ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

23/03/2022

Γ. Πούλου: Καταστροφικές απορρυθμίσεις και όχι μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη - βίντεο

Γ. Πούλου: Καταστροφικές απορρυθμίσεις και όχι μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη - βίντεο



Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών τόνισα ότι πρόκειται για ένα προκλητικό συνονθύλευμα ετερόκλητων και «γκρίζων» διατάξεων,που κλείνουν τις τελευταίες «δουλίτσες» μιας κυβέρνησης τρομοκρατημένης και έτοιμης να δραπετεύσει μπροστά στο «τσουνάμι» των κοινωνικών προβλημάτων!

Η πολύπαθη Αυτοδιοίκηση μπαίνει στο επίκεντρο μίας ακόμη νομοθετικής απορρύθμισης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με στόχο την οριστική παράδοσή της στην αδιαφάνεια, τη χειραγώγηση, τον αυταρχισμό, τον συγκεντρωτισμό, την μικροκομματική συναλλαγή.

Η κυβέρνηση νομοθετείμε 8 μήνες καθυστέρηση τη συγκρότηση του «Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς» στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι Δήμοι δεν έχουν καν εκπονήσει τα σχετικά επιχειρησιακά σχέδια, αφού δεν διαθέτουν ούτε τους πόρους, ούτε το προσωπικό...

Επιπλέον, τα μειωμένα έσοδα των προϋπολογισμών τους, λόγω της πανδημίας, συνεχίζουν να συρρικνώνονται δραματικά,εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, ενώ η κυβέρνηση αδιαφορεί. Επίσης, η εγκατάλειψη της μεταρρύθμισης στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση ναρκοθετεί τη δημιουργία αυτοτελών τμημάτων εποπτείας στους ΟΤΑ, ενώ η δραματική υποστελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) αναβάλλει συνεχώς τη σύσταση και λειτουργία τους, παρά τις βερμπαλιστικές υποσχέσεις του κ. Βορίδη.

Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αποφύγει τις κάλπες, γιατί γνωρίζει ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να τιμωρήσουν την ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνησή του. Μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει σύντομα να βγάλει και πάλι τη χώρα από το αδιέξοδο!

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

πολλά ήταν τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που διέσυραν την αρχή της καλής νομοθέτησης, που σε συνδυασμό μάλιστα με την πληθώρα των συχνά προσχηματικών λόγω πανδημίας πράξεων νομοθετικού περιεχομένου ευτέλισαν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και παραβίασαν τις προϋποθέσεις που η ίδια έθεσε με το νόμο για το επιτελικό κράτος. Αυτό, όμως, το κατ’ ευφημισμόν ερανιστικό, όπως λέει ο Υπουργός, νομοσχέδιο διεκδικεί με αξιώσεις την πρωτιά. Ακόμα και για τα δικά σας δεδομένα, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς τέτοιο συνονθύλευμα ετερόκλητων και γκρίζων διατάξεων με τριάντα οκτώ στα ογδόντα εννιά άρθρα εκτός διαβούλευσης και νυκτερινών τροπολογιών με επιπλέον είκοσι τρία άρθρα, διατάξεων που κλείνουν τις τελευταίες δουλίτσες μιας κυβέρνησης τρομοκρατημένης και έτοιμης να δραπετεύσει μπροστά στο τσουνάμι των κοινωνικών προβλημάτων, μπροστά στην πανδημία που δεν λέει να υποχωρήσει, μπροστά στη διάλυση του ΕΣΥ, μπροστά στα λουκέτα των μικρομεσαίων, μπροστά στην πρωτοφανή ακρίβεια, την ανεργία, την ανασφάλεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην ομιλία μου θα σταθώ κυρίως στις διατάξεις που αφορούν στους ΟΤΑ, αφού η πολύπαθη τοπική αυτοδιοίκηση μπαίνει στο επίκεντρο μιας ακόμα νομοθετικής απορρύθμισης της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Προφανώς, δεν πρόκειται να σταματήσετε, κύριοι Υπουργοί, μέχρι να υλοποιήσετε πλήρως το δυστοπικό όραμά σας για μια αυτοδιοίκηση παραδομένη στην αδιαφάνεια, τη χειραγώγηση, τον αυταρχισμό, τον συγκεντρωτισμό, την μικροκομματική συναλλαγή. Δεν πρόκειται να σταματήσετε, μέχρι να σας σταματήσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Γιατί δεν ξεχνάμε ότι αλλοιώσατε ήδη τη δημοκρατική λειτουργία της αυτοδιοίκησης κατασκευάζοντας πλαστές, φυτευτές πλειοψηφίες των δημάρχων και των περιφερειαρχών στις οικονομικές επιτροπές αρπάζοντας κρίσιμες αρμοδιότητες των συμβουλίων. Ούτε ξεχνάμε ότι ξεθάψατε ένα αντιδημοκρατικό υπερπλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, για να πετύχετε την επανεκλογή των εκλεκτών σας. Γιατί γνωρίζουμε ότι η ολιγαρχική αντίληψή σας για την αυτοδιοίκηση απαιτεί ένα μοντέλο με δημάρχους-μάνατζερ ελεγχόμενους πολιτικά από το κόμμα σας, που ιδιωτικοποιούν τα πάντα με αποφάσεις οικονομικών επιτροπών και κάνουν με πρόσχημα και πάλι την πανδημία απευθείας αναθέσεις σε «ημετέρους».

Για λύσεις, όμως, στα πραγματικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης ούτε λόγος. Τον περασμένο Σεπτέμβριο στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων και σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση σάς επεσήμαναν ότι η μεταφορά του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι προβληματική, αντιεπιστημονική και θα μείνει στα χαρτιά. Και μετά από σχεδόν οκτώ μήνες προκλητικής απραξίας, αφού ταυτόχρονα εγκαταλείψατε τους δήμους χωρίς τον διοικητικό μηχανισμό που θα τους υποστηρίξει και θα τους κατευθύνει αλλά και χωρίς τους αναγκαίους πόρους, ερχόσαστε τώρα να νομοθετήσετε στο άρθρο 7 τη στελέχωση του τμήματος, για να εφαρμοστεί κάποτε ο νόμος σας. Εν τω μεταξύ, οι δήμοι δεν έχουν καν εκπονήσει τα προβλεπόμενα επιχειρησιακά σχέδια.

Επιπλέον, τα μειωμένα ίδια έσοδα των προϋπολογισμών των δήμων λόγω της πανδημίας συνεχίζουν να μειώνονται δραματικά λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους που ναρκοθέτει τη βιωσιμότητά τους. Κάθε φορά εκφράζουν αυτή την ανησυχία οι δήμαρχοι και εσείς, κύριοι Υπουργοί, χωρίς διαβούλευση και χωρίς να εξασφαλίζετε τους απαραίτητους διοικητικούς και οικονομικούς πόρους που χρειάζονται για να τις ασκήσουν, συνεχίζετε να μεταφέρετε βαριές αρμοδιότητες. Τα είχαν πει τότε στον κ. Πέτσα καταθέτοντας τη διαφωνία τους και τα άκουσα και πάλι πρόσφατα στην έκτακτη συνάντηση των δημάρχων.

Η ανακολουθία, όμως, και η αναξιοπιστία σας φαίνεται και με τη σύσταση στο άρθρο 12 του Τμήματος Εποπτείας ΟΤΑ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Αττικής. Εδώ και τρία χρόνια ακούμε για μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, αλλά μεταρρύθμιση δεν βλέπουμε. Ο ένας Υπουργός της Κυβέρνησης ξεκινά τη μεταρρύθμιση με την Επιτροπή Κοντιάδη και ο επόμενος πετάει στα σκουπίδια το πόρισμά της. Έτσι καθυστερείτε και απαξιώνετε την αναγκαία συνέχεια του κράτους και της διοίκησης. Ξεχνάτε ότι και ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» προβλέπουν για τους ΟΤΑ αυτοτελείς υπηρεσίες ελέγχου νομιμότητας, αλλά ξεχνάτε και τις δικές σας εξαγγελίες για αποδυνάμωση των αποκεντρωμένων διοικήσεων στο πλαίσιο της άφαντης μεταρρύθμισης της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Και καταφεύγετε τώρα σε ένα ακόμη μπάλωμα, σε ένα ακόμη πισωγύρισμα με τη σύσταση του Τμήματος Εποπτείας ΟΤΑ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Τι είναι αυτό, κύριοι Υπουργοί, αν όχι μια κραυγαλέα ομολογία αποτυχίας;

Απορρυθμίσεις μπορείτε να κάνετε. Αντιμεταρρυθμίσεις μπορείτε να κάνετε. Μεταρρυθμίσεις, όμως, δεν μπορείτε να κάνετε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Μπορείτε να γκρεμίσετε, αλλά δυστυχώς δεν χτίζετε.

Δεν μπορείτε να λύσετε κανένα ουσιαστικό πρόβλημα της αυτοδιοίκησης και αυτό φαίνεται και από τις υπόλοιπες διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου. Στο άρθρο 18 παρατείνετε την προθεσμία των δηλώσεων για τα ορθά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων των δημοτών, καθώς και την προθεσμία για την εκκαθάρισή τους από τους δήμους. Ούτε εδώ, όμως, ακούτε την αυτοδιοίκηση και την ΚΕΔΕ που ζητά παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου για τις εκκαθαρίσεις αλλά και τη θέσπιση μόνιμης πλατφόρμας δήλωσης τετραγωνικών μέτρων χωρίς εξοντωτικά πρόστιμα για τους δημότες, καθώς αυτά τα πρόστιμα θα λειτουργούν ως αντικίνητρο για νέες δηλώσεις.

Ούτε δίνετε λύση με το άρθρο 19 στα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται στις συναλλαγές από την αδυναμία των δήμων να εκδώσουν τις απαιτούμενες βεβαιώσεις μη οφειλής ΤΑΠ σε εύλογο χρόνο. Ξεχνάτε ότι εκτός από τις αγοροπωλησίες υπάρχουν πολλά άλλα είδη μεταβιβάσεων που μένουν όμως εκτός ρύθμισης. Τι θα γίνει με τις γονικές παροχές, τις δωρεές, τις τροποποιήσεις σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, τις ανταλλαγές, τις διανομές;

Στο ίδιο άρθρο μάλιστα προβλέπετε ότι με απόφαση δημοτικού συμβουλίου μπορεί να αποφασίζεται αναστολή της υποχρέωσης υποβολής βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ.
Για να καταλάβουμε δηλαδή, πετσοκόβετε ακόμη μια πηγή εσόδων από τους δήμους και μάλιστα σε αδιαφανές πλαίσιο, αφού η απόφαση μπορεί να λαμβάνεται και με κριτήρια ψηφοθηρικά ή ρουσφετολογικά. Αντί να τους ενισχύσετε για να μπορούν να ανταποκρίνονται εγκαίρως, αντί να τους δώσετε προσωπικό, αντί να βελτιώσετε το ηλεκτρονικό σύστημα που διαφημίζατε και που αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων, αντί να επεκτείνετε τη μηχανογράφηση και την ψηφιοποίησή τους, επιλέγετε ξανά το μπάλωμα.
Στην ίδια λογική κινείται και η νέα τρίμηνη παράταση στο άρθρο 20 για τη σύσταση και λειτουργία των υπηρεσιών δόμησης σε κάθε δήμο. Οι συνεχείς παρατάσεις απλώς παρατείνουν το πρόβλημα. Αντί να ενισχύσετε τις ΥΔΟΜ με τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμων μηχανικών και διοικητικών υπαλλήλων, δίνετε τρίμηνες παρατάσεις στις οποίες όλοι γνωρίζουμε ότι θα ακολουθήσουν νέες παρατάσεις. Και το βιολί βιολάκι! Αν και αυτήν τη φορά δεσμεύτηκε ο κ. Βορίδης ότι τον Μάιο -πάλι τον Μάιο, αυτός είναι ο μήνας αναφοράς τελικά της Κυβέρνησης- θα έχουν προσληφθεί οκτακόσιοι μηχανικοί στις υπηρεσίες ΥΔΟΜ.

Ποιος σας πιστεύει, όμως, κύριε Βορίδη, με τον γνωστό βερμπαλισμό σας και το ύφος καρδιναλίου που δεν σηκώνει αντίρρηση; Δεσμευτήκατε ξανά στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον προηγούμενο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη σχετικά με τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις και διαβεβαιώσατε λέγοντας αυτολεξεί «Δέσμευσή μου είναι ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν κάτσει, θα βρίσκονται στις υπηρεσίες τους, θα έχουν τελειώσει οι διαδικασίες ΑΣΕΠ και με προσωρινούς πίνακες θα έρθουν στους δήμους να υπηρετήσουν». Τελειώνει ο Μάρτιος και μάλλον φταίνε οι δήμαρχοι γιατί δεν μερίμνησαν να εφοδιαστούν τα γραφεία και τις καρέκλες τους.

Την επικοινωνιακή μέθοδο «λέγε, λέγε, στο τέλος κάτι θα μείνει» την ακολουθείτε πιστά, κύριε Βορίδη. Βέβαια, όλοι γνωρίζουμε ότι, όταν πρόκειται για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, νιώθετε ρίγη, αλλά χωρίς αυτές δεν πρόκειται να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι ΥΔΟΜ, αλλά ούτε και οι δήμοι.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήθελα να κάνω και μια αναφορά για τις δασικές υπηρεσίες, αλλά δυστυχώς δεν έχω χρόνο. Θέλω λοιπόν, κλείνοντας, να πω ότι ο προκλητικός νομοθετικός αχταρμάς που συζητούμε σήμερα συντάχτηκε στο πόδι, αφού τα μέλη της Κυβέρνησης περίμεναν πως ο Πρωθυπουργός θα στήσει κάλπες τον Μάιο. Ο κ. Πέτσας τούς διαβεβαιώνει τώρα ότι οι κάλπες αναβάλλονται γιατί οι πολίτες είναι έτοιμοι να τιμωρήσουν την ανίκανη και επικίνδυνη Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Να είστε σίγουροι, όμως, κύριοι Υπουργοί, ότι η μικρή αναβολή δεν πρόκειται να σας γλιτώσει από την τιμωρία. Μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αναλάβει και πάλι να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.
Σας ευχαριστώ πολύ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ