ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/02/2022

Γ. Αμανατίδης: Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για τον ΕΦΚΑ, χωρίς τον ΕΦΚΑ

Γ. Αμανατίδης: Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για τον ΕΦΚΑ, χωρίς τον ΕΦΚΑ



«Οι ωραίοι τίτλοι κρύβουν άσχημο περιεχόμενο κι αυτό το περιεχόμενο είναι μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης» υποστήριξε, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ, ο βουλευτής Α`  Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Αμανατίδης.
 
«Στόχος του είναι όχι μόνο η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, αλλά συνολικά η ιδιωτικοποίηση μεγάλων κομματιών του Δημοσίου, κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων» είπε, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο προπομπό της κυβερνητικής επίθεσης σε κάθε τι Δημόσιο και επί της ουσίας, αναιτιολόγητη την απόρριψη της ένστασης αντισυνταγματικότητας, που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.
 
«Αδικείται η Βουλή με την απόρριψη της ένστασης» τόνισε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών επικρίνοντας και την στάση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εργασίας που εξέδωσε δελτίο απάντησης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ μόνη αρμόδια είναι η πολιτική του ηγεσία.
 
«Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για τον ΕΦΚΑ, χωρίς τον ΕΦΚΑ» ανέφερε, χαρακτηριστικά και στη συνέχεια σχολίασε πως «τελικά η πολιτική αλλεργία της κυβέρνησης δεν είναι μόνο απέναντι σε κάθε τι Δημόσιο και Κοινωνικό, αλλά και σε κάθε τι δημοκρατικό».

 
Η ομιλία του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης από τα Πρακτικά της Βουλής:
 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Οι ωραίοι τίτλοι στο νομοσχέδιο κρύβουν πολύ άσχημο περιεχόμενο, ένα περιεχόμενο το οποίο είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου της Κυβέρνησης που στόχος του είναι όχι μόνο η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, αλλά συνολικά η ιδιωτικοποίηση μεγάλων κομματιών του Δημοσίου και των κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνιστά ουσιαστικά μία επίθεση και είναι προπομπός και προαναγγέλλει το τι μέλλει γενέσθαι και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Και εξηγούμαι γιατί.
Ο κύριος Υπουργός λείπει βέβαια, ελπίζω να του μεταφερθούν, κυρία Υφυπουργέ. Να πω εδώ την καλησπέρα μου, δεν την είπα, κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρία Υπουργέ και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Η αίτηση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε από τον Υπουργό κυρίως με την εξής αιτιολογία, ότι το 48% των παραπόνων που έχουν υποβληθεί στον Συνήγορο του Πολίτη αφορά τον ΕΦΚΑ. Αυτή ήταν η αιτιολόγηση του Υπουργού, τη στιγμή που το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής σάς επισημαίνει ότι ειδικά για το ζήτημα της στελέχωσης από τον ιδιωτικό τομέα των διευθύνσεων απαιτούνται να πληρούνται με τακτικούς υπαλλήλους. Δεν αποκλείεται και η πλήρωση αυτών «εξαιρετικώς με υπαλλήλους επί θητεία» κλπ.
Η δεύτερη είναι ότι  απαιτείται ειδική αιτιολόγηση της πλήρωσης συλλήβδην -αυτό που κάνει τούτο το νομοσχέδιο- όλων των θέσεων προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων και διευθύνσεων του ΕΦΚΑ κατ’ αναφορά προς την διάδοση  κλπ. Πού είναι αυτή η ειδική αιτιολόγηση;  Ξέρετε ότι ο ΕΦΚΑ έχει εξίμισι εκατομμύρια ασφαλισμένους. Δεν έχει μια λογική το ότι τα περισσότερα ποσοστά των παραπόνων θα ήταν από τον ΕΦΚΑ, τη στιγμή που μάλιστα το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων είναι ένα οξύτατο πρόβλημα που διαχρονικά, αν θέλετε, προσπάθησαν οι κυβερνήσεις να το λύσουν; Αυτή είναι η ειδική αιτιολόγηση; Με συγχωρείτε, εγώ νομίζω ότι αδικείται η Βουλή.
Και προσπαθήσατε να φέρετε σε αντιπαραβολή αυτό που έγινε σε σχέση με το Κτηματολόγιο. Εδώ μιλάμε για συνολικά διακόσια πενήντα έξι στελέχη. Το Κτηματολόγιο αφορούσε συγκεκριμένες θέσεις του Γενικού Διευθυντού και τρεις θέσεις Αναπληρωτών Γενικών Διευθυντών οι οποίοι θα είχαν εγγραφεί στο μητρώο στελεχών το οποίο θέλαμε να είναι -για να είναι με αξιοκρατία- με το άρθρο 8 του νόμου 4369/16, το οποίο το καταργήσατε. Συγκρίνεται το ένα με το άλλο; Είναι επιχειρηματολογία αυτή;
Θέλω να καταλήξω στο εξής. Ποιο είναι το πρόβλημα; Αυτό που είπε ο κ.  Γιόγιακας και που είπαν και άλλοι ομιλητές. Οι εκκρεμείς συντάξεις, η απόδοση των εκκρεμών συντάξεων. Για να βγει ένας δημόσιος υπάλληλος ή ένας εργαζόμενος σε σύνταξη πρέπει να κανονίζει, αν είναι ζευγάρι, ο άλλος να δουλεύει, να μαζέψουν και χρήματα, να μπορέσει να πάρει την κύρια σύνταξη και μετά να βγει και ο δεύτερος.  Αυτή είναι η κατάσταση. Οι άνθρωποι φοβούνται, διστάζουν να κάνουν τις αιτήσεις να βγουν σε σύνταξη, γιατί δεν μπορούν να ζήσουν.
Το πρόβλημα λοιπόν των εκκρεμών συντάξεων εντοπίζεται σε δύο πράγματα, πρώτον, στους υπαλλήλους οι οποίοι πρέπει να πληκτρολογήσουν, πώς θα γίνει; Τα χαρτιά πρέπει να πληκτρολογηθούν, να μπουν σε ένα σύστημα. Αυτό το σύστημα είναι υλικοτεχνική υποδομή, το οποίο πρέπει να αλλάξει.
Πρώτο πρόβλημα λοιπόν η υλικοτεχνική υποδομή. Εμείς δεν τα κάναμε. Εμείς είμαστε οι κακοί. Εσείς στα δυόμισι-τρία χρόνια γιατί δεν τα κάνατε; Και κάποιοι πρέπει να τα πληκτρολογήσουν. Οι διευθυντές θα τα κάνουν του ιδιωτικού τομέα; Αυτοί θα καθίσουν; Είναι σαν να μου λέτε σε μια βάρκα αρχίζουν ένας-ένας οι κωπηλάτες να έχουν φύγει σε σύνταξη και είναι ένας πίσω ο οποίος δίνει «αριστερά, δεξιά, πιο δυνατά» και αλλάζετε αυτόν που είναι πίσω, αντί να γεμίσετε τη βάρκα με κωπηλάτες. Γιατί δεν ανανεώνετε τις συμβάσεις των ανθρώπων οι οποίοι βοήθησαν το σύστημα να βγουν οι συντάξεις; Αυτοί που ήταν με συμβάσεις. Κάντε την ανανέωση. Πάτε για τα στελέχη στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
Έτσι πρέπει να γίνει. Τι πρέπει να περιμένει ο συνταξιούχος; Επειδή θα πάρετε διακόσια πενήντα τέσσερα στελέχη ή ένα ποσοστό αυτών, που θα είναι από τον ιδιωτικό τομέα, θα λυθούν τα προβλήματα και οι εκκρεμείς συντάξεις θα μπορέσουν να ελεγχθούν γρήγορα;
Εμένα με πείραξε και κάτι άλλο. Οι απαντήσεις σε σχέση με το νομοσχέδιο. Το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας έβγαλε απάντηση. Ουσιαστικά, απαντάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Το Υπουργείο ανήκει στον ελληνικό λαό. Αν θέλει να απαντήσει ο κύριος Υπουργός από το γραφείο Τύπου του. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά το Υπουργείο δεν απαντάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Την καταθέτω για τα Πρακτικά.
 
Διαφημίσατε τους ιδιώτες που φέρατε δικηγόρους και λογιστές. Ακόμη εκκρεμεί να μας πει ο Υπουργός πόσοι είναι αυτοί, πόσες υποθέσεις ανέλαβαν και πόσες διεκπεραίωσαν.  Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στις 4 Ιανουαρίου, είναι πάνω από τριακόσιες υποθέσεις. Αυτές είναι οι δηλώσεις του Υπουργού. Τις καταθέσω για τα Πρακτικά.
 
Τελικά, πόσες βγάλανε; Γιατί έχω δύο εγκυκλίους εδώ, που ουσιαστικά οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ μπαίνουν στην υπηρεσία των ιδιωτών. Μία οδηγία στις 15/12/2021 από τον e-ΕΦΚΑ, ο οποίος λέει ότι «μετά, μέσα από έναν μήνα, πρέπει να πάρει ο υπάλληλος ή ο εργαζόμενος τη σύνταξή του». Το καταθέτω και αυτό για τα Πρακτικά.
 
Ακριβώς, όμως, λόγω του σύνθετου του πράγματος και επειδή διαπιστώθηκαν πάρα, μα πάρα πολλά λάθη, έρχεται ξανά δεύτερη οδηγία από τον ΕΦΚΑ στις 21 Ιανουαρίου, που ουσιαστικά βάζει ξανά να ελεγχθούν όλα από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Ορίστε, το καταθέτω για τα Πρακτικά. Είναι και αναποτελεσματικό, δηλαδή.
 
Δεύτερον, στα στελέχη νομίζω ότι σας το έχουμε πει τι κάνετε. Για να δούμε λίγο και για την ιδιωτικοποίηση, αυτό που λέμε εμείς, για την περιουσία του ΕΦΚΑ. Ωραία, ο ΕΦΚΑ είναι ο μοναδικός μέτοχος. Ο μοναδικός μέτοχος και κύριος της περιουσίας, την οποία δεν μπορεί να την κάνει κουμάντο αυτός ούτε οι κοινωνικοί εταίροι, αλλά ένα διορισμένο από τον Υπουργό διοικητικό συμβούλιο. Ωραία λογική, φιλελεύθερη. Έχετε εσείς μια περιουσία ή έχω εγώ μια περιουσία ή άλλοι: «Ναι, ναι, η περιουσία σου ανήκει, αλλά την αξιοποίηση και όλα τα άλλα θα τα κάνει κάποιος όρους. Εσύ θα έχεις μόνο την περιουσία». Δεν ξέρω, ο αποκλεισμός των κοινωνικών εταίρων από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και για την περιουσία του θα βοηθήσει θεωρείτε; Εγώ νομίζω ότι θα είναι πρόβλημα και θα είναι και πηγή διαφθοράς σε πολλές περιπτώσεις. Και μου μιλάτε για το 20%. Διότι το άλλο 80% αξιοποιείται από τον ΕΦΚΑ. Δεν έγινε καλή αξιοποίηση; Εδώ είστε η πολιτική ηγεσία, πάρτε τις ανάλογες αποφάσεις. Φοβάμαι, λοιπόν, για όλα αυτά που θα γίνουν -για να παραφράσω ένα τραγούδι- για τον ΕΦΚΑ χωρίς τον ΕΦΚΑ.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Σε σχέση με το 1515 -και κλείνω σιγά, κύριε Πρόεδρε, αμέσως-, τι σημαίνει «έχουν εξυπηρετηθεί τόσα εκατομμύρια πολιτών»; Απαντήθηκαν οι κλήσεις ή όλες αυτές οι κλήσεις πήγαν ξανά πίσω στα τμήματα, προκειμένου να ικανοποιηθούν; Αυτή την κοινωνική αποτελεσματικότητα που θέλει ο Υπουργός πρέπει να την βλέπουν  και όλοι.
Θεωρώ ότι είχε ένα θετικό το νομοσχέδιο αυτό. Ποιο ήταν το θετικό; Ότι συσπείρωσε όλους τους εργαζόμενους και τους κοινωνικούς φορείς και όλα τα πολιτικά κόμματα της Βουλής απέναντι. Δεν είδα κανέναν να πει ένα θετικό, πλην από την κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτό πρέπει να σας προβληματίσει.
Και βεβαίως, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Δεν μιλούν για την ανεργία, όταν την παραλάβαμε στο 28%. Επίσης, δεν θα πρέπει να μιλούν όταν για να κατεβάσετε την ανεργία το επιχείρημά σας ήταν «κατεβάζω τον κατώτατο μισθό, κάνω και για τους νέους άλλο 23% μείωση, έτσι ώστε οι εργοδότες πλέον να πάρουν τους εργαζόμενους και να μην υπάρχει ανεργία», που η ανεργία εκτινάχθηκε στον Θεό, στο 27%. Γιατί, είναι κακό να πείτε ότι εμείς την κατεβάσαμε από το 27%-28% στο 17% και 16%;
Κοιτάξτε το άλλο που με τρόμαξε -και θα σας μιλήσω προσωπικά- είναι το δεύτερο που είπε ο Υπουργός σήμερα ότι «Ναι, δεν θέλουμε τους συνδικαλιστές στα πειθαρχικά συμβούλια», ενώ γνωρίζει ότι οι συνδικαλιστές δεν είναι από μόνοι τους μια ειδική κατηγορία. Είναι εκπρόσωποι, εκλεγμένοι με δημοκρατικές διαδικασίες, των εργαζομένων. Ο σεβασμός της δημοκρατίας και ο συνδικαλισμός είναι ένας από τους πυλώνες της δημοκρατίας μας. Και όταν γνωρίζει ότι στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια χρειάζεται να είναι και το μάτι και το αυτί του εργαζόμενου, για να μην γίνονται αδικίες -στα δευτεροβάθμια είναι άλλο πράγμα, στα πρωτοβάθμια όμως θα πρέπει να υπάρχουν-, δεν μπορεί να απαξιώνεται αυτό. Αυτό με τρόμαξε, γιατί, τελικά, δεν έχετε πολιτική αλλεργία σε ό,τι δημόσιο και κοινωνικό. Με συγχωρείτε, τώρα είναι και σε ό,τι δημοκρατικό.
Η απάντηση κατά την πολιτική μας άποψη είναι μία: Οι εκλογές. Πρέπει ο λαός να δώσει τη λύση. Το νομοσχέδιο αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση και θεωρώ ότι οι συνταξιούχοι και αυτοί που είναι για να πάρουν τη σύνταξη, δεν έχουν να δουν καμία βελτίωση για αυτούς. Βελτίωση θα δουν στην τσέπη τους ορισμένα στελέχη.
Να είστε καλά.
 
 
 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ