24/02/2022

Χ. Καφαντάρη: Ανάγκη ενεργητικής διπλωματίας & ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για λύση του «ουκρανικού»

Εισήγηση της Χαράς Καφαντάρη Βουλευτού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, σήμερα (24.02.2022)  για το σ/ν Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Μαυροβουνίου και Αζερμπαϊτζάν​ για συνεργασία και προστασία από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και αμοιβαία βοήθεια στον τομέα της πρόληψης και της εξάλειψης των συνεπειών φυσικών καταστροφών και ανθρωπογενών ατυχημάτων

Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι η σημερινή συζήτηση, η οποία αφορά δύο Κυρώσεις Συμφωνιών μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν και Μαυροβουνίου οι οποίες Συμφωνίες έγιναν το 2009 και το 2010, σαφώς μας βρίσκει θετικούς, τοποθετηθήκαμε και στην Επιτροπή, αφορούν το κομμάτι της διπλωματίας, της πολιτικής προστασίας, ανταλλαγής βοήθειας στον τομέα πρόληψης, αποκατάστασης φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Αυτό, όμως, το οποίο τονίσαμε και στην Επιτροπή, όταν τοποθετηθήκαμε σχετικά, την ανάγκη ενίσχυσης μιας ενεργητικής διπλωματίας στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας είναι ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα πραγματικά για τον ρόλο της ενεργητικής διπλωματίας σε διεθνές επίπεδο μετά από αυτό που συνέβη το πρωί με τις πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία. Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος όταν ξεκινάει ένας πόλεμος και πρέπει όλοι να συμβάλουμε στο να σταματήσει μέσα από τον τομέα της διπλωματίας πρώτα από όλα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ενεργητικής διπλωματίας από την πλευρά της πατρίδας μας.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία από την αρχή καταδικάσαμε τις πολεμικές επιχειρήσεις και καλέσαμε και την Κυβέρνηση και τη διεθνή και πρώτα από όλα ευρωπαϊκή κοινότητα να κάτσει στο τραπέζι και μέσα από διπλωματικές οδούς να δοθεί κάποια λύση και να σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις.

Ειδικά για τη χώρα μας, για την πατρίδα μας οφείλει η Κυβέρνηση, πέραν της συμμετοχής της χώρας στη διευθέτηση αυτής της κρίσης -να σταματήσουν εδώ, δηλαδή, οι πολεμικές επιχειρήσεις- να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, τον επαρκή ενεργειακό εφοδιασμό της, γιατί ο τομέας της ενέργειας αναδεικνύεται κορυφαίος και σε επίπεδο διπλωματίας παγκόσμια. H ενεργειακή κρίση είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Σήμερα, μάλιστα, ξεπέρασε -από το 2014-  η τιμή του πετρελαίου τα 100 δολάρια το βαρέλι. Είναι περίπου στα 103 δολάρια.

Καταλαβαίνουμε την κρισιμότητα των στιγμών και, πραγματικά, οφείλει η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, γιατί, δυστυχώς, με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν, είμαστε στο άρμα της κρίσης του φυσικού αερίου.

Έχουμε καταθέσει προτάσεις, αλλά τη συγκεκριμένη στιγμή θα προχωρήσω στις δύο κυρώσεις, γιατί περιμένουμε και τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πραγματικά η διπλωματία της πολιτικής προστασίας είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και μέσα στο πλαίσιο αυτό βλέπουμε και τις δύο συμφωνίες στις οποίες είμαστε θετικοί. Πραγματικά, η παγκόσμια κατάσταση σχετικά με την κλιματική κρίση είναι από τα νούμερο ένα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλη η ανθρωπότητα. Η κλιματική κρίση δεν είναι κάτι αόρατο, κάτι αόριστο, κάτι γενικό. Καθημερινά επιβεβαιώνεται με την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων και με την αύξηση της συχνότητας τους. Οπότε, καταλαβαίνουμε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην αντιμετώπιση αυτών, αλλά, βέβαια, παράλληλα, έχουμε και τα τεχνολογικά ατυχήματα από ανθρωπογενείς, καθαρά, παράγοντες. Ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου η συνεργασία των λαών και οι διμερείς σχέσεις και συμφωνίες είναι πάρα πολύ σημαντικές.

Στις εν λόγω συμφωνίες που έρχονται προς κύρωση σήμερα, τα δύο μέρη, με τα μνημόνια που υπάρχουν, συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις, σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σε ανταλλαγή πληροφοριών, λειτουργεί μόνιμη μεικτή Επιτροπή για την υλοποίηση της κύρωσης των δύο συμφωνιών και ρυθμίζεται η διαδικασία επίλυσης διαφορών στην εφαρμογή. Όλα αυτά θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα θετικά.

Ωστόσο, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο ότι η Διεθνής Τράπεζα προτρέπει τη μετατροπή της διαχείρισης κρίσεων σε σχεδιασμό με αναπτυξιακό πρόσημο, σχεδιασμό που θα μετατρέψει τις πόλεις μας σε πιο ανθεκτικές, σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει ανθεκτικότερες υποδομές. Η Διεθνής Τράπεζα ισχυρίζεται ότι οι επενδύσεις σε ανθεκτικότερες υποδομές αποφέρουν πολλά περισσότερα, αλλά και βελτίωση της ποιότητας παρεχόμενων αναγκαίων υπηρεσιών, όπως δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρισμού. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι για κάθε δολάριο που επενδύεται σε ανθεκτικές υποδομές, επιστρέφουν τέσσερα από τη βελτίωση.

Πραγματικά, η χώρα μας έχει συνάψει πολλές διμερείς συνεργασίες. Πέρυσι, το Μάιο του 2021 αν δεν κάνω λάθος, με το Πυροσβεστικό Σώμα της Ελλάδας και με το Πυροσβεστικό Σώμα της Κύπρου υπεγράφη μια διμερής συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και ανταλλαγής και βοήθειας αλλά και καινοτομίας, πληροφοριών κ.λπ. Από την άλλη μεριά, έχει αποδειχθεί ότι σε κρίσιμες στιγμές και της εξωτερικής μας πολιτικής και ειδικότερα με τη γείτονα Τουρκία η ανταλλαγή βοήθειας μετά από φυσική καταστροφή -για τους σεισμούς μιλάω συγκεκριμένα- υπήρξε αμοιβαία.

Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν τη δυνατότητα που έχει η ενίσχυση και η ένταση της διπλωματίας της κλιματικής αλλαγής στη συνεργασία των λαών, στη σύσφιξη των σχέσεων και, βέβαια, στην αντιμετώπιση συγκεκριμένα και φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Με αυτό κλείνω και ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, που μας δώσατε τη δυνατότητα και εμείς που συμφωνούμε, να τοποθετηθούμε.