ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/03/2022

Δ. Καλαματιανός: Συρραφή αποσπασματικών διατάξεων και προσπάθεια εξυπηρετήσεων το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών - βίντεο

Δ. Καλαματιανός: Συρραφή αποσπασματικών διατάξεων και προσπάθεια εξυπηρετήσεων το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών - βίντεο



Τοποθέτηση του Βουλευτή Ηλείας και αναπληρωτή Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Προοδευτική Συμμαχία ως εισηγητή στην Ολομέλεια της Βουλής σε σ/ν του Υπουργείου Εσωτερικών

«Με το νομοσχέδιο δεν επιλύετε προβλήματα. Αντιθέτως, θα δημιουργήσετε πολλά περισσότερα», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός.

Στην αρχή της τοποθέτησής του και απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ χθες είπατε ότι είχατε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση στον ΟΟΣΑ. Μήπως συζητήσατε και για το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η Ελλάδα θα υποστεί το δεύτερο μεγαλύτερο κόστος από τον πόλεμο, ανάμεσα σε όλες τις χώρες του Οργανισμού;

Και το ερώτημα είναι τι κάνει η κυβέρνηση για το γεγονός αυτό. Αλήθεια, πιστεύετε ότι αυτά τα μέτρα που ανακοινώσατε μπορούν να είναι η ουσιαστική βοήθεια για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους; Μπορούν να είναι η βοήθεια που χρειάζονται για να επιβιώσουν σε αυτό το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, που με τις πολιτικές και τις πρακτικές σας γιγαντώσατε;»

Εισερχόμενος στο νομοσχέδιο, ο Βουλευτής επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως πρόκειται ξεκάθαρα για δείγμα κακής νομοθέτησης.

«Καταγγείλαμε ότι είναι ένα νομοσχέδιο αχταρμάς, ότι υπάρχουν διατάξεις από διάφορα Υπουργεία, ότι δεν τολμήσατε να φέρετε σε διαβούλευση πολλές από αυτές τις διατάξεις.

Και τι μας λέτε; Ότι αν δεν τις βάζατε όλες αυτές τις διατάξεις σε ένα παραγεμισμένο και ξεχειλωμένο νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει καμία συνοχή και εννοιολογική σύνδεση μεταξύ των άρθρων του, θα έρχονταν όλες αυτές οι εμβόλιμες διατάξεις με τροπολογίες.

Δηλαδή, δε μπορείτε να σκεφθείτε και να φέρετε τις διατάξεις, που αφορούν κάθε Υπουργείο σε ξεχωριστό νομοσχέδιο κάθε Υπουργείου.

Μας λέτε ότι η επιτελική διακυβέρνησή σας δεν μπορεί να λειτουργήσει με κανονικότητα και λογική. Δηλαδή, θα πρέπει να επιλέξουμε το μη χείρον μεταξύ δύο κακών.

Όμως, κ. Υπουργέ υπάρχει και το καλό και το βέλτιστο. Δεν πιστεύω ότι δεν το καταλαβαίνετε. Απλά κάνετε ότι δεν το καταλαβαίνετε, επειδή προφανώς, φόρτωσαν το δικό σας νομοσχέδιο με τόσες άσχετες διατάξεις.

Θέλετε να δικαιολογηθείτε. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασίες της Βουλής η συζήτηση ενός νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών.

Γιατί δεν έβαλαν εκεί τις διατάξεις των άρθρων 43 με 52 που αφορούν τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης; Γιατί τις φορτώσανε στο δικό σας νομοσχέδιο; Δεν εξηγήθηκε ποτέ ποιο ήταν το κατεπείγον και γιατί έπρεπε να γίνουν έτσι τα πράγματα για λίγες μέρες.

Η εξήγηση, προφανώς, είναι αυτή που έδωσα και χθες. Το έκαναν γιατί θέλετε να περάσετε αυτές τις διατάξεις όσο το δυνατόν πιο κρυφά, πιο ήσυχα και να μην συζητηθούν από την αρμόδια επιτροπή.

Κάνετε τα τερτίπια σας, το καταλαβαίνουμε. Αλλά μη μας ψέγετε ότι κάνουμε και λάθος και είμαστε υπερβολικοί που σας ξεσκεπάζουμε και σας καταγγέλλουμε για αυτά τα κόλπα.»

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο, αντίθετα με τον τίτλο του, δεν έχει συγκεκριμένες προβλέψεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης, αποφασίσατε να μιλήσετε για στρατηγική και εθνικό σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς.

Και τι κάνετε; Φέρνετε διατάξεις που είναι γενικές και προβλέπουν γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Άρα, έχουμε δίκιο που λέμε ότι οι πομπώδεις διακηρύξεις σας και οι μεγαλόπνοοι στόχοι σας για ακόμη μια φορά θα μείνουν στα χαρτιά ή θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα για να έχουν έμπρακτα αποτελέσματα.

Και θα έρθετε ξανά μετά, με την "άριστη" νομοθέτησή σας για να ξαναψηφίσετε διατάξεις που θα εξειδικεύετε τις ήδη ψηφισθείσες και θα προσπαθείτε να λύσετε τα προβλήματα που προκάλεσαν. Και τα προβλήματα θα παραμένουν άλυτα.

Πάντως, η διαφθορά δεν καταπολεμείται με ασκήσεις επί χάρτου και με επιτροπές. Χρειάζεται βούληση και αποφασιστικότητα να χτυπηθεί η πραγματική και βαθιά διαφθορά, τα αίτια και τα πρόσωπα που την προκαλούν.»

Σχετικά με το άρθρο 4, ο Βουλευτής ανέφερε τα εξής:

«Ο κ. Θεοδωρικάκος πριν 1,5 χρόνο άλλαξε το νόμο για την επιλογή προϊσταμένων.

Κύριε Υπουργέ έχετε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα το αλλάξετε το πλαίσιο αυτό. Έχετε πει ότι θα φέρετε νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων.

Και τώρα τι κάνετε; Φέρνετε μια αποσπασματική διάταξη και αποκλείετε όσους υποψήφιους δεν λαμβάνουν 500 μόρια στη συνέντευξη.

Δε μιλάτε για μηδέν μόρια κ. Υπουργέ. Μιλάτε για 500 μόρια. Αν έχει κάποιος υποψήφιος 499 μόρια, χάνει τη θέση, ακόμα και αν έχει πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και άλλα αντικειμενικά κριτήρια.

Φέρνετε, λοιπόν, μια ακόμα αποσπασματική και βιαστική διάταξη και όχι μια συνολική πρόταση για τις κρίσεις προϊσταμένων.

Μέχρι σήμερα με τις επιλογές σας οι κρίσεις δεν γίνονται. Αντίθετα γίνονται απευθείας τοποθετήσεις προϊσταμένων. Και οι Υπουργοί εισάγουν δικά τους συστήματα επιλογής προϊσταμένων.

Σας ρώτησα κ. Υπουργέ και δεν πήρα απάντηση αν σας ικανοποιεί και αποδέχεστε την εξαίρεση του ΕΦΚΑ από το σύστημα επιλογής διευθυντών και γενικών διευθυντών.

Σας ρώτησα κ. Υπουργέ και δεν πήρα απάντηση πως σας φαίνεται το γεγονός ότι ο κ. Χατζηδάκης, όχι μόνο θα επιλέγει τους διευθυντές του ΕΦΚΑ, αλλά θα τους χρυσοπληρώνει με μισθούς έως 8 χιλ. ευρώ, κατ’ εξαίρεση του μισθολογίου όλων των άλλων διευθυντών του δημοσίου.

Αλήθεια δεν ανησυχείτε κ. Υπουργέ ότι και άλλοι Υπουργοί θα ζητήσουν και θα πετύχουν αντίστοιχες εξαιρέσεις από το σύστημά σας;

Για ποια κριτήρια και κοινό σύστημα αξιολόγησης μιλάτε, όταν ο κάθε Υπουργός, μπορεί να κάνει ότι θέλει, να προσλαμβάνει, να τοποθετεί σε θέσεις ευθύνης και να πληρώνει με παχυλούς μισθούς όσο και όποιον θέλει;

Αναμένω μια απάντηση κ. Υπουργέ, αφού λέτε ότι σας αρέσει ο διάλογος. Περιμένω μια απάντηση και γιατί επιμένετε να εφαρμόσετε τη διάταξη για τον αποκλεισμό όσων λαμβάνουν λιγότερα από 500 μόρια στη συνέντευξη και στις εκκρεμείς διαδικασίες. Γιατί τέτοια σπουδή και βιασύνη κ. Υπουργέ; Γιατί έχετε τέτοια επιμονή;»

Περνώντας στη διάταξη που αφορά τα ζώα συντροφιάς, ο κ. Καλαματιανός τόνισε τα εξής:

«Με αυτή, ομολογείτε, ότι τόσους μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, δεν έχετε εξασφαλίσει ούτε το διοικητικό μηχανισμό, ούτε τους αναγκαίους πόρους για την εφαρμογή των διατάξεων.

Ψηφίζετε διατάξεις και μεταφέρετε αρμοδιότητες χωρίς να έχετε διασφαλίσει ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Δεν έχετε εκδώσει ακόμη το νέο οργανισμό του ΥΠΕΣ και τόσους μήνες δε λειτουργεί το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς.

Οι διατάξεις που έχετε ψηφίσει δεν είναι λειτουργικές και δημιουργούν πολλά προβλήματα.

Παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες σας, η νομοθέτησή σας συνεχώς περιπλέκει τα πράγματα.»

«Τα ίδια και με τη διάταξη που φέρνεται για την έκδοση των βεβαιώσεων ΤΑΠ που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις. Στην πραγματικότητα δεν επιλύετε τα προβλήματα, που εσείς έχετε προκαλέσει. Αντίθετα θα δημιουργήσετε καινούργια. Παραδέχεστε ότι οι ΟΤΑ έχουν αδυναμία να εκδίδουν έγκαιρα τις βεβαιώσεις μη οφειλής. Σας έχουμε επισημάνει πολλές φορές την υποστελέχωση των υπηρεσιών των ΟΤΑ, τη δυσλειτουργία των μηχανογραφικών συστημάτων.

Εσείς επιλέγετε να μεταφέρετε το βάρος στους συναλλασσόμενους και τους συμβολαιογράφους.

Και βέβαια, η ρύθμιση που φέρνετε δεν αφορά το σύνολο των μεταβιβάσεων. Αφορά μόνο τις αγοραπωλησίες και όχι τις άλλες συναλλαγές, όπως τις γονικές παροχές, τις δωρεές, τις τροποποιήσεις συστάσεων οριζοντίου ιδιοκτησίας, τις ανταλλαγές, τις διανομές κ.α. Γι’ αυτές θα συνεχίσει η ίδια ακριβώς προβληματικότατη κατάσταση.

Όμως, αυτό που κάνετε με την περίπτωση έ του αρ. 19 είναι πρωτοφανές.

Δίνετε τη δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με απόφασή του, να αναστέλλεται η υποχρέωση υποβολής της βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ για τη μεταβίβαση της κυριότητας ακινήτων.

Οι Δήμοι έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα. Τους έχετε αφήσει υποστελεχωμένους και χωρίς μηχανογράφηση και ψηφιοποίηση. Και αντί να λύσετε τα προβλήματα, δημιουργείτε τις συνθήκες για να χάσουν έσοδα οι Δήμοι. Γιατί μη μας πείτε ότι τα Δημοτικά Συμβούλια δε θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη διάταξη για ψηφοθηρία και ως προεκλογικό ρουσφέτι.

Αυτές, όμως, οι επιλογές γιγαντώνουν τα προβλήματα και δεν τα λύνουν.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με διάταξη με την οποία δίνεται εκ νέου τρίμηνη παράταση για τη σύσταση και λειτουργία σε κάθε Δήμο Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ). Το σίγουρο είναι ότι μια ακόμα παράταση δεν πρόκειται να επιλύσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Δεν αρκούν οι παρατάσεις. Χρειάζονται μηχανικοί και διοικητικοί υπάλληλοι για να υποστηρίξουν την υπηρεσία. Εδώ θα είμαστε και σε τρεις μήνες για να δώσετε νέα παράταση.

Σας τα είπαμε και για την παράταση της δυνατότητας απευθείας ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων λόγω κορωνοϊού.

Είναι προφανές ότι θέλετε να συνεχίσετε το πάρτι και να μοιράσετε περισσότερα από τα 6,7 δισ. ευρώ που έχετε μοιράσει μέχρι τώρα.

Θέλετε να συνεχίσετε τις αδιαφανείς και καταχρηστικές πρακτικές. Θέλετε να συνεχίσετε πρακτικές που οδηγούν σε διασπάθιση των χρημάτων του κρατικού προϋπολογισμού και των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τις διατάξεις για το νομοθετικό πλαίσιο εκπαίδευσης των σπουδαστών/στριών της Ε.Σ.Δ.Δ.Α. για την ένταξη στον κλάδο ΠΕ επιτελικών στελεχών, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι αυτές δεν μπήκαν στη Διαβούλευση.

«Σας επισημάναμε ότι ο τρόπος που θεσπίζεται και θα υλοποιηθεί η πρόβλεψη για τρίτη φάση στη σπουδαστική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει προετοιμασία των σπουδαστών/στριων για την ένταξη στον κλάδο επιτελικών στελεχών ΠΕ, θα δημιουργήσει απόφοιτους πολλαπλών ταχυτήτων.

Υπάρχει ο κίνδυνος ν’ αποκλειστεί η συντριπτική πλειοψηφία των αποφοίτων, με τις προϋποθέσεις που θέτει η διάταξη. Επιπλέον, πρέπει να ρυθμιστούν πολλά ακόμη ζητήματα.

Το σίγουρο είναι ότι σχεδόν τρία χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου για τα επιτελικά στελέχη υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες και προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν. Το σίγουρο είναι ότι το επιτελικό σας κράτος ούτε γρήγορο είναι, ούτε αποτελεσματικό.»

Για τις διατάξεις των άρθρων 34-42 που αφορούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε πως «οι διατάξεις αυτές αποδεικνύουν ότι μέχρι τώρα δεν έχετε κάνει τίποτα για τη μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ.

Εμείς συμφωνούμε με τη μεταφορά αυτή, αλλά, με την απαραίτητη ενίσχυση των υπηρεσιών με προσωπικό και χρηματοδότηση.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι δεν αρκούν οι εξαγγελίες και οι βιαστικές αποφάσεις για επικοινωνιακούς λόγους. Χρειάζονται και έργα και σχεδιασμός και δράσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.»

Στη συνέχεια, εστίασε στις διατάξεις που αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Είναι προφανές ότι έχετε επιλέξει να αποκλείσετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αδιαφορείτε για το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οδεύει προς το κλείσιμο, το λουκέτο.

Έχετε αποφασίσει και δρομολογείτε τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους, στους εκλεκτούς σας.

Ιδρύετε, μάλιστα και Επενδυτικό Συμβούλιο. Θέλετε να τακτοποιήσετε εκεί, να προσλάβετε και να αμείψετε με κατ’ εξαίρεση παχυλές αμοιβές, γαλάζια στελέχη.

Βρίσκετε την ευκαιρία να συγκεντρώσετε και άλλες αρμοδιότητες και υπηρεσίες στο Μαξίμου. Αυτή τη φορά θέλετε να παρεμβαίνει στην διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ρώτησα χθες τι ακριβώς προβλέπει η διάταξη του άρθρου 46 για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα μεταβιβάζονται στο Δημόσιο τόσο το ανεξόφλητο ποσό που αναλογεί στο Δημόσιο, όσο και το μέρος των ανεξόφλητων απαιτήσεων που αναλογεί στα πιστωτικά ιδρύματα;

Αυτό το ρωτάμε διότι η δανειοδότηση γίνεται κατά 50% από πόρους του Ταμείου, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο και κατά 30% από κεφάλαια των Τραπεζών. Οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να το διευκρινίσουν.»

Για το άρθρο 51 που αφορά στη μεταρρύθμιση καθεστώτος επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ο Βουλευτής υπογράμμισε πως «η Κυβέρνηση μετά τα δημοσιεύματα για το πόρισμα της επιτροπής, εμπαίζει τους εργαζομένους και δεν αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της. Δίνει παράταση προκειμένου να μην εκτεθεί περαιτέρω.

Εμμένουμε ότι το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών δεν πρέπει να μειωθεί. Αντίθετα πρέπει να επεκταθεί σε κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα στους κτηνιάτρους του δημοσίου.

Είναι αναγκαίο να εξεταστεί και το ζήτημα της συμμετοχής στην Επιτροπή εκπροσώπου ή εκπροσώπων των εργαζομένων, όπως έχει ζητήσει και η ΑΔΕΔΥ.»

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Καλαματιανός και οι διατάξεις του ΥΠΕΘΑ είναι προς την λάθος κατεύθυνση.

«Το σχέδιο νόμου διευκολύνει τη δυνατότητα αποστρατείας όσων αξιωματικών η υπηρεσία δεν μπορούσε να αποστρατεύσει, λόγω ηλικιακού ορίου ή χρόνων υπηρεσίας.

Το κάνετε αυτό, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η δυνατότητα συνταξιοδότησής τους, όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποί τους. Παράλληλα, προστατεύετε όσους καταλαμβάνονταν από το ανώτατο ηλικιακό όριο και έπρεπε να αποστρατευθούν.

Τι κάνετε εδώ, δηλαδή; Εξυπηρετείτε και τακτοποιείτε υψηλόβαθμα στελέχη με αδιαφανή κριτήρια. Αδιαφορείτε και διώχνετε τα χαμηλόβαθμα στελέχη. Θα πρέπει να μας εξηγήσετε γιατί φέρνετε τις διατάξεις αυτές σε νομοσχέδιο άλλου Υπουργείου. Γιατί βιάζεστε να τις φέρετε λίγο πριν τις κρίσεις στο στρατό;»

Σχετικά με το άρθρο 60, τόνισε ότι δε λύνει κανένα πρόβλημα της ομογένειας.

«Από τη μια δεν τους χορηγείτε τη σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα που η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τους έκοψε το 2012. Και από την άλλη με τη διάταξη αυτή για πολλά χρόνια ακόμη οι ομογενείς δε θα λαμβάνουν την πλήρη εθνική σύνταξη, καθώς εισάγετε την προϋπόθεση των 30 ετών νόμιμης και μόνιμης παραμονής.

Εμείς λέμε ότι αν πραγματικά θέλετε να βοηθήσετε τους ομογενείς μας και δεν τους εμπαίζετε, δεχθείτε τις δύο τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που λύνουν και τα δύο προβλήματά τους. Δεν είναι μόνο δίκαιο, αλλά είναι και υποχρέωσή μας να στηριχτεί έμπρακτα η ελληνική ομογένεια.»

Πολλά προβλήματα, όμως, θα δημιουργήσει και το άρθρο 72.

«Εισάγετε νέες εξαιρέσεις στην πολεοδομική νομοθεσία. Οι ρυθμίσεις αφορούν στην οριοθέτηση οικισμών και διάφορα πολεοδομικά ζητήματά τους. Εισάγετε παρεκκλίσεις για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων περιπτώσεων.

Καταργείτε τους γενικούς κανόνες και την ουσιαστική προστασία των οικισμών. Δίνετε τη δυνατότητα να επεκτείνονται οικισμοί που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας. Η δυνατότητα αυτή θα μπορεί μάλιστα να δοθεί ακόμα και σε οικισμούς ήδη οριοθετημένους. Ανατρέπετε έτσι τα ισχύοντα στη χώρα μας για δεκαετίες.

Οι διατάξεις θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση των οικισμών αυτών με την άκρατη τουριστικοποίηση τους.»

Για να προσθέσει πως «το άρθρο 80 είναι μια ρύθμιση που αφήνει παντελώς απροστάτευτο το περιβάλλον, δε θέτει με σαφήνεια τους όρους και δεν θα έχει πρακτική εφαρμογή.»

Ολοκληρώνοντας με τις διατάξεις των άρθρων 81-83 σχετικά με τη μετάκληση, την εισδοχή και τη διαμονή αλλοδαπών τρίτων χωρών κυρίως για εποχική εργασία, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε τα εξής:

«Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε διατάξεις. Ενίσχυσε το σύστημα εισδοχής σ’ ένα βαθμό. Εισακούσαμε και τους παραγωγούς που ζητάνε εργατικά χέρια.

Τώρα, κάποιες από τις διατάξεις που φέρνετε, ναι μεν δίνουν το δικαίωμα σε μικρούς παραγωγούς να το αξιοποιήσουν, ωστόσο ευνοούν περισσότερο τους μεγάλους ιδιοκτήτες και τους μεσάζοντες.

Εισάγετε διάταξη για κατάλληλα καταλύματα. Το ερώτημα, όμως, που έχω θέσει και δεν έχει απαντηθεί είναι: Υπάρχει ελεγκτικό πλαίσιο; Υπάρχει μηχανισμός ελέγχου; Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας το έχετε διαλύσει. Ποιος, λοιπόν, θα ελέγχει τη νόμιμη εφαρμογή των διατάξεων;»

Συνοψίζοντας, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε πως η πλειοψηφία του νομοσχεδίου αποτελεί συρραφή εμβόλιμων και αποσπασματικών διατάξεων.

«Αυτό δείχνει νομοθετική προχειρότητα. Δείχνει, όμως και προσπάθεια εξυπηρετήσεων και ρουσφετολογικών διευθετήσεων.

Όλα αυτά δε θα μπορέσουν να σταματήσουν την πτώση της κυβέρνησής σας, που έρχεται με γρήγορους ρυθμούς. Ο λαός θα αποφασίσει και θα έλθει μια άλλη κυβέρνηση, μια προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα που δημιουργείτε.»



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ