14/02/2022

Β. Κόκκαλης: Να μη βρεθούν στην ανεργία οι συμβασιούχοι φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

Ερώτηση για το ποια είναι η πρόβλεψη του Υπουργείου Υγείας, ώστε οι συμβασιούχοι φύλαξης, καθαριότητας, σίτισης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, να μην βρεθούν στην ανεργία στις 31 Μαρτίου, κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλης Κόκκαλης, προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη.

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Ποια η πρόβλεψη του Υπουργείου Υγείας, ώστε συμβασιούχοι (ΣΟΧ) φύλαξης, καθαριότητας, σίτισης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, να μην βρεθούν στην ανεργία στις 31-03-2022;»

Με την προκήρυξη της ΣΟΧ 1/2016, μέσω ΑΣΕΠ, ανακοινώθηκε η πρόσληψη, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 12 μηνών, ειδικότητας καθαριστών – καθαριστριών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, με σκοπό την κάλυψη αναγκών καθαριότητας όλων των χώρων του νοσοκομείου, του περιβάλλοντος χώρου αλλά και οποιασδήποτε άλλης συναφούς εργασίας.

Οι εν λόγω συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) είχαν αρχικώς προβλεπόμενη διάρκεια 1 έτους, από 17-12-2019 έως και 17-12-2020, οι οποίες παρατάθηκαν εν συνεχεία έως 31-12-2021 κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου (7Ο /15Η/26-11-2020) και εν τέλει, με την υπ’ αριθ. 7/21/16-12-2021 απόφαση του Δ.Σ, παρατάθηκαν έως και τις 31-03-2022.

Η εν λόγω παράταση δόθηκε με απόφαση του Δ.Σ του Νοσοκομείου, κάνοντας χρήση της δυνατότητας της διοίκησης του φορέα του άρθρου 28 του ν. 4865/2021 (ΦΕΚ 238/Α΄/4-12-2021), σύμφωνα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα – επιλογή στον φορέα πρόσληψης και απασχόλησης να προβεί σε παράταση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας της Κεντρικής Υπηρεσίας και των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας μέχρι 31-03-2022, δυνατότητα που αξιοποιήθηκε και πράγματι παρατάθηκαν σοι συμβάσεις αυτές.

Όμως η δικαιοδοσία που δίνεται στην διοίκηση των φορέων του Υπουργείου για την παράταση των συμβάσεων του προσωπικού αυτού, τελεί υπό την αίρεση της προγενέστερης ολοκλήρωσης των διαδικασιών σύναψης σχετικών συμβάσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφορικά με τις ανάγκες αυτές, παραπέμποντας ευθέως στις εν εξελίξει διαγωνιστικές διαδικασίες ανάθεσης των υπηρεσιών φύλαξης, καθαριότητας και σίτισης σε εργολαβικές εταιρίες- ιδιώτες. Με άλλα λόγια, το Υπουργείο δίνει την εξουσία στις διοικήσεις των φορέων, να εκμεταλλεύονται το σύνολο των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προβαίνοντας σε παρατάσεις της διάρκειας της σύμβασης εργασίας, χρυσώνοντας το χάπι των εργαζομένων, μέχρι να ολοκληρώσουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες ανάθεσης των ίδιων υπηρεσιών σε εργολαβικές εταιρίες.

Τότε, όλοι οι εργαζόμενοι- συμβασιούχοι στους τομές καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης, θα τεθούν στο περιθώριο της ανεργίας, παρά το γεγονός ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ειδικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που είναι νοσοκομείο αναφοράς COVID-19, και οι οποίοι, ναι μεν κατ’ επίφαση απασχολούνται για την κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών, εντούτοις, είναι αναμφισβήτητο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και στηρίζουν τις δημόσιες δομές υγείας της χώρας σε κρίσιμες και αντίξοες συνθήκες.

ΕΠΕΙΔΗ, επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, θεσπίστηκε η κοινωνική και δίκαιη διάταξη του άρθρου όγδοου του ν. 4506/2017, που αποτυπώνει την εν γένει τότε πολιτική για τον περιορισμό των εργολαβικών συμβάσεων και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και την ταυτόχρονη μείωση του δημοσιονομικού κόστους.

ΕΠΕΙΔΗ, στόχος ήταν η πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις εργασίας σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να περιοριστούν οι εργολαβικές αναθέσεις, όπου οι εργαζόμενοι απασχολούνται με ιδιαίτερα επαχθείς όρους. Με την πολιτική αυτή εξασφαλίστηκε εργασιακό πλαίσιο με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, συνέπεια της καταβολής των μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, και πρόσληψη με κοινωνικά κριτήρια και μοριοδότηση για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως ο χρόνος της ανεργίας, η κοινωνική και οικογενειακή κατάσταση, η τριτεκνία, πολυτεκνία, μονογονεικές οικογένειες κλπ.

ΕΠΕΙΔΗ, το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων, τους οποίους χρειάστηκε η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία, κρίνεται αβέβαιο μετά το πέρας της τρίμηνης παράτασης που δόθηκε στις 31/3/2022, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις τους.

ΕΠΕΙΔΗ, είναι κοινωνικά δίκαιο και νόμιμο, για τους συμβασιούχους, που μετά τις διαδοχικές παρατάσεις εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του νοσοκομείου, να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, για την οριστική επίλυση του ζητήματος αυτού, με σαφή κατεύθυνση του Υπουργείου προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων, ώστε να μην βρεθούν οι συμβασιούχοι σε καθεστώς ανεργίας, γεγονός ιδιαιτέρως επαχθές για τους ίδιους, αλλά και αντίθετο με το κοινωνικό περί δικαίου αίσθημα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Υπάρχει πολιτικός κεντρικός σχεδιασμός για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης που λήγουν 31-03-2022 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας;
2) Προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην Διοίκηση για τη σύναψη νέων Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ);
3) Προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε νέες προκηρύξεις ΣΟΧ μέσω ΑΣΕΠ στα νοσοκομεία, που λήγουν οι ισχύουσες συμβάσεις, διασφαλίζοντας σημαντικά ενισχυμένη μοριοδότηση προϋπηρεσίας;
4) Έχει καταρτίσει το Υπουργείο μελέτη σύγκρισης κόστους, που να φανερώνει ότι υπάρχει όφελος για το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον από την χρήση εργολαβικών υπηρεσιών σε δημόσιους φορείς σε σύγκριση με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και ειδικότερα υφίσταται τέτοια μελέτη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας;
5) Υπάρχει στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση των παραπάνω υπηρεσιών σε αναδόχους και εάν ναι, υπάρχει στην σχετική προκήρυξη υποχρέωση του αναδόχου για απασχόληση των συμβασιούχων με ειδική μοριοδότηση;
Ο ερωτών βουλευτής
Κόκκαλης Βασίλειος