ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/01/2022

Δ. Τζανακόπουλος: Προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία για να ανασάνει επιτέλους η δημοκρατία - Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στρατηγικά σε κάθε πεδίο που κλήθηκε να διαχειριστεί - Είναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη να φύγουν τώρα

Δ. Τζανακόπουλος: Προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία για να ανασάνει επιτέλους η δημοκρατία -  Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στρατηγικά σε κάθε πεδίο που κλήθηκε να διαχειριστεί - Είναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη να φύγουν τώρα



Σημεία από την ομιλία του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής

Εκ μέρους της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλουμε να ζητήσουμε μία προσωπική και ειλικρινή συγνώμη από τον κ. Μητσοτάκη γιατί του χαλάμε άλλο ένα ανέμελο τριήμερο.

Την πρόταση δυσπιστίας την καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας συναισθανόμενος την ευθύνη του απέναντι στους πολίτες, αλλά και σε απόλυτο συντονισμό με το λαϊκό αίσθημα. Σε συντονισμό και σε  αντιστοιχία με αυτό που βιώνουν, αυτό που αισθάνονται οι πολίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε συντονισμό με πάνδημο «δεν πάει άλλο».

Δεν πάει άλλο με τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, δεν πάει άλλο με την κατάρρευση του ΕΣΥ, με την ακρίβεια που σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά και λεηλατεί το εισόδημα των εργαζομένων. Με τη θεσμική παρακμή, τη διαφθορά, με την υπονόμευση της Δημοκρατίας, αλλά και την ηθική κατάπτωση των πολιτειακών λειτουργιών. Δεν πάει άλλο με τον αυταρχισμό.

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στρατηγικά σε κάθε πεδίο που κλήθηκε να διαχειριστεί.

Είναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη να φύγετε τώρα!

Ζούμε αυτές τις ημέρες μέσα στα συντρίμμια του επιτελικού κράτους. Ο κ. Μητσοτάκης άφαντος από την προηγούμενη Παρασκευή. Οι επιτελείς του, οι υπουργοί του, όχι μόνο δεν κατάφεραν να διαχειριστούν μια προαναγγελθείσα και σε καμία περίπτωση, όπως ισχυριστήκατε, πρωτοφανή κακοκαιρία, όχι μόνο εξαφανίστηκαν, όχι μόνο δεν αναγνώρισαν λάθη, ολιγωρίες, αδράνειες, αλλά επιχειρούν να φορτώσουν τις ευθύνες σε οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον εαυτό τους: Στην Αττική Οδό, στους πολίτες, στην ΕΜΥ -η οποία βγήκε και σας εξευτέλισε κανονικά λέγοντας ότι η κακοκαιρία είχε προβλεφθεί μέχρι και ως προς την ώρα και αυτό το αναγνώρισε και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Καλλιάνος- στην Αυτοδιοίκηση, στους δικούς σας αυτοδιοικητικούς που τους κρεμάτε στα μανταλάκια με την πρώτη ευκαιρία.

Είστε έτοιμοι να φορτώσετε τις ευθύνες σε οποιονδήποτε και οπουδήποτε αρκεί να μη μπει στο κάδρο των ευθυνών για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όχι μόνο στην Αττική Οδό, όπως προσπαθείτε να πείσετε μέσω των συστημικών τηλεοπτικών καναλιών, αλλά στη Μεσογείων, στη Κατεχάκη, στη Μαραθώνος, στα προάστια και στο κέντρο της Αθήνας.

Για τα νοσοκομεία που αποκλείστηκαν όπως για παράδειγμα στο «Σωτηρία», στα όρια του δήμου Αθηναίων, και έμειναν ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό επί 20 ώρες χωρίς φαγητό και δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους στα κτίρια.

Για τους εκατοντάδες χιλιάδες που έμειναν χωρίς ρεύμα και που πέντε ημέρες μετά εξακολουθούν να βρίσκονται εκατοντάδες νοικοκυριά επειδή δεν έχετε τη δυνατότητα να αποκαταστήσετε τις βλάβες.

Ακόμα και σήμερα στα προάστια της Αθήνας αντιμετωπίζουμε εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα μετακίνησης.

Αυτά είναι τα συντρίμμια του «επιτελικού» κράτους.

Μετά την «Μήδεια», τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, τις πλημμύρες του φθινοπώρου, άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ της εγκατάλειψης και της απαξίωσης των πολιτών και των δημόσιων δομών.

Θα ανέμενε κάποιος τη στοιχειώδη αναγνώριση λαθών, κυρώσεις, την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Αλλά αυτό είναι άγνωστη λέξη για τον κ. Μητσοτάκη.

Ποιος λογοδότησε σήμερα; Λογοδότησε ο κ. Στυλιανίδης, η «χρυσή μεταγραφή»; Λογοδότησε ο κ. Σκέρτσος για το φιάσκο της Αττικής Οδού; Λογοδότησε ο κ. Σκρέκας για το φιάσκο με τις διακοπές ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά; Λογοδότησε ο κ. Θεοδωρικάκος που σήμερα πρώτη φορά εμφανίζεται μετά από μια βδομάδα; Ο κ. Καραμανλής για τις συγκοινωνίες και για τα διαλυμένα τραίνα;

Αυτή, λοιπόν, είναι η αποκαθήλωση του επιτελικού κράτους και η μετατροπή του σε επιτελικό χάος.

Έχουμε και την πολιτική και ηθική αποκαθήλωση του κ. Γεραπετρίτη, του εμπνευστή του επιτελικού κράτους.

Διότι τις τελευταίες μέρες, μαζί και παράλληλα με την κατάρρευση του δημιουργήματος αυτού, που αποδείχθηκε ένα κέλυφος χωρίς κανένα απολύτως περιεχόμενο, εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας μια άλλη ύποπτη και σκοτεινή ιστορία, που αποκαλύπτει το βάθος της σήψης, της διαφθοράς, της ηθικής παρακμής που πλέον χαρακτηρίζει το σύνολο της κυβερνητικής λειτουργίας.

Ιστορία συνομιλιών, συναλλαγών, συνδιαλλαγών και εκβιασμών, η ιστορία της σχέσης του κ. καθηγητή με τον κ. Φουρθιώτη. Και έχουμε καταλήξει να είναι χαρακτηριστικό της παρακμής το ότι το δεξί χέρι του κ. Μητσοτάκη είναι σήμερα στο χέρι του κ. Φουρθιώτη. Πραγματικά αν ήμουν στη θέση σας θα ντρεπόμουν για το γεγονός ότι την κυβέρνηση της ελληνικής δημοκρατίας έχετε δώσει εσείς το δικαίωμα να την εκβιάζει ένας υπόδικος δήθεν δημοσιογράφος, καθώς η δημοσιογραφική ιδιότητα είναι όψιμη για τον κ. Φουρθιώτη, ο οποίος έχει άλλες ιδιότητες στο παρελθόν.

Και τώρα ο κ. Γεραπετρίτης γίνεται από εμπνευστής του επιτελικού κράτους το σύμβολο της διαφθοράς, του θεσμικού εκφυλισμού και της κατάρρευσής του.

Όλα αυτά εκτυλίσσονται στο φόντο της στρατηγικής αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και στη διαχείριση του κύματος της ακρίβειας.

Όλα αυτά γίνονται ενώ ο κορονοϊός συνεχίζει να θερίζει προκαλώντας 100 θανάτους ημερησίως, ενώ το ΕΣΥ καταρρέει, ενώ τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο παρά το τραγικό εγκληματικό πρωτόκολλο του 50+1 που έχει θεσμοθετήσει η κ. Κεραμέως, με 1 στους 4 που νοσούν να είναι μαθητής/τρια, ενώ το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης.  

Και έχουμε φτάσει στο τραγικό σημείο που θα συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε, η Ελλάδα να έχει διπλάσιο αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο από το μ.ο. της Ε.Ε.! Αναρωτιέται κανείς: ποιος θα λογοδοτήσει για αυτή την απόλυτη στρατηγική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας; Για το γεγονός ότι -όπως σας έγραφε και η μελέτη Τσιόδρα Λύτρα που δεν την είχε δει ο κ. Μητσοτάκης και μετά την είδε αλλά μετά δεν την είδε- και τελοσπάντων δημιουργήθηκε όλο αυτό το μπάχαλο που προσομοιάζει στο επιτελικό μπάχαλο που ζούμε αυτές τις μέρες; Θα μπορούσε να έχουν σωθεί τουλάχιστον οι μισοί από τους του 23.000 που έχουν χαθεί. Αν είχατε στηρίξει το ΕΣΥ.

Και αντί της πολιτικής ευθύνης συνεχίζετε να λέτε: Τελειώσαμε με την πανδημία, διανύουμε το τελευταίο μίλι, κάντε λίγο υπομονή άλλες 3 εβδομάδες. Πριν 3 εβδομάδες η κ. Γκάγκα έλεγε ότι θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία και σήμερα θα θρηνήσουμε πάλι 100 νεκρούς. Χτες 113. Έχετε κηρύξει το τέλος της πανδημίας 5 φορές και ο κορονοϊός εξακολουθεί να θερίζει.   Και όλα αυτά δεν είναι τυχαία, ούτε απλώς αποτέλεσμα ολιγωρίας και ανικανότητας. Είναι αποτέλεσμα στρατηγικής επιλογής.

Δεν θέλετε να στηρίξετε το ΕΣΥ, δεν το πιστεύετε, δεν είναι στην αντίληψή σας. Δεν θέλετε ισχυρό δημόσιο νοσοκομείο, όπως δεν θέλετε δημόσιο σχολείο, δημόσιο πανεπιστήμιο, δημόσιες συγκοινωνίες, δημόσιο οδικό δίκτυο, δημόσιες επιχειρήσεις στον ηλεκτρισμό, στο νερό. Δεν υπάρχουν για σας δημόσια αγαθά. Υπάρχουν για σας  αποκλειστικά μόνον πεδία κερδοφορίας! Αυτό είναι που συγκροτεί τον πυρήνα της ιδεολογικής σας τοποθέτησης η οποία απέτυχε. Ως ιδέα, ως σύλληψη, ως μοντέλο, ως πολιτική.

Και είδαμε ότι και στη διαχείριση των κρίσεων και στην πανδημία, στην οικονομία αυτό το μοντέλο θα συνεχίσει να αποτυγχάνει. Είναι αποτυχία ιδεών αυτό που ζούμε.

Γιατί όταν σήμερα η ακρίβεια σαρώνει, όταν το εισόδημα της εργατικής τάξης των μικρομεσαίων λεηλατείται -ακούστε ένα στοιχείο που είδε το φως  της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα: ξέρετε ότι ο μέσος μισθός έχει χάσει το 13,7 της αγοραστικής του δύναμης την περίοδο της ακρίβειας; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για νοικοκυριό, έναν εργαζόμενο, έναν αυτοαπασχολούμενο; Κι εσείς να πανηγυρίζετε την δήθεν ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όλα πάνε καλά, θα οδηγηθούμε σε μέρες ευημερίας; Γνωρίζετε τι σημαίνει αυτό το -13.7 στο μέσο μισθό για κάποιον που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό; Αυτό σημαίνει ότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό μπορεί να αγγίζει και το 20 και 25%. Αυτή η συνθήκη επικρατεί αυτή τη στιγμή, στα νοικοκυριά, στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους στους αυτοαπασχολούμενους. Αυτή η συνθήκη επικρατεί στην ελληνική οικονομία! Αντί να το αναγνωρίσετε παραπέμπετε την αύξηση του κατώτατου μισθού στις καλένδες! Αλλά τώρα είναι επιτακτική ανάγκη για να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας, να ανέβει ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ! Και σας θυμίζω  κ. Σταϊκούρα ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου ο κατώτατος μισθός το 2022 είναι χαμηλότερος από ό,τι ήταν το 2010! Αυτή είναι η συνθήκη σήμερα και επιμένετε με επικοινωνιακά τερτίπια να παραπέμπετε διαρκώς στο μέλλον την αύξηση του κατώτατου μετά φυσικά την κοροϊδία του 2% και των 13 ευρώ που δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω».

Και την ίδια στιγμή έχουμε το 3ο ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη  κι εσείς αντί να παρέμβετε στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ για να βοηθηθούν τα λαϊκά νοικοκυριά προχωράτε στην ιδιωτικοποίησή της! Άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας για κάποια funds  τα οποία εσείς γνωρίζετε και τα οποία θα επωφεληθούν από μία πολιτική επιλογή η οποία δεν έχει καμία στρατηγική συνοχή πέραν της εύνοιας κάποιων φίλων σας.

Θα μιλούσα και για την άρνησή σας να μειώσετε τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που θα ήταν μία από τις κύριες λύσεις για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας. Λόγω όμως έλλειψης χρόνου προχωρώ.

Μιλώ όχι απλώς για ανικανότητα αλλά για στρατηγική αποτυχία. Είστε δέσμιοι των ιδεοληψιών σας. Είναι ανάγκη να φύγετε. Για τούτα αλλά και για πολλά άλλα: Για τη λίστα Πέτσα, για τις εκδικητικές διώξεις δημοσιογράφων, Βαξεβάνης Παπαδάκου Γιαννόπουλος χτες, για τις απευθείας αναθέσεις, την αδιαφάνεια και εκτεταμένη διαφθορά. Και ξέρουμε πολύ καλά  ότι όσο το καθεστώς βρίσκεται σε αποδρομή τόσο θα σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην κοινωνία, στους πολίτες, στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους.

Είναι θετικό το γεγονός ότι  το σύνολο της δημοκρατικής αντιπολίτευσης υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Πρόεδρος και η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως θέλω να αναφερθώ και στους συναδέλφους  του ΚΙΝΑΛ με απόλυτη ειλικρίνεια και ευθύτητα: Δεν αναγνωρίζετε ότι ενέχει μίαν αντίφαση η θέση σας από τη μία να υπερψηφίζετε να λέτε ‘ναι’ στην πρόταση δυσπιστίας και από την άλλη να λέτε όχι στο αναγκαίο αίτημα για τη διεξαγωγή εκλογών; Γιατί και στις δύο περιπτώσεις το ερώτημα είναι το ίδιο: Θέλετε να παραμείνει ο κ. Μητσοτάκης στη διακυβέρνηση της χώρας;  Δε μπορεί τη μία να λέτε ναι και την άλλη όχι. Δε μπορεί να πατάτε σε δύο βάρκες, είναι αναγκαίο να πάρετε πολιτική θέση γιατί το ερώτημα είναι το ίδιο. Εκτός αν στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων -και δε μιλώ για σας -υπάρχει ένα άλλο σενάριο αντίστοιχο με τα σενάρια που έζησε η χώρα το 2011 με την κυβέρνηση Παπαδήμου. Δηλαδή να προκύψει νέα με την παράκαμψη της λαϊκής εντολής από την παρούσα βουλή. Όλα αυτά ξεκαθαρίστε τα γιατί προκύπτουν από τις αντιφάσεις του λόγου σας.  
Όμως ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η μοναδική λύση αυτή τη στιγμή είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και η διαμόρφωση μίας μεγάλης δημοκρατικής, αριστερής προοδευτικής πλειοψηφίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα έτσι ώστε στηριχτεί το ΕΣΥ, να σωθούν ζωές, να ενισχυθεί  ο μισθός και το εισόδημα των εργαζομένων, να ελεγχθεί η ακρίβεια, να ανασυγκροτηθεί το κράτος μετά τον επιτελικό εφιάλτη του κ. Γεραπετρίτη και του κ. Μητσοτάκη, να αποκατασταθούν η θεσμική ισορροπία και η διαφάνεια, να ανασάνει επιτέλους η δημοκρατία. Γι’ αυτούς τους λόγους  καλώ το σύνολο του σώματος να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

 

Φωτογραφίες: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ