ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/02/2022

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Άμεση έκδοση των αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ για το «Βοήθεια στο Σπίτι», να ενισχυθεί το πρόγραμμα και να μπει ένα τέλος στην «ομηρία» των εργαζομένων

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Άμεση έκδοση των αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ για το «Βοήθεια στο Σπίτι», να ενισχυθεί το πρόγραμμα και να μπει ένα τέλος στην «ομηρία» των εργαζομένων



 

Ερώτηση 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων

«Μετά από δυόμιση ολόκληρα χρόνια και με την πανδημία στη χώρα μας να έχει λάβει τραγικές διαστάσεις, η ανάγκη για τις υπηρεσίες του προγράμματος μεγάλωσε, αλλά το μόνο που έκανε η κυβέρνηση ήταν (το ελάχιστο κι αυτονόητο) να παρατείνει τη διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων», τονίζεται στην ερώτηση 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η οποία κατατέθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη.

Στην ερώτηση με θέμα: «Να μπει ένα τέλος στην «ομηρία» των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στην ανασφάλεια των ωφελούμενων του προγράμματος και να ενισχυθεί σημαντικά», επισημαίνεται ότι το «”Βοήθεια στο σπίτι” αποτελεί αναμφίβολα, ήδη από την έναρξή του, σημαντικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους με πολύτιμες υπηρεσίες σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένους, ΑμεΑ) με σκοπό την αυτόνομη διαβίωσή τους και την αποφυγή φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της διαβίωσης σε κλειστές δομές φροντίδας, καλύπτοντας ελλείψεις κοινωνικής φροντίδας από τις δομές του κεντρικού κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Περαιτέρω, τονίζεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, προχώρησε στη θεσμική κατοχύρωση του Προγράμματος (άρθρο 91 Ν. 4583/2018), με την ένταξη των υπηρεσιών αυτών στις μόνιμες κοινωνικές δομές των ΟΤΑ, την πρόβλεψη διαδικασιών σύστασης οργανικών θέσεων και κάλυψη αυτών με μόνιμο προσωπικό και την ανάληψη του κόστους μισθοδοσίας των υπαλλήλων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ξεπερνώντας πλήθος διοικητικών προβλημάτων και διαχρονικές παθογένειες, βάζοντας τέλος στην ανασφάλεια ωφελούμενων και εργαζομένων. Έθεσε, έτσι, την βάση ώστε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την κάλυψη των θέσεων εργασίας στο Πρόγραμμα με ειδική μοριοδότηση της προϋπηρεσίας σε αντίστοιχες θέσεις του Προγράμματος».

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν ότι και μετά την εκδήλωση της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «έχει τονίσει επανειλημμένως προς την κυβέρνηση την αναγκαιότητα να επισπευσθούν από τον ΑΣΕΠ οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό προσλήψεων και την έκδοση των αποτελεσμάτων, που θα άρει το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας των -επί πάρα πολλά χρόνια-3.000 και πλέον συμβασιούχων εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Από τότε όμως μέχρι σήμερα και ενώ ξέσπασε και η πανδημία βιώνουμε παλινωδίες, καταγράφηκαν καθυστερήσεις πληρωμών μέχρι και πριν ένα χρόνο ενώ ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ».

Ταυτόχρονα, στην ερώτηση σημειώνεται με έμφαση ότι «μια γενναία και μελετημένη θωράκιση του εν λόγω θεσμού αλλά και ραγδαία ενίσχυση του σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό θα είχε ήδη συμβάλει θετικά σε όλα τα πεδία αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και φροντίδας πολιτών που το έχουν ανάγκη σε όλη την Επικράτεια. Δυστυχώς για την κοινωνία η κυβέρνηση αρκέστηκε για ελάχιστους μήνες στην αρχή της πανδημίας και για επικοινωνιακούς λόγους να ασχοληθεί με την παροχή κατάλληλων οχημάτων που είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος και δεν στήριξε ολόπλευρα και πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση που εκδηλώθηκαν από δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης».

Οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται:

1. Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί ο αρμόδιος υπουργός ώστε να μπει ένα τέλος στην «ομηρία» των εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι με την άμεση έκδοση όλων των Προσωρινών Αποτελεσμάτων μέσω ΑΣΕΠ χωρίς άλλες καθυστερήσεις και παλινωδίες αλλά και την πλήρωση όλων των κενών θέσεων που προκύπτουν λόγω συνταξιοδοτήσεων;

2. Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί ο αρμόδιος υπουργός ώστε να επεκταθεί το Πρόγραμμα σε όλη την Επικράτεια, ακόμη και σε Δήμους που δεν λειτουργεί σήμερα ώστε να εξυπηρετηθούν πολίτες εκεί που σήμερα δεν μπορεί να καταστεί εφικτό;

3. Σε ποιες ενέργειες έχουν ή πρόκειται να προβούν οι συναρμόδιοι υπουργοί, προκειμένου να εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα για την άμεση και αναγκαία ανανέωση όπου απαιτείται του στόλου των οχημάτων που σε πολλές των περιπτώσεων δεν έχει ανανεωθεί πάνω από 15 έτη αλλά και την παροχή εξοπλισμού για την ολόπλευρη ανάπτυξη του προγράμματος και ποιες οι δυνατότητες χρηματοδότησής του από ενωσιακούς ή εθνικούς πόρους;

4. Σε ποιες ενέργειες έχουν ή πρόκειται να προβούν οι συναρμόδιοι υπουργοί προκειμένου να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν δράσεις για την απαραίτητη επιστημονική επιμόρφωση των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» από κρατικούς εκπαιδευτικούς φορείς αναλόγως των ειδικοτήτων τους;

 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Εσωτερικών
Ανάπτυξης & Επενδύσεων

ΘΕΜΑ: Να μπει ένα τέλος στην «ομηρία» των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στην ανασφάλεια των ωφελούμενων του προγράμματος και να ενισχυθεί σημαντικά

Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» αποτελεί αναμφίβολα, ήδη από την έναρξή του, σημαντικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους με πολύτιμες υπηρεσίες σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένους, ΑμεΑ) με σκοπό την αυτόνομη διαβίωσή τους και την αποφυγή φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της διαβίωσης σε κλειστές δομές φροντίδας, καλύπτοντας ελλείψεις κοινωνικής φροντίδας από τις δομές του κεντρικού κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η σκληρή οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών ανέδειξε εμφατικά τη συμβολή του Προγράμματος στην αντιμετώπιση αυξημένων αναγκών των πλέον αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων οδηγώντας την Πολιτεία στην θεσμοθέτηση της παράτασης και της μετεξέλιξής του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, προχώρησε στη θεσμική κατοχύρωση του Προγράμματος (άρθρο 91 Ν. 4583/2018), με την ένταξη των υπηρεσιών αυτών στις μόνιμες κοινωνικές δομές των ΟΤΑ, την πρόβλεψη διαδικασιών σύστασης οργανικών θέσεων και κάλυψη αυτών με μόνιμο προσωπικό και την ανάληψη του κόστους μισθοδοσίας των υπαλλήλων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ξεπερνώντας πλήθος διοικητικών προβλημάτων και διαχρονικές παθογένειες, βάζοντας τέλος στην ανασφάλεια ωφελούμενων και εργαζομένων. Έθεσε, έτσι, την βάση ώστε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την κάλυψη των θέσεων εργασίας στο Πρόγραμμα με ειδική μοριοδότηση της προϋπηρεσίας σε αντίστοιχες θέσεις του Προγράμματος.

Μετά την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα που ανέδειξε για ακόμα μία φορά τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με μια σειρά δημοσίων παρεμβάσεων αλλά και στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχει τονίσει επανειλημμένως προς την κυβέρνηση την αναγκαιότητα να επισπευσθούν από τον ΑΣΕΠ οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό προσλήψεων και την έκδοση των αποτελεσμάτων, που θα άρει το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας των -επί πάρα πολλά χρόνια-3.000 και πλέον συμβασιούχων εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Από τότε όμως μέχρι σήμερα και ενώ ξέσπασε και η πανδημία βιώνουμε παλινωδίες, καταγράφηκαν καθυστερήσεις πληρωμών μέχρι και πριν ένα χρόνο ενώ ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ. Μετά από δυόμιση ολόκληρα χρόνια και με την πανδημία στη χώρα μας να έχει λάβει τραγικές διαστάσεις, η ανάγκη για τις υπηρεσίες του προγράμματος μεγάλωσε, αλλά το μόνο που έκανε η κυβέρνηση ήταν (το ελάχιστο κι αυτονόητο) να παρατείνει τη διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων.

Σημειώνεται, ότι, μια γενναία και μελετημένη θωράκιση του εν λόγω θεσμού αλλά και ραγδαία ενίσχυση του σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό θα είχε ήδη συμβάλει θετικά σε όλα τα πεδία αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και φροντίδας πολιτών που το έχουν ανάγκη σε όλη την Επικράτεια.

Δυστυχώς για την κοινωνία η κυβέρνηση αρκέστηκε για ελάχιστους μήνες στην αρχή της πανδημίας και για επικοινωνιακούς λόγους να ασχοληθεί με την παροχή κατάλληλων οχημάτων που είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος και δεν στήριξε ολόπλευρα και πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση που εκδηλώθηκαν από δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης.

Οι εργαζόμενοι μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα στον εν λόγω θεσμό έχουν θέσει επιτακτικά με παρεμβάσεις τους στους αρμόδιους φορείς όλα τα επίδικα ώστε να μπορέσουν να παρέχουν τα βέλτιστα στο κοινωνικό σύνολο χωρίς όμως καμία ανταπόκριση.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένα πολυετές σχέδιο για τη δημόσια υγεία, την κοινωνική συνοχή και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής έχει στον πυρήνα του ένα ισχυρό και πλήρως θωρακισμένο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη που θέλει την ιδιωτικοποίηση κάθε κοινωνικής και ανταποδοτικής υπηρεσίας σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης και την εκχώρηση της μέσω Αναπτυξιακών Οργανισμών στην ιδιωτική σφαίρα της οικονομίας ώστε να τις απονεκρώσει ως τέτοιες, μετατρέποντάς τες σε ένα νέο πεδίο κερδοφορίας χωρίς ουσιαστικό κοινωνικό έλεγχο και με εργασιακές σχέσεις γαλέρας.

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σταθερά αγωνίζεται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού μας, με τεκμηριωμένες προτάσεις και πάντα με γνώμονα την κοινωνική συνοχή με όρους βιώσιμους και σταθερούς και με αιχμή την ενίσχυση του δημόσιου χώρου ώστε να επιτευχθεί μια ουσιαστική μείωση των ανισοτήτων που άλλωστε βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών του.

Επειδή η αυτόνομη και αξιοπρεπής διαβίωση των ηλικιωμένων, ΑμεΑ και γενικά των ευάλωτων συμπολιτών μας αποτελεί κατοχυρωμένο ύψιστο δικαίωμα και ταυτόχρονα υποχρέωση της Πολιτείας για τη διασφάλισή του και την αποτροπή της παροχής των υπηρεσιών αυτών από δομές κλειστής φροντίδας που οδηγούν σε φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού.

Επειδή η παρούσα διακυβέρνηση των απευθείας αναθέσεων και των προσλήψεων με απλή σειρά προτεραιότητας έχει βάλει στον «πάγο» και το «Βοήθεια στο Σπίτι» και αντίθετα στο πνεύμα ενός σύγχρονου ισχυρού κοινωνικού κράτους αλλά και των κατοχυρωμένων και με διεθνείς συνθήκες δικαιωμάτων των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ, αντί να ενισχύει τις δράσεις εκείνες για υποστήριξη της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης των ευάλωτων συμπολιτών μας, προωθεί (ακόμα και μέσω του νέου Αναπτυξιακού νόμου) την ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων με την παροχή τέτοιου είδους κοινωνικών υπηρεσιών από κλειστές κυρίως ιδιωτικές δομές, ανοίγοντας τον δρόμο για φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού.

Επειδή δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όπως αυτή της οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών και της πανδημίας του COVID -19, καταδεικνύουν συνεχώς και αδιαμφισβήτητα την ανάγκη για ισχυρές δημόσιες δομές και υπηρεσίες και το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» απέδειξε, στο πλαίσιο αυτό, τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από τους εργαζομένους του.

Επειδή σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Συλλόγων και Σωματείων "Βοήθεια στο Σπίτι" από 16.12.2021 η επίσημη ενημέρωση του ΑΣΕΠ ήταν ότι τον Ιανουάριο θα δημοσιεύονταν τα προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης για τις κατηγορίες ΠΕ και ΥΕ και οι υπόλοιπες κατηγορίες θα ακολουθούσαν αργότερα αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα σχετικό.

Επειδή οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» έχουν επανειλημμένως μεταξύ άλλων επισημάνει την επιτακτική ανάγκη για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων, εκ των οποίων πάρα πολλά είναι άνω της 15ετίας, καθώς και την ανάγκη επιμόρφωσης των εργαζομένων με στόχο τη βέλτιστη παροχή των υπηρεσιών τους.

Επειδή η εποχή και η συγκυρία είναι τέτοιες που το κοινωνικό κράτος θα έπρεπε να αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς, καθώς συνεχείς προκλήσεις τίθενται στο προσκήνιο και πρέπει να δοθεί έμφαση στους ηλικιωμένους και ευπαθείς πολίτες καθώς παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις με την πανδημία δεν έχουμε ακόμα τελειώσει ενώ έχουμε μπροστά μας μια πανδημία φαινόμενα «Long Covid-19» δυσχεραίνουν περαιτέρω την καθημερινότητα πολλών συμπολιτών μας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί ο αρμόδιος υπουργός ώστε να μπει ένα τέλος στην «ομηρία» των εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι με την άμεση έκδοση όλων των Προσωρινών Αποτελεσμάτων μέσω ΑΣΕΠ χωρίς άλλες καθυστερήσεις και παλινωδίες αλλά και την πλήρωση όλων των κενών θέσεων που προκύπτουν λόγω συνταξιοδοτήσεων;
2. Σε ποιες ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί ο αρμόδιος υπουργός ώστε να επεκταθεί το Πρόγραμμα σε όλη την Επικράτεια, ακόμη και σε Δήμους που δεν λειτουργεί σήμερα ώστε να εξυπηρετηθούν πολίτες εκεί που σήμερα δεν μπορεί να καταστεί εφικτό;
3. Σε ποιες ενέργειες έχουν ή πρόκειται να προβούν οι συναρμόδιοι υπουργοί, προκειμένου να εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα για την άμεση και αναγκαία ανανέωση όπου απαιτείται του στόλου των οχημάτων που σε πολλές των περιπτώσεων δεν έχει ανανεωθεί πάνω από 15 έτη αλλά και την παροχή εξοπλισμού για την ολόπλευρη ανάπτυξη του προγράμματος και ποιες οι δυνατότητες χρηματοδότησής του από ενωσιακούς ή εθνικούς πόρους;
4. Σε ποιες ενέργειες έχουν ή πρόκειται να προβούν οι συναρμόδιοι υπουργοί προκειμένου να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν δράσεις για την απαραίτητη επιστημονική επιμόρφωση των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» από κρατικούς εκπαιδευτικούς φορείς αναλόγως των ειδικοτήτων τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Σκουρλέτης Παναγιώτης(Πάνος)
Βαρεμένος Γιώργος
Γκαρά Αναστασία
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Θραψανιώτης Μανώλης
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γιώργος
Λάππας Σπύρος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Παπαδόπουλος Σάκης
Σκούφα Μπέττυ
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Χαρίτσης Αλέξης
Χρηστίδου Ραλλία



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ