ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/02/2022

Ο. Γεροβασίλη: Συντάξεις στα αζήτητα και η Κυβέρνηση νομοθετεί 8.134,56 Ευρώ και 4.631 Ευρώ για golden e-ΕΦΚΑ boys και girls - Για τους γιατρούς στο ΕΣΥ πόσα;

Ο. Γεροβασίλη: Συντάξεις στα αζήτητα και η Κυβέρνηση νομοθετεί 8.134,56 Ευρώ και 4.631 Ευρώ για golden e-ΕΦΚΑ boys και girls - Για τους γιατρούς στο ΕΣΥ πόσα;



Ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτή Άρτας, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπ. Εργασίας: «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης»

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε βέβαια σήμερα για τον ΕΦΚΑ, αλλά θα ήθελα να σας πω μια ιστορία ξεκινώντας από λίγο παλαιότερα. Να θυμίσω μια ιστορία όχι πολύ εύκολη και ευχάριστη.

Θυμάμαι, στο τέλος του 2016 ανέλαβα Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και συνέχισα και το 2017. Ήρθα τότε, ήρθαμε ως Κυβέρνηση αντιμέτωποι με την απαίτηση των δανειστών να τοποθετηθούν ..μάνατζερς στο Δημόσιο!

Θυμόμαστε, θυμάστε όλοι ότι η χώρα βρισκόταν τότε σε στενό δημοσιονομικό κλοιό, με αυστηρότατη Επιτροπεία. Η διαπραγμάτευση ήταν πάρα πολύ σκληρή, με προαπαιτούμενα που έπρεπε να υλοποιούνται, να εκπληρώνονται, ούτως ώστε να εκταμιεύεται κάθε φορά η επόμενη δόση.

Βασικός άξονας σε όλη αυτή τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν και ο άξονας της Δημόσιας Διοίκησης. Μια δημόσια διοίκηση που ήδη τότε ήταν και λεηλατημένη και συκοφαντημένη φυσικά.

Βρεθήκαμε, τότε, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι σε μια αντίληψη των δανειστών ότι τα προβλήματα στο Δημόσιο ήταν θέμα …κακού management!

Για τους δανειστές, δηλαδή, η λύση για να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία ήταν να μπουν ιδιώτες μάνατζερς σε θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών σε όλο το Δημόσιο!

Προσέξτε, όχι μόνο στις επιτελικές θέσεις πχ. Γραμματείς υπουργείων, αλλά μέσα σε όλη τη διοικητική ιεραρχία. Και ξαφνικά το θέμα Διοικητική Μεταρρύθμιση, από Μεταρρύθμιση ως οφείλαμε ενδεχομένως να κάνουμε όλοι και είχαμε και εμείς ιδέες, προτάσεις, νόμους κτλ, μετατράπηκε σε ένα θέμα …σποράς golden boys μέσα στο Δημόσιο!

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επέτρεψε την καταστρατήγηση του Συντάγματος, του Δημοσιο-υπαλληλικού κώδικα και του διοικητικού δικαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε μέχρι να αλλάξουν θέση οι δανειστές και δεν επέτρεψε την ανακοπή της ιεραρχικής εξέλιξης των υπαλλήλων, ούτε φυσικά τους φυτευτούς προϊσταμένους, όπως είχε κάνει το 2014 ο κος Μητσοτάκης.

Θυμίζω ο κ. Μητσοτάκης τον Δεκέμβριο του 2014, όταν πια φαινόταν ότι οι επόμενες εκλογές χάνονται για τη ΝΔ, τι έκανε σε μια νύχτα;  Κατήργησε όλους τους προϊσταμένους με δική του απόφαση οριζόντια στο Δημόσιο. Και τι έκανε; Έβαλε τους δικούς του σε μια νύχτα.

Στη συνέχεια βέβαια είχε και άλλες δουλειές ο κ. Μητσοτάκης. Απέλυσε χιλιάδες υπαλλήλους, έβαλε σε διαθεσιμότητα 25.000-30.000 υπαλλήλους και αυτό το πλάσαρε αργότερα ως Αριστεία!!!

Μιλούσε σε όλη τη διάρκεια της δικής μας κυβερνητικής θητείας, η ΝΔ, εκπρόσωποι, εκπρόσωποι Τύπου, διευθυντές της ΝΔ, αρμόδιοι Τομεάρχες : «αποκομματικοποίηση της διοίκησης, Ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνει κομματικό κράτος».

Ο  ΣΥΡΙΖΑ τι έκανε; Έφτιαξε νόμο-ο οποίος υιοθετήθηκε βεβαίως και ήταν στους νόμους που εμείς θέλαμε να κάνουμε, δεν ήταν επιβεβλημένο, συμφωνήθηκε βεβαίως ως οφείλαμε με τους θεσμούς τότε- με πλήρη αξιοκρατικά κριτήρια για την επιλογή κρίσεις προϊσταμένων σε όλο το Δημόσιο τομέα.

Η κριτική που γινόταν και στην Ευρώπη τότε ήταν ότι καθυστερείτε, δεν το κάνετε πολύ γρήγορα, είναι εξαιρετικό, αλλά δεν το κάνετε πολύ γρήγορα. Αυτή ήταν η κριτική από τους θεσμούς, από τους δανειστές, από τους υποτιθέμενους κακούς.  

Έρχεται η ΝΔ μετά το 2019 και το τινάζει όλο στον αέρα! Τα καταργεί όλα. Καταργεί κρίσεις, καταργεί προϊσταμένους, ξανά μανά τα ίδια. Τόση αξιοκρατία πια, κ.κ συνάδελφοι;

Με δυο λόγια: η συνταγή Χατζηδάκη/Μητσοτάκη σήμερα για golden boys - girls δεν ξέρω αν θα βρει γιατί δεν βρίσκει συνήθως ο κ. Μητσοτάκης, δεν ξέρει γυναίκες και γι΄ αυτό έχει σημασία να το λέμε και αυτό- ιδιώτες προϊσταμένους στον ΕΦΚΑ, και προοδευτικά σε όλο το Δημόσιο, φαίνεται, νομίζω το κατανοείτε, δεν είναι καθόλου πρωτότυπο, καθόλου καινούργιο, καθόλου μεταρρυθμιστικό.

Πρόκειται για μια προ-μνημονιακή απαίτηση των δανειστών, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε με στοιχεία ότι είναι ανεδαφική και λανθασμένη. Το κράτος δεν είναι μια εταιρεία να αλλάζεις μάνατζερς.

Και μέχρι και οι δανειστές το είδαν, το παραδέχτηκαν, εγκατέλειψαν το σχέδιο και σεβάστηκαν και στο ελληνικό Σύνταγμα και το ελληνικό νομικό σύστημα. Ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Χατζηδάκης και όχι μόνο αυτοί βεβαίως, όχι. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Οπότε εγώ, προσωπικά, δεν απορώ πού βρέθηκε αυτή  η λογική των μάνατζερς στο δημόσιο. Προφανώς είναι απομεινάρι και από παλαιότερο – δεν ξέρω την ιστορία παλιότερα- μνημόνιο εποχής Σαμαρά-Βενιζέλου. Δεν το ξέρω, αλλά φαντάζομαι ότι έρχεται από τότε. Και ερχόμαστε σήμερα σε αυτό που και οι δανειστές των μνημονίων απέρριψαν!

Και επειδή πολλά ειπώθηκαν στις Επιτροπές και προκάλεσε ο λαϊκισμός και η αμετροέπεια του νυν Υπουργού, ρωτώ:

-            Πιστεύετε, κύριοι της ΝΔ, ότι το πρόβλημα των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων οφείλεται στο ότι δεν παίρνουν 8μιση ή 4μιση χιλιάδες ευρώ οι προϊστάμενοι του ΕΦΚΑ; Αν το πιστεύετε αυτό, να το συζητήσουμε.

-            Πιστεύετε ότι θα λυθεί το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, αν διορίσετε προϊσταμένους με 8μιση και 4μιση χιλιάδες ευρώ το μήνα, όπως νομοθετείτε σήμερα;

-            Ή μήπως περιμένετε να το πιστέψει ο ελληνικός λαός αυτό;

Και επειδή ακούσαμε και τα θρασύτατα ότι πρόκειται για «μισθολογικά κίνητρα για την προσέλκυση ικανών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα», ερωτώ και πάλι:

Γιατρούς στο ΕΣΥ θα πάρετε; Θα δώσετε κίνητρα οικονομικά για να έρθουν οι γιατροί στο ΕΣΥ; Γιατί αν δώσετε αυτά τα κίνητρα με τέτοια χρήματα από το εξωτερικό σε μια βδομάδα θα έρθουν! Γιατί δεν το κάνετε;

Όταν ο κατώτατος μισθός λοιπόν είναι 569 Ευρώ καθαρά και ο κόσμος ασφυκτιεί από την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις, πού μοιράζετε λεφτά;;

Απευθείας αναθέσεις, τα 5 δις που λέγαμε από προχθές, στις λίστες Πέτσα, και τώρα στα «e-EFKA boys»!

Λες και το πρόβλημα ήταν οι προϊστάμενοι και ο μισθός.

Νομίζω ότι δεν έχετε ιδέα διότι για παράδειγμα, έχετε υπόψιν τη νομοθεσία των συντάξεων;

Ο καλύτερος μάνατζερ, αν δεν ξέρει το αντικείμενο, γίνεται βαρίδι σε αυτή την υπόθεση.

Χρειάζονται ειδικές γνώσεις, που έχουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ και τους οποίους βεβαίως απαξιώνετε.

Το ακούσαμε και στις Επιτροπές, το ζούμε καθημερινά, η κατάσταση στον ΕΦΚΑ είναι απελπιστική.

Οι υπάλληλοι σε νευρικό κλονισμό. Το ίδιο και οι ασφαλισμένοι!

Και η Κυβέρνηση είναι εδώ δυόμιση- χρόνια, δεν είναι από χθες.

Τι έκανε; Συγχωνεύει υποκαταστήματα, μεταφέρει αρμοδιότητες δεξιά και αριστερά

Έφτιαξε το τηλεφωνικό κέντρο των 12 εκατομμυρίων Ευρώ που αυτοαξιολογήθηκε ως «άριστο». Και πόσες υποθέσεις έχει δρομολογήσει; Τι έχει λύσει;

Στην πανδημία ο ΕΦΚΑ αποδιοργανώθηκε πια πλήρως. Δεν φταίνε οι υπάλληλοι γι’ αυτό.. Φταίει η Κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης ...των άλλων».

Και τσάι και συμπάθεια για τους υπόλοιπους.

Το προσωπικό του ΕΦΚΑ έχει αποψιλωθεί. Τί θα κάνουν οι μάνατζερ όταν δεν υπάρχουν υπάλληλοι να βγάλουν τις συντάξεις;

Οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν τριπλασιαστεί.

Είναι δυνατόν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ σήμερα να μην έχουν υπολογιστές; Να μην έχουν ίντερνετ; Είναι δυνατόν να συνδέονται εκ περιτροπής με ένα computer στη διάρκεια της ημέρας; Είναι δυνατόν να μην έχει βρεθεί λογισμικό να επικοινωνούν τα ταμεία όταν οι υπάλληλοι πρέπει να βγάλουν συντάξεις από όλα τα Ταμεία;

Κατά τα άλλα υπάρχει «ψηφιακή επανάσταση» του κ. Πιερρακάκη! «Ψηφιακό άλμα»! Άλμα.. εις βάθος θα έλεγα διότι άλλο να ψηφιοποιώ με αναθεσούλες της γραφειοκρατίας και άλλο να κάνω ουσιαστικά διαλειτουργικότητα συστημάτων κλπ. Είναι άλλη η ψηφιοποίηση του κράτους, δεν είναι αυτή που καταλαβαίνετε.  

Υπήρχε δυνατότητα να μείνουν 1000 άτομα προσωπικό στον ΕΦΚΑ (οι 683 επταμηνίτες του ΟΑΕΔ και οι 400 απόφοιτοι ΕΚΔΔΑ). Όμως σας εμπόδιζε, λέτε, το άρθρο 103 του Συντάγματος.. Όμως, για τους χρυσοκάνθαρους μάνατζερς και πλέον “e-EFKA boys” το άρθρο 103 πήγε περίπατο! Για δείτε τί λέει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ..είναι αντίθετη.

Είπατε ότι θα ενισχύσετε με δικηγόρους και λογιστές. Με 10 μήνες σεμινάρια 1200 ατόμων, πιστοποιήθηκαν 458 αλλά ούτε 20 συντάξεις δεν έχουν εκδώσει. Μην στοχοποιείται άδικα, λοιπόν, το προσωπικό του ΕΦΚΑ.

Δεν πρόκειται για μια σύγκρουση ιδιωτικού και δημόσιου. Η Κυβέρνηση απλά επιχειρεί τεχνηέντως να απαξιώσει ξανά τους δημόσιους υπαλλήλους για να βάλει χέρι στη δεύτερη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία μετά την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο ΕΦΚΑ έχει ακίνητη περιουσία ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ και πάνω από 400 ακίνητα. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη φτιάχνει μια Α.Ε. για τη διαχείριση αυτής της περιουσίας και παραβιάζει τόσο το δημόσιο όσο και το εμπορικό δίκαιο. Προβλέπει ότι ο μέτοχος της εταιρίας αυτής, ο ΕΦΚΑ δεν θα έχει λόγο σε τίποτα. Η Γενική Συνέλευση της Α.Ε. κατά παρέκκλιση ακόμη και του δικαίου των ανωνύμων εταιριών ΔΕΝ θα έχει αποφασιστική αρμοδιότητα.

Και επειδή ο Υπουργός παρέλκυσε στην Επιτροπή λέγοντας ότι και με το προηγούμενο καθεστώς προβλεπόταν η αξιοποίηση μέσω εταιριών της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το άλλαξε, να διευκρινίσω: Με το άρθρο 10 παράγραφος 2 (α) του νόμου 3586/2007 προβλεπόταν ότι η ανάθεση της αξιοποίησης της περιουσίας φορέων κοινωνικής ασφάλισης, κατόπιν αιτιολογημένης πρότασης του ΔΣ, σε εταιρίες αξιοποίησης γινόταν υποχρεωτικά. Αυτό το «υποχρεωτικά» προβλεπόταν ρητά στο νόμο. Όμως, με το άρθρο 50 του ν. 4430/2016 ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το καθεστώς, ώστε οι «Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να μην υποχρεούνται πλέον να συνάπτουν συµφωνίες – πλαίσιο µε τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων αλλά να έχουν την δυνατότητα να κάνουν οι ίδιοι τη διαχείριση ή να την αναθέτουν σε τρίτους.»

Τί κάνει σήμερα ο κος Χατζηδάκης; (μετά το ξεπούλημα της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης..). Αναθέτει 1 δις ακίνητη περιουσία – εγγύηση των συντάξεων και περιουσία των ασφαλισμένων σε μια Α.Ε. που ο βασικός μέτοχος, ο ΕΦΚΑ, αντί για γενική αρμοδιότητα δεν έχει λόγο. Βέβαια ο κος Χατζηδάκης λέει ότι μόνο «διαχείριση» θα κάνει η εταιρεία αυτή.. Μόνο που στο σ/ν γράφει και «διάθεση» άρα εκποίηση.

Θέλω να σας πω ότι τα διλήμματα που προσπαθεί να εγκλωβίσει η Κυβέρνηση τους Έλληνες πολίτες είναι:

Δημόσιος ή ιδιωτικός ΕΦΚΑ; Ο ιδιωτικός καλύτερος, ο δημόσιος χειρότερος, το παλιό δίλημμα της κατασυκοφάντησης του Δημοσίου.

Το έμφραγμα του δημόσιου ΕΦΚΑ αντανακλά στον ιδιωτικό τομέα.

Αντιστρόφως, ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται την καθημερινή συνέργεια του δημόσιου ΕΦΚΑ.

Και εν τέλει, το δίλημμα είναι:

- λύσεις ή μασκαρέματα;

- δίκαιη μεταρρύθμιση ή ξεπούλημα;

- Προοδευτική Διακυβέρνηση ή Νέα Δημοκρατία;

Αυτά είναι τα διλήμματα.

Και βεβαίως, όπως είπε η εισηγήτριά μας κ. Ξενογιαννακοπούλου το νομοθέτημα αυτό θα ξηλωθεί την επόμενη μέρα.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ