ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/02/2022

Στη Βουλή από τον Αλ. Μεϊκόπουλο και 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η εικόνα του Νοσοκομείου Βόλου μετά από 2 χρόνια πανδημίας

Στη Βουλή από τον Αλ. Μεϊκόπουλο και 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η εικόνα του Νοσοκομείου Βόλου μετά από 2 χρόνια πανδημίας



«Δύο χρόνια πανδημίας και τα Τμήματα πρώτης γραμμής του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου που διαχειρίζονται περιστατικά Covid ενισχύθηκαν συνολικά με προσλήψεις μόλις 2 ιατρών!», επεσήμανε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, καταθέτοντας Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου και την εξουθένωση του προσωπικού του.

Την Ερώτηση στήριξαν με τη συνυπογραφή τους και άλλοι 20 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έξαρση της πανδημίας στη χώρα, ο Βουλευτής κατέγραψε λεπτομερώς τις ελλείψεις και ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό που έχουν τα Τμήματα «πρώτης γραμμής» του Νοσοκομείου Βόλου, οι οποίες παρά τις άπειρες εκκλήσεις σύσσωμου του προσωπικού για μόνιμες προσλήψεις σύμφωνα με το Οργανόγραμμα και τις έκτακτες υγειονομικές ανάγκες, αγνοήθηκαν επιδεικτικά.

«Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), Μονάδες Covid, ενιαία Παθολογική Κλινική, όλες οι υπηρεσίες και τα Τμήματα του Νοσοκομείου που εμπλέκονται στη διαχείριση της πανδημίας είναι τραγικά υποστελεχωμένα», ανέφερε ο Βουλευτής, σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα καλούνται να καλύπτουν καθημερινές εφημερίες.

Σύμφωνα με το Οργανόγραμμα, στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Βόλου θα έπρεπε να υπηρετούν 10 μόνιμοι ιατροί. Σήμερα, υπηρετούν 4, εκ των οποίων οι 2 δεν εμπλέκονται στη διαχείριση περιστατικών Covid, λόγω ειδικότητας. Στις απαιτητικές εφημερίες του ΤΕΠ συνεπικουρούν άλλοι 3 ιατροί που μετακινούνται από Κέντρα Υγείας του Νομού, καθώς και ένας ακόμη ιατρός από την Α’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου που κατά περίπτωση εφημερεύει.

Οι τρεις Μονάδες Covid του Νοσοκομείου Βόλου καλύπτονται από το ιατρικό προσωπικό της Β’ Παθολογικής Κλινικής, η οποία ωστόσο με τη σειρά της έχει σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό. Από τους 7 ειδικούς ιατρούς που προβλέπονται στο Οργανόγραμμά της, στην Κλινική αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο 4. Αντίστοιχα, η Α’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου, θα έπρεπε να καλύπτεται από 7 μόνιμους ιατρούς/παθολόγους. Σήμερα στην Κλινική υπηρετούν 5, ενώ εξ αυτών, η μία ιατρός δεν ασκεί τα καθήκοντά της καθώς έχει λάβει νόμιμη άδεια ανατροφής τέκνου.

«Από την υποστελέχωση έχουν πληγεί και άλλα Τμήματα του Νοσοκομείου, όπως η Ψυχιατρική Κλινική, που υπολειτουργεί λόγω νόσησης γιατρών και λοιπού προσωπικού από Covid, ενώ η Γαστρεντερολογική Κλινική αυτή τη στιγμή παραμένει ανενεργή, λόγω λήξης της σύμβασης και μη ανανέωσης μέχρι στιγμής του μόνου επικουρικού ιατρού που υπηρετούσε», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, στην ακραία υποστελέχωση των βασικών Τμημάτων του Νοσοκομείου Βόλου, έρχονται να προστεθούν και οι ελλείψεις του νοσούντος ιατρικού προσωπικού, ενώ το πρόβλημα επιτείνεται και από την υποχρεωτική διαθεσιμότητα στην οποία τίθεται το ανεμβολίαστο προσωπικό. Μέχρι και σήμερα τα κενά σε προσωπικό καλύπτονται από εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού και γιατρούς των Κέντρων Υγείας του Νομού που βοηθούν στην κάλυψη εφημεριών.

«Το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου έχει άμεση ανάγκη πρόσληψης 4 μόνιμων ιατρών για τις Παθολογικές Κλινικές και 6 μόνιμων ιατρών για το ΤΕΠ. Έχει άμεση ανάγκη προκήρυξης όλων των θέσεων του μόνιμου προσωπικού για την επαρκή στελέχωση όλων των Τμημάτων, αλλά και μονιμοποίησης του επικουρικού προσωπικού που έχει προσφέρει τα μέγιστα στη μάχη κατά της πανδημίας», ανέφερε ο Βουλευτής, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να σταματήσει να «κωφεύει».

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 04 Φεβρουαρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Δύο χρόνια πανδημίας: Κακοδιαχείριση, ελλείψεις και το προσωπικό του Νοσοκομείο Βόλου στα πρόθυρα κατάρρευσης

Σχεδόν δύο χρόνια συμπληρώνονται από την έξαρση της πανδημίας του Covid-19 στη χώρα. Δύο χρόνια που το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων δουλεύει αδιάκοπα, με αυταπάρνηση, στα όρια της αντοχής του, ενώ κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζουν την πανδημία ευκαιριακά, για περαιτέρω αποδόμηση και εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας.

Το Νοσοκομείο Βόλου, είναι η μόνη Δευτεροβάθμια Δημόσια Δομή Υγείας στη Μαγνησία, με τη δυνατότητα μάλιστα να στηρίξει και Τριτοβάθμια περίθαλψη. Εδώ και δύο χρόνια οι άπειρες εκκλήσεις σύσσωμου του προσωπικού του Νοσοκομείου προς 5η Υγειονομική Περιφέρεια και Υπουργείο για επαρκή ενίσχυση της δομής με μόνιμες προσλήψεις σύμφωνα με το Οργανόγραμμα και τις έκτακτες υγειονομικές ανάγκες, αγνοήθηκαν επιδεικτικά.

Δύο χρόνια μετά, η κατάσταση αναφορικά με τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, παραμένει αποκαρδιωτική. Όλες οι υπηρεσίες και τα Τμήματα «πρώτης γραμμής» του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου που εμπλέκονται στη διαχείριση της πανδημίας και των περιστατικών Covid είναι τραγικά υποστελεχωμένα.

Συγκεκριμένα, στη διαχείριση περιστατικών Covid εμπλέκονται το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), οι Μονάδες Covid, η ενιαία Παθολογική Κλινική που εφημερεύει κάθε μέρα, καθώς και το Εμβολιαστικό Κέντρο του Νοσοκομείου που πραγματοποιεί εμβολιασμούς ενηλίκων και παιδιών.

Σύμφωνα με το Οργανόγραμμα, στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Βόλου θα έπρεπε να υπηρετούν 10 μόνιμοι ιατροί. Σήμερα, υπηρετούν 4, εκ των οποίων οι 2 δεν εμπλέκονται στη διαχείριση περιστατικών Covid λόγω ειδικότητας. Στις απαιτητικές εφημερίες του ΤΕΠ συνεπικουρούν άλλοι 3 ιατροί που μετακινούνται από Κέντρα Υγείας του Νομού, καθώς και ένας ακόμη ιατρός από την Α’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου που κατά περίπτωση εφημερεύει.

Να σημειωθεί, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα με την έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον παρατηρείται μεγάλη προσέλευση περιστατικών Covid στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου, πολύ περισσότερα από τις λοιπές προσελεύσεις ασθενών όπως και οι εισαγωγές που γίνονται στο Νοσοκομείο.

Οι τρεις Μονάδες Covid του Νοσοκομείου Βόλου καλύπτονται από το ιατρικό προσωπικό της Β’ Παθολογικής Κλινικής, η οποία ωστόσο με τη σειρά της έχει σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό. Από τους 7 ειδικούς ιατρούς που προβλέπονται στο Οργανόγραμμά της, στην Κλινική αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο 4 (η 5η ιατρός μετακινήθηκε πρόσφατα σε άλλο νοσοκομείο).

Η Α’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου τώρα, θα έπρεπε να καλύπτεται από 7 μόνιμους ιατρούς/παθολόγους. Σήμερα στην Κλινική υπηρετούν 5, ενώ εξ αυτών, η μία ιατρός δεν ασκεί τα καθήκοντά της καθώς έχει λάβει νόμιμη άδεια ανατροφής τέκνου.

Τα εμπλεκόμενα με τον Covid Τμήματα, δηλαδή, ΤΕΠ, Α’ και Β’ Παθολογική κλινική του Αχιλλοπούλειου, εδώ και δύο χρόνια πανδημικής κρίσης παραμένουν σημαντικά υποστελεχωμένα, ενώ ταυτόχρονα το μειωμένο ιατρικό προσωπικό υποχρεούται κατά μέσο όρο σε 7-8 εφημερίες το μήνα.

Από την υποστελέχωση δεν έχουν πληγεί μόνο τα Τμήματα του Νοσοκομείου που διαχειρίζονται περιστατικά κορωνοϊού. Η Ψυχιατρική Κλινική υπολειτουργεί λόγω προσβολής γιατρών και λοιπού προσωπικού από Covid, ενώ η Γαστρεντερολογική Κλινική αυτή τη στιγμή παραμένει ανενεργή, λόγω λήξης της σύμβασης και μη ανανέωσης μέχρι στιγμής του μόνου επικουρικού ιατρού που υπηρετούσε. Από τις 2 μόνιμες θέσεις ιατρικού προσωπικού στην Γαστρεντερολογική Κλινική σήμερα δεν υπηρετεί κανένας.

Στο Νοσοκομείο λειτουργεί και Εμβολιαστικό Κέντρο. Παρά το γεγονός ότι το Κέντρο δούλεψε πολύ καλά προχωρώντας με συνέπεια το εμβολιαστικό πρόγραμμα, πλέον με τη μείωση των εμβολιασμών, το εμβολιαστικό κέντρο θα πρέπει να αποχωρήσει από το Νοσοκομείο (μεταφερόμενο σε Πρωτοβάθμια δομή), αποσυμφορώντας την πίεση που ασκείται και αποδεσμεύοντας το προσωπικό του Νοσοκομείου από την κάλυψη βαρδιών.

Συμπερασματικά, με την παρέλευση 2 ολόκληρων ετών πανδημικής κρίσης τα Τμήματα πρώτης γραμμής του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου που διαχειρίζονται περιστατικά Covid - ΤΕΠ, Παθολογικές Κλινικές - Covid Κλινικές - ενισχύθηκαν συνολικά με προσλήψεις μόλις 2 ιατρών!

Εκτός από τις προσλήψεις αυτές, το χρονικό διάστημα της πανδημίας, η μόνη βοήθεια που έλαβε το προσωπικό των υποστελεχωμένων Τμημάτων που διαχειρίζονται περιστατικά κορωνοϊού ήταν από εσωτερικές μετακινήσεις ιατρών εντός του Νοσοκομείου και από μετακινήσεις ιατρών συνεπικουρικά για τη λειτουργία των εφημεριών από τα ΚΥ του Νομού.

Στην ακραία υποστελέχωση των βασικών Τμημάτων του Νοσοκομείου Βόλου, έρχονται να προστεθούν και οι ελλείψεις του νοσούντος ιατρικού προσωπικού, καθώς η αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον έχει θέσει μεγάλο μέρος του προσωπικού εκτός υπηρεσίας, ενώ το πρόβλημα επιτείνεται και από την υποχρεωτική διαθεσιμότητα στην οποία τίθεται το ανεμβολίαστο προσωπικό.

Το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου έχει άμεση ανάγκη πρόσληψης 4 μόνιμων ιατρών για τις Παθολογικές Κλινικές και 6 μόνιμων ιατρών για το ΤΕΠ. Έχει άμεση ανάγκη προκήρυξης όλων των θέσεων του μόνιμου προσωπικού για την επαρκή στελέχωση όλων των Τμημάτων, αλλά και μονιμοποίησης του επικουρικού προσωπικού που έχει προσφέρει τα μέγιστα στη μάχη κατά της πανδημίας.
Σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας και η μοναδική δευτεροβάθμια δημόσια δομή υγείας της Μαγνησίας, παραμένει τραγικά υποστελεχωμένη, με το προσωπικό να εργάζεται πλέον στα όρια της αντοχής του και την κυβέρνηση να “κωφεύει” επιδεικτικά, στερώντας από τους πολίτες της Μαγνησίας επαρκή υγειονομική κάλυψη σε μία τόσο κρίσιμη συνθήκη.
Επειδή, το Νοσοκομείο Βόλου είναι μόνη δευτεροβάθμια υγειονομική δομή της Μαγνησίας.
Επειδή, εδώ και δύο χρόνια πανδημικής κρίσης όλα τα Τμήματα που εμπλέκονται στην διαχείριση Covid περιστατικών παραμένουν τραγικά υποστελεχωμένα.
Επειδή, όλη και όλη η ενίσχυση των Τμημάτων πρώτης γραμμής του Αχιλλοπουλείου εδώ και δύο χρόνια ήταν η πρόσληψη 2 ιατρών.
Επειδή, υποστελεχωμένα παραμένουν και άλλα Τμήματα του Νοσοκομείου.
Επειδή, το προσωπικό του Αχιλλοπούλειου εδώ και καιρό βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης..
Επειδή, η μη επαρκής στελέχωση του Νοσοκομείου Βόλου εδώ και δύο χρόνια πανδημία συνιστά έμπρακτη και συστηματική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στην περιοχή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Για ποιό λόγο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις σύσσωμου του προσωπικού, δεν έχει ενισχύσει αποτελεσματικά με νέες μόνιμες προσλήψεις το Νοσοκομείο Βόλου;
2. Προτίθεται να προκηρύξει άμεσα όλες τις μόνιμες θέσεις προσωπικού όλων των Τμημάτων του Αχιλλοπούλειου σύμφωνα με το Οργανόγραμμα αλλά και τις ανάγκες του Νοσοκομείου;
3. Προτίθεται να μονιμοποιήσει όλο το επικουρικό προσωπικό του Νοσοκομείου που έχει εργαστεί με αυταπάρνηση μέσα σε δύσκολες υγειονομικές συνθήκες και έχει προσφέρει σημαντικά στο έργο του Νοσοκομείου Βόλου;
4. Προτίθεται να μεταφέρει το Εμβολιαστικό Κέντρο του Νοσοκομείου σε Πρωτοβάθμια δομή, ώστε να αποσυμφορήσει την πίεση στο Νοσοκομείο, αλλά και να αποδεσμεύσει το προσωπικό από την κάλυψη βαρδιών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαρδάκης Σωκράτης

Καλαματιανός Διονύσης

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μωραΐτης Θάνος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σπίρτζης Χρήστος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θέανώ

Χρηστίδου Ραλλία

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ