08/03/2022

Σ. Φάμελλος: Το κόστος των γαλάζιων παιδιών και στο ΔΕΔΔΗΕ και στη ΔΕΗ το πληρώνουν οι καταναλωτές

Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για την επιβεβαίωση των καταγγελιών ΣΥΡΙΖΑ για τα χρυσά bonus στα μεγαλοστελέχη του ΔΕΔΔΗΕ

«Τον Ιανουάριο καταθέσαμε ερώτηση που αποκάλυπτε ότι η Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ με απόφασή της τον Δεκέμβριο του 2021 καθόρισε τους στόχους της εταιρείας για την χρονιά που είχε ήδη ολοκληρωθεί και άρα τα κριτήρια με τα οποία θα πάρουν μπόνους τα στελέχη, με τους στόχους κομμένους και ραμμένους με βάση την απόδοση που ήδη υπήρχε. Είχαν ουσιαστικά μπροστά τους τον ισολογισμό, την τρέχουσα πορεία, και αποφάσισαν με την πορεία που υπήρχε μέχρι εκείνη τη στιγμή να τεθούν και τα όρια που τους βόλευαν για να πάρουν όλοι και όλες τα χρυσά μπόνους εις βάρος των καταναλωτών. Αυτό πρέπει να είναι παγκόσμια πρωτοτυπία» δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση ερώτησης για τον προκλητικό καθορισμό των κριτηρίων για τα bonus στα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ στο τέλος της χρονιάς.

«Γνωρίζετε ότι αυτή η απόφαση του ΔΣ έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική των εταιρειών παγκοσμίως αλλά και με την πολιτική αποδοχών της ίδιας της εταιρείας, που είχε εγκριθεί 16/6, και λέει ότι οι στόχοι για το έτος αποφασίζονται το αργότερο μέχρι τέλος Ιουλίου; Δεν μπορείς να αποφασίζεις τέλος Δεκεμβρίου τους στόχους του έτους που ήδη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί».

«Και δεν μιλάμε καθόλου για μικρά ποσά. Με βάση τις αποδοχές των τριών πρώτων θέσεων, διευθύνοντα, αναπληρωτή και γενικών διευθυντών, μιλάμε για 120.000, 110.000 και 100.000 ευρώ αμοιβή το έτος και άρα το μπόνους μπορεί να φτάσει μέχρι και 50%, δηλαδή στην περίπτωση του διευθύνοντος συμβούλου μιλάμε για μια προκλητική απόφαση που κοστίζει 60.000 ευρώ!», σημείωσε στη συνέχεια.

Στάθηκε ακόμη στο γεγονός ότι το ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ δεν αποφάσισε να κατανείμει τα μπόνους μεταξύ των στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ με βάση την επίτευξη των στόχων, αλλά αποφάσισε την καταβολή των μπόνους σε όλους, με την ανήκουστη δικαιολογία ότι υπήρχε, λέει, αντικειμενική αδυναμία καταμερισμού των επιδόσεων και των στόχων, λόγω της έκτασης της αναδιοργάνωσης του ΔΕΔΔΗΕ. «Αυτό κανονικά έξω στην αγορά λέγεται ότι στο ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ «έχασαν την μπάλα» και εσείς τους δώσατε και χρυσά μπόνους!», σημείωσε ο Σ. Φάμελλος.

Από την απόφαση του ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ της 16.12.2021 (επισυνάπτεται), που κατέθεσε ο κ. Αμυράς στη Βουλή, επιβεβαιώνονται όλα όσα είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δηλαδή, η μείωση των στόχων στην εκπνοή του έτους και η απόδοση του bonus σε όλους ανεξαρτήτων επίτευξης των ατομικών στόχων. Το ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ με διαδοχικές αποφάσεις μείωσε το στόχο των επενδύσεων από τα 329 εκ στην αρχή του έτους , σε 210εκ τον Μάιο και σε 200 εκ τον Δεκέμβριο, γεγονός που οδήγησε στην καταβολή του 100% των bonus.

Ο Σ. Φάμελλος στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στα άλλα ζητήματα που έχουν ανακύψει στον ΔΕΔΔΗΕ το διάστημα της διακυβέρνησης της ΝΔ και για τα οποία επίσης δεν έχει απαντήσει η κυβέρνηση, τα οποία αποκαλύπτουν την διασπάθιση δημοσίου χρήματος, την αδιαφάνεια καθώς και την ανεπάρκεια της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ σε πολλά επιχειρησιακά ζητήματα όπως:

Στις αδιαφανείς αναθέσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για προμήθειες υγειονομικού υλικού με υπέρογκες τιμές με την επίκληση της πανδημίας,

Στην τοποθέτηση στελεχών σε διευθυντικές θέσεις στον ΔΕΔΔΗΕ με κριτήριο μόνο την κομματική ταυτότητα, στη δημιουργία άνω των 11 ανώτατων θέσεων διευθυντών και γενικών διευθυντών για να διοριστούν με παχυλούς μισθούς γαλάζια παιδιά ακόμα και χωρίς υφιστάμενους, στην διάσπαση Διευθύνσεων με δέκα εργαζόμενους σε τρεις διευθύνσεις, στη δημιουργία Διευθύνσεων χωρίς προσωπικό, κλπ.

Στο σοβαρό λάθος της Διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ που κατέληξε στο πρόστιμο 250 χιλιάδων ευρώ που επιβλήθηκε στον ΔΕΔΔΗΕ από τη ΡΑΕ γιατί δεν έδωσε σωστά στοιχεία για λογαριασμούς

Στο γεγονός ότι «ξέχασε» ο ΔΕΔΔΗΕ πολλούς καταναλωτές και τον Ιανουάριο δεν μπήκαν οι επιδοτήσεις για την κάλυψη μέρους των αυξήσεων

Στο ότι δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές έμειναν στις κακοκαιρίες «Μήδεια» και «Ελπίδα» μέχρι και πέντε μέρες χωρίς ρεύμα.

Κλείνοντας ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε: «Οι καταναλωτές παίρνουν το λογαριασμό του ρεύματος στα χέρια τους και η υπογραφή στις αυξήσεις, κύριε Αμυρά, είναι «Κυριάκος Μητσοτάκης». Και όλοι ξέρουμε και μην το κρύβετε ότι το κόστος των γαλάζιων παιδιών και στο ΔΕΔΔΗΕ και στη ΔΕΗ το πληρώνουν οι καταναλωτές. Τουλάχιστον πείτε μας εσείς με δική σας υπογραφή τι ύψους χρυσά μπόνους δίνετε στα «γαλάζια» παιδιά, γιατί το ότι έχετε διορίσει εκατοντάδες είναι γεγονός -τα έχουμε αποκαλύψει στη Βουλή- και αυτό πληρώνουν τώρα οι καταναλωτές».​

Η απόφαση της 16.12.2021 που κατατέθηκε από τον Γ. Αμυρά