ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

02/02/2022

Γ. Ραγκούσης: Μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, είναι το plan B του οικονομικού-πολιτικού κατεστημένου της Ελλάδας, για να κρατήσει τα ηνία της χώρας

Γ. Ραγκούσης: Μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, είναι το plan B του οικονομικού-πολιτικού κατεστημένου της Ελλάδας, για να κρατήσει τα ηνία της χώρας



Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γ. Ραγκούση "στο Κόκκινο" και στον δημοσιογράφο Γ. Τραπεζιώτη


 -Και αυτό που είναι το καινούργιο και αν θέλετε ήταν και η μεγάλη αξία που είχε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσουμε σ΄ αυτήν την πρόταση μομφής, είναι ότι εμείς με την πρόταση μομφής τι κάναμε κ. Τραπεζιώτη στην πραγματικότητα;

-Στην πραγματικότητα εναρμονιστήκαμε με το λαϊκό αίσθημα, το οποίο πια τι του είπαμε και τι μας είπε, συμφωνώ, αυτή είναι και η δική μου άποψη με απλά λόγια, του είπαμε ότι ξέρεις κάτι Έλληνα και Ελληνίδα, δεν είναι μόνο η ακρίβεια, δεν είναι μόνο η πανδημία, είναι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο τρόπος που αυτή πολιτεύεται και κυβερνά πρόβλημα για εσένα.

-Oποιοσδήποτε και οτιδήποτε μπορούσε όλα αυτά τα χρόνια να βοηθήσει στην αποκάλυψη των πραγματικών υπευθύνων αυτού του τεράστιου οικονομικού και ηθικού σκανδάλου ,που είναι το σκάνδαλο Novartis, έπρεπε σώνει και καλά να του κλείσουν το στόμα, να τον περιθωριοποιήσουν, να του αφαιρέσουν αρμοδιότητες .


Γ. Τραπεζιώτης: Θυμάστε άλλη ανάλογη περίπτωση σαν κι αυτή που ζήσαμε προχθές το βράδυ στο ελληνικό Κοινοβούλιο, το Προεδρείο της Βουλής να κλείνει το μικρόφωνο σε κάποιον Βουλευτή, οποιονδήποτε Βουλευτή οποιουδήποτε κόμματος;
 
Γ. Ραγκούσης:Νομίζω ότι δεν υπάρχει προηγούμενο και δεν επικαλούμαι μόνο τη δική μου εμπειρία, αλλά επικαλούμαι και όσα είπαν κάποιοι Βουλευτές κοινοβουλευτικά πολύ παλιότεροι από εμένα, οι οποίοι μίλησαν για κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία 40 χρόνια στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Και αυτό συγκεκριμένα, τώρα να διευκρινίσω και μια λεπτομέρεια, δεν αναφέρεται μόνο στο ότι αφαιρέθηκε ο λόγος, εδώ έκλεισαν τα μικρόφωνα, αυτό είναι πρωτοφανές , μαζί βέβαια με την αφαίρεση του λόγου, όταν ένας Βουλευτής δεν παραβιάζει τον Κανονισμό.
 
Γιατί ο κύριος Πολάκης όπως αποδείξαμε κι εχθές με όλα όσα υποστηρίξαμε δεν παραβίασε πουθενά τον Κανονισμό.
Έκανε μια ομιλία εντός θέματος η οποία απλώς δεν ήταν αρεστή στην κυβερνητική πλειοψηφία , στους κυβερνητικούς Βουλευτές, ένας εκ των οποίων εκτελούσε εκείνη την ώρα χρέη Προεδρεύοντος στην Ολομέλεια, και του έκλεισε τα μικρόφωνα. Άρα ήταν μια πράξη βίαια θα την χαρακτήριζα.
 
Βίαιη αντισυνταγματική πράξη αυτή, γιατί το άρθρο 60 του Συντάγματος, ένα από τα θεμέλια του καταστατικού μας χάρτη προστατεύει με απόλυτο τρόπο το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης του Βουλευτή για όλα τα πολιτικά θέματα τα οποία υπάρχουν ή θα μπορούσε να εκφέρει γνώμη ή να δώσει ψήφο.
 
Ζήσαμε και το παράδοξο. Τελικά ο Πολάκης μίλησε για το ίδιο θέμα την επόμενη μέρα και δεν ξέρω τι άλλαξε.
Εδώ πέρα τώρα υπάρχουν πολλά πολιτικά παράδοξα βέβαια στην καθημερινότητα υπό την Προεδρεία του κυρίου Τασούλα, ο οποίος του επέτρεψε να μιλήσει για την Novartis, δηλαδή γι’ αυτό που δεν του επέτρεψε και του έκλεισε τα μικρόφωνα και του επέβαλε ποινές ο κύριος Αθανασίου και μάλιστα 12 λεπτά, 5 περισσότερα από αυτά που δικαιούτο.
 
Το ίδιο επέτρεψε να κάνω κι εγώ πριν από τον κύριο Πολάκη, το οποίο όπως καταλαβαίνουν τώρα οι ακροάτριες και οι ακροατές μας, κύριε Τραπεζιώτη, τι αποδεικνύει;
Αποδεικνύει ότι είμαστε απολύτως εν δικαίω εμείς και απολύτως εν αδίκω η κυβερνητική πλειοψηφία την Δευτέρα, που σήκωσε πάλι όλον αυτό τον σαματά.
 
Γ. Τραπεζιώτης: Ερμηνεία έχετε μετά από 2 εικοσιτετράωρα για ποιον λόγο το έκαναν αυτό ;
Για ποιο λόγο ο κύριος Αθανασίου επέλεξε να ακολουθήσει το συγκεκριμένο μονοπάτι προχθές;
Για ποιο λόγο δηλαδή, για να μην ακουστεί ο Πολάκης; Έχει κάτι με τον Πολάκη; Για να μην ακουστούν αυτά που ήθελε να πει ο Πολάκης; Είναι κάτι άλλο;
 
Γ.Ραγκούσης: Κατά την εκτίμησή μου ο πρώτος είναι σαφώς η προσπάθεια κουκουλώματος του σκανδάλου Novartis, αυτή είναι πρωτογενής αιτία. Ότι οποιοσδήποτε και οτιδήποτε μπορούσε όλα αυτά τα χρόνια να βοηθήσει στην αποκάλυψη των πραγματικών υπευθύνων αυτού του τεράστιου οικονομικού και ηθικού σκανδάλου ,που είναι το σκάνδαλο Novartis, έπρεπε σώνει και καλά να του κλείσουν το στόμα, να τον περιθωριοποιήσουν, να του αφαιρέσουν αρμοδιότητες κλπ.
Δηλαδή είναι ακριβώς όλη η ίδια τακτική που ξεκίνησε από τις μηνύσεις κατά των Εισαγγελέων, τις προσπάθειες να διωχθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, τις προσπάθειες να αφαιρεθεί η δικογραφία από την κυρία Τουλουπάκη ή να διωχθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι , οι οποίοι ήταν αρμόδιοι για το χειρισμό αυτών των υποθέσεων, όχι των συγκεκριμένων, αλλά εννοώ γενικά του φακέλου Δικαιοσύνης στη χώρα μας, μέσω Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν εννοώ κάτι άλλο.
 
Και φτάσαμε τώρα στην απόληξη όλης αυτής της τακτικής για κουκούλωμα και ομερτά που ήταν να κλείσουν το μικρόφωνο, για να ακούγεται μόνο ο κύριος Γεωργιάδης πια για την υπόθεση της Novartis.

 Το δεύτερο θέμα όμως κύριε Τραπεζιώτη που σίγουρα ανέκυψε είναι αυτή η μεγάλη κατά τη γνώμη μας ευθύνη που πια κουβαλάει στο σύνολό της η Νέα Δημοκρατία , ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Τασούλας, οι οποίοι ανέχθηκαν αυτό το αντισυνταγματικό , αυτό το πραξικοπηματικό στην κυριολεξία που έκανε ο κύριος Αθανασίου και όχι μόνο δεν το σχολίασαν, όχι μόνο δεν το ανακάλεσαν ή δεν προσπάθησαν στην πράξη να το αποδοκιμάσουν, άλλα ούτε καν νοιάστηκαν για να πουν μια κουβέντα γι’ αυτό.
 
Λοιπόν ξέρετε υπάρχουν αυτοτελείς και το ξέρετε πολύ καλά, αυτοτελή ζητήματα στη δημόσια ζωή του τόπου. Υπάρχουν τα πολιτικά ζητήματα τα οποία τρέχουν και εξελίσσονται, υπάρχουν και αυτά τα δομικά στοιχεία για τη δημόσια ζωή του τόπου.

Ένα από τα δομικά στοιχεία είναι η λειτουργία της Δημοκρατίας. Όταν λοιπόν η Δημοκρατία δέχεται μέσα στον ναό της τέτοιο πλήγμα ,δεν μπορεί ο κύριος Μητσοτάκης να σιωπά.
Δεν μπορεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.
Δεν μπορεί ο κύριος Τασούλας να βγάζει όλη του την τυπολατρεία σε οτιδήποτε σχετικό μπορεί να είναι δευτερεύον σε αυτήν την υπόθεση και να προσπερνάει το γεγονός ό τι ο κύριος Αθανασίου παραβίασε το Σύνταγμα μέσα στο ναό της Βουλής.
 
Γ. Τραπεζιώτης: Κύριε Ραγκούση, θέλω να πάμε λίγα εικοσιτετράωρα πίσω στην πρόταση Μομφής. Βγάζουμε ως πολιτικό συμπέρασμα ότι είδαμε μία κυβέρνηση απομονωμένη από όλο το μέτωπο της Αντιπολίτευσης με την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από αυτήν την διαδικασία. Τα κόμματα βρέθηκαν απέναντι λοιπόν στην κυβέρνηση και είδαμε έναν Μητσοτάκη, γιατί και το ΚΙΝΑΛ τώρα είναι θέμα συζήτησης το τελευταίο διάστημα για τους λόγους που καταλαβαίνετε κι εσείς και οι φίλες και οι φίλοι, να βάζει γκάζια και στο Κίνημα Αλλαγής για τον τρόπο με τον οποίο κάνει Αντιπολίτευση. Έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος κουνάει το δάχτυλο προς όλες τις κατευθύνσεις. Από την άλλη έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει ανεβάσει στροφές είναι η αλήθεια και ένα Κίνημα Αλλαγής το οποίο περιμένουμε λίγο να αποτυπώσει λίγο πιο καθαρά τις θέσεις του σε συγκεκριμένα ζητήματα. Υπάρχει αγωνία; Την διακρίνετε αυτήν την αγωνία της Νέας Δημοκρατίας ότι χάνουν ψηφοφόρους προς τον χώρο του Κέντρου, γιατί αυτό φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις. Ή έχετε μια άλλη ανάγνωση των πραγμάτων;
 
-Όχι είναι αυτή η ανάγνωση, απλώς οι ψηφοφόροι που χάνει η ΝΔ νομίζω ότι είναι γενικώς, δε θα τους προσδιόριζα σε πρώτο βαθμό όσον αφορά την πολιτική και ιδεολογική τους τοποθέτηση κυρίως , αλλά θα τους χαρακτήριζα περισσότερο ως απογοητευμένους πολίτες και χτυπημένους αλύπητα από την πανδημία και την ακρίβεια κυρίως .
 
Αυτές οι δύο σε εξέλιξη μεγάλες κρίσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία έχουν σαν αποτέλεσμα ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος, το οποίο προφανώς ένα κομμάτι από αυτούς τους συμπολίτες μας είχαν ψηφίσει τον κ. Μητσοτάκη και πίστευαν σ΄αυτόν να έχουν τώρα απογοητευτεί, γιατί είναι διπλά χτυπημένοι και από την πανδημία και από την ακρίβεια ταυτόχρονα.
 
 Και αυτό που είναι το καινούργιο και αν θέλετε ήταν και η μεγάλη αξία που είχε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσουμε σ΄αυτήν την πρόταση μομφής, είναι ότι εμείς με την πρόταση μομφής τι κάναμε κ. Τραπεζιώτη στην πραγματικότητα;
Στην πραγματικότητα εναρμονιστήκαμε με το λαϊκό αίσθημα , το οποίο πια τι του είπαμε και τι μας είπε, συμφωνώ, αυτή είναι και η δική μου άποψη με απλά λόγια, του είπαμε ότι ξέρεις κάτι Έλληνα και Ελληνίδα, δεν είναι μόνο η ακρίβεια, δεν είναι μόνο η πανδημία, είναι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο τρόπος που αυτή πολιτεύεται και κυβερνά πρόβλημα για εσένα και είπε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.
 
Ναι, αυτό πιστεύω κι εγώ, δηλαδή η πρόταση μομφής στην πραγματικότητα αυτό που έκανε ήταν να φωτίσει αυτήν την πολύ μεγάλη αλήθεια, ότι πρόβλημα για τον Έλληνα δεν είναι μόνο η ακρίβεια και η πανδημία, αλλά και αυτή καθεαυτή η παρουσία και η διατήρηση στην εξουσία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αυτό λοιπόν που εξελίσσεται αυτήν τη στιγμή και κατά τη γνώμη μου θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, τους επόμενους μήνες και σίγουρα μέχρι τα τέλη Απριλίου και Μάιο, είναι ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση του εκλογικού σώματος κι αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι αυτή την προϊούσα φθορά της δημοφιλίας του ιδίου και της Κυβέρνησης θα την αντιμετωπίσει μ΄ αυτές τις οξύνσεις και τις πολώσεις.
Δε θα το καταφέρει, γιατί ξέρετε το πρωτογενές αίτιο είναι και παραμένει, δηλαδή εμείς τώρα μιλάμε και υπάρχουν οι πολίτες που πάνε και δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, δεν έχουν να πληρώσουν τα βασικά είδη διατροφής, τα οποία ακρίβυναν πολύ και μάλιστα κάποια αδικαιολόγητα κατά 30% .
 
Να σας πω ένα παράδειγμα που μου έχει κάνει εντύπωση: Λοιπόν για να ακούσουν οι ακροάτριες και οι ακροατές μας πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη τα κυβέρνησης για το κύμα της ακρίβειας που μαστίζει τα νοικοκυριά, μου λέγανε τις προάλλες στη Θεσσαλία ότι όσοι κτηνοτρόφοι έχουν αιγοπρόβατα ενώ πέρυσι για να τα ταΐσουν, αγόραζαν τη μπάλα το τριφύλλι 7 ευρώ τη μπάλα τώρα φέτος το τριφύλλι πωλείται σε αυτούς 11 ευρώ το κιλό.
 
Και προσέξτε, το τριφύλλι καλλιεργήθηκε το καλοκαίρι, που δεν είχαν ακόμη υπάρξει αυτές οι μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα , αν πούμε ότι το πολύ μεγάλο νερό που χρειάζεται το τριφύλλι θέλει ρεύμα για το πότισμα, λοιπόν αυτό το τριφύλλι που μαζεύτηκε το καλοκαίρι που δεν είχε κανένα λόγο να ακριβύνει από πέρυσι έχει πάει πάνω 40% κ ξέρετε γιατί;
 
 Γιατί η κυβέρνηση έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια, τους κερδοσκόπους να κάνουν πάρτι.
Πάνω στο αντικειμενικό γεγονός της αύξησης του ρεύματος, το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επειδή είναι υπόδουλη σ΄αυτά τα συμφέροντα έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την αγορά κι όλο κάνουν πάρτι πάνω στο πορτοφόλι των Ελληνίδων και των Ελλήνων.
 
Όσον αφορά τις σκέψεις για εγκατάσταση κυβέρνησης τεχνοκρατών τύπου Ιταλίας και στην Ελλάδα, είναι το plan B. Είναι βέβαιο ότι υπάρχει στο μυαλό αυτού του κλασικού και πολιτικού κατεστημένου της χώρας, και στις συζητήσεις τους είναι το planB βλέποντας πως καταρρέει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κι αν όχι ακόμη καταρρέει, τουλάχιστον φθείρεται ολοένα και περισσότερο καθημερινά λοιπόν. Είναι το plan B, για να κρατήσουν τα ηνία της χώρας στα χέρια τους.
Δε μας περιλαμβάνει και όχι μόνο αυτό, αλλά δε θα τους κάνουμε τη χάρη, τους αφήσουμε να το ζήσουν.

https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/406955_mia-kybernisi-tehnokraton-einai-plan-b-toy-oikonomikoy-politikoy



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ