04/03/2022

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εργασιακή ανασφάλεια για τους εργαζόμενους στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Εργασιακή ανασφάλεια για τους εργαζόμενους στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας»

Οι συμβάσεις εργασίας περισσότερων από χιλίων εργαζομένων στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ λήγουν εντός του Μαρτίου. Σύμφωνα με το άρθρο 89 του Ν. 4745/2020 οι Κινητές Ομάδες Υγείας Ειδικού Σκοπού, που δημιουργήθηκαν για τον εντοπισμό και αντιμετώπιση της πανδημίας, δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας και παρέχουν υπηρεσίες όπως α) κατ’ οίκον παροχή υπηρεσιών νοσηλευτικής φροντίδας, λήψης δειγμάτων βιολογικού υλικού προσώπων - πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού COVID19 και β) άμεση εκτέλεση δοκιμασιών ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARSCoV (rapid test) για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού COVID19 (ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού Μοριακών Ελέγχων).

Συνολικά, έχουν δημιουργηθεί 500 Κινητές Ομάδες ειδικού σκοπού (ΚΟΜΥ) και είχαν προκηρυχθεί 1100 θέσεις εργαζομένων με καθεστώς συμβάσεων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), διάρκειας 3 μηνών για την πλήρωσή τους. Οι εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ βρέθηκαν, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, τρέχοντας στην κυριολεξία νυχθημερόν για τη διενέργεια rapid test αλλά και εμβολιασμών σε γηροκομεία, μονάδες ψυχικής υγείας την ίδια στιγμή, που μέχρι σήμερα παρέχουν και κατ’ οίκον φροντίδα σε κρούσματα του κορονοϊού εάν απαιτηθεί. Και ενώ η Πολιτεία θα έπρεπε να τους αντιμετωπίζει με σεβασμό, εξαιτίας ενός γραφειοκρατικού λάθους βρέθηκαν 900 εργαζόμενοι να μην τους έχουν καταβληθεί οι μισθοί του περασμένου Νοεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ επί 2 χρόνια εργάζονται χωρίς τις κατάλληλες υποδομές ενώ, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, με το πρόσχημα της πανδημίας καταπατούνται συνεχώς τα εργασιακά τους δικαιώματα. Οι συμβασιούχοι αυτοί εκτός από την εργασιακή τους ανασφάλεια εξαιτίας του ορισμένου χρόνου των συμβάσεων τους, δεν πληρώνονται ούτε τις δεδουλευμένες υπερωρίες στην ώρα τους, ούτε τις εξαιρέσιμες ενώ δεν τηρούνται και τα προβλεπόμενα ωράρια. Επιπρόσθετα, δεν τους αναγνωρίζονται μισθολογικά κλιμάκια και δεν τους δίνονται εκπαιδευτικές άδειες. Χαρακτηριστικά οι συμβασιούχοι οδηγοί αναφέρουν ότι δεν αναγνωρίζεται ούτε το επαγγελματικό τους δίπλωμα ώστε να τους χορηγούνται τα αντίστοιχα ένσημα. Τέλος, αν και στήριξαν ως συμβασιούχοι το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν λαμβάνουν ούτε το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να επισημανθεί, ότι οι εργαζόμενοι αυτοί εξαιτίας των τεράστιων κενών στις ΚΟΜΥ έχουν οδηγηθεί ήδη στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης.

Επειδή ο σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα αποτελεί εκτός από νομοθετική επιταγή και ουσιώδες μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
Τι μέτρα πρόκειται να λάβει ώστε:
1. Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων στις ΚΟΜΥ.
2. Να γίνονται έγκαιρα οι πληρωμές των δεδουλευμένων υπερωριών, εξαιρέσιμων και να τηρούνται τα προβλεπόμενα ωράρια.
3. Να αναγνωριστούν τα μισθολογικά κλιμάκια τους κλιμάκια καθώς και οι τίτλοι σπουδών, όπως μεταπτυχιακά.
4. Να χορηγηθεί στους εργαζόμενους των ΚΟΜΥ το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
5. Να παρέχεται ο αναγκαίος εξοπλισμός, όπως γάντια, βελόνες κ.λ.π στους εργαζόμενους και τέλος
6. Να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ο ΕΟΔΥ με την άμεση κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν στις ΚΟΜΥ.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραϊτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη