ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

02/02/2022

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Να επανέλθουν, ενισχυθούν και εκπονηθούν άμεσα αναγκαία προγράμματα εργασίας, αυτοαπασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Να επανέλθουν, ενισχυθούν και εκπονηθούν άμεσα αναγκαία προγράμματα εργασίας, αυτοαπασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ



Ερώτηση 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Να επανέλθουν, ενισχυθούν και εκπονηθούν άμεσα αναγκαία προγράμματα εργασίας και αυτοαπασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ

Την ανάγκη να λάβει επειγόντως μέτρα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία καταγράφει υψηλές επιδόσεις στους νέους, αλλά και στους άνω των 55 ετών, προτάσσουν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη, με θέμα: «Να επανέλθουν, ενισχυθούν και εκπονηθούν άμεσα αναγκαία προγράμματα εργασίας, αυτοαπασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ».

Επικαλούμενοι τα τελευταία στοιχεία, οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν ότι Τον Νοέμβριο του 2021 η ανεργία των νέων στη χώρα μας προσέγγισε το 39,1% τον 11/2021, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ-27, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ανήλθαν σε 1.100.099 άτομα εκ των οποίων μόνο το 1/5 λαμβάνει κάποιου είδους ενίσχυση από τον Οργανισμό. Μάλιστα, επισημαίνουν ως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι είναι εγγεγραμμένοι περί των 265.000 ανέργων στην ηλικιακή ομάδα 55 και άνω (24% επί του συνόλου). Οι βουλευτές κάνουν λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης της προοπτικής επανένταξης αυτών των ανέργων «με σχεδιασμένη συνδρομή της Πολιτείας».

«Σε αυτή την κατεύθυνση -αναφέρεται στην ερώτηση- κάθε πρόσφορο μέσο, στοχευμένες παρεμβάσεις και πληθώρα δυνητικών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ - στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης αντίληψης, που ειδικά στις χώρες της μεσαίας και προς τα κάτω θέσης στον διεθνή καταμερισμό εργασίας προωθεί την ιδέα ενός “φυσικού” ποσοστού ανεργίας και μάλιστα υψηλού - πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή. Αν δεν εφαρμοστεί ένα τέτοιο πλέγμα παρεμβάσεων θα καταγράφεται διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και μείωση του μεριδίου της εργασίας και του κοινωνικού μισθού επί του ΑΕΠ ακόμη και σε περιόδους μεγέθυνσης της οικονομίας».

Στην ερώτηση υπενθυμίζονται οι πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ για μια γενιά προγραμμάτων εργασίας και αυτοαπασχόλησης με διαφάνεια και προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και ότι «στις 05-07-2019 ο ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο εφαρμογής της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας, δημοσίευσε πρόσκληση για το πρόγραμμα “προώθησης στην αυτοαπασχόληση µέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 10.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών”, συνολικού προϋπολογισμού (3ετούς)€ 119.950.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόσκλησης, από τις συνολικά 10.000 θέσεις, οι 2.000 αφορούσαν σε ανέργους νέους ηλικίας 18-29 ετών και οι 8.000 σε ανέργους ηλικίας 30-66 ετών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πλέον είναι κλειστό από τον ΟΑΕΔ».

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν ότι είναι προφανής η ανάγκη:

Να τεθεί άμεσα εκ νέου ως Ανοικτό Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ το προαναφερόμενο πρόγραμμα αυτοαπασχόλησης, με ακόμη μεγαλύτερη μέριμνα για τη νέα γενιά - ενδεικτικά με υπερδιπλασιασμό των δυνητικών δικαιούχων.

Να ενισχυθεί το Ανοικτό Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ηλικίες 55-67 με περισσότερους πόρους, προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι και να εξεταστεί η απαλοιφή της ρήτρας μακροχρόνιας ανεργίας για όσους ανέργους ανήκουν σε ομάδες υψηλού και ενδιάμεσου υγειονομικού κινδύνου για τη νόσο covid-19.

Να γίνει επαναφορά, με όρους επιτακτικής ανάγκης, του προγράμματος -που δεν ανανέωσε η κυβέρνηση της ΝΔ-για 5.500 άνεργους πτυχιούχους μέχρι 29 ετών, που στελέχωσαν το Δημόσιο Τομέα. Ένα πρόγραμμα «που θα επέτρεπε για παράδειγμα τη σημαντική στελέχωση του ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις στον αντίποδα των παραχωρήσεων του έργου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, του θεσμού «Βοήθεια στο Σπίτι» και λοιπών κοινωνικών υπηρεσιών για την ενίσχυση των Δήμων, του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια καθημερινά εκτεταμένων δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων σε όλη την Επικράτεια με έμφαση τις σχολικές μονάδες, σχολές κ.α».

Μετά από αυτά, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να ενταχθεί εκ νέου στα Ανοικτά προγράμματα του ΟΑΕΔ το «πρόγραμμα προώθησης στην αυτοαπασχόληση µέσω της οικονοµικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών10.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών»με ακόμη μεγαλύτερη μέριμνα για τη νέα γενιά (με τις ανωτέρω προτεινόμενες τροποποιήσεις);

2. Υπάρχει σχεδιασμός για τους άνεργους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού λόγω covid-19 ώστε να βρουν εργασία μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ (όπως ενδεικτικά με την ένταξη και μη μακροχρόνια ανέργων στο πρόγραμμα 55-67);

3. Προτίθεται να συμβάλει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα ευρύτερα αλλά και στον έλεγχο της πανδημίας με την επαναφορά του προγράμματος για άνεργους νέους πτυχιούχους μέχρι 29 ετών;

4. Με ποιο σκεπτικό μειώθηκε ο αριθμός των δυνητικών θέσεων εργασίας στην πρόκληση για την κοινωφελή εργασία στους ΟΤΑ από 36.500 θέσεις σε 25.000 αποστερώντας τη δυνατότητα για μεγαλύτερη ενίσχυση τους σε πληθώρα αναγκών;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΘΕΜΑ: Να επανέλθουν, ενισχυθούν και εκπονηθούν άμεσα αναγκαία προγράμματα εργασίας, αυτοαπασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία της Eurostat η ανεργία των νέων στη χώρα μας προσέγγισε το 39,1% τον 11/2021, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ-27. Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον 12/2021 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν σε 1.100.099 άτομα εκ των οποίων μόνο το 1/5 λαμβάνει κάποιου είδους ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ. Στην ηλικιακή ανάλυση των δεδομένων διαπιστώνεται ότι στην κορυφή των ανέργων βρίσκεται η ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών, ήτοι 384.978 (35% επί του συνόλου) ενώ από 20-29 ετών οι εγγεγραμμένοι προσεγγίζουν τους 173.000 (16% επί του συνόλου). Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι είναι εγγεγραμμένοι περί των 265.000 ανέργων στην ηλικιακή ομάδα 55 και άνω (24% επί του συνόλου).
Από τα στοιχεία αυτά κρίνεται αναγκαίο να ενισχυθούν άμεσα και σημαντικά οι προοπτικές επανένταξης χιλιάδων συμπολιτών μας στην οικονομική δραστηριότητα/παραγωγική διαδικασία με διαφάνεια, ισονομία, και στοχευμένο σχέδιο, ήτοι με σχεδιασμένη συνδρομή της Πολιτείας.
Σε αυτή την κατεύθυνση κάθε πρόσφορο μέσο, στοχευμένες παρεμβάσεις και πληθώρα δυνητικών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ - στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης αντίληψης, που ειδικά στις χώρες της μεσαίας και προς τα κάτω θέσης στον διεθνή καταμερισμό εργασίας προωθεί την ιδέα ενός «φυσικού» ποσοστού ανεργίας και μάλιστα υψηλού - πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή. Αν δεν εφαρμοστεί ένα τέτοιο πλέγμα παρεμβάσεων θα καταγράφεται διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και μείωση του μεριδίου της εργασίας και του κοινωνικού μισθού επί του ΑΕΠ ακόμη και σε περιόδους μεγέθυνσης της οικονομίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της κυβέρνησης έθεσε τις βάσεις για μια γενιά προγραμμάτων εργασίας και αυτοαπασχόλησης με διαφάνεια, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, σημαντικής χρονικής διάρκειας και επιχορηγήσεις με δικαιούχους φυσικά πρόσωπα, ΟΤΑ, επιχειρήσεις, Υπουργεία κλπ, στον αντίποδα των προγραμμάτων «stage» και των προγραμμάτων κατάρτισης, που ο πάλαι ποτέ νεοφιλελεύθερος διαπλεκόμενος δικομματισμός είχε εδραιώσει στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, το πρόγραμμα που είναι σε ισχύ από το 2017 με σκοπό τη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, για την απασχόληση µακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55 έως 67 ετών αποτέλεσε μια καινοτομία, καθώς η διάρκεια του είναι 12+12 μήνες και έδωσε τη δυνατότητα εργασίας σε μια ηλικιακή κατηγορία με τεράστιες δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας, που ουσιαστικά απομακρυνόταν διαρκώς από τη δυνατότητα συνταξιοδότησης.
Επίσης, στις 05-07-2019 ο ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο εφαρμογής της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας, δημοσίευσε πρόσκληση για το πρόγραµµα «προώθησης στην αυτοαπασχόληση µέσω της οικονοµικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 10.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών», συνολικού προϋπολογισμού (3ετούς) € 119.950.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόσκλησης, από τις συνολικά 10.000 θέσεις, οι 2.000 αφορούσαν σε ανέργους νέους ηλικίας 18-29 ετών και οι 8.000 σε ανέργους ηλικίας 30-66 ετών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πλέον είναι κλειστό από τον ΟΑΕΔ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω αναφερόμενα στατιστικά δεδομένα, είναι προφανής η ανάγκη να τεθεί άμεσα εκ νέου ως Ανοικτό Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ το προαναφερόμενο πρόγραμμα αυτοαπασχόλησης, με ακόμη μεγαλύτερη μέριμνα για τη νέα γενιά - ενδεικτικά με υπερδιπλασιασμό των δυνητικών δικαιούχων (αύξηση των θέσεων από 2.000 σε 5.000 για τις ηλικίες 18-29, καθώς σε αυτές τις ηλικίες σε όλο το εκπαιδευτικό φάσμα υπάρχει κίνητρο για αυτοαπασχόληση και με ακόμη μεγαλύτερα κίνητρα για συμμετοχή σε αυτό αλλά και εξάλειψη τυχόν εμποδίων, και με ίδιο ή ενισχυμένο τον αριθμό των λοιπών δυνητικών δικαιούχων (ηλικία 30-66 ετών) με ανάλογες πρόνοιες.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ενισχυθεί το Ανοικτό Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ηλικίες 55-67 με περισσότερους πόρους, προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι και να εξεταστεί η απαλοιφή της ρήτρας μακροχρόνιας ανεργίας για όσους ανέργους ανήκουν σε ομάδες υψηλού και ενδιάμεσου υγειονομικού κινδύνου για τη νόσο covid-19.
Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ανανέωσε το πρόγραμμα 5.500 πτυχιούχων ανέργων μέχρι 29 ετών, που στελέχωσαν το Δημόσιο Τομέα, αφού επέλεξε αντί της ενίσχυσης των δημοσίων υπηρεσιών να ανοίξει χώρο για την είσοδο ιδιωτών, όπως στην περίπτωση του ΕΦΚΑ με αφορμή την έκδοση συντάξεων, να μετατρέψει κοινωνικές υπηρεσίες (π.χ ΟΠΕΚΑ) σε τηλεφωνικά κέντρα μέσω του 1555 αλλά και να συνεχίσει την λογική του προγράμματος αποκλειστικά για τον ιδιωτικό τομέα. Τώρα όμως κρίνεται επιτακτική η επαναφορά του εν λόγω προγράμματος που θα επέτρεπε για παράδειγμα τη σημαντική στελέχωση του ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις στον αντίποδα των παραχωρήσεων του έργου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, του θεσμού «Βοήθεια στο Σπίτι» και λοιπών κοινωνικών υπηρεσιών για την ενίσχυση των Δήμων, του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια καθημερινά εκτεταμένων δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων σε όλη την Επικράτεια με έμφαση τις σχολικές μονάδες, σχολές κ.α.
Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σταθερά αγωνίζεται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού μας, με τεκμηριωμένες προτάσεις και πάντα με γνώμονα την κοινωνική συνοχή με όρους βιώσιμους και σταθερούς και με αιχμή την ενίσχυση του δημόσιου χώρου ώστε να επιτευχθεί μια ουσιαστική μείωση των ανισοτήτων που άλλωστε βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών του.
Επειδή η ανεργία παραμένει στη χώρα μας κορυφαίο πρόβλημα και ειδικά στη νέα γενιά λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.
Επειδή η αποκλιμάκωση της ανεργίας που επετεύχθη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τα δυσθεώρητα ύψη κοντά στο 26% μας υπενθυμίζουν πάντα την ανάγκη για ενεργητικές πολιτικής απασχόλησης.
Επειδή ο κόσμος της εργασίας δεν μπορεί να ελπίζει στην «αυτορρύθμιση της αγοράς».
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να ενταχθεί εκ νέου στα Ανοικτά προγράμματα του ΟΑΕΔ το «πρόγραμμα προώθησης στην αυτοαπασχόληση µέσω της οικονοµικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 10.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών» με ακόμη μεγαλύτερη μέριμνα για τη νέα γενιά (με τις ανωτέρω προτεινόμενες τροποποιήσεις);
2. Υπάρχει σχεδιασμός για τους άνεργους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού λόγω covid-19 ώστε να βρουν εργασία μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ (όπως ενδεικτικά με την ένταξη και μη μακροχρόνια ανέργων στο πρόγραμμα 55-67);
3. Προτίθεται να συμβάλει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα ευρύτερα αλλά και στον έλεγχο της πανδημίας με την επαναφορά του προγράμματος για άνεργους νέους πτυχιούχους μέχρι 29 ετών;
4. Με ποιο σκεπτικό μειώθηκε ο αριθμός των δυνητικών θέσεων εργασίας στην πρόκληση για την κοινωφελή εργασία στους ΟΤΑ από 36.500 θέσεις σε 25.000 αποστερώντας τη δυνατότητα για μεγαλύτερη ενίσχυση τους σε πληθώρα αναγκών;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Σκουρλέτης Παναγιώτης(Πάνος)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανώλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μωραϊτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθός Ανδρέας
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη(Πέτη)
Πούλου Γιώτα
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ