ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/03/2022

Γ. Ραγκούσης: Κ. Βορίδη, πολύ χειρότερο από τη διαφθορά είναι η νομιμοποίηση της διαφθοράς, η συγκάλυψη της διαφθοράς και η καταπολέμηση όσων διώκουν και προσπαθούν να αποκαλύψουν τη διαφθορά - Κι αυτά κάνει διαρκώς η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Γ. Ραγκούσης: Κ. Βορίδη, πολύ χειρότερο από τη διαφθορά είναι η νομιμοποίηση της διαφθοράς, η συγκάλυψη της διαφθοράς και η καταπολέμηση όσων διώκουν και προσπαθούν να αποκαλύψουν τη διαφθορά - Κι αυτά κάνει διαρκώς η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη



Βασικά σημεία ομιλίας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, κατά τη συζήτηση στο Σ/Ν του Υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνει διατάξεις και άλλων Υπουργείων

-Με αυτό το νομοσχέδιο, λυπάμαι κ. Βορίδη, που θα το πω αλλά μετατρέπετε ουσιαστικά το Υπουργείο Εσωτερικών σε νομοθετικό απορριμματοφόρο της κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι ν/σ του Υπουργείου Εσωτερικών.

-Τι είναι κατά τη γνώμη μας χειρότερο από τη διαφθορά, πολύ χειρότερο από τη διαφθορά.

Είναι, κ. Βορίδη, πολύ χειρότερο από τη διαφθορά, η νομιμοποίηση της διαφθοράς.

Είναι πολύ χειρότερο από τη διαφθορά, η συγκάλυψη της διαφθοράς.

-Είναι πολύ χειρότερο από τη διαφθορά, η καταπολέμηση όσων διώκουν τη διαφθορά, όσων προσπαθούν να αποκαλύψουν τη διαφθορά, όσων προσπαθούν να στιγματίσουν παραδειγματικά τη διαφθορά.

-Είναι τα ρουσφέτια ή δεν είναι φαινόμενο πολιτικής διαφθοράς; Οι αναξιοκρατικές προσλήψεις, οι προσλήψεις κατά παρέκκλιση του ΑΣΕΠ, είναι ή δεν είναι; Βεβαίως, είναι κι άνθισε κατά τη διάρκεια δεκαετιών για να μην πούμε αιώνων πια στο ελληνικό πολιτικό στερέωμα.


-Είχε κατακτήσει το ελληνικό πολιτικό σύστημα να γίνονται όλες οι προσλήψεις μέσω Πανελληνίων στην Ελληνική Αστυνομία, είτε αφορούσαν ειδικούς φρουρούς, είτε αφορούσαν συνοριοφύλακες κύριε Μηταράκη.

Τί έκανε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Κατήργησε αυτές τις διατάξεις και επανάφερε το καθεστώς της πολιτικής διαφθοράς στις προσλήψεις αυτών των κατηγοριών, δίνοντας τη δυνατότητα να προσληφθούν από το 2019 μέχρι και σήμερα περίπου 5.000, περίπου, μπορεί να είναι και περισσότεροι, δε θυμάμαι ακριβώς τον αριθμό, ειδικοί φρουροί συνοριοφύλακες, πώς;


-Είναι ή δεν είναι διαφθορά η κατά παράβαση του ενωσιακού αλλά και του εθνικού δικαίου απευθείας αναθέσεις σε εταιρίες οι οποίες δεν υπήρχαν το προηγούμενο βράδυ των αναθέσεων;

-Τί έκανε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μάκη Βορίδη;

Νομιμοποίησε τις απευθείας αναθέσεις. Μέσα στον κορονοϊό και αξιοποιώντας την πανδημία ζήσαμε την επαναφορά , και σε μεγάλη έκταση, φαινομένων διαφθοράς που αναπτύχθηκαν ακριβώς από το γεγονός ότι εταιρίες στα ΕΛΤΑ , τώρα 2 πήρα μόνο από τις εκατοντάδες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.


-Τί είναι όλη σας η πολιτική κατά όλων όσων εκείνων προσπαθούν και διώκουν τη διαφθορά ;

Εισαγγελείς ,στο στόχαστρο από εσάς, στο στόχαστρο. Οι Εισαγγελείς οι αρμόδια επιφορτισμένοι με την πάταξη της διαφθοράς , με πρώτη και καλύτερη βέβαια την Εισαγγελέα την κυρία Τουλουπάκη.


Η τροπολογία για τον Τύπο σήμερα τι είναι κ. Βορίδη;

Είναι καταπολέμηση της διαφθοράς ή μπορεί να τεκμηριωθεί ότι είναι τροπολογία για τη φίμωση του Τύπου που προσπαθεί να αποκαλύψει τη διαφθορά ;

Και αν θέλετε να αποδείξετε ότι δεν είναι έτσι πρέπει να απαντήσετε κ. Βορίδη τώρα:

 

1)Διάλογο γι΄ αυτήν την τροπολογία κάνατε με τις Ενώσεις των ιδιοκτητώντου Τύπου;

1οερώτημα που αν πάρετε τον λόγο θα απαντήσετε.

2)Με τις Ενώσεις των δημοσιογράφων κάνατε διάλογο γι΄ αυτήν την τροπολογία ;

3) Αυτήν την τροπολογία τη θέσατε σε κοινωνική διαβούλευση;


-Λοιπόν , μιλώντας για διαφθορά ,κ. Βορίδη,πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Πατούλης ναι ή όχι για τη λογοκλοπή που έχει αποκαλυφθεί από την Αυγή και που στην πραγματικότητα και ο ίδιος παραδέχτηκε;

Είσαστε Υπουργός Εσωτερικών κι εσείς και ο κ. Πέτσας που βρίσκεστε εδώ και πολιτικά υπεύθυνοι για την Αυτοδιοίκηση .

Μπορεί ένας Περιφερειάρχης που αποκαλύφθηκε ότι έκανε λογοκλοπή στο διδακτορικό του , ουρανομήκη, όχι πέντε σημείων , ολόκληρο διδακτορικό έκλεψε.

Μπορεί να παραμένει στη θέση του;

Πάρτε τον λόγο κ. Βορίδη και πείτε: Μπορεί ή δεν μπορεί;

Πρέπει να παραιτηθεί ή δεν πρέπει o κ. Πατούλης;

-Πότε θα φτάσετε κι άλλο να γελοιοποιήσετε και το πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα ;

Πότε θα αυτογελοιοποιηθείτε φέρνοντας αυτήν την αλλαγή στον αλλαγμένο από εσάς εκλογικό νόμο;

Tελευταίο όμως για τον εκλογικό νόμο κύριε Βορίδη, γιατί σε αυτό συμφωνούμε.

Συμφωνούμε λοιπόν ότι μετά την απάντηση που δώσατε , εάν φέρετε αλλαγή του εκλογικού νόμου , θα είστε οι γελοίοι της Μεταπολίτευσης.

Θα έχετε διαπράξει τη μεγαλύτερη πράξη αυτογελοιοποίησης κυβέρνησης γιατί ακριβώς αρνηθήκατε ότι κάτι τέτοιο ισχύει επειδή έχετε πει ότι θα το κάνετε .

Ιδού η Ρόδος και είναι θέμα χρόνου κύριε Βορίδη να δούμε τι πραγματικά θα συμβεί. Ξέρετε ότι αυτή η συζήτηση λοιπόν θα έχει και δεύτερο μέρος.

Εθνικό και στρατηγικό και σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Κανά δυο επιθετικοί προσδιορισμοί σας ξέφυγαν κ. Βορίδη. Ιστορικό μόνο που δεν βάλατε στον τίτλο, να μην πω και παγκόσμιο.

Πρώτη επισήμανση. Εγώ τουλάχιστον, καλά αυτά τα χρόνια σίγουρα αλλά και στο παρελθόν, δε θυμάμαι τέτοιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Το οποίο κυριολεκτικά διεκδικεί έναν πάρα πολύ νομίζω ιδιαίτερο χαρακτηρισμό.

Με αυτό το νομοσχέδιο, λυπάμαι κ. Βορίδη, που θα το πω αλλά μετατρέπετε ουσιαστικά το Υπουργείο Εσωτερικών σε νομοθετικό απορριμματοφόρο της κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι ν/σ του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτό είναι ένα νομοσχέδιο που πραγματικά θα μείνει στην ιστορία για το πώς αντιλαμβάνεστε το Υπ. Εσωτερικών και κυρίως το ρόλο που αυτό το Υπουργείο επιτελεί και πρέπει να επιτελεί στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική πολιτεία.

Αναγκαστικά πολλοί Βουλευτές μας Τομεάρχες αρμόδιοι πήραν ήδη το λόγο, όπως ο κ. Φάμελος, θα πάρουν και στη συνέχεια το λόγο, για να τοποθετηθούν εκ μέρους μας στα πάρα πολλά διαφορετικά θέματα που υπάρχουν μέσα σε αυτό το ν/σ.

Εγώ θα σταθώ στο κεντρικό ζήτημα, στο ζήτημα της διαφθοράς. Και θα ξεκινήσω υποβάλλοντας ένα ρητορικό ερώτημα, για να γίνει κατανοητή η κριτική που κάνουμε, κ. Βορίδη, και η αντίθεσή μας, η πολύ κατηγορηματική αντίθεσή μας σε αυτό το ν/σ.

Υπάρχει κάτι χειρότερο από τη διαφθορά, δεδομένου ότι όλοι συμφωνούμε ότι η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο καταδικαστέο, το οποίο χρειάζεται καταπολέμηση, το οποίο χρειάζεται μία συστηματική προσπάθεια για την αντιμετώπισή του. Υπάρχει κάτι χειρότερο από τη διαφθορά; Η απάντηση είναι, ναι, υπάρχει.

Τι είναι κατά τη γνώμη μας χειρότερο από τη διαφθορά, πολύ χειρότερο από τη διαφθορά.

Είναι, κ. Βορίδη, πολύ χειρότερο από τη διαφθορά, η νομιμοποίηση της διαφθοράς. Είναι πολύ χειρότερο από τη διαφθορά, η συγκάλυψη της διαφθοράς.

Είναι πολύ χειρότερο από τη διαφθορά και την καταπολέμησή της, η καταπολέμηση όσων διώκουν τη διαφθορά, όσων προσπαθούν να αποκαλύψουν τη διαφθορά, όσων προσπαθούν να στιγματίσουν παραδειγματικά τη διαφθορά.

Και τι σημαίνει νομιμοποίηση της διαφθοράς που είναι χειρότερη από τη διαφθορά. Ο συνάδελφός σας, ο κ. Γεωργιάδης, που έχετε την τιμή να τον έχετε και αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, το 2010, κ. Βορίδη, συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΛΑΟΣ.

Τότε υπήρχε ένας νόμος, για το πώς έπρεπε να διαχειριστούν τα προεκλογικά οικονομικά τους όλοι οι συνδυασμοί και θεσμοθετήθηκε από εκείνη τη νομοθετική πρωτοβουλία μία επιτροπή αποκλειστικά αποτελούμενη από δικαστικούς, η οποία ήταν επιφορτισμένη με την ευθύνη να ελέγξει, αν τηρήθηκε ο νόμος από τους συνδυασμούς, αν δεν τηρήθηκε, να επιβάλει τα αναλογούντα πρόστιμα.

Ο κ. Γεωργιάδης από αυτή την ανεξάρτητη επιτροπή δικαστών που προβλεπόταν από το συγκεκριμένο νόμο, κρίθηκε ότι είχε παραβιάσει το νόμο για τα προεκλογικά οικονομικά του συνδυασμού του και του επιβλήθηκε πρόστιμο, σύμφωνα με το νόμο που εφάρμοσαν και τήρησαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία όλοι οι αυτοδιοικητικοί υποψήφιοι συνδυασμοί εκείνης της χρονιάς και στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό.

Ξέρετε τι έγινε στη συνέχεια, κ. Βορίδη; Με νόμο, με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας νομιμοποιήθηκε η παραβίαση του νόμου που είχε κάνει ο κ. Γεωργιάδης, απαλλάχτηκε από τα πρόστιμα και άρα η εντοπισμένη περίπτωση παρανόμησης και παράβασης της συγκεκριμένης νομοθεσίας για τα προεκλογικά οικονομικά εξαφανίστηκε. Δηλαδή, αυτό το φαινόμενο που θα μπορούσε να έχει και χαρακτηριστικά διαφθοράς, προεκλογικής διαφθοράς, νομιμοποιήθηκε.

Είναι τα ρουσφέτια ή δεν είναι φαινόμενο πολιτικής διαφθοράς; Οι αναξιοκρατικές προσλήψεις, οι προσλήψεις κατά παρέκκλιση του ΑΣΕΠ, είναι ή δεν είναι; Βεβαίως, είναι κι άνθισε κατά τη διάρκεια δεκαετιών για να μην πούμε αιώνων πια στο ελληνικό πολιτικό στερέωμα. Τα ρουσφέτια, λοιπόν, δηλαδή οι προσλήψεις κατά παρέκκλιση του ΑΣΕΠ, νομιμοποιήθηκαν ή δεν νομιμοποιήθηκαν από την κυβέρνησή σας με την επαναφορά διατάξεων και νομοθετικής δυνατότητας να πραγματοποιούνται εκτός ΑΣΕΠ ή εκτός πανελληνίων.

Είχε κατακτήσει το ελληνικό πολιτικό σύστημα να γίνονται όλες οι προσλήψεις μέσω Πανελληνίων στην Ελληνική Αστυνομία, είτε αφορούσαν ειδικούς φρουρούς, είτε αφορούσαν συνοριοφύλακες κύριε Μηταράκη.

Τί έκανε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Κατήργησε αυτές τις διατάξεις και επανάφερε το καθεστώς της πολιτικής διαφθοράς στις προσλήψεις αυτών των κατηγοριών, δίνοντας τη δυνατότητα να προσληφθούν από το 2019 μέχρι και σήμερα περίπου 5.000, περίπου, μπορεί να είναι και περισσότεροι, δε θυμάμαι ακριβώς τον αριθμό, ειδικοί φρουροί συνοριοφύλακες, πώς;

Μέσα από τα πολιτικά βουλευτικά γραφεία, τα δικά σας πολιτικά βουλευτικά γραφεία είναι αυτά μέσω των οποίων ο ελληνικός λαός απέκτησε ειδικούς φρουρούς και συνοριοφύλακες.

Είναι ή δεν είναι διαφθορά η κατά παράβαση του ενωσιακού αλλά και του εθνικού δικαίου απευθείας αναθέσεις σε εταιρίες οι οποίες δεν υπήρχαν το προηγούμενο βράδυ των αναθέσεων;

Απάντηση. Βεβαίως είναι διαφθορά. Ο ορισμός της διαφθοράς. Γι’ αυτό και πλειάδα νομοθετικών πρωτοβουλιών, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο εθνικού κοινοβουλίου έχουν καταρτιστεί τις τελευταίες δεκαετίες ακριβώς για να χτυπήσουν αυτά τα φαινόμενα.

Να πατάξουν αυτό το φαινόμενο διαφθοράς που αναπτύσσεται μέσα από αυτές τις απευθείας αναθέσεις.

Τί έκανε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μάκη Βορίδη;

Νομιμοποίησε τις απευθείας αναθέσεις. Μέσα στον κορονοϊό και αξιοποιώντας την πανδημία ζήσαμε την επαναφορά , και σε μεγάλη έκταση, φαινομένων διαφθοράς που αναπτύχθηκαν ακριβώς από το γεγονός ότι εταιρίες στα ΕΛΤΑ , τώρα 2 πήρα μόνο από τις εκατοντάδες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Εταιρία από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η οποία πήρε από τα ΕΛΤΑ courier με απευθείας ανάθεση μία σύμβαση της τάξης των 250.000 ευρώ προ ΦΠΑ , η οποί ΙΔΡΎΘΗΚΕ 14 ημέρες πριν από την ανάθεση αυτή. Το ίδιο και μια άλλη περίπτωση , ενδεικτικά θα τα καταθέσω στα πρακτικά έτσι για να τα υπενθυμίσουμε , η ΤΕΔΡΑ ΥΚΕ με αρχικό κεφάλαιο 2.000 ευρώ και με διαδικασίες εξπρές εξασφάλισε συμβόλαια ύψους 165.000 ευρώ.

Τί κάνατε λοιπόν με αυτά τα φαινόμενα, που προσπαθεί το πολιτικό σύστημα δεκαετίες τώρα να τα αντιμετωπίσει;

Νομιμοποιήσατε αυτές τις διαδικασίες διαφθοράς.

Είναι συγκάλυψη της διαφθοράς ή δεν είναι η προσπάθεια, απέλπιδα, συστηματική και πολυετής προσπάθεια που ‘έχετε κάνει να συγκαλύψετε το σκάνδαλο Novartis;

Τί άλλο από συγκάλυψη της διαφθοράς είναι όλη σας η πολιτική πάνω στο σκάνδαλο Novartis;

Τί είναι όλη σας η πολιτική κατά όλων όσων εκείνων προσπαθούν και διώκουν τη διαφθορά;

Εισαγγελείς ,στο στόχαστρο από εσάς, στο στόχαστρο. Οι Εισαγγελείς οι αρμόδια επιφορτισμένοι με την πάταξη της διαφθοράς , με πρώτη και καλύτερη βέβαια την Εισαγγελέα την κυρία Τουλουπάκη.

Τί είναι όλη σας η πολιτική , όλη σας η πολεμική εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων , που είναι ένας από τους βασικούς διεθνώς, όχι μόνο στη χώρα μας , θεσμός για την αποκάλυψη της διαφθοράς.

Έχετε στοχοποιήσει όσο τίποτε άλλο τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων . δηλαδή έχετε στοχοποιήσει και καταπολεμάτε όχι τη διαφθορά , αλλά αυτούς που θέλουμε να συμβάλουν με τις μαρτυρίες τους στην αποκάλυψη της διαφθοράς.

Και πρόσφατα κύριε Βορίδη μάθαμε ότι ήσασταν κι εσείς προσωπικά, αλλά αυτό είναι το λιγότερο, δεν είναι προσωπικό το θέμα, το θέμα είναι πολιτικό της κυβέρνησης, ανάμεσα σε εκείνους που σταθήκατε εμπόδιο να έρθει στο κοινοβούλιο η ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας που θα περιβάλει με περισσότερη προστασία τους προστατευόμενους μάρτυρες όταν αυτοί αποφασίζουν να δώσουν στοιχείς στις αρμόδιες Αρχές για να παταχθούν εγκλήματα.

Τί θα πείτε στην Ελληνική Αστυνομία , ας αφήσουμε τη Novartis, τί θα πείτε στην Ελληνική Αστυνομία, της οποίας είναι πάγιο αίτημα να στηριχθεί ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων , ιδίως του τμήματος της δίωξης ναρκωτικών;

Τί κάνετε λοιπόν εσείς τώρα;

Εσείς εμποδίζετε τη θέσπιση και υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας που θα είχε σαν αποτέλεσμα , όπως η δίωξη κατά των ναρκωτικών της Ελληνικής Αστυνομίας επιζητά, το να ανοίξουν στόματα για την αποκάλυψη κυκλωμάτων ναρκωτικών , ουσιαστικά στηρίζοντας τί;

Στηρίζοντας την προσπάθεια που γίνεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς ή στηρίζοντας όλους εκείνους που θέλουν στην πραγματικότητα τη συγκάλυψη της διαφθοράς;

Η σημερινή τροπολογία, γιατί δεν είναι μόνο αυτό που θα πω τώρα και θα το πω αναγκαστικά, κύριε Βορίδη από ότι κατάλαβα ο κύριος Οικονόμου δε θα έρθει να μιλήσει για την τροπολογία;

Γιατί είδα να κάνετε εσείς μία παρέμβαση, φαντάζομαι ότι δεν τολμάει ο κύριος Οικονόμου να φτάσει και σε αυτό το σημείο , να έχει φέρει ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αυτή την τροπολογία και να μην έρθει εδώ πέρα να την υποστηρίξει.

Λοιπόν πριν από τον Τύπο , τί είναι; Είναι καταπολέμηση της διαφθοράς ή καταπολέμηση καταπολέμηση της διαφθοράς ή καταπολέμηση αυτών που αποκαλύπτουν τη διαφθορά ή διώξεις κατά δημοσιογράφων, όπως ο Βαξεβάνης, η Παπαδάκου ή ο Γιαννόπουλος του 247;

Η τροπολογία για τον Τύπο σήμερα τι είναι κ. Βορίδη; Είναι καταπολέμηση της διαφθοράς ή μπορεί να τεκμηριωθεί ότι είναι τροπολογία για τη φίμωση του Τύπου που προσπαθεί να αποκαλύψει τη διαφθορά ; Και αν θέλετε να αποδείξετε ότι δεν είναι έτσι πρέπει να απαντήσετε κ. Βορίδη τώρα, σας δίνω το λόγο:

1) Διάλογο γι΄ αυτήν την τροπολογία κάνατε με τις Ενώσεις των ιδιοκτητών του Τύπου;

1ο ερώτημα που αν πάρετε τον λόγο θα απαντήσετε.

2) Με τις Ενώσεις των δημοσιογράφων κάνατε διάλογο γι΄ αυτήν την τροπολογία ;

3) Αυτήν την τροπολογία τη θέσατε σε κοινωνική διαβούλευση;

Τη φέρατε χθες νύχτα, για να επικαλεστείτε τι, έχοντας στο μυαλό σας μία συγκεκριμένη ρυπαροφυλλάδα που προφανώς όλοι έχουμε;

Kαι αν είναι μόνο αυτό το μοναδικό στο μυαλό σας, κάνετε έτσι μία οριζόντια ρύθμιση για όλον τον Τύπο, όταν η συγκεκριμένη ρυπαροφυλλάδα, το «Μακελειό,» που πιθανόν θα ονομάσετε κι εδώ εκπέμπει τους ρύπους της και μέσα από το διαδίκτυο κ. Βορίδη ναι ή όχι;

Πού είναι λοιπόν η κάλυψη της κοινωνίας απέναντι στο κάθε Μακελείο από μία τροπολογία που στοχοποιεί μόνο τον Τύπο; Γιατί οι τηλεοράσεις όχι;

Λοιπόν είναι ερωτήσεις, κ. Βορίδη, που ό,τι προσπαθεί και να κάνετε δεν μπορείτε να τις απαντήσετε, τις ξέρουμε ήδη τις απαντήσεις, δεν κάνατε καμία διαβούλευση, δεν κάνατε κανέναν διάλογο ούτε με τις Ενώσεις Ιδιοκτητών ούτε με τις Ενώσεις των δημοσιογράφων, καμία κοινωνική διαβούλευση, ήρθατε βράδυ να φέρετε μία οριζόντια διάταξη που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί, γιατί αφορά στο τέλος τέλος μόνο τον Τύπο και όχι τα sites και την τηλεόραση.

Συμπέρασμα: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η Κυβέρνηση που αυτά τα 2,5 προς 3 χρόνια συστηματικά προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη διαφθορά μέσα από τη νομιμοποίηση απευθείας αναθέσεων, ρουσφετιών και ούτω καθεξής, είναι μία κυβέρνηση που προσπαθεί να συγκαλύψει τη διαφθορά και είναι μία κυβέρνηση που πολεμάει όσους διώκουν τη διαφθορά. Θέλετε να καταπολεμήσετε κ. Βορίδη τη διαφθορά;

Πάρτε αύριο απόφαση να απαγορεύσετε όλες τις κατά παρέκκλιση ρουσφετολογικές προσλήψεις που κάνατε όλοι εσείς οι Υπουργοί.

Κάποιος από εσάς μάλιστα διώκεται και με παρέμβαση και με πρωτοβουλία του ίδιου του ΑΣΕΠ , εννοώ για τον κ. Σταικούρα για τις παράνομες προσλήψεις που έχει κάνει η ΕΤΑΔ , αν όχι ο ίδιος ως πολιτικά υπεύθυνος εννοώ.

Θέλετε να καταπολεμήσετε τη διαφθορά;

Να απαγορεύσετε τις απευθείας αναθέσεις και όλοι όσοι τις έκαναν το προηγούμενο διάστημα και τα προηγούμενα χρόνια μέσα από την κυβέρνησή σας εσείς οδηγήστε τους στον Εισαγγελέα, κ. Βορίδη.

Φέρτε αν θέλετε να καταπολεμήσετε τη διαφθορά κ. Βορίδη την οδηγία της Ευρωπαικής Ένωσης για τους προστατευόμενους μάρτυρες και μην εμποδίζετε την ψηφισή της.

Αν θέλετε να καταπολεμήσετε τη διαφθορά προστατεύστε τους εισαγγελείς και σταματήσετε να τους μηνύετε και να τους τραμπουκίζετε και στηρίξτε αντί να υπομονεύετε τον Τύπο και τους δημοσιογράφους που παλεύουν για την αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς .

Και προτελευταίο, για να κλείσω, ένα ερώτημα μιλώντας για τη διαφθορά .

Κ. Βορίδη, εγώ θα σταματήσω, για να σας δώσω τον λόγο και να πάρετε θέση.

Λοιπόν , μιλώντας για διαφθορά ,κ. Βορίδη, πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Πατούλης ναι ή όχι για τη λογοκλοπή που έχει αποκαλυφθεί από την Αυγή και που στην πραγματικότητα και ο ίδιος παραδέχτηκε;

Είσαστε Υπουργός Εσωτερικών κι εσείς και ο κ. Πέτσας που βρίσκεστε εδώ και πολιτικά υπεύθυνοι για την Αυτοδιοίκηση.

Μπορεί ένας Περιφερειάρχης που αποκαλύφθηκε ότι έκανε λογοκλοπή στο διδακτορικό του , ουρανομήκη, όχι πέντε σημείων , ολόκληρο διδακτορικό έκλεψε.

Μπορεί να παραμένει στη θέση του;

Πάρτε τον λόγο κ. Βορίδη και πείτε :Μπορεί ή δεν μπορεί;

Πρέπει να παραιτηθεί ή δεν πρέπει o κ. Πατούλης;

Η σιωπή κ. Βορίδη δε σας γλιτώνει από το πρόβλημα.

Ναι, να με διακόψετε, βεβαίως να με διακόψετε, με χαρά διακόψτε με.

Με βάση τον κανονισμό με την άδειά μου μπορεί να με διακόψει ο κ. Βορίδης.

Άρα κ. Βορίδη δε θέλετε να με διακόψετε , όμως πολιτικά υποχρεούστε να πάρετε θέση κι εσείς και ο κ. Πέτσας για το πρόβλημα που έχει ανακύψει στη δημόσια ζωή του τόπου αν μπορεί να παραμένει στη θέση του Περιοφερειάρχη πολιτικά και ηθικά κάποιος ο οποίος αποδείχτηκε ότι έχει κάνει σε διδακτορικό και μάλιστα τώρα πρόσφατα αυτής της έκτασης τη λογοκλοπή.

Και θα κλείσω με ένα ερώτημα κ. Πρόεδρε :

Είναι ,μεγάλη η συζήτηση που έχετε αφήσει κι έχει γίνει στη χώρα όλο το τελευταίο διάστημα για την αναμενόμενη πια αλλαγή του εκλογικού νόμου που εσείς αλλάξατε.

Όχι την αλλαγή του εκλογικού νόμου που υπήρχε από την προηγούμενη η κυβέρνηση, αλλά ότι θα αλλάξετε ότι θα αλλάξετε, έχετε επιτρέψει να επικρατήσει η πεποίθηση τον εκλογικό νόμο που εσείς οι ίδιοι έχετε αλλάξει μία φορά.

Το ερώτημα κ. Βορίδη είναι το εξής: Πότε θα φτάσετε στο σημείο να γελοιοποιήσετε κι άλλο τους θεσμούς;

Είναι με χρονικό προσδιορισμό το ερώτημα : Πότε θα φτάσετε κι άλλο να γελοιοποιήσετε και το πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα;

Πότε θα αυτογελοιοποιηθείτε φέρνοντας αυτήν την αλλαγή στον αλλαγμένο από εσάς εκλογικό νόμο;

Λοιπόν, πρώτον κύριε Βορίδη, οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι αποκαλούμενοι από εσάς επί πάρα πολλά χρόνια «κουκουλοφόροι» παραμένουν προστατευόμενοι μάρτυρες μς αποφάσεις πολύ πρόσφατες της Δικαιοσύνης δηλαδη και με αποφάσεις επί των ημερών της δικής σας κυβέρνησης. Αυτοί τους οποίους εσείς έχετε προσπαθήσει με κάθε τρόπο να τρομοκρατήσετε και όπως λέτε με κάθε τρόπο να του κατεβάσετε τις κουκούλες.

Δεύτερον, νομιμοποιήσατε πριν λίγο τα αίσχη με τις απευθείας αναθέσεις που κάνατε στο όνομα της πανδημίας σε εταιρίες που δεν υπήρχαν το προηγούμενο βράδυ, οι οποίες πήραν τη δουλεία και το ψωμί άλλων εταιριών – όχι του ΣΥΡΙΖΑ- άλλων εταιριών. Που έχουν δικαίωμα στο πλαίσιο ενός υγιούς ανταγωνισμού να παίρνουν τέτοιες δουλείες.

Τρίτον, μιλήσατε για την τροπολογία για τον Τύπο, δεν είπατε όλη την αλήθεια, ως συνήθως κύριε Βορίδη- ως κυβέρνηση- διότι η τροπολογία που φέρνετε δεν αφορά μόνο το σκέλος Του ορισμού υπευθύνου αλλά αφορά και το σκέλος που διαφοροποιεί το δίκαιο των ανωνύμων εταιριών μόνο για τις εταιρίες του Τύπου. Κι ούτε των τηλεοράσεων ούτε των sites. Σας ρώτησα τι θα κάνετε με το Μακελειό όταν τους «ρύπους» του δεν θα τους τυπώνει, αλλά θα τους δημοσιεύει στο Διαδίκτυο.

Θέλουμε, κύριε Βορίδη, να νομοθετείτε με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και διάλογο με τους αρμόδιους συλλογικούς φορείς και όχι να έρχεστε σαν τους κλέφτες νύχτα να νομοθετείτε δήθεν για το Μακελειό.

Επόμενο θέμα κύριε Βορίδη, είπατε για τις προσλήψεις.

Προφανώς σας το είπε ο κύριος Μηταράκης και την κοπάνησε, την κοπάνησε γιατί δεν ήθελε να βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια .

Αυτό που είπατε είναι ψέμα.

Το 2010 κύριε Βορίδη στη θέση σας καθόμουν εγώ και είχα τότε την τιμή εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ να εισηγηθώ τον νόμο για την απόλυτη αξιοκρατία στις προσλήψεις μεταξύ των οποίων και για τους συνοριοφύλακες, που δεν μπορούσαν αυτές οι προσλήψεις να γίνουν χωρίς να υπάρχει δυνατότητα σε αυτόν που διεκδικεί την πρόσληψη να προσφύγει στο ΑΣΕΠ , τα καταργήσατε . θεσμοθέτησαν όλες οι κυβερνήσεις μετά το ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι προσλήψεις στους Ειδικούς Φρουρούς να γίνονται μέσω Πανελληνίων.

Το καταργήσατε. Τους περάσατε όλους από τα Βουλευτικά σας γραφεία.

Και τελευταίο και έκλεισα κύριε Πρόεδρε , θα συμφωνήσουμε στην απάντηση που δώσατε , καλά για τον κύριο Πατούλη βγήκε είδηση, τον αδειάσατε, τον αφήσατε έκθετο.

Αν έχει στοιχειώδη ευθιξία ο κύριος Πατούλης που γνωρίζει πολύ καλά τι έχει κάνει πρέπει από μόνος του μετά από αυτή την τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών , να υποβάλει την παραίτησή του.

Τελευταίο όμως για τον εκλογικό νόμο κύριε Βορίδη, γιατί σε αυτό συμφωνούμε. Συμφωνούμε λοιπόν ότι μετά την απάντηση που δώσατε , εάν φέρετε αλλαγή του εκλογικού νόμου, θα είστε οι γελοίοι της Μεταπολίτευσης.

Θα έχετε διαπράξει τη μεγαλύτερη πράξη αυτογελοιοποίησης κυβέρνησης γιατί ακριβώς αρνηθήκατε ότι κάτι τέτοιο ισχύει επειδή έχετε πει ότι θα το κάνετε . Ιδού η Ρόδος και είναι θέμα χρόνου κύριε Βορίδη να δούμε τι πραγματικά θα συμβεί. Ξέρετε ότι αυτή η συζήτηση λοιπόν θα έχει και δεύτερο μέρος. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

 

 

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ