28/03/2022

Ν. Βούτσης: Η «οικονομία του πολέμου» τώρα ξεκινάει με δραματικές επιπτώσεις - Μέχρι τώρα και για μήνες η ακρίβεια οφείλεται αποκλειστικά στην πολιτική Μητσοτάκη - βίντεο

Σημεία συνέντευξης  του τ. προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην τηλεόραση του OPEN και την εκπομπή «ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» με τον Άκη Παυλόπουλο και την Ευλαμπία Ρέβη

Μέχρι τώρα αυτό που ζούνε τα ελληνικά νοικοκυριά δεν επηρεάζεται από την «οικονομία του πολέμου». Μέχρι τώρα αυτό που πληρώνουμε είναι η ολιγωρία και η μονομέρεια σε σχέση με τις κυβερνητικές επιλογές και την ακρίβεια.

Είναι απολύτως υπαρκτά τα υπερκέρδη στον τομέα της ενέργειας και το ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τη φορολόγηση και δεν έχουν ληφθεί ήδη μέτρα για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, για τον ΦΠΑ και για τα 800 ευρώ που θα πρέπει να ανέβει ο κατώτερος μισθός είναι μεγάλη ολιγωρία και αποτέλεσμα της μεροληπτικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Επ’ ευκαιρία της δικαστικής υπόθεσης που σήμερα είναι στο ακροατήριο θέλω να τιμήσω όλες τις κυρίες που τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης από την κα. Μπεκατώρου και ύστερα τις άλλες κυρίες, έφεραν και στην Ελλάδα το κίνημα mee too, το οποίο είναι μία γροθιά στα συντηρητικά κατάλοιπα της κοινωνίας μας.

Εχθές δυστυχώς πήραμε μία «πρωτιά» σε σχέση με την πανδημία που δεν πρέπει να την ξεχάσουμε. Έχουμε αυτήν τη στιγμή 2.633 ανά εκατομμύριο θανάτους στη χώρα μας. Περάσαμε δυστυχώς το Βέλγιο, την Ιταλία και όλες τις χώρες, οι οποίες πριν από ένα και δύο χρόνια βρίσκονταν στην κορυφή της τραγωδίας που έζησε και ζει η Ευρώπη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναλυτικά σημεία της συνέντευξης του Ν. Βούτση στο OPEN και την εκπομπή ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ:

Επιτρέψτε μου πριν σχολιάσω το θέμα που καίει όλα τα νοικοκυριά δηλαδή αυτό της ακρίβειας να κάνω δύο σχόλια για δύο εξαιρετικά θέματα, τα οποία είμαι σίγουρος ότι δεν έχουν ξεφύγει της προσοχής σας. Καταρχήν και επ’ ευκαιρία της δικαστικής υπόθεσης που σήμερα είναι στο ακροατήριο θέλω να τιμήσω όλες τις κυρίες που τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης από την κα. Μπεκατώρου και ύστερα τις άλλες κυρίες, έφεραν και στην Ελλάδα το κίνημα mee too, το οποίο είναι μία γροθιά στα συντηρητικά κατάλοιπα της κοινωνίας μας.

Το δεύτερο σχόλιο που θα ήθελα να κάνω είναι ότι εχθές δυστυχώς πήραμε μία «πρωτιά» σε σχέση με την πανδημία που δεν πρέπει να την ξεχάσουμε. Έχουμε αυτήν τη στιγμή 2.633 ανά εκατομμύριο θανάτους στη χώρα μας. Περάσαμε δυστυχώς το Βέλγιο, την Ιταλία και όλες τις χώρες, οι οποίες πριν από ένα και δύο χρόνια βρίσκονταν στην κορυφή της τραγωδίας που έζησε και ζει η Ευρώπη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της ακρίβειας θα ήθελα να τονίσω ότι η Ευρώπη φάνηκε για μία ακόμα φορά πολύ πίσω από τις ιστορικές της ευθύνες. Αυτό που έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τίποτα άλλο από ένα deal με τις ΗΠΑ για υγροποιημένο σχιστολιθικό αέριο. Μάλιστα θα έπρεπε να γίνει μία ειδική συζήτηση για το πως «βγαίνει» το αέριο αυτό και κατά πόσο σε σχέση με το περιβάλλον είναι αυτό το οποίο θα έπρεπε και ως ποιότητα. Επίσης έκαναν ένα ανομολόγητο deal για τους εξοπλισμούς. Όλες οι χώρες μπαίνουν σε υπερεξοπλισμούς και επομένως πηγαίνουν πίσω οι στρατηγικές για την κλιματική κρίση και οι στρατηγικές για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Όλα τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στην τιμή, δηλαδή στο πλαφόν για την ενέργεια κατευθείαν ή στην αντιμετώπιση και την αποσύνδεση του χρηματιστηρίου ενέργειας όπως το πέτυχαν οι Ίβηρες, τα παρέπεμψαν για τον προσεχή Μάιο. Άλλωστε ήδη και 8 μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες από μόνες τους προχώρησαν σε προφορολόγηση των κερδών των εταιρειών παρόχων ενέργειας.

Η ελληνική περίπτωση είναι ξεχωριστή. Μέχρι τώρα αυτό που ζούνε τα ελληνικά νοικοκυριά δεν επηρεάζεται από την «οικονομία του πολέμου». Τέλειωσε ευτυχώς και ο χειμώνας μετά από πέντε μήνες που ο κόσμος είχε ανάγκη να ζεσταθεί. ‘Άρα πλέον και να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης δεν παίζει κανέναν ρόλο. Ο κόσμος κρύωσε όσο είχε να κρυώσει. Η «οικονομία του πολέμου» ξεκινάει από εδώ και τώρα με μεγάλη επικινδυνότητα στα επισιτιστικά θέματα. Μέχρι τώρα αυτό που πληρώνουμε είναι η ολιγωρία και η μονομέρεια σε σχέση με τις κυβερνητικές επιλογές και την ακρίβεια. Θα σας δώσω μόνο ένα στοιχείο σε σχέση με την ενέργεια. Τα ανέφερε και ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Σαρανταεννιά (49) ευρώ είναι το κέρδος στην μεγαβατώρα για όλο το 2021 έναντι τριών (3) ευρώ που ήταν το 2020. Αυτό προ του πολέμου της Ουκρανίας. Είναι λοιπόν υπαρκτά τα υπερκέρδη και το ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τη φορολόγηση και δεν έχουν ληφθεί ήδη μέτρα για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, για τον ΦΠΑ και για τα 800 ευρώ που θα πρέπει να ανέβει ο κατώτερος μισθός είναι μεγάλη ολιγωρία και αποτέλεσμα της μεροληπτικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το λέω ευθέως. Το μέχρι τώρα είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη». Το από εδώ και πέρα βεβαίως θα είναι και «ακρίβεια της οικονομίας του πολέμου».