ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/02/2022

Θ. Φωτίου: Το μοντέλο «εκσυγχρονισμού» του ΕΦΚΑ, έμπνευσης Μητσοτάκη-Χατζηδάκη, μοναδικό σε όλη την Ευρώπη, διαλύει, ιδιωτικοποιεί, λεηλατεί και κομματικοποιεί τον φορέα - βίντεο

Θ. Φωτίου: Το μοντέλο «εκσυγχρονισμού» του ΕΦΚΑ, έμπνευσης Μητσοτάκη-Χατζηδάκη, μοναδικό σε όλη την Ευρώπη, διαλύει, ιδιωτικοποιεί, λεηλατεί και κομματικοποιεί τον φορέα - βίντεο



 

Είναι «πρόβα τζενεράλε» για όλον τον Δημόσιο Τομέα και το κοινωνικό κράτος

Το 1555, όχι μόνο δεν ενημερώνει, αλλά: α) είναι μοντέλο για την εκποίηση της περιουσίας του ΕΦΚΑ και β) ψευδώς εμφανίζει ικανοποιημένη την κοινή γνώμη κατά 80% με την αυτοαξιολόγηση της εταιρείας, ενώ οι πολίτες εκφράζουν κατά 83,5% τον θυμό τους για την κοροϊδία, όπως αποδεικνύουν τα πάνω από 1000 μηνύματα στη σελίδα του Υπουργείου στο Facebook

Μιλώντας στην Ολομέλεια επί του Σ/Ν για τον ΕΦΚΑ, η Θ. Φωτίου τόνισε: Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης διαλύει, ιδιωτικοποιεί, λεηλατεί και κομματικοποιεί τον ΕΦΚΑ. πλήττοντας 2,5 εκ. συνταξιούχους και 4 εκ. εργαζόμενους. Είναι η «πρόβα τζενεράλε» για να εισαγάγει αυτό το νέο μοντέλο, μοναδικό την Ευρώπη, όπου ιδιώτες αμφιβόλων προσόντων, προΐστανται του ειδικά εκπαιδευμένου και έμπειρου δημόσιου προσωπικού, σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα και ιδίως το κοινωνικό κράτος: Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.

Είναι ψέμα ότι το μοντέλο αυτό θα λύσει το πρόβλημα ταχείας έκδοσης των συντάξεων γιατί θα στρώσει στη δουλειά τους βολεμένους, ακαταδίωκτους δημόσιους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Οι υπάλληλοι αυτοί, στα 2,5 χρόνια ΝΔ μειώθηκαν κατά 40%, κατά 1.000 άτομα, και δεν έγινε ούτε μια πρόσληψη. Αντίθετα, απέλυσαν τους 683 νέους επιστήμονες που είχαν μπει επί ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πιστοποιημένοι στο πληροφοριακό σύστημα, έβγαζαν 25.000 συντάξεις το μήνα και κόστιζαν 7,2 εκατομμύρια το χρόνο. Τα μισά από όσα θα πάρουν οι 256 ιδιώτες, Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές χωρίς προσωπικό. Μόνοι τους θα βγάλουν τις συντάξεις; Άλλωστε, οι ιδιώτες, δικηγόροι και λογιστές, που εκλήθησαν πριν 10 μήνες σε βοήθεια, δεν έχουν βγάλει ως σήμερα, όπως παραδέχτηκε προχτές κι ο Υπουργός, ούτε μία σύνταξη.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να απαξιώσει τον ΕΦΚΑ για να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο ΕΦΚΑ πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και η περιουσία του, αξίας 1 δις, που διασφαλίζει την απονομή των συντάξεων να ξεπουληθεί. Είναι η ίδια μεθόδευση με τη ΔΕΗ, που σήμερα βλέπουμε τα ολέθρια αποτελέσματά της.

Είναι επίσης ψέμα ότι ο ΕΦΚΑ δεν ενημέρωνε, ενώ τώρα, με το 1555, ο κόσμος ενημερώνεται. Το τηλ. κέντρο 1555 κόστισε 12,1 εκατομμύρια για ένα χρόνο και, παρά το μεγάλο κόστος, δόθηκε με κατ’ εξαίρεση διαδικασίες, δήθεν λόγω αναγκών κορωνοϊού, και ουσιαστικά με απευθείας ανάθεση, αφού μόνον μία εταιρεία παρουσιάστηκε στη διαπραγμάτευση και το πήρε με έκπτωση 3%. Τόσο στημένη διαδικασία! Από τα 12,1 εκ. € τα 4 εκ. πάνε σε δημοσιότητα και έρευνες κοινού (αιώνια Λίστα Πέτσα). Τα 2,3 εκ. € σε δύο συμβούλους της εταιρίας, αυτό που η αγορά αποκαλεί «αέρα», και με τα υπόλοιπα 5,8 εκ. η εταιρεία προσέλαβε εργολαβικούς εργαζόμενους για να λειτουργήσει το Κέντρο, ως τον Μάιο του ‘22 οπότε προφανώς θα ανανεώσουν τη σύμβαση. Με το ίδιο μοντέλο θα εκποιηθεί η περιουσία του ΕΦΚΑ.

Το αστείο είναι ότι η εταιρεία-ανάδοχος αυτοαξιολογήθηκε. Βρήκε 300 πολίτες από το 1,1 εκ. κλήσεις που διατείνεται ότι εξυπηρέτησε το 1555 και βρήκε ότι το 85% δήλωσε πολύ ικανοποιημένο. Μόνο που στη σελίδα του FB του Υπουργείου, από τις 10/2 που μπήκε πληρωμένη ανάρτηση με τα γραφήματα των ευρημάτων της έρευνας μέχρι χτες, 16/02, έγιναν 781 σχόλια, (σήμερα έχουν ξεπεράσει τα χίλια), αρνητικά σε ποσοστό 83,5%. Ενδεικτικά: «Σε ποιο καντόνι της Ελβετίας ζείτε;». «Πήρα στο 1555 πριν δέκα πέντε μέρες. Με αναμονή 18 λεπτών, σήκωσαν το τηλέφωνο, για να παραπέμψουν το αίτημα μου σε αρμόδιο υπάλληλο του ΕΦΚΑ. Ακόμα να με πάρει!». «Εμείς ζούμε σε άλλη χώρα φαίνεται. Ψεύτες!». «Πλάκα μας κάνετε. Σίγουρα!».

Και η βουλευτής κατέληξε: Κύριε Χατζηδάκη, σας πήραν χαμπάρι. Τον αντισυνταγματικό νόμο που θα ψηφίσετε, μόνοι σας πάλι, σήμερα, ένα νόμο έκτρωμα που πλήττει τα συμφέροντα όλης της κοινωνίας, δεσμευόμαστε να τον καταργήσουμε όταν αναλάβουμε πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας.

 

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης διαλύει, ιδιωτικοποιεί, λεηλατεί και κομματικοποιεί τον ΕΦΚΑ. Πλήττει 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και 4 εκατομμύρια εργαζόμενους.
Είναι η «πρόβα τζενεράλε» για να εισαγάγει ένα νέο μοντέλο για ολόκληρο τον δημόσιο και ιδίως το κοινωνικό κράτος:

Στην Υγεία, στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές υγείας.

Στην Παιδεία, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

Στην Πρόνοια, στα δημόσια Ιδρύματα.

Και είναι ένα μοντέλο μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ψευδώς επικαλείστε στην αιτιολογική έκθεση των ISSA που δίνει μόνο θεωρητικές κατευθυντήριες γραμμές. Δεν έχετε να μας δείξετε ούτε ένα κράτος στην Ευρώπη που να εφαρμόζει αυτό το μοντέλο.

Ποια είναι όμως τα προβλήματα που δήθεν επιλύει το μοντέλο Χατζηδάκη και επαναλαμβάνουν καρμπόν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ;

Πρόβλημα 1ο: ο ΕΦΚΑ δεν εκδίδει γρήγορα τις συντάξεις, οι υπάλληλοί του είναι βολεμένοι, ακαταδίωκτοι δημόσιοι υπάλληλοι που αδιαφορούν για την αγωνία των πολιτών. Πόσοι όμως είναι αυτοί οι υπάλληλοι που δεν τολμά να μας πει ο υπουργός τόσες μέρες; Στα δυόμισι χρόνια Νέα Δημοκρατία αφήσατε τον ΕΦΚΑ να αποψιλωθεί από το 40% του προσωπικού του. Έφυγαν πάνω από 1000 υπάλληλοι. Και τώρα βάζετε 256 ιδιώτες Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές επικεφαλής ενός αποδεκατισμένου στρατού, λες και αυτοί θα βγάλουν μόνοι τους τις συντάξεις.

Δυόμισι χρόνια και ούτε μία πρόσληψη. Αντίθετα, 683 απολύσεις των νέων μορφωμένων επιστημόνων που προσέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόγραμμα κατά του brain-drain, πιστοποιημένοι στο πληροφοριακό σύστημα, που έβγαζαν μηνιαίως 25.000 συντάξεις και κόστιζαν 7,2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Τα μισα δηλαδή από όσα θα πάρουν τα 256 κομματικά στελέχη.

Καυχιέστε 2,5 χρόνια τώρα ότι θα βγάζετε τις συντάξεις με το πάτημα ενός κουμπιού. Ξεχάσατε όμως να εκσυγχρονίσετε το λογισμικό σύστημα για την παράλληλη ασφάλιση. Και αποφασίσατε εδώ και 10 μήνες να πάρετε ιδιώτες, δικηγόρους και λογιστές, για να βγάζουν τις συντάξεις με τον κλασικό τρόπο. Δέκα μήνες μετά ο υπουργός παραδέχτηκε προχτές ότι δεν έβγαλαν ούτε μία σύνταξη.

Τη δική σας αποτυχία και ανικανότητα 2,5 χρόνια τώρα τη χρεώνετε στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, για να πείσετε την κοινή γνώμη για την ανάγκη ιδιωτικοποίησής του και το ξεπούλημα της περιουσίας του. Της μεγαλύτερης ακίνητης περιουσίας μετά την Εκκλησία, ύψους ενός δις, που διασφαλίζει την απονομή των συντάξεων, αποκτημένη με ιδρώτα και αίμα. Ήδη εμφανίστηκαν οι «επενδυτές».

Τα ίδια κάνατε με τη ΔΕΗ και σήμερα το πληρώνουμε ακριβά. Τότε και τώρα ίδια επιχειρήματα, ίδια μεθόδευση. Με μία διαφορά: τώρα ο λαός σας έχει μάθει πια.
Πρόβλημα 2ο που δήθεν επιλύει το νομοσχέδιο: Ο ΕΦΚΑ δεν ενημερώνει τους πολίτες. Το 48% των διαμαρτυριών στο Συνήγορο του Πολίτη αφορούν τον ΕΦΚΑ. Τώρα όμως, με το 1555 ο κόσμος ενημερώνεται. Η εταιρεία απάντησε σε 1.100.000 κλήσεις και το 85% είναι ευχαριστημένοι. Μία πρόταση με τρία ψέματα:

Πρώτο ψέμα: στο Συνήγορο του Πολίτη διακριτά αρχεία για τον ΕΦΚΑ κρατούνται από το 2017. Το 2017 είχαν υποβληθεί 2.331 αναφορές. Μειώθηκαν εντυπωσιακά το 2018 στις 1.834 και το 2020 αυξήθηκαν και πάλι στις 2008.

Ψέμα δεύτερο: Η ικανοποίηση του κόσμου. Το 1555 είναι το ακριβότερο ανέκδοτο: κόστισε 12,1 εκατομμύρια για ένα χρόνο. Με την επίκληση του κορωνοϊού παρακάμψατε το νόμο περί προμηθειών του δημοσίου, όπως ακριβώς κάνετε τώρα με τον ΕΦΚΑ. Καλέσατε έξι εταιρείες να δώσουν προσφορές εντός πέντε ημερών για ένα έργο υπερκοστολογημένο με 12,5 εκ. Εμφανίστηκε μία μόνο και το πήρε με έκπτωση 3%. Γελάει η αγορά με τη στημένη διαδικασία.

Πού πάνε τα 12,1 εκατομμύρια για ένα χρόνο; Τα 4 εκατομμύρια σε δημοσιότητα (αιώνια λίστα Πέτσα) και έρευνες της ικανοποίησης της κοινής γνώμης. Κρατήστε το αυτό. Τα 2,3 σε δύο συμβούλους της εταιρίας, αυτό που η αγορά αποκαλεί «αέρα» και με τα υπόλοιπα 5,8 εκατομμύρια η εταιρεία παίρνει εργολαβικούς εργαζόμενους για να λειτουργήσει για κάποιους μήνες το 1555. Το Μάιο του ‘22 θα ξαναδώσει ο κύριος Χατζηδάκης αλλά 12,1 στην ίδια εταιρεία. Καλό φαγοπότι. Με το ίδιο μοντέλο θα εκποιηθεί η περιουσία του ΕΦΚΑ.

Τρίτο ψέμα: 85% ικανοποίηση. Η εταιρεία, που έλαβε και παράσημο από φορέα μεγάλων επιχειρήσεων, αυτοαξιολογήθηκε. Βρήκε 300 πολίτες από το 1,1 εκατομμύριο που διατείνεται ότι χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες της και το 85% όπως μας έδειξε σε γραφήματα ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πολύ ικανοποιημένο.
Μόνο που η αλήθεια είναι πικρή. Στις 10 Φεβρουαρίου, 2 παρά δέκα μετά τα μεσάνυχτα, εμφανίζεται στο Facebook του Υπουργείου Εργασίας και Kοινωνικών Υποθέσεων πληρωμένη ανάρτηση με τα γραφήματα του κ. Χατζηδάκη. Μέσα σε έξι μέρες γίνεται ο χαμός κάτω από την πληρωμένη ανάρτηση. 781 σχόλια, καταθέτω στα πρακτικά τα 100 πρώτα και τα 100 τελευταία με σειρά ανάρτησης. Τα σχόλια είναι αρνητικά σε ποσοστό 85,5%. Διαβάστε τα κ. Χατζηδάκη. Σταχυολογώ:

Σε ποιο καντόνι της Ελβετίας ζείτε;

Πήρα στο 1555 πριν δέκα πέντε μέρες. Με αναμονή 18 λεπτών, σήκωσαν το τηλέφωνο, για να παραπέμψουν το αίτημά μου σε αρμόδιο υπάλληλο του ΕΦΚΑ. Ακόμα να με πάρει.

Το τηλέφωνο το σηκώνουν στο 1555, να λέμε την αλήθεια, αλλά άλλο είναι το ζήτημα: οτι η απάντηση έρχεται σε 20 μέρες και είναι του τύπου "η υπηρεσία ασχολείται με το θέμα σας" δηλαδή μηδέν ουσιαστική ενημέρωση κι εξυπηρέτηση!

Ε βέβαια, είναι ικανοποιημένοι οι πολίτες, αφού περιμένω πάνω από μισή ώρα στην αναμονή, μετά είμαι μες στην ικανοποίηση. Ειδικά όταν το σηκώσουν και με ξαναβάλουν για άλλη μισή ώρα τουλάχιστον σε αναμονή. Μια φορά όταν το σήκωσαν είχα ξεχάσει πια γιατί τους πήρα.

Εμείς ζούμε σε άλλη χώρα φαίνεται. Ψεύτες!

Πλάκα μας κάνετε. Σίγουρα! Το τηλέφωνο το σηκώνουμε, να λέμε την αλήθεια αλλά το πρό
Κύριε Χατζηδάκη, σας πήραν χαμπάρι. Τον αντισυνταγματικό νόμο που θα ψηφίσετε, μόνοι σας πάλι, σήμερα, ένα νόμο έκτρωμα που πλήττει τα συμφέροντα όλης της κοινωνίας δεσμευόμαστε να τον καταργήσουμε όταν αναλάβουμε πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ