02/02/2022

Ψυχογιός - Μπουρνούς - Μιχαηλίδης: Να αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη τροπολογία για τις υπερδομές φυλακές στα νησιά

Κοινή δήλωση του βουλευτή Κορινθίας και τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργου Ψυχογιού, του βουλευτή Λέσβου και αναπληρωτή τομεάρχη Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιάννη Μπουρνού, και του βουλευτή Χίου και αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής, Ανδρέα Μιχαηλίδη, σχετικά με την τροπολογία Μηταράκη που μεθοδεύει την παράκαμψη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την κατασκευή των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών σε Βάστρια και Θόλος:

Ο κος Μηταράκης για μια ακόμη φορά προσπαθεί να παρακάμψει τις αντιδράσεις κατοίκων, τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων των νησιών του Βορείου Αιγαίου προκειμένου να μπορέσει να κατασκευάσει τις φαραωνικές φυλακές ψυχών σε Λέσβο και Χίο. Στη μεθόδευση αυτή αντιτίθεται, άλλωστε, και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία έχει εκδώσει με συντριπτική πλειοψηφία σχετική απόφαση, που μας επιδόθηκε στη Βουλή από τον Περιφερειάρχη και εκπροσώπους παρατάξεων.

Με την απαράδεκτη τροπολογία που έχει κατατεθεί στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, μεταφέρονται αρμοδιότητες για την έγκριση ορισμένων εργασιών από τις υπηρεσίες της αρμόδιας περιφέρειας, στην Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης. Το πρώτο πρόβλημα είναι φυσικά ότι δεν μπορεί το ίδιο το Υπουργείο να ασκεί έλεγχο στον εαυτό του, όμως ειδικά με το συγκεκριμένο Υπουργείο τα πράγματα περιπλέκονται, όταν τόσο ο Διευθυντής της, όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά μετακλητοί. Ιδιώτες, δηλαδή, που δεν λογοδοτούν, ούτε δεσμεύονται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, αλλά υπάγονται και λογοδοτούν στον ίδιο τον Υπουργό. Πρόκειται για μια πρωτοφανή προσπάθεια να μεθοδευτεί η αρχή του εποπτικού ελέγχου, η οποία είναι θεμελιώδης αρχή του κράτος δικαίου. Προφανώς μια τέτοια τροπολογία θα καταψηφιστεί και θα καταδικαστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσα και έξω από την Βουλή.

Στην προσπάθειά του να πείσει ο κος Υπουργός ότι «έχει πέσει η αυλαία του προσφυγικού», όπως υποστηρίζει, δεν εξηγεί αν, εφόσον αυτό ισχύει, τι ακριβώς εξυπηρετεί η κατασκευή υπερδομών χιλιάδων θέσεων.

Η μόνη σίγουρη απάντηση είναι ότι με τον τρόπο αυτό δίνονται εκατομμύρια σε εργολάβους αλλά, δυστυχώς, υπάρχει πολύ περισσότερο «ψωμί» πίσω από μια τέτοια απόφαση. Η Κυβέρνηση αποδέχεται και στην πράξη τον ρόλο της «ασπίδας» και του δεσμοφύλακα της Ευρώπης, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις χώρες του Βίσεγκραντ και την Αυστρία.

Ο εμπαιγμός και η περιφρόνηση των τοπικών κοινωνιών, των φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών, αλλά και των πολιτών όλης της χώρας, πρέπει να σταματήσει, με πρώτο βήμα την άρση της απόφασης για την κατασκευή των δύο υπερδομών-φυλακών σε Χίο και Λέσβο.

Τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν ως αποθήκες ψυχών. Πρέπει να υπάρξει διπλή αλληλεγγύη, από την ενδοχώρα στα νησιά και από την Ευρώπη στην Ελλάδα, μέσω μηχανισμών υποχρεωτικού αναλογικού επιμερισμού αιτούντων άσυλο και προσφύγων. Μέσα από ισχυρές συμμαχίες για μια πραγματικά δίκαιη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της αλληλεγγύης που είναι δομικό στοιχείο των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σαφής. Η Λέσβος και η Χίος χρειάζονται από μια μικρή, ανοιχτή (σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία) δομή, με κανόνες και ανθρώπινες συνθήκες, όπου θα γίνεται καταγραφή και ταυτοποίηση καθώς και κατάθεση του αιτήματος ασύλου, το οποίο στη συνέχεια θα εξετάζεται στην ηπειρωτική χώρα, ή σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, στο πλαίσιο μιας, πραγματικά, Κοινής Πολιτικής Ασύλου.