16/03/2022

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις διώξεις σε 114 διευθύντριες και διευθυντές Σχολείων

Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις διώξεις σε 114 διευθύντριες και διευθυντές Σχολείων, ζητούν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με ερώτηση τους προς την Υπουργό Παιδείας.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Τομεάρχη Παιδείας και την Αναπληρώτρια Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ν. Φίλη και Μ. Τζούφη αντίστοιχα.

Με τιμωρητική απόφαση του απόφαση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Α. Κόπτση με θέμα “Αναστολή εξέλιξης στελέχους εκπαίδευσης κατ’ άρθρο 56 παρ. 5 και 6 του Ν. 4823/2021” επιβάλλεται σε 114 διευθυντές και διευθύντριες Σχολείων η κύρωση της αναστολής οιασδήποτε διαδικασίας εξέλιξης, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης μισθολογικής εξέλιξης, με την αιτιολογία ότι δεν ανάρτησαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΙΕΠ την Ετήσια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου για το έτος 2020-2021.

Εκπαιδευτικά σωματεία αντέδρασαν άμεσα επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι “το υπουργείο προχώρησε σε μια πρωτοφανή πράξη αυταρχισμού, απολυταρχίας και δεσποτισμού, παράνομη πράξη ποινικοποίησης του απεργιακού δικαιώματος”. Με την ανωτέρω απόφαση του Γενικού Γραμματέα καταρρέει για πολλοστή φορά η αξιοπιστία της κας Κεραμέως, η οποία διαβεβαίωνε ότι η προωθούμενη αξιολόγηση στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι και η τιμωρητικού χαρακτήρα ρύθμιση του άρθρου 56§ 5, 6 του ν. 4823/2021 σε βάρος διευθυντών σχολείων, οι οποίοι άσκησαν το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία, κινείται εκτός του πλαισίου των υπέρ των διωκόμενων εγγυήσεων που κατοχυρώνονται στις συνταγματικές διατάξεις.

Τα ανωτέρω εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο βάσει του οποίου η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αγνοεί τη βούληση και τις απόψεις των συντριπτικής πλειονότητας των εκπαιδευτικών και τις ομόφωνες αποφάσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, ψηφίζει και εφαρμόζει αυταρχικά μέτρα ασύμβατα με τις αξίες της δημοκρατίας, επιφυλάσσει για κάθε εκπαιδευτικό που επιμένει να αντιστέκεται βαριές ποινές, επιχειρεί με διάφορες πρακτικές, όπως παράνομες προφορικές εντολές, να διχάσει το εκπαιδευτικό σώμα και να διαταράξει το απαραίτητο ήρεμο κλίμα για την άσκηση του εκπαιδευτικού έργου.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η αποφασιστική άρνηση των εκπαιδευτικών να πειθαρχήσουν στις εντολές της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας δεν είναι καρπός ούτε της αδιαφορίας για τη βελτίωση της εκπαίδευσης ούτε στενά συντεχνιακή λογική. Έχουν αποδείξει άλλωστε, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με τη συνεπή και υπεύθυνη στάση τους, ότι πρώτο τους μέλημα είναι να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία με ασφάλεια και παιδαγωγική αποτελεσματικότητα. Είναι άρνηση που βασίζεται σε ισχυρά επιχειρήματα, καθώς διαπιστώνουν πασιφανώς ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να επιβάλει πάση θυσία πρακτικές κατηγοριοποίησης των σχολείων και των εκπαιδευτικών, και να συνδέσει τις επιδόσεις των παιδιών σε σταθμισμένα πανελλαδικά τεστ με την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και στη συνέχεια με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξή τους.

Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω,

Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

1. Θα ανακληθεί η ανωτέρω καθώς και κάθε άλλη απόφαση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Α. Κόπτση με την οποία επιβάλλονται σε 114 διευθυντές και διευθύντριες σχολείων κυρώσεις;

2. Θα καταργηθεί η αυταρχική - αντιεκπαιδευτική ρύθμιση του άρθρου 56 του ν. 4823/2021;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις διώξεις σε 114 διευθύντριες και διευθυντές Σχολείων.

Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω,
Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

Οι ερωτώσες και ερωτώντες βουλευτές

Φίλης Νίκος
Τζούφη Μερόπη