09/02/2022

Γ. Μπαλάφας: Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει είναι ρεαλιστικέςκαι κοστολογημένες

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 (στο δημοσιογράφο Γ. Πιέρρο)

Για την ακρίβεια και τα προτεινόμενα μέτρα από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει είναι ρεαλιστικές και κοστολογημένες. Συγκεκριμένα αφορούν στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  (ΕΦΚ) στα κατώτατα επιτρεπτά ευρωπαϊκά όρια, στη μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης, στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Έχοντας υπόψη μόλις δύο πρόσφατα παραδείγματα φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει άμεση ανάγκη λήψης αυτών των μέτρων. Το πρώτο αφορά στην τιμή στα καύσιμα στην Κύπρο, χώρα που προμηθεύεται καύσιμα από τα ελληνικά διυλιστήρια, όπου η τιμή ανέρχεται στα 1,388 ευρώ/λίτρο, όταν στη χώρα μας το αντίστοιχο καύσιμο είναι στο 1,88 ευρώ/λίτρο. Πώς τα κατάφεραν; Μείωσαν τους φόρους. Το δεύτερο αφορά στην Βουλγαρία που προμηθεύεται το φυσικό αέριο 30% φθηνότερα από την Ελλάδα.
Το πρόβλημα στη χώρα μας ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2021. Και παρόλο που προειδοποιούσαμε και λέγαμε ότι η ενεργειακή κρίση θα μετακυλιστεί στα προϊόντα πρώτης ανάγκης  η κυβέρνηση έκανε πως δεν άκουγε και μας απαντούσε ότι κινδυνολογούμε. Στη συνέχεια μας είπε ότι είναι διεθνές το πρόβλημα, για να καταλήξει λέγοντας ότι είναι παροδικό.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με την αύξηση του 2% στο κατώτατο μισθό, δηλαδή 13 ευρώ το μήνα θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, όταν μόνο στα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουμε πολλαπλάσιες αυξήσεις. Αλλά προφανώς όλα είναι ζήτημα προτεραιοτήτων. Ο Μακρόν, για παράδειγμα, ζητά μείωση στα τιμολόγια του ρεύματος, ενώ ο Μητσοτάκης εν μέσω ενεργειακής κρίσης ιδιωτικοποίησε την ΔΕΗ. Αλλά τι να περιμένεις από μία κυβέρνηση όπου υπουργός της, ο κ. Σκυλακάκης, δηλώνει με απίστευτο κυνισμό ότι το μέτρο της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης δεν είναι σωστό γιατί θα ωφεληθούν οι πλούσιοι, αφού οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο!
Για τους τρόπους εύρεσης των χρημάτων προκειμένου να υλοποιηθούν τα μέτρα για την ακρίβεια που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Μπορεί να υπάρξει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος, ώστε να βρεθούν οι πόροι για τα μέτρα που προτείνουμε, αρκεί να υπάρχει σωστή ιεράρχηση. Για παράδειγμα, να μην μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες περιουσίες και να μην μειωθεί η φορολογία στις μεγάλες και πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις. Δεύτερο, σε σχέση με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Φέτος, είχαμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε μέχρι 2,5δις. Απορροφήσαμε, μόλις, 200 εκατομμύρια. Γιατί; Τα 7,5 δις του επόμενου χρόνου πώς θα απορροφηθούν; Θα διοχετευθούν στα μεγάλα συμφέροντα και στις πολυεθνικές ή θα στηρίξουν την πραγματική οικονομία; Άρα, είναι εξαιρετικής σημασίας η σωστή διοχέτευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Επίσης, η απώλεια εσόδων του κράτους από την κατάρρευση των επιχειρήσεων πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Μείωση κατά 50% του τζίρου στις επιχειρήσεις σημαίνει αναλογική μείωση των εσόδων του κράτους, δημιουργώντας δημοσιονομικό κενό. Τέλος, τα 37δις που αφήσαμε στα κρατικά ταμεία, τι τα κάνουν;
Για το video των κ.κ. Δούκα, Λιβανού
Υπάρχουν δύο σημεία που πρέπει να σχολιάσουμε σε σχέση με το πρόσφατο video. Το πρώτο είναι ότι ενώ ο κ. Δούκας και ο κ. Λιβανός μιλάνε για τον τρόπο που μοίρασαν τα χρήματα στους πυρόπληκτους των πυρκαγιών του 2007 για να “αλλάξουν το παιχνίδι”, χασκογελάνε. Χασκογελάνε ενώ είχαμε 84 νεκρούς το 2007 εκ των οποίων 49 ήταν στην Ηλεία. Το δεύτερο, είναι το γεγονός αυτό καθ΄ αυτό, που σχολίαζαν, μάλιστα, ως εποποιΐα. Απέραντος κυνισμός, απόδειξη ψηφοθηρίας και του τρόπου λειτουργίας του κράτους της δεξιάς. Αυτό βλέπουμε στα video. Και τα σχολιάζουμε γιατί αν αυτές οι τακτικές είχαν σταματήσει, θα λέγαμε ότι ήταν τακτική του παρελθόντος. Τα εκατομμύρια αναθέσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όμως, τι είναι; Πού αποσκοπούν;
Για τη λειτουργία των θεσμών
Στην Αριστερά είμαστε πάντοτε υπέρ της νομιμότητας και του σεβασμού των θεσμών. Είναι στο πνεύμα και στην ιδεολογία μας. Όταν ακόμα στην πατρίδα μας υπήρχε μία ανώμαλη κατάσταση, ο κορυφαίος κοινοβουλευτικός ηγέτης της Αριστεράς, Ηλίας Ηλιού είπε “παρόλα όσα μας κάνετε, εμείς θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα”. Το επανέλαβε αυτό ο Α. Τσίπρας και το εννοούμε. Όσο και να προσπαθούν κάποιοι να στρεβλώσουν δηλώσεις στελεχών μας. Το έχουμε αποδείξει με τα έργα μας και τη στήριξή μας σε θεσμούς όπως το ΑΣΕΠ, που ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να καταργήσει  για να βάλει στο δημόσιο ανθρώπους από το “παράθυρο”. Ποιος προσπαθεί να αλώσει το δημόσιο, λοιπόν;
Σχετικά με τις διαρροές για αλλαγή του εκλογικού νόμου
Εμείς ψηφίσαμε εκλογικό νόμο απλής αναλογικής. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε το νόμο αυτόν με ενισχυμένη αναλογική. Γιατί θέλουν πάλι να τον αλλάξουν; Δεν πιστεύουν πια στην αυτοδυναμία τους;