ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/02/2022

Α. Τριανταφυλλίδης: Λέμε ΝΑΙ στο Παιδιατρικό, λέμε ΟΧΙ στην Κυβέρνηση που θέλει να το θέσει εκτός ΕΣΥ - βίντεο

Α. Τριανταφυλλίδης: Λέμε ΝΑΙ στο Παιδιατρικό, λέμε ΟΧΙ στην Κυβέρνηση που θέλει να το θέσει εκτός ΕΣΥ - βίντεο



«Σε καιρό μνημονίων, το 2018, εμείς ανοίγαμε νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Εσείς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το 2013, σε καιρό μνημονίων, με Υπουργό Υγείας τον Άδωνι Γεωργιάδη, κλείνατε νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, όπως το «Λοιμωδών Νόσων» γιατί ήταν αχρείαστο, όπως λέγατε τότε και βέβαια με την εξέλιξη του κορωνοϊού επιβεβαιωθήκατε πλήρως, το «Δερματικών Νόσων και Παθήσεων», το οποίο εμείς ξανανοίξαμε και το «Παναγία» στην Καλαμαριά, το Νοσοκομείο του ΙΚΑ, το οποίο επίσης κλείσατε το 2013. Είναι σαφές, η Θεσσαλονίκη το γνωρίζει. Εσείς κλείνατε νοσοκομεία. Εμείς ανοίγαμε νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και αυτό η Θεσσαλονίκη και οι Θεσσαλονικείς το γνωρίζουν», τόνισε ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ως εισηγητής εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την κατασκευή και λειτουργία του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση της ΝΔ για τη διαρροή στα ΜΜΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν καταψηφίζει τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την κατασκευή παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για «χυδαία» και «αήθη παραπληροφόρηση».

Όπως επεσήμανε «Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η Θεσσαλονίκη το γνωρίζει. Ήταν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις 6 Σεπτεμβρίου του 2018 που έφερνε στη Βουλή το Μνημόνιο της Συνεργασίας και της κύριας σύμβασης. Σε ποιον νόμο δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ της επικυρωμένης κύριας σύμβασης από τη Βουλή των Ελλήνων στις 6 Σεπτεμβρίου; Νόμος υπ’ αριθμόν 4564/2018, ΦΕΚ 170/Α/21-09-2018. Επτά μήνες νωρίτερα, στις 21 Μαρτίου του 2018, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας υπέγραφε μαζί με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», τον κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον χώρο της υγείας».

Αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο νόμου ο κ. Τριανταφυλλίδης επεσήμανε «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθάρισε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ότι προφανώς στηρίζει τη δωρεά και την ανέγερση του νέου νοσοκομείου που είναι δική του έμπνευση, δική του σύλληψη, δική του νομοθέτηση. Δήλωσε όμως ότι ψηφίζει «Παρών» και όχι «Υπέρ» γιατί η Κυβέρνηση υπονομεύοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του εισηγείται ουσιαστικά το νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης να είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Δηλαδή, όπως το 99% των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.» και συνέχισε απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας «Θέλετε να βγάλετε εκτός Ε.Σ.Υ. το παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Χωρίς να το έχει ζητήσει ο δωρητής. Το τονίζω. Σε αυτό διαφωνούμε. Εμείς θέλουμε το νέο πανεπιστημιακό παιδιατρικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης να είναι νοσοκομείο του ΕΣΥ. Τελεία και παύλα. Για να έχουμε καθαρούς λογαριασμούς, πλάτη στην ιδιωτικοποίηση της υγείας θέλετε με εργαλείο και όχημα το Παιδιατρικό. Πλάτη στην ιδιωτικοποίηση της υγείας εμείς δεν βάζουμε, είμαστε απέναντι. Και μάλιστα έχοντας και την τραυματική εμπειρία του κορωνοϊού, της πανδημίας και το κατά πόσο ο ιδιωτικός τομέας έβαλε πλάτη για να ανακουφίσει τον λαό μας».

 

Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση του κ. Τριανταφυλλίδη:​

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα όσα ανήκουστα και αδιανόητα μεσολάβησαν από την περασμένη Τετάρτη στην επιτροπή με υποχρεώνουν να ασχοληθώ με τα αυτονόητα.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με μια κραυγαλέα μετάθεση ευθυνών και έναν σαφή επικοινωνιακό αντιπερισπασμό στο εκκωφαντικό ερώτημα της κοινωνίας «Γιατί κάθε μέρα έχουμε εκατόμβη νεκρών;» και «Γιατί είμαστε τρεις φορές πάνω σε νεκρούς από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;» επιχείρησε απελπισμένα και απεγνωσμένα να δείξει αλλού τον ένοχο.

Η χυδαία και αήθης παραπληροφόρηση -που διακινήθηκε, προφανώς, με τη γνωστή μέθοδο της διαρροής από το Υπουργείο Υγείας, διακινήθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης ως fake news- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δήθεν καταψηφίζει τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την κατασκευή παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη μάς καθιστά μάρτυρες μιας αποκρουστικής αντιστροφής της πραγματικότητας. Δηλαδή, όσο πιο μεγάλο είναι το ψέμα, που κάνει το άσπρο μαύρο, τη μέρα νύχτα και αποτελεί ευθεία προσβολή στη νοημοσύνη των πολιτών, τόσο πιο πιστευτό γίνεται.

Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η Θεσσαλονίκη το γνωρίζει. Ποια είναι η αλήθεια; Εκκινώ από τον ίδιο τον τίτλο του δικού σας σχεδίου νόμου, ο οποίος είναι: «Επιμέρους Κύρωση της από 29.7.2021 Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς - Έργο ΙΙ, Παράρτημα 11 της από 6.9.2018 κύριας Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας».

Ποια ήταν η κυβέρνηση στις 6 Σεπτεμβρίου του 2018 που έφερνε στη Βουλή το Μνημόνιο της Συνεργασίας και της κύριας σύμβασης; Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Σε ποιον νόμο δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ της επικυρωμένης κύριας σύμβασης από τη Βουλή των Ελλήνων στις 6 Σεπτεμβρίου; Νόμος υπ’ αριθμόν 4564/2018, ΦΕΚ 170/Α/21-09-2018.

Ο εν λόγω νόμος 4564/2018 αναφέρεται στο δικό σας σχέδιο νόμου πλην του τίτλου; Γίνεται σαφής αναφορά συγκεκριμένα στο «Παιδιατρικό Νοσοκομείο» της Θεσσαλονίκης;

Ρίξτε μια ματιά, κύριοι συνάδελφοι, στον νόμο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη-Πλεύρη, σελίδα 3 της σύμβασης, παράγραφος 1. «Οι περιοχές του Τομέα Υγείας, οι οποίες χρήζουν σημαντικής προσοχής και έχουν περιληφθεί στον ν. 4564/2018, εντοπίστηκαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Ίδρυμα προτίθεται να χρηματοδοτήσει πλήρως αυτά τα έργα. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το «Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης» που θα ανεγερθεί στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης». Το «Παιδιατρικό της Θεσσαλονίκης» είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η Θεσσαλονίκη το γνωρίζει αυτό.

Επτά μήνες νωρίτερα, στις 21 Μαρτίου του 2018, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας υπέγραφε μαζί με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», τον κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον χώρο της υγείας.

Τι έγραψε άραγε τότε ο Τύπος της ημέρας, στις 21 Μαρτίου του 2018; «Πρώτο Θέμα»: «Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» δίνει 200 εκατομμύρια για δομές υγείας». «Θα κατασκευαστεί νοσοκομείο στην Κομοτηνή και νοσοκομείο Παίδων στη Θεσσαλονίκη. «Πιστεύω ότι η δωρεά στην υγεία θα έχει θετική έκβαση, παρά τις δυσκολίες», είπε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος». Το καταθέτω στα Πρακτικά.

Σε καιρό μνημονίων, το 2018, εμείς ανοίγαμε νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Εσείς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το 2013, σε καιρό μνημονίων, με Υπουργό Υγείας τον Άδωνι Γεωργιάδη, κλείνατε νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, όπως το «Λοιμωδών Νόσων» γιατί ήταν αχρείαστο, όπως λέγατε τότε και βέβαια με την εξέλιξη του κορωνοϊού επιβεβαιωθήκατε πλήρως, το «Δερματικών Νόσων και Παθήσεων», το οποίο εμείς ξανανοίξαμε και το «Παναγία» στην Καλαμαριά, το Νοσοκομείο του ΙΚΑ, το οποίο επίσης κλείσατε το 2013.

Είναι σαφές, η Θεσσαλονίκη το γνωρίζει. Εσείς κλείνατε νοσοκομεία. Εμείς ανοίγαμε νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και αυτό η Θεσσαλονίκη και οι Θεσσαλονικείς το γνωρίζουν.

Έρχομαι στην «Καθημερινή», 21 Μαρτίου του 2018, η οποία μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας με την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα και του κ. Δρακόπουλου: 143 ασθενοφόρα, 10 γραμμικοί επιταχυντές, ένας εκ των οποίων κατευθύνθηκε στο «Αντικαρκινικό Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης». Το καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά. Εδώ είναι η φωτογραφία. Αλέξης Τσίπρας, Δρακόπουλος και Παύλος Πολάκης.

Καταθέτω για τα Πρακτικά και το δημοσίευμα της «Καθημερινής»: «Έπεσαν οι υπογραφές για τη δωρεά-μαμούθ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και μεταξύ του ελληνικού δημοσίου. Αναφέρθηκε επίσης στον σχεδιασμό κατά την κατασκευή και τον εξοπλισμό του «Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης», το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το σύνολο των αναγκών στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία».

Καταθέτω κάτι από τα «Νέα»: «Υπεγράφη η δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την υγεία». Καταθέτω κάτι από την «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Παράδειγμα προς μίμηση η ενίσχυση της υγείας από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», 21/3/2018». Καταθέτω κάτι από το «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων» και καταθέτω κάτι από την «Αυγή»: «Η δωρεά είναι πράξη ευθύνης και μια μεγάλη επένδυση». Τα καταθέτω όλα για τα Πρακτικά, για να μην πω περισσότερα.

Όλα τα παραπάνω θα αρκούσαν, κύριε Πλεύρη, για να χαρακτηριστεί ως η επιτομή και ο ορισμός της πιο χυδαίας και αήθους παραπληροφόρησης το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το παρόν που ψηφίζει, δήθεν καταψηφίζει το «Παιδιατρικό της Θεσσαλονίκης».

Έρχομαι όμως –το έχω εδώ- σ’ ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο -αφήστε τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεχάστε τι λέει ο Τριανταφυλλίδης, ξεχάστε τι λέει ο οποιοσδήποτε- διά στόματος του πλέον και απόλυτα αξιόπιστου για το ποιος, πότε και πού εμπνεύστηκε, πρότεινε, σχεδίασε και νομοθέτησε το «Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης». Είναι 12 Ιουλίου του 2018. Ο ιστότοπος protagon.gr δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου, στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ανέστη.

Ρωτάει μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος: «Με αφορμή τη δωρεά των 200 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ διάβασα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλά σχόλια για τη συνεργασία σας, τη συνύπαρξη με τον Υφυπουργό Υγείας, τον κ. Πολάκη». Απαντά ο κ. Δρακόπουλος. Ας κρατήσουν οι Θεσσαλονικείς αυτά που λέει στο Protagon.gr σε ανύποπτο χρόνο αυτός που δίνει τα 160 εκατομμύρια. «Θα σου απαντήσω ξεκάθαρα» λέει ο κ. Δρακόπουλος. «Έχουν περάσει από το γραφείο μου πολλοί Υπουργοί Υγείας. Πάντα λέγαμε: πείτε μας πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν αμέσως ήταν ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης. Έτσι είναι και δεν με νοιάζει τι λένε κάποιοι», λέει ο κ. Δρακόπουλος. «Ήρθαν εδώ στο Ίδρυμα, στον έκτο όροφο και κάναμε μια συζήτηση για τον Ευαγγελισμό. Μετά μας είπαν: θα θέλατε να ακούσετε τι έχουμε να σας πούμε; Και μας ενημέρωσαν για την ανάγκη να αποκτήσει γενικό νοσοκομείο η Κομοτηνή και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει νοσοκομείο παίδων στη Θεσσαλονίκη», λέει ο κ. Δρακόπουλος. «Ομολογώ», λέει στη συνέντευξη, «ότι δεν γνώριζα ότι εκτός Αθηνών δεν υπάρχει νοσοκομείο για παιδιά. Είπα επί τόπου: έχει κανείς αντίρρηση να το κάνουμε; Τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου: εδώ και τώρα αν το αποφασίσουμε. Και στα δέκα λεπτά το αποφασίσαμε. Θέλω να σας πω», λέει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, «ότι η συνεργασία μας είναι άψογη».

Το καταθέτω στα Πρακτικά.

Όλα τα παραπάνω θα αρκούσαν πραγματικά γιατί, όπως σας είπα στην επιτροπή, πριν το όργιο της παραπληροφόρησης που υπήρξε στο μεσοδιάστημα, η αναγνώριση της διαχρονικής συμβολής όλων των κυβερνήσεων στην προκοπή του τόπου που διασφαλίζει τη συνέχεια του ελληνικού κράτους είναι αρετή, πόσο μάλλον όταν αυτή αφορά τους πολιτικά και ιδεολογικά αντιπάλους. Εσείς όχι μόνο δεν ευχαριστήσατε την προηγούμενη κυβέρνηση για τη συμβολή της στην εν λόγω σύμβαση, όχι μόνο δεν κάνατε μια απλή αναφορά, όχι μόνο αποσιωπήσατε τα πραγματικά γεγονότα που μόλις σας περιέγραψα, αντίθετα βάλατε όλο το επικοινωνιακό σύστημα της γκεμπελικής σας προπαγάνδας για να πλήξετε τον εχθρό.

Ποιος είναι ο εχθρός; Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε συναίσθηση της ευθύνης σας, κύριε Πλεύρη, ότι ζωτικές πρωτοβουλίες για την πατρίδα, για τη Θεσσαλονίκη, για το ύψιστο αγαθό της υγείας των παιδιών και ειδικότερα των βρεφών, που θα έπρεπε κανονικά να μας ενώνουν, εσείς τις ρίχνετε στην αρένα της πιο ευτελούς, της πιο χυδαίας και ανήθικης προπαγάνδας ενάντια στον πολιτικό σας αντίπαλο; Θα ζητήσετε μετά απ’ αυτές τις αποκαλύψεις εδώ και τώρα μια συγγνώμη;

Δεν είστε δεξιός. Είστε αδέξιος. Με φανατισμό και μισαλλοδοξία. Δεν σας ενδιαφέρει να ανταλλάξουμε επιχειρήματα, αλλά να εξοντώσετε με δολοφονίες χαρακτήρων τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Όταν μια κυβέρνηση επιλέγει την τοξική αντιπαράθεση και την στρεψοδικία και φτάνει στο σημείο να εργαλειοποιεί μια δωρεά όπως αυτή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την επίτευξη νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών στον χώρο της υγείας, θα μπορούσε να αναγνωρίσει τη συμβολή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Σας αντιπαρέρχομαι και μένω σε επιχειρήματα που εξηγούν τη θέση μας απευθυνόμενος στο Προεδρείο και τους συναδέλφους Βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκαθάρισε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ότι προφανώς στηρίζει τη δωρεά και την ανέγερση του νέου νοσοκομείου που είναι δική του έμπνευση, δική του σύλληψη, δική του νομοθέτηση. Δήλωσε όμως ότι ψηφίζει «Παρών» και όχι «Υπέρ» γιατί η Κυβέρνηση υπονομεύοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του εισηγείται ουσιαστικά το νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης να είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και όχι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Δηλαδή, όπως το 99% των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Θέλετε να βγάλετε εκτός ΕΣΥ το παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Χωρίς να το έχει ζητήσει ο δωρητής. Το τονίζω. Σε αυτό διαφωνούμε. Εμείς θέλουμε το νέο πανεπιστημιακό παιδιατρικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης να είναι νοσοκομείο του ΕΣΥ. Τελεία και παύλα.

Πριν εξηγήσω την εργαλειοποίηση διαβάζω στη σελίδα 32, λέτε: «Στόχος είναι η ενίσχυση στον τομέα της υγείας, ο εκσυγχρονισμός, κλπ». Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να κάνετε λόγο για προάσπιση της δημόσιας υγείας εσείς που όπως ανακοινώσατε σχεδιάζατε συγχωνεύσεις, κλείσιμο νοσοκομείων και άνοιγμα δημόσιων δομών της υγείας σε ιδιώτες επενδυτές με τον νέο χάρτη της υγείας.

Αυτή η θεμελιώδης, ουσιαστική μας διαφορά αποτυπώνεται πλήρως και στο παρόν νομοσχέδιο χωρίς -επισημαίνω ξανά- να το έχει απαιτήσει ο δωρητής. Δημιουργείτε αυτό το Νομικό Πρόσωπο και το ερώτημα είναι: Είναι αθώα αυτή η μόνη και αποκλειστική αλλαγή; Γιατί επιμένετε τόσο πολύ σε αυτό;

Θέλετε -αυτή είναι η απάντησή μας, το είπατε, κύριε Πλεύρη, στην Επιτροπή- να δημιουργήσετε τον προθάλαμο της ιδιωτικοποίησης όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ήδη, η κυρία Γκάγκα σε ανακοίνωσή της στην ενημέρωση των πολιτών προετοιμάζει τους πολίτες λέγοντας ότι στη Σουηδία οι πολίτες πληρώνουν 40 και 50 ευρώ για την επίσκεψή τους στα νοσοκομεία. Λησμόνησε, βέβαια, να μας πει ποιοι είναι οι μισθοί στη Σουηδία. Το μοντέλο σας είναι σαφές. Έχεις λεφτά; Ζεις. Δεν έχεις λεφτά; Εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως.

Και έχετε την απαίτηση η Βουλή και τα κόμματα να βάλουν πλάτη στις νεοφιλελεύθερες εμμονές σας σε ένα ΕΣΥ κέλυφος που στο εσωτερικό του τα διαγνωστικά κέντρα και τα outsourcing για φύλαξη, καθαριότητα, σίτιση θα κάνουν πάρτι. Αυτό κάνατε με τον ΕΟΔΥ, αυτό κάνετε με το ΕΚΑΠΥ, όπου οι μόνες αλλαγές ήταν η αλλαγή του Νομικού Προσώπου.

Σπεύδω, γιατί μου μένει μόνο μισό λεπτό, να πω ότι αυτός ακριβώς ο τρόπος, το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου είναι που εάν υπήρχε δεν θα είχαμε τις αμαρτωλές ιστορίες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Και έρχομαι και σε μια εξειδικευμένη συγκεκριμένη αναφορά που βγαίνει από την εμπειρία της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 με νόμο διέγραψε τις οφειλές των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, ύψους 28 εκατομμυρίων προς το Δημόσιο για νοσηλεία τους το μόνο νοσοκομείο που συνέχισε να διεκδικεί τα ποσά από ανθρώπους άνεργους και άπορους, ανασφάλιστους, ήταν το «Νοσοκομείο Παπαγεωργίου» με το επιχείρημα πως αν δεν το κάνει θα διωχθεί για απιστία. Γιατί; Γιατί ήταν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Προφανώς όταν μιλάμε για πολιτικά πρόσωπα, πρώην πρωθυπουργούς, πρώην Υπουργούς, λοιπούς συγγενείς, από όλους αυτούς που μπορούν να νοσηλεύονται δωρεάν στο «Ερρίκος Ντυνάν» κανείς δεν τους ζητάει τα χρήματα πίσω. Όταν όμως νοσηλεύονται άποροι, άνεργοι, άστεγοι, ανασφάλιστοι, αυτοί δεν δικαιούνται να νοσηλεύονται δωρεάν. Μας χωρίζει άβυσσος!

Επίσης και ο αυτοδίκαιος έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο των δαπανών όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και που αυτός ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είναι αυτονόητος εάν δεν ορίζεται ρητά στο καταστατικό λειτουργίας. Προθάλαμος ιδιωτικοποίησης το δήθεν αθώο και ανώδυνο ΝΠΙΔ που προωθείτε.

Λοιπόν, για να έχουμε καθαρούς λογαριασμούς, πλάτη στην ιδιωτικοποίηση της υγείας θέλετε με εργαλείο και όχημα το Παιδιατρικό. Πλάτη στην ιδιωτικοποίηση της υγείας εμείς δεν βάζουμε, είμαστε απέναντι. Και μάλιστα έχοντας και την τραυματική εμπειρία του κορωνοϊού, της πανδημίας και το κατά πόσο ο ιδιωτικός τομέας έβαλε πλάτη για να ανακουφίσει τον λαό μας. Το γνωρίζουν οι πολίτες. Υπήρξαν ιδιωτικές κλινικές που αρνήθηκαν τις δικές τους ΜΕΘ όταν καθημερινά είχαμε εκατόν πενήντα διασωληνωμένους μεν, αλλά εκτός ΜΕΘ, ιδιωτικές κλινικές που έκαναν διαλογή ασθενών -θα σας μιλήσουν μετά οι συνάδελφοί μου από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαλογή ασθενών- για να νοσηλεύσουν ήπιες περιπτώσεις νοσούντων με COVID.

Επικαλείστε στη Θεσσαλονίκη την «Αρωγή», που δεν είναι ιδιωτική κλινική, είναι κέντρο αποκατάστασης, όχι κλινική νοσηλείας ούτε βέβαια ΜΕΘ. Μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη με τους τέσσερις χιλιάδες έντεκα νεκρούς και την Κεντρική Μακεδονία που αναλογικά με τον πληθυσμό είναι στην πρώτη θέση.

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε και σας ευχαριστώ πολύ για την κατανόησή σας.

Χάρη λοιπόν στη δωρεά η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει τον Οκτώβριο του 2026, όπως ορίζει το άρθρο 4.1, που λέει ότι η ολοκλήρωση του Έργου ΙΙ θα γίνει σε πενήντα έξι μήνες.

Άκουσα από συνάδελφο δημοσιογράφο σε ραδιόφωνο της Αθήνας να λέει ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει το νοσοκομείο, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία στα παιδιά». Το νοσοκομείο, που θα ολοκληρωθεί το 2026, θα αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό του 2022! Πώς θα γίνει; Πρέπει να φέρουμε κάτω το 2026, γιατί αλλιώς πώς θα υλοποιηθεί η χυδαία και η αήθης παραπληροφόρηση;

Για τους οδικούς άξονες μίλησα επισταμένα στην επιτροπή με τους σχετικούς καταλόγους.

Θα κάνω μόνο μία αναφορά για την τροπολογία για τη μοριοδότηση των παιδιών αυτών που έδωσαν τη μάχη φάτσα-κάρτα με τον κορωνοϊό, των συμβασιούχων και των επικουρικών. Θα τα πουν αναλυτικότερα και ο τομεάρχης υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός, και η τομεάρχης εργασίας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ειδικότερα για την τροπολογία που φέρατε την τελευταία στιγμή.

Μας δεσμεύει η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του προγράμματος για την υγεία: Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή.

Σας ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ