ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/03/2022

Τρ. Αλεξιάδης: Μείωση του αποθεματικού σε δύο μήνες κατά 1,3 δισ.

Τρ. Αλεξιάδης: Μείωση του αποθεματικού σε δύο μήνες κατά 1,3 δισ.



Ξεκινώντας την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Τρύφων Αλεξιάδης ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών περί νέου ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και λοιπών διατάξεων, κατήγγειλε την υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, που μόνιμα συνηθίζει η κυβέρνηση καταθέτοντας νομοσχέδια για τα οποία δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος ούτε για μελέτη, ούτε  για συζήτηση.   

Στη συνέχεια επανέφερε τα αναπάντητα ερωτήματα που έχει επανειλημμένα θέσει γραπτά και προφορικά και ζήτησε απαντήσεις από το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το υπάρχον αποθεματικό της χώρας, για το έλλειμμα του 2021, για τον συνολικό αριθμό και το ποσόν των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της χώρας. Στις συνεχείς προτροπές του Τρ. Αλεξιάδη να δώσουν τα στοιχεία, ο Υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε σημερινά ταμειακά διαθέσιμα της χώρας 39,7 δις. Ας σημειωθεί ότι στις 31/12/2021 το ποσό σύμφωνα με την κυβέρνηση ανερχόταν στα 41 δις, που σημαίνει μείωση κατά 1,3 δις του αποθεματικού σε δυόμιση μήνες. Επιπλέον ο Υπ. Οικονομικών εκτίμησε …θριαμβολογώντας ότι το έλλειμμα του 2021 θα είναι λιγότερο του 7% του ΑΕΠ, που σημαίνει γύρω στα 11-12 δις και τα οποία έρχονται να προστεθούν στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς της ΝΔ των προηγούμενων χρόνων.        

Αναφερόμενος στα του νομοσχεδίου, ο Τρ. Αλεξιάδης αποκάλυψε ότι βρίθει αοριστιών και αναφέρθηκε στην έλλειψη κοστολόγησης των μέτρων, αλλά και στα στοχευμένα δημοσιεύματα κατευθυνόμενης παραπληροφόρησης περί ευνοϊκών ρυθμίσεων, που ενώ έχουν κατακλύσει τα μέσα ενημέρωσης, απουσιάζουν από το ίδιο το νομοσχέδιο. Μιλώντας ειδικότερα για τον ΕΝΦΙΑ, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή υπενθυμίζοντας ότι ο βάρβαρος αυτός φόρος φέρει τις υπογραφές πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ που βρίσκονται και σήμερα σε υπουργικούς θώκους, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει  για τη γνησιότητα δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε μειώσεις εκατομμυρίων, ενώ κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στην  Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και για δημοσίευμα που αναφέρεται στη δυσφορία του Eurogroup για τις κυβερνητικές νομοθετήσεις.

Στη συνέχεια ζήτησε διευκρινήσεις για την αναστάτωση που έχει επιφέρει το νομοσχέδιο σχετικά με την ονοματοδοσία του τσίπουρου και της τσικουδιάς, καθώς και της διαφαινόμενης αύξησης της φορολογίας τους.

Κλείνοντας, σχολίασε δηκτικά «τις ανοησίες και τα αντιεπιστημονικά παραδείγματα» που ακούγονται από στελέχη της ΝΔ, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την αδράνεια της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και την άρνησή της να μειώσει τους φόρους στα καύσιμα. Για τα φτωχά και τα λαϊκά στρώματα, τα οποία πλήττει κυρίως η έμμεση φορολογία, η τιμή στο καύσιμο κίνησης και στο καύσιμο θέρμανσης έχει μεγάλη σημασία, είπε ο Τρ. Αλεξιάδης, όπως και για τον τουρισμό, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  για την ανταγωνιστικότητα κ.λπ.


Σημαντικά σημεία της ομιλίας του Τρύφωνα Αλεξιάδη ως εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών περί νέου ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και λοιπών διατάξεων (17/3/2022)

Θέλω για άλλη μια φορά να καταγγείλω την κυβερνητική πολιτική που υποβαθμίζει το ρόλο του Κοινοβουλίου. Φέρνει νομοσχέδια με τόσα πολλά άρθρα, με τόσες πολλές διατάξεις, που αφορούν τόσα πολλά αντικείμενα, σε ασφυκτικό χρόνο. Το θυμίζω για να βαρύνει τους ιθύνοντες ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε την Τρίτη το απόγευμα στις 6 – 7:00 και έρχεται Πέμπτη το πρωί στις 10:00 στην Επιτροπή. Βιώνουμε μια συνεχή υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού έργου, φέρνετε σε ασφυκτικό κοινοβουλευτικό χρόνο ένα νομοσχέδιο και στην ουσία δεν κάνουμε συζήτηση.
Η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου έχει σχέση με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και υπάρχει μια μεγάλη εκκρεμότητα, από το προηγούμενο νομοσχέδιο που είχαμε συζητήσει, να απαντήσετε σε ερωτήματα που είχαμε θέσει και γραπτά και προφορικά. Ερωτώ, γιατί φοβάστε να απαντήσετε σε απλά ερωτήματα που καταθέσαμε την προηγούμενη φορά; Πείτε μας ποιο είναι το αποθεματικό τον τελευταίο μήνα, δηλαδή τέλη Φεβρουαρίου - 41 δις λέγατε στις 31/12/2021 - πόσο είναι το αποθεματικό; Πείτε το να ησυχάσουν και οι πολίτες και οι αγορές και οι πάντες και να βοηθηθεί και η ελληνική οικονομία! Επίσης, σχετικά με το έλλειμμα του 2021.Έχει κλείσει πλέον το2021 λογιστικά, πέρασε ο Φεβρουάριος, πείτε μας πόσο είναι το έλλειμμα του 2021; Είναι 1 δις, 2 δις, 10 δις, 12 δις; Επαναλαμβάνουμε, ενημερώστε μας - αφού τόσο τέλεια είναι τα πράγματα στην οικονομία όπως μας περιγράφετε -  πόσες κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς έκανε το Υπουργείο Οικονομικών το 2021 και ποιο είναι το συνολικό ποσό από τις κατασχέσεις; Καταλαβαίνω ότι αυτά δεν σας αφορούν πολύ, αλλά αφορούν τους πολίτες και η μη απάντησή τους σας βαρύνει και πολιτικά και, βεβαίως, οικονομικά. Ενημερώστε μας για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, διότι ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός κ. Σκυλακάκης είχε δηλώσει με σαφήνεια ότι ο προϋπολογισμός του 2022 στηρίζεται στο ότι στις αρχές του 2022 τελειώνει η πανδημία. Δεν ξέρω εάν το «αρχές του 2022» σε εσάς φθάνει τον Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, αλλά νομίζω ότι το «αρχές του 2022» τελειώνει όπου να ’ναι.
Στο νομοσχέδιο που θα ζητήσετε να ψηφίσουμε, δεν έχετε κοστολογήσει τα μέτρα που φέρνετε. Στη σελίδα 238 αναφέρεται ότι θα υπάρχουν απώλειες εσόδων από τα διάφορα άρθρα του νομοσχεδίου,  «οι ανωτέρω απώλειες εσόδων θα αναπληρώνονται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού», αλλά δεν ξέρουμε πόσες θα είναι αυτές οι απώλειες εσόδων! Δεν ξέρουμε ούτε τι θα γίνει με τα συγκεκριμένα άρθρα, ούτε πόσο κοστίζουν και, επειδή ακούμε διάφορα να συζητούνται στη δημόσια σφαίρα, θέλουμε σήμερα εξηγήσεις. Θέλουμε απαντήσεις σαφέστατες! Μην φοβάστε, μην κρύβεστε!
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, που επιβλήθηκε για να μην ξεχνάμε με τον νόμο 4223/31.12.2013 από το έτος 2014 και για κάθε επόμενο έτος ,με το ΦΕΚ να φέρει μεταξύ άλλων τις υπογραφές των Σταϊκούρα, Χατζηδάκη, Μητσοτάκη, Γεωργιάδη, Αθανασίου, Σταμάτη, Βαρβιτσιώτη, Στουρνάρα και που αποτελεί τη μεγαλύτερη φορομπηχτική πολιτική που έχει γίνει στην Ελλάδα, γιατί ενώ παραλάβατε μια φορολογία στα ακίνητα περίπου στα 600 - 700 εκατομμύρια τον χρόνο την πήγατε ως προς τη βεβαίωση στα 3,4 δις.  Πρέπει να θυμηθούμε ποιος τον επέβαλε στη χώρα και ότι εμείς από το 2015 που αναλάβαμε δεν τον αυξήσαμε ως προς τη βεβαίωση ούτε 1 ευρώ ανά χρόνο, όπως, κάνατε εσείς. Μειωνόταν ο ΕΝΦΙΑ χρόνο με το χρόνο και ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση, από τότε που εσείς νομοθετήσατε τον ΕΝΦΙΑ,  που - όταν καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, και να ρυθμίσουμε το χρέος - προχωρήσαμε στις πρώτες μειώσεις και μάλιστα δίκαιες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, που αφορούσαν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Διαβάζαμε διάφορα, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα από διάφορα φιλικά μέσα ενημέρωσης προς την κυβέρνηση, οι οποίοι μας ενημέρωναν ότι θα φέρετε διατάξεις που θα ελαφρύνουν τον ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατομμύρια. Ψάχνω στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους πού αναφέρεται αυτό το ποσό. Εκτός και αν παραπλανήσατε τα πρόθυμα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης, τα οποία έκαναν την προπαγάνδα το προηγούμενο χρονικό διάστημα για να στρώσουν το έδαφος και τους είπατε ψέματα. Ήρθε όμως η στιγμή που μέσο ενημέρωσης, το euro2day.gr αναφέρει «Πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ένα τέτοιο μέτρο που αξίζει συνολικά  350 εκατ. ευρώ αγγίζει λίγους Έλληνες» και επίσης, «αυτοί που επωφελούνται περισσότερο είναι μόνο το 0,23 των ιδιοκτητών, οι οποίοι κατέχουν ακίνητα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ». Απαντήστε μας αν αληθεύει το δημοσίευμα του euro2day ότι έγινε κάτι τέτοιο σε επίπεδο Eurogroup. Αληθεύουν αυτά που λένε ή λένε ψέματα και παραπληροφορούν τον ελληνικό λαό;
Τα 350 εκατομμύρια που διαρρέατε τόσο καιρό ήταν ή όχι διαρροή του Υπουργείου Οικονομικών. Ήταν θέση του Υπουργείου Οικονομικών; Αν δεν ήταν θέση του Υπουργείου Οικονομικών τα 350 εκατομμύρια να βγείτε το Σαββατοκύριακο στα κανάλια που θα σας φιλοξενήσουν και να τους πείτε ότι λέγατε ψέματα και παραπληροφορούσατε τον ελληνικό λαό όταν λέγατε ότι θα φέρουμε μειώσεις συνολικής αξίας 350 εκατομμυρίων.
Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ ακόμα και η ΠΟΜΙΔΑ, αναφέρει σε δελτίο τύπου για επιβαρύνσεις άγνωστου ύψους, για πολυπλοκότητα του νέου ΕΝΦΙΑ που δεν αφήνει περιθώρια για ασφαλή παραδείγματα και συμπεράσματα στον απλό πολίτη και μάλιστα με περισσότερα από ένα περιουσιακά στοιχεία, συνεπώς το τελικό συμπέρασμα και η στιγμή της αλήθειας για τον κάθε φορολογούμενο ατομικά θα είναι για την ώρα και μόνο που θα ανοίξει το εκκαθαριστικό του. Ζητάτε να τοποθετηθούμε εμείς σε ασφυκτικό χρόνο, σε διατάξεις που δεν έχουν κοστολογηθεί και που ακόμα και η ΠΟΜΙΔΑ δεν μπορεί να τις ερμηνεύσει.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του τσίπουρου και της τσικουδιάς, με την ευαισθησία την πολιτική, τη γευστική, αλλά και του σεβασμού σε ένα παραδοσιακό προϊόν της ισχύει ή όχι το δημοσίευμα που αναφέρει «Έτσι πάντως αυξάνεται ο φόρος που επιβάλλεται σε σχέση με τον ισχύοντα τώρα». Θέλω σαφή θέση σας, ισχύει ή όχι; Στη σελίδα 235 αναφέρεται «Η ετήσια αύξηση των εσόδων από τον επαναπροσδιορισμό του συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης αιθυλικής αλκοόλης που παράγεται από τους διήμερους… κ.λπ.». Θα αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου, άρα θα αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση. Για το τεράστιο ζήτημα της ονοματοδοσίας, παράκληση να έχουμε σήμερα σαφέστατη απάντηση για το τι θα γίνει, γιατί να χάνουν το παραδοσιακό όνομα το τσίπουρο και η τσικουδιά;
Σχετικά με την ακρίβεια και τις ανοησίες και τα αντιεπιστημονικά παραδείγματα στελεχών της ΝΔ που επικαλούνται για να μη μειώσουν τους φόρους στα καύσιμα. Η έμμεση φορολογία πλήττει, κυρίως, τα φτωχά και τα λαϊκά στρώματα, διότι όλα τα χρήματα που έχουν τα καταναλώνουν για να μπορέσουν να επιζήσουν. Η έμμεση φορολογία δεν επιτρέπει να υπάρχει αφορολόγητο όριο, με την έμμεση φορολογία επιβαρύνονται όλοι. Διαχρονικά η Αριστερά είχε θέση για αντιστροφή της σχέσης αναλογίας έμμεσων - άμεσων φόρων, υπέρ της ενίσχυσης των άμεσων φόρων που σημαίνει και δίκαιη κατανομή των φόρων. Η τιμή στο καύσιμο κίνησης και στο καύσιμο θέρμανσης έχει μεγάλη σημασία για τα φτωχά και τα λαϊκά στρώματα, κυρίως, αλλά και για τον τουρισμό, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  για την ανταγωνιστικότητα κ.λπ.
Κλείνοντας κύριε Υπουργέ, θέλω μία απάντηση από εσάς ή από τον κ. Βεσυρόπουλο μέχρι και την Ολομέλεια. Υπουργός σας στη συνεδρίαση 28/1/22 ανέφερε για 30 καινούργιους φόρους που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένω την κατάσταση από εσάς για τους 30 καινούργιους φόρους που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ - γιατί μαθαίνω  ότι είναι δικό σας το υλικό που τον οδήγησε να πει αυτό το ψέμα - διαφορετικά στην Ολομέλεια θα εκτεθείτε.
Οι φορείς που προτείνουμε να κληθούν στην Επιτροπή είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΠΟΜΙΔΑ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, ο Σύλλογος Εργαζομένων Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών και για το θέμα του τσίπουρου - τσικουδιάς, ο Σύλλογος Αμβυκούχων Λαρίσης – Τυρνάβου, ο Σύλλογος Αμβυκούχων και Αμπελουργών Φθιώτιδας, ο Σύλλογος Αμβυκούχων Μαγνησίας, ο Σύλλογος Αμβυκούχων Λασιθίου και από τον χώρο των αγροτών - κτηνοτρόφων ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ