23/02/2022

Χ. Καφαντάρη: Ακρίβεια και Ουκρανικό, ένας φαύλος κύκλος που ανακυκλώνεται

H Χαρά Καφαντάρη Βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στις 22.02.2022, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑLERT ΤV»και στην εκπομπή «ALERT ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» σχολίασε την επικαιρότητα και μεταξύ άλλων ανέφερε:

« Oκ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση στο ενεργειακό μείγμα όπου το φυσικό αέριο καταλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό. Είμαστε εξαρτημένοι λοιπόν από το φυσικό αέριο. Στην Ελλάδα έχουμε αύξηση χρήσης φυσικού αερίου γύρω στα 12% ενώ πανευρωπαϊκά υπάρχει μείωση γύρω στα 10%.

Είμαστε πρωταθλητές στην τιμή των καυσίμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τρεις φορές κατέθεσε τροπολογία για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 17 χώρες στην ευρωπαϊκή ένωση έχουν προχωρήσει σε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, απλά παρακολουθεί την ακρίβεια και τις αυξήσεις των τιμών, χωρίς να δίνει λύσεις, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν μέτρα (π.χ Γαλλία, Ισπανία) προσπαθώντας να προκρίνουν την κοινωνία.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ζητήσαμε να γίνει συζήτηση στην επιτροπή με θέμα την ακραία ακρίβεια στο ρεύμα και μέτρα βιωσιμότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον τομέα της ενέργειας λειτουργεί υπέρ λίγων, υπέρ του ιδιωτικού τομέα.Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ, δίνοντας δε υπέρογκους μισθούς στα golden boys.Είναι παντελής η έλλειψη των ελεγκτικών μηχανισμών και υπάρχει αισχροκέρδεια στην αγορά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επί διακυβέρνησής του, είχε εξασφαλίσει σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας πρόσβαση στην υγεία, κατήργησε το τάλιρο, ενίσχυσε το ΕΣΥ με προσωπικό, μειώθηκαν οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Και το πιο σημαντικό, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άφησε 37 δις απόθεμα και για αυτό μπορεί τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη να κάνει τις πολιτικές που θέλει και απευθείας αναθέσεις (6.7 δισ. σε απευθείας αναθέσεις).

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκε ο κατώτερος μισθός και ψηφίστηκε αύξηση 7% το 2020 και 2021 κάτι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε στην άκρη.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα δώσει μόνο ανάσα στο κάθε νοικοκυριό (οικογενειακό, ατομικό) αλλά θα βοηθήσει και στο να κινηθεί η οικονομία. Επίσης πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, όπως ρύθμιση των χρεών τους που έγιναν μέσα στην πανδημία, διαγραφή μέρους των χρεών τους.

Το αγαθό της ενέργειας το οποίο είναι ένα κοινωνικό αγαθό δεν μπορεί να αφήνεται στον ιδιωτικό τομέα και την ασυδοσία.

Η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπισή της θέλει συγκεκριμένο σχεδιασμό. Θέλει απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα από ένα χωροταξικό σχεδιασμό.

Τέλος, όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία η χώρα μας οφείλει να ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική,να πρυτανεύσει η ενεργειακή διπλωματία και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ομογενών μας. Κομβικό σημείο στην εξωτερική μας πολιτική αλλά και στο κομμάτι της ενέργειας είναι ότι καμιά «υπερδύναμη» δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους».

.