπου της Δευτέρας ικανοποιημένοι για την εξασφάλιση της ρευματοδότησης. Είναι ξεκάθαρα τα καθημερινά αδιέξοδα στα οποία οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ξεκάθαρη η αδυναμία της να αντεπεξέλθει στις βασικές της υποχρεώσεις. Η «Ελπίδα» μάς έστειλε ένα μήνυμα «κοινωνικής προστασίας», ότι πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση το συντομότερο!», προσθέτει.

Σχολιάζει ως απαράδεκτη την επιλογή της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί κομματικά μία μεγάλη προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού της Ελλάδας, με την παραλαβή των Rafale, και τάσσεται υπέρ των αλλαγών που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως αποδεικνύουν και ενισχύουν τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και τη δυνατότητά του για μεταρρυθμίσεις και ανανέωση.

Ο Σ.Φάμελλος επικεντρώνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν τη μεγάλη-πλειοψηφική δυσαρέσκεια της κοινωνίας για την κυβερνητική πολιτική, καθώς και ότι οι μετακινήσεις ψηφοφόρων αφορούν και φοβίζουν τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναφέρεται αναλυτικά τέλος, στα ενδογενή χαρακτηριστικά της κρίσης ακρίβειας στην ενέργεια και έχουν οδηγήσει στις «πρωτιές» της Ελλάδας στην χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού στην Ευρώπη και σε υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τους καταναλωτές, καθώς και τα στρατηγικά λάθη στην ενεργειακή πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και παρουσιάζει τις προτάσεις που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη όπως δημοσιεύεται:

Πώς σχολιάζετε τη διαχείριση από πλευράς κυβέρνησης και δήμων της κακοκαιρίας «Ελπίδα»;

Παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων, την πρόγνωση εδώ και 5 ημέρες, τις συσκέψεις Πολιτικής Προστασίας και τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για ετοιμότητα στη διαχείριση της «Ελπίδας», όλα κατέρρευσαν μέσα σε ένα 24ωρο και έγινε εμφανής η ανεπάρκεια, η υποκρισία και τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι αδιανόητο μετά από τόση ενημέρωση και προετοιμασία να κλείνουν οι βασικοί δρόμοι, να αποκλείονται τρένα, να διακόπτονται τα Μέσα Μεταφοράς, ακόμα και τα σταθερής τροχιάς, να αποκλείεται το αεροδρόμιο, να υπάρχει αλυσιδωτή διακοπή ρευματοδότησης στην Αττική σε πάνω από 50 γραμμές μέσης τάσης και τα συνεργεία να μην έχουν πρόσβαση στις βλάβες και πάνω από όλα να κινδυνεύουν άνθρωποι για ένα 24ωρο εγκλωβισμένοι στο αμάξι τους ή από εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, που τους άφησαν χωρίς θέρμανση μία ιδιαιτέρως παγωμένη νύχτα. Είναι εξοργιστικό κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής να προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες αλλού και να δηλώνουν δημόσια και ανερυθρίαστα ότι η κακοκαιρία ήρθε νωρίτερα και είχε πιο ακραία χαρακτηριστικά από ότι περίμεναν.

Ειδικά για την ανεπάρκεια να στηριχθεί το δίκτυο ηλεκτρισμού που οδήγησε σε διακοπές ηλεκτροδότησης υπήρχε σοβαρό έλλειμμα προετοιμασίας, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ είναι υποστελεχωμένα, εφόσον η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε μόνο για την ιδιωτικοποίησή του και τα χρυσά μπόνους των γαλάζιων παιδιών αλλά όχι για προσλήψεις. Και φυσικά δεν υπήρχε κανένα σχέδιο διάνοιξης των δρόμων για την πρόσβαση των συνεργείων, παρά το ότι γνώριζαν για τo χιονιά που ερχόταν.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποκρύψει την πραγματικότητα, αφού οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με θράσος δήλωναν στη σχετική συνέντευξη τύπου της Δευτέρας ικανοποιημένοι για την εξασφάλιση της ρευματοδότησης. Είναι ξεκάθαρα τα καθημερινά αδιέξοδα στα οποία οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ξεκάθαρη η αδυναμία της να ανταπεξέλθει στις βασικές της υποχρεώσεις. Η «Ελπίδα» μάς έστειλε ένα μήνυμα «κοινωνικής προστασίας», ότι πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση το συντομότερο!

Ήρθαν τα Rafale και αντιδράσατε μιλώντας για κομματικό σποτ και για προσκλήσεις που δεν πήγαν στους αρχηγούς των κομμάτων. Ήθελε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να παραστεί στην υποδοχή, μιας και ως κόμμα είχατε καταψηφίσει τη συμφωνία;

Κατ’ αρχήν είναι απαράδεκτη η επιλογή της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί κομματικά μία μεγάλη προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού της Ελλάδας. Πρόκειται για μία τακτική που δεν ταιριάζει σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε ξεκάθαρα να αλλάξει την ατζέντα και να κρύψει τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, κύρια στη διαχείριση της πανδημίας και στην οικονομία-ακρίβεια. Όμως, η δημιουργία κομματικού βίντεο, με το σήμα της Νέας Δημοκρατίας, για μία προμήθεια που κόστισε 2,5 δισ. ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους, αποδεικνύει ότι η προσήλωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην επικοινωνία και όχι στην ουσία δεν έχει όριο.

Πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπερψήφισε την προμήθεια των δεκαοκτώ (18) Rafale, σε αντίθεση με τα ψεύδη που διαδίδει η κυβέρνηση. Είχαμε διαφωνήσει με την ελληνογαλλική συμφωνία γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στο αντικείμενό της η υπεράσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας, κάτι που είναι σε αντίθεση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Όμως ψηφίσαμε τη σύμβαση για τα Rafale τον Ιανουάριο του 2021, παρότι η κυβέρνηση παραβίασε τις διαδικασίες αμυντικών προμηθειών.

Οφείλω τέλος να σας ενημερώσω ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας δεν είχε προσκληθεί στην τελετή με επιλογή της κυβέρνησης, όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, εξαιτίας της ανήθικης επιλογής της κυβέρνησης να μετατρέψει την άφιξη των Rafale μία κομματική φιέστα. Δυστυχώς αυτές οι πολιτικές πρακτικές γυρίζουν την Ελλάδα δεκαετίες πίσω.

Να πάμε και στα εσωτερικά σας, πως βλέπετε την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή προέδρου από τη βάση; Βέβαια δεν θα είναι όπως στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ με φίλους και εγγραφές την ίδια μέρα, αλλά είναι μια τεράστια αλλαγή για το κόμμα σας.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής και του Προέδρου από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδεικνύει και ενισχύει τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και τη δυνατότητά του για μεταρρυθμίσεις και ανανέωση. Η πρόταση αντιστοιχεί σε ένα νέο τύπο κόμματος που εμπιστεύεται τα μέλη του, τους δίνει τη δυνατότητα επιλογής των ανώτατων οργάνων, ενισχύει τη συμμετοχή τους και αναζωογονεί την εσωτερική του ζωή. Είναι μία πρόταση με έμπνευση και τόλμη.

Μόνο ένα κόμμα που έχει τη δύναμη να αλλάζει μπορεί να εγγυηθεί τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι μεγάλες αλλαγές της ζωής μας. Ένα κόμμα που δίνει το λόγο σε όλα τα μέλη του εγγυάται και ότι θα δίνει το λόγο στους πολίτες.

Οι προτάσεις αυτές δυναμώνουν και μεγαλώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κάνουν την Προοδευτική Συμμαχία πράξη. Και έχουμε ανάγκη να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να μεταφέρει στην ελληνική κοινωνία την πρότασή μας για ένα καλύτερο αύριο και να ξεπεράσει την αντιΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα στην οποία επενδύει ο κ. Μητσοτάκης.

Η τελευταία δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Mega από τη Μetron Αnalysis δείχνει ότι οι πολίτες ενισχύουν τα τρία πρώτα κόμματα με το ΚΙΝΑΛ να έχει ανέλθει στο 18,5% . Γιατί πιστεύετε ότι έχει εκτοξευθεί το ΚΙΝΑΛ και αν η απόφαση για εκλογή από τη βάση στο δικό σας κόμμα ήρθε νομοτελειακά από τη δυναμική που διαμορφώθηκε από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη;

Ήταν αναμενόμενη η περίοδος χάριτος στον κ. Ανδρουλάκη και τα θετικά δημοσκοπικά αποτελέσματα, όπως και η προσπάθεια να παρουσιαστεί από το σύστημα εξουσίας ως ανάχωμα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η υψηλή του επιρροή όμως δεν αποτυπώνεται σε όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων/σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά ούτε και στην κοινωνία. Και ξέρουμε καλά ότι η εκτίμηση ψήφου δεν αποτυπώνεται πάντα στις κάλπες, όπως συνέβη στις εκλογές του 2019 όπου για το ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω κατά 7% μέσο όρο.

Τα πιο σημαντικά ευρήματα στις ίδιες δημοσκοπήσεις είναι η μεγάλη-πλειοψηφική δυσαρέσκεια της κοινωνίας για την κυβερνητική πολιτική καθώς και ότι οι μετακινήσεις ψηφοφόρων αφορούν και φοβίζουν τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε κάθε περίπτωση, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η αλλαγή καταστατικού έχουν προαναγγελθεί εδώ και μήνες, πολύ πριν κατατεθεί η υποψηφιότητα Ανδρουλάκη. Και οι αλλαγές αυτές είναι πολύ πιο βαθιές από τα προσωρινά δημοσκοπικά χαρακτηριστικά του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Η στάση των πολιτών απέναντι στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ θα ξεκαθαρίσει και θα κριθεί όταν ο κος Ανδρουλάκης τοποθετηθεί για τα μεγάλα ζητήματα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα όπως είναι: η άμεση απομάκρυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η στήριξη σε μια προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη η κοινωνία, η ενίσχυση των δημόσιων πολιτικών για υγεία παιδεία, η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, κλπ.

Κύριε Φάμελλε, αν και είχε ειπωθεί από την κυβέρνηση ότι επρόκειτο για παροδικό φαινόμενο και ότι θα απορροφηθεί μέρος των αυξήσεων, ωστόσο ιδιώτες και κυρίως επαγγελματίες έρχονται αντιμέτωποι με υπέρογκους λογαριασμούς στο ρεύμα. Μάλιστα στην Ευρώπη είμαστε η δεύτερη ακριβότερη χώρα μετά την Ιταλία. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αυτή είναι μία ερώτηση που θέτουμε και εμείς στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στην οποία οφείλουν να απαντήσουν. Να απαντήσουν στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, στους αγρότες, στους δήμους και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, σε όλη την κοινωνία δηλαδή και στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, που προσπαθούν να πατήσουν στα πόδια τους μετά τη κρίση του κορονοϊού.

Πράγματι η Ελλάδα στέφθηκε «πρωταθλήτρια» ακρίβειας στο ρεύμα στην Ευρώπη τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο ενώ η τάση αυτή συνεχίζεται και τον Ιανουάριο. Τα ρεκόρ αποδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στο ρεύμα. Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί που παραλαμβάνουν οι καταναλωτές έχουν υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη διεθνή συγκυρία.

Επιλογή της κυβέρνησης ήταν άλλωστε να ξεκινήσει το ράλι ακρίβειας με το να αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019, σχεδόν μόλις ανέλαβε καθήκοντα, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μέσα σε μνημόνιο το 2015-2019 να μην αυξηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος ούτε κατά ένα ευρώ.

Επιλογή της κυβέρνησης ήταν ακόμη να ανεχτεί αισχροκέρδεια στο ρεύμα για μεγάλο μέρος του 2020 όταν οι καταναλωτές πλήρωναν έως και τέσσερις (4) φορές πάνω από την τιμή χονδρικής. Η ΔΕΗ τον Απρίλιο του 2020 για παράδειγμα πουλούσε 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ αγόραζε 28 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Επιλογή τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργεί χωρίς έλεγχο και ρύθμιση, παρά τις προειδοποιήσεις μας ότι η νέα δομή της αγοράς, το Target Model, εκκίνησε χωρίς επαρκή προετοιμασία. Χειραγώγηση τιμών και λειτουργία καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καταγγέλλει ακόμη και σήμερα η ελληνική βιομηχανία και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για όλα αυτά υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες.

Ακραίο παράδειγμα της ανεπάρκειας της κυβέρνησης είναι ότι ενώ οι καταναλωτές βλέπουν εδώ και μήνες υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ακόμα κατατίθενται τροπολογίες για να εφαρμοστεί η ψευδής εξαγγελία Μητσοτάκη για 80% κάλυψη των αυξήσεων στο ρεύμα.

Εκτός από τη ΔΕΗ, οι πολίτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε μια σειρά άλλων αγαθών. Στο φυσικό αέριο, οι ειδικοί λένε ότι θα σταθεροποιηθεί γύρω στα 75 ευρώ μετά από το ράλι στις τιμές του. Το πετρέλαιο έχει αυξηθεί κατά 58,11% από πέρυσι με το θέρμανσης να σημειώνει άνοδο 35,4% ενώ η βενζίνη έχει φτάσει πάνω από 1,75 ευρώ το λίτρο. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι παγκόσμιο το φαινόμενο της αύξησης των αγαθών αλλά τι δεν έχει γίνει και τι πρέπει να γίνει, από εδώ και πέρα;

Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές την ανάγκη μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Η κυβέρνηση επέλεξε να απορρίψει τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021, αν και αντίστοιχα μέτρα περιλαμβάνονται στην Εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή στις προτάσεις μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου θα μπορούσα να μειώσει σημαντικά το κόστος θέρμανσης για ένα νοικοκυριό, με όφελος άνω των 700 ευρώ το χρόνο για δύο τόνους πετρέλαιο.

Σε σχέση με το φυσικό αέριο η κυβέρνηση κάνει στρατηγικά λάθη εις βάρος της χώρας. Η αύξηση του μεριδίου του στην ηλεκτροπαραγωγή και η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής είναι μία από τις πιο λανθασμένες επιλογές του κ. Μητσοτάκη, ένα deal που έκρυψε πίσω από την υποκριτική εξαγγελία απολιγντιτοποίησης. Οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα έπρεπε να αντικατασταθούν με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και όχι με ιδιωτικές μονάδες ορυκτού, εισαγόμενου και ακριβού φυσικού αερίου.

Η πρόσφατη Έκθεση της Κομισιόν για την αγορά φυσικού αερίου το τρίτο τρίμηνο 2021 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021) αποτυπώνει αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα κατά 12%, ενώ στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 10%. Αντίστοιχα, η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο μειώθηκε σε Ολλανδία και Γαλλία κατά 49% και 46% αντίστοιχα, όταν στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 24%! Παράλληλα η αποτυχημένη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία κατέληξε σε μια τιμολογιακή πολιτική εις βάρος της χώρας μας, με τιμές 30% πιο ακριβές από τη Βουλγαρία. Αυτά τα στρατηγικά λάθη σημαδεύουν αρνητικά την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια και έπρεπε να αποφευχθούν. Αυτό όμως απαιτεί μια άλλη κυβέρνηση.

Εκτός από τις αυξήσεις στο ρεύμα έχουμε άνοδο στις τιμές των προϊόντων των σούπερ μάρκετ, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι απόρροια της ενεργειακής κρίσης, τι παρατηρείτε στο θέμα αυτό και πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης;

Εκτός από τις παρεμβάσεις που έχουμε προτείνει, όπως είναι η μείωση του φορολογικού βάρους σε βασικά προϊόντα και καύσιμα , (ΕΦΚ) η κυβέρνηση όφειλε να παρέμβει σε δύο ακόμη τομείς, στον έλεγχο της αγοράς και στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, καθώς στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης.

Αρχικά πρέπει η κυβέρνηση να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ άμεσα. Εξάλλου, η αύξηση του κατώτατου μισθού δύο φορές πάνω από το ρυθμό ανάπτυξης αποτελούσε επίσης προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας την οποία «ξέχασε» μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η κυβέρνηση επίσης οφείλει να παρέμβει στα θέματα ανταγωνισμού. Δεν είναι δυνατόν η ελληνική βιομηχανία να καταγγέλλει χειραγώγηση τιμών ενέργειας και καρτέλ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να συγκροτεί τώρα ομάδα εργασίας για να διερευνήσει τι συμβαίνει με τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Είναι απαράδεκτο να γίνονται ανεκτά παιχνίδια εκατομμυρίων στην αγορά εξισορρόπησης, όπως συνέβη το πρώτο δίμηνο λειτουργίας του Target Model και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να παραμένει απλά παρατηρητής. Ούτε επιτρέπεται να υπάρχουν άδικα και ουρανοκατέβατα κέρδη 39% κάποιων παραγωγών ρεύματος το δίμηνο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου (με στοιχεία του ΕΜΠ) με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι ενισχύει τον ανταγωνισμό, ο οποίος θα μειώσει στη συνέχεια τις τιμές.

Στην αγορά, και ειδικότερα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα καρτέλ και η αισχροκέρδεια κάνουν πάρτι και η κυβέρνηση και η ΔΕΗ τους «βάζουν πλάτη».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ