11/02/2022

Κ. Μάλαμα: Σοβαρά προβλήματα με τις επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας στη Χαλκιδική

Το αναπηρικό κίνημα της Χαλκιδικής μας κοινοποίησε μια σειρά από σοβαρότατα προβλήματα στη διαδικασία της ανανέωσης των πιστοποιήσεων αναπηρίας, σε ότι αφορά την συμπεριφορά των επιτροπών ΚΕΠΑ, απέναντι σε ανάπηρους με χρόνια προβλήματα. Οι επιτροπές αυτές, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι δεν απαρτίζονται από στελέχη του ΕΦΚΑ της Χαλκιδικής. Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ και στον Πολυγύρο και στα Νέα Μουδανιά εργάζονται ακατάπαυστα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης εδώ και χρόνια, για να εξυπηρετήσουν όσο μπορούν τους πολίτες. Οι καταγγελίες αφορούν τις επιτροπές εξέτασης των πιστοποιήσεων αναπηρίας, οι οποίες απαρτίζονται, βάσει νόμου, από στελέχη του ΕΦΚΑ, εκτός του Νομού.

Το τελευταίο, λοιπόν, διάστημα αυτές οι επιτροπές φαίνεται να συμπεριφέρονται με επιθετικό τρόπο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων των ασθενών. Συγκεκριμένα, συνοδός ασθενούς καταγγέλλει επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε άτομο με χρόνια κι ανίατη νευρολογική και ψυχική αναπηρία. Σε συνέχεια αυτής της επιθετικής συμπεριφοράς στη συνέντευξη, η επιτροπή του ΚΕΠΑ ανανέωσε την πιστοποίησης της αναπηρίας του συγκεκριμένου ατόμου μόνο για δύο χρόνια, ενώ εδώ και 40 χρόνια ο συγκεκριμένος άνθρωπος προσκομίζει βεβαιώσεις των ανίατων προβλημάτων του από το δημόσιο ψυχιατρικό νοσοκομείο της Σταυρούπολης, λαμβάνοντας πάντα πενταετείς ανανεώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει και ξεκινήσει να εφαρμόζει την απαλλαγή των ανθρώπων με αναπηρία από αυτή την διαρκή βάσανο, νομοθετώντας την εφ’ όρου ζωής πιστοποίηση αναπηρίας για μια σειρά από περιπτώσεις, όπως αυτή του συμπολίτη μας με επιληψία και νοητική καθυστέρηση, βεβαιωμένη, κυριολεκτικά, δέκα φορές από δημόσιο ψυχιατρικό νοσοκομείο από την ηλικία των 6 ετών.

Όμως, φαίνεται ότι ο κύριος Χατζιδάκης έχει δώσει εντολή στις επιτροπές αυτές να κάνουν δύσκολη την ζωή των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, ίσως για να “εξοικονομήσει” πόρους, με τους οποίους θα πληρώνει του χρυσούς μισθούς στα golden boys που θα ξεπουλήσουν την περιουσία του ΕΦΚΑ. ​