22/03/2022

Α. Μιχαηλίδης: Κοινωνικά ανάλγητο το μέτρο της απαγόρευσης συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων σε ανασφάλιστους ασθενείς από ιδιώτες ιατρούς

Ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, συνεχίζοντας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, με απόφασή του,απαγόρευσε την δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και αναγραφή εξετάσεων σε ανασφάλιστους ασθενείς, από ιδιώτες ιατρούς. Το μέτρο αυτό που εφαρμόζεται από τις 15 Μαρτίου, αφορά 1,7 εκατομμύρια ανασφάλιστους, έχει πολλαπλές σοβαρές επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών αυτών, αλλά και δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Αποστερεί αρχικά τους ασθενείς από τον θεράποντα ιατρό τους και τους υποχρεώνει να αναζητούν ένα ραντεβούστις δημόσιες δομές Υγείας, με τις τεράστιες αναμονές που υπάρχουν. Έτσι καθίσταται αδύνατη η έγκαιρη συνταγογράφηση και οι ασθενείς αδυνατούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Παράλληλα το ήδη ταλαιπωρημένο σύστημα υγείας θα δεχθείκαι νέα πίεση, δυσανάλογη με τις δυνατότητες που έχει μετά την εγκατάλειψή του από τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Οι ευάλωτοι λοιπόν συμπολίτες μας που πλήττονται σήμερα από την οικονομική κρίση, στερούνται βασικών υπηρεσιών υγείας από τους γιατρούς τους. Ιδιαίτερα στα άτομα με αναπηρία η στους ψυχικά πάσχοντες, το μέτρο αυτό έχει τραγικές επιπτώσεις, όπως καταγγέλλουν και οι σχετικές ενώσεις των ατόμων αυτών. Έχουμε ζητήσει να αποσυρθεί άμεσα η ανάλγητη αυτή διάταξη και να στηριχθούν τα ευάλωτα άτομα με ουσιαστικά μέτρα στηντραγική συγκυρία που ζούμε.