01/02/2022

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ανάγκη άμεσης μετεγκατάστασης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Λαγκαδά, καθώς και αναβάθμισής του σε Πυροσβεστική Υπηρεσία

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:  Ανάγκη άμεσης μετεγκατάστασης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Λαγκαδά, καθώς και αναβάθμισής του σε Πυροσβεστική Υπηρεσία

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: Ανάγκη άμεσης μετεγκατάστασης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Λαγκαδά, καθώς και αναβάθμισής του σε Πυροσβεστική Υπηρεσία
Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο (ΠΚ) Λαγκαδά ιδρύθηκε με τον νόμο 2612/1998 βάσει του οποίου ιδρύθηκαν πυροσβεστικά κλιμάκια σε κάθε έδρα δήμου. Η οργανική δύναμη της υπηρεσίας αυτής είναι - σύμφωνα με τις προβλέψεις του 1998- 12 πυροσβέστες. Σήμερα υπηρετούν στο κλιμάκιο 34 πυροσβέστες, οι οποίοι μάλιστα κατά τους θερινούς μήνες μπορεί να φθάσουν και τους 40. Οι υπηρεσίες και οι χώροι στρατωνισμού συνωστίζονται σε ένα κτίριο (που περισσότερο θυμίζει παράπηγμα) μόλις 100 τμ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια, την υγεία, την ποιότητα των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης του έμψυχου δυναμικού.
Συγκεκριμένα, οι εγκαταστάσεις του Πυροσβεστικού Κλιμακίου (ιδιοκτησίας του δήμου Λαγκαδά) αποτελούνται από δύο χώρους: ένα «κτίριο» 100 τ.μ., όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες, τα γραφεία, η κουζίνα, τα αποδυτήρια, η τουαλέτα και το δωμάτιο στρατωνισμού των πυροσβεστών, κι έναν υπόστεγο- ανοιχτό χώρο 100 τ.μ. για την στάθμευση τριών (εκ των επτά) υπηρεσιακών οχημάτων. Το υπόστεγο- η σκεπή του οποίου μάλιστα είναι από αμίαντο- είναι ετοιμόρροπο. Εφόδια, οχήματα και πολλοί περισσότερο οι άνθρωποι, τελούν υπό τον διαρκή κίνδυνο κατάρρευσης, ειδικά σε περίπτωση σεισμού.
Επιπλέον, ακόμη και αυτό το επισφαλές υπόστεγο δεν αρκεί για την στάθμευση όλων των υπηρεσιακών οχημάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων σταθμεύουν στον προαύλιο χώρο. Ακόμη όμως και στην αυλή με δυσκολία χωρούν τα ογκώδη πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία (χειμώνα-καλοκαίρι) είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο φθορών και ζημιών.
Στα προφανή, σοβαρά, κτιριακά προβλήματα προστίθενται και τα λειτουργικά που προκαλούν οι ελλείψεις σε προσωπικό. Αξίζει να τονισθεί ότι το οργανόγραμμα του κλιμακίου κάθε άλλο παρά αντικατοπτρίζει τις σημερινές ανάγκες της περιοχής του δήμου Λαγκαδά, καθώς παραμένει το ίδιο από το 1998! Αρκεί να λάβει κανείς υπόψη ότι η δασική περιοχή που εποπτεύει και ενεργεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Λαγκαδά είναι τεράστια (καλύπτει την ευρύτερη περιοχή, από Δερβένι μέχρι τα όρια με το νομό Σερρών και μέχρι τη Χαλκιδική). Σημειωτέον ότι καλύπτει τα δύο μεγάλα εθνικά δίκτυ (εθνική οδός Σερρών και Εγνατία οδός, όπου συχνά καλείται σε περιστατικά απεγκλωβισμού οδηγών από τροχαία ατυχήματα ή λόγω φυσικών καταστροφών) και τον αστικό ιστό του Λαγκαδά και άλλων 47 χωριών, με λογική συνέπεια να μην επαρκούν οι υφιστάμενες δυνάμεις.
Επειδή, για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Λαγκαδά το κτιριακό πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας του προσωπικού είναι τραγικές και επικίνδυνες για την ασφάλειά του.
Επειδή, είναι αναγκαία η άμεση ενίσχυση και στελέχωση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Λαγκαδά με ανθρώπινο δυναμικό που να καλύπτει επαρκώς όλες τις πραγματικές σημερινές ανάγκες του δήμου Λαγκαδά.
Επειδή, είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση μεταφορά της υπάρχουσας υπηρεσίας σε άλλο κατάλληλο και σύγχρονο κτίριο στην έδρα του δήμου Λαγκαδά.
Επειδή, αποτελεί ύψιστη ανάγκη η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Λαγκαδά σε κατάλληλο χώρο (τόσο για το ανθρώπινο δυναμικό, όσο και τα πυροσβεστικά οχήματα και εφόδια), εντός του δήμου;
2. Τί μέτρα προτίθεται να λάβει για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και την αναπροσαρμογή του υπάρχοντος οργανογράμματος με βάση τις πραγματικές ανάγκες του δήμου Λαγκαδά;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)