14/02/2022

Ν. Συρμαλένιος: Η απάντηση του Υπουργείου Εργασίας στην αναφορά σχετικά με την ανάκληση της απόφασής του για την παύση της ανταποκρίτριας του ΟΓΑ στο Δήμο Κέας, παραπέμπει όλους τους ασφαλισμένους στο Λαύριο

Με πρόσφατη Αναφορά του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Νίκου Συρμαλένιου, στις 14/1/2022, κατατέθηκε προς το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, διαμαρτυρία του Δήμου Κέας σχετικά με την παύση της ανταποκρίτριας του ΟΓΑ στο νησί στο τέλος του 2021. Από την Δήμαρχο Κέας, κα Ειρήνη Βελισσαροπούλου προτάχθηκαν εύλογα επιχειρήματα που σχετίζονται με την αδύνατη ηλεκτρονική πρόσβαση κυρίως των ηλικιωμένων αγροτών στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ καθώς και την «τιμωρητική» πολιτική που τους επιβάλλεται να ταξιδεύουν στο Λαύριο για να εξυπηρετηθούν!

Στην επισυναπτόμενη σχετική απάντηση λοιπόν του Υπ. Εργασίας στις 11/2/2022, όχι μόνο απαξιούν να αναφερθούν στο ουσιαστικό πρόβλημα που θα επιφέρει η παύση της ανταποκρίτριας του ΟΓΑ για τους ασφαλισμένους, αλλά μας ενημερώνουν απλώς ότι εφεξής τα νησιά της Κέας και της Κύθνου θα υπάγονται διοικητικά στην αρμόδια διεύθυνση του ΕΦΚΑ στο Λαύριο.

Είναι προφανές ότι η ισοπεδωτική πολιτική του Υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ μας δίνει ξεκάθαρα να καταλάβουμε ότι δεν προέχει η κοινωνική εξυπηρέτηση των συνταξιούχων του ΟΓΑ στα νησιά, αλλά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του φορέα, αποκλείοντας την ισοτιμία πρόσβασης στις υπηρεσίες ασφάλισης .

Είμαστε σαφώς υπέρ της ψηφιακής μετάβασης των υπηρεσιών του Δημοσίου και της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε για μια ακόμα φορά να «μπαίνει το κάρο μπροστά από το άλογο». Διότι όχι μόνο την ισοτιμία στην ψηφιακή πρόσβαση όλων των πολιτών δεν εξασφαλίζει, αλλά επιβαρύνει ηλικιωμένους ανθρώπους σε κόστος και σε ταλαιπωρία, με την υποχρέωση μετακίνησης τους στο Λαύριο.

Σημειωτέον, ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που προκλητικά ψηφίζονται στη Βουλή διατάξεις διάλυσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και ειδικές θέσεις golden boys στον ΕΦΚΑ, με αστρονομικούς μηνιαίους μισθούς.

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου