03/03/2022

Ερώτηση Μεϊκόπουλου: Άμεση ανάγκη νέας παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων ΣΟΧ στο Νοσοκομείο Βόλου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Άμεση ανάγκη νέας παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων ΣΟΧ στο Νοσοκομείο Βόλου

Στις αρχές του 2020 δόθηκε η δυνατότητα στα νοσοκομεία της χώρας να προκηρύξουν την κάλυψη θέσεων με 12μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) για τους τομείς καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης των δομών.

Με βάση τη δυνατότητα αυτή, στο Νοσοκομείο Βόλου υπηρετούν σήμερα με συμβάσεις ΣΟΧ 3 άτομα ΔΕ ειδικότητας Μαγείρων και 3 άτομα τραπεζοκόμοι, συνολικά 6 άτομα.
Οι συμβάσεις είχαν αρχική χρονική διάρκεια 11/05/2020 μέχρι 10/05/2021. Με το ν. 4722/2020 (άρθρο 45) δόθηκε η δυνατότητα στις Διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν σε παράταση των εν λόγω συμβάσεων έως 31/12/2021, λόγω των αυξημένων αναγκών που διαμορφώθηκαν στα νοσοκομεία εξαιτίας της πανδημίας.

Η Διοίκηση του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου προχώρησε σε παράταση των συμβάσεων των εργαζόμενων στον τομέα εστίασης, ενώ στη συνέχεια το Υπουργείο έδωσε τη δυνατότητα για νέες παρατάσεις στο λοιπό επικουρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου μέχρι 31/03/2022, λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Οι απαιτητικές συνθήκες και οι αυξημένες υγειονομικές ανάγκες που διαμορφώνει η πανδημία παραμένουν και έτσι το Υπουργείο Υγείας έδωσε τη δυνατότητα για νέες παρατάσεις στο λοιπό επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων μέχρι 31/12/2022.

Η ίδια δυνατότητα δεν έχει μέχρι σήμερα ωστόσο δοθεί για τους 6 εργαζόμενους ΣΟΧ στην εστίαση του Νοσοκομείου, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα υπογράψει παράταση των συμβάσεων τους και δεν έχουν μέχρι σήμερα ενημερωθεί για το αν τελικά θα λάβουν νέα παράταση.

Οι έκτακτες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία παραμένουν τόσο πανελλαδικά όσο και στο Νοσοκομείο Βόλου που συνεχίζει να δέχεται πίεση από περιστατικά και νοσηλείες Covid ασθενών.

Με βάση τις αυξημένες υγειονομικές απαιτήσεις οι εν λόγω εργαζόμενοι ΣΟΧ στην εστίαση του Νοσοκομείου Βόλου εργάζονται σήμερα 6ήμερο αντί για το αρχικό 5ήμερο, ενώ δεν έχουν λάβει τις νόμιμες άδειές τους για να εξυπηρετήσουν τις έκτακτες ανάγκες.

Επειδή, το Νοσοκομείο Βόλου απασχολεί συνολικά 6 εργαζόμενους ΣΟΧ στον τομέα εστίασης.
Επειδή, έχει ήδη δοθεί δύο φορές η δυνατότητα παράτασης των εν λόγω συμβάσεων, λόγω των αυξημένων αναγκών που διαμορφώθηκαν στα νοσοκομεία εξαιτίας της πανδημίας.
Επειδή, οι έκτακτες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία παραμένουν τόσο πανελλαδικά όσο και στο Νοσοκομείο Βόλου.
Επειδή, οι εργαζόμενοι δεν έχουν μέχρι σήμερα ενημερωθεί για το αν θα λάβουν νέα παράταση των συμβάσεων τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Προτίθεται να παρέμβει, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν σε νέα παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου του προσωπικού που υπηρετεί στους τομείς φύλαξης, καθαριότητας και εστίασης των νοσοκομείων και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στις έκτακτες και απαιτητικές υγειονομικές συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία;
Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος