ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

29/03/2022

Αλ. Τσίπρας: Ζητάμε εκλογές για να σταματήσουμε τα «κλεφτόδεντρα»

Αλ. Τσίπρας: Ζητάμε εκλογές για να σταματήσουμε τα «κλεφτόδεντρα»



Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη

Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Χρειάζεται το κράτος να παρέμβει ρυθμιστικά στις αγορές.

Xρειάζεται το κράτος να είναι δίπλα στον πολίτη που αυτή τη στιγμή αδυνατεί να τα βγάλει πέρα. Το κράτος έχει τις δυνατότητες, αρκεί να το πιστέψει αυτός που κυβερνά και κυρίως να καταλάβουμε ότι χρειάζονται λύσεις έξω από το πλαίσιο που έχουμε συνηθίσει.

Η κυβέρνηση έχει κάνει στρατηγικά λάθη στον ενεργειακό σχεδιασμό. Αυτό που βιώνουμε μέχρι σήμερα στους λογαριασμούς δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης του πολέμου, που θα αποτυπωθεί αργότερα.

Ισπανία και Πορτογαλία κέρδισαν στη Σύνοδο Κορυφής το δικαίωμα να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Εμείς όχι. Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός και συνέβαινε αυτό, μάλλον θα γύρναγα πίσω με τα πόδια από τις Βρυξέλλες, με όλα τα ΜΜΕ να μιλούν για εθνική αποτυχία.

Δεν ξέρω αν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» αλλά «κλεφτόδεντρα» υπάρχουν σίγουρα. Με 1,4 δισ. αισχροκέρδεια με πρωταγωνιστή τη ΔΕΗ που την αφήσαμε με 27 διευθυντές και έχουν γίνει 105 και με 60 βοηθούς διευθυντών που έχουν γίνει 200. Γίνεται μια άλωση του κράτους από γαλάζια golden boys που φτιάχνουν βιογραφικά στις πλάτες των πολιτών. Αυτή είναι η εξίσωση που δεν βγαίνει.

Ζητάμε εκλογές διότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι απολύτως ακατάλληλη να αντιμετωπίσει μια συνθήκη κρίσης.

Ζητάμε εκλογές για να υπάρξει μια άλλη πολιτική.

Ζητάμε εκλογές για να σταματήσει η αφαίμαξη του μισθωτού και του συνταξιούχου.

 

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι χαρά μας και τιμή μας που έχουμε μαζί μας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Κύριε Πρόεδρε καλώς ορίσατε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρήκα κ. Παπαδάκη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Χαρά μας που σας έχουμε κοντά μας για μια ακόμη φορά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και δική μου.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, λέω να μην κάνουμε το κακό που γίνεται με δημοσιογράφους και πολιτικούς. Τι γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα; Ο δημοσιογράφος γίνεται πολιτικός και ο πολιτικός γίνεται ρεπόρτερ, δημοσιογράφος. Δεν θέλω να μας περιγράψετε την άσχημη κατάσταση, την ξέρουμε. Είναι δική μας δουλειά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και πιο πολύ απ’ όλους την ξέρουν αυτοί που μας παρακολουθούν, νομίζω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάνω από όλα. Ακριβώς. Και ποτέ δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε από το ρεπορτάζ που κάνουμε εμείς, που πολλές φορές έχει και χρωματισμό πολιτικό, ανάλογα με το πού πρόσκειται ο κάθε δημοσιογράφος, αν και δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, πονεμένη ιστορία αυτή. Και ο πολιτικός να κάνει περιγραφή. Όπως επίσης και αυτή η έντονη αντιπαράθεση, δεν φταίω εγώ, φταίει ο άλλος. Δεν τα κάνει καλά ο άλλος, εγώ θα τα έκανα καλύτερα.

Θέλω να μπούμε κατευθείαν στο θέμα. Αντιμετωπίζουμε μια τεράστια κρίση αυτή τη στιγμή και μάλιστα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που υπερβαίνει τα όρια των ευπαθών ομάδων, γιατί ακόμα και άνθρωποι νοικοκύρηδες, οι οποίοι με 1.000, με 1.500 ευρώ τα έβγαζαν πέρα, τώρα δεν τα βγάζουν πέρα. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την άσχημη κατάσταση. Να ξεκινήσουμε με αυτό που απασχολεί τον κόσμο, εάν είναι ρεαλιστικές οι προτάσεις οι δικές σας ή στείρα αντιπολιτευτικές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, σωστά τα είπατε, δεν έχει νόημα να περιγράφουμε τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Έχει νόημα να δούμε πώς μπορούμε να βγούμε από αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα. Για να δούμε όμως πώς μπορούμε να βγούμε από αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα, πρέπει να κάνουμε κάποιες παραδοχές.

Βρισκόμαστε σε κανονικότητα σήμερα; Μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε αφήνοντας τις αγορές να αυτορρυθμίζονται; Μπορούμε να αφήνουμε αυτούς οι οποίοι σήμερα κερδίζουν πάνω στον πόνο και στην αδυναμία του Έλληνα πολίτη να μπορέσει να πληρώσει το λογαριασμό. Κερδίζουν. Εμείς προϋπολογίσαμε την αισχροκέρδεια στο 1,5 δισ. το τελευταίο 8μηνο. Είναι πολλά λεφτά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αισχροκέρδεια. Μιλάτε για αισχροκέρδεια.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αισχροκέρδεια. Μπορούμε να συνεχίσουμε αφήνοντάς τους ανέγγιχτους; Μπορούμε να συνεχίσουμε λέγοντας ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση με τις ίδιες νόρμες λειτουργίας και των αγορών, ειδικά στον χώρο της ενέργειας το μοντέλο αυτό το παρωχημένο που εκτινάσσει το κόστος στον καταναλωτή και δημιουργεί τεράστια κέρδη στους παραγωγούς;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όταν λέμε για αισχροκέρδεια, ποιοι είναι οι αισχροκερδείς;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα πάμε σε αυτό, αλλά λίγο να καταλάβουμε, εδώ χρειαζόμαστε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Εδώ χρειάζεται το κράτος, το κράτος να παρέμβει ρυθμιστικά στις αγορές. Εδώ χρειάζεται το κράτος να είναι δίπλα στον πολίτη που αυτή τη στιγμή αδυνατεί να τα βγάλει πέρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχει τη δυνατότητα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς και έχει δυνατότητες. Έχει σημαντικές δυνατότητες, αρκεί να το πιστέψει αυτό, να το πιστέψει αυτός που κυβερνά και κυρίως να καταλάβουμε ότι χρειάζονται και λύσεις έξω από το πλαίσιο που έχουμε συνηθίσει. Out of the box, που λένε στο χωριό μου.

Και ξέρετε, αυτό που λέω δεν είναι ιδιαίτερα αριστερό και επαναστατικό, στις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα. Οι ιδεολογικές διαφορές μας είναι σημαντικές και γνωστές, αριστεράς – δεξιάς. Εμείς που θέλουμε το κοινωνικό πρόσημο σε κάθε έκφανση της ζωής και η φιλελεύθερη αντίληψη που λέει να αφήσουμε την αγορά. Αλλά σήμερα δεν βρισκόμαστε σε μια περίοδο κανονικότητας. Και εγώ απευθυνόμενος και στους πολίτες που μας παρακολουθούν σήμερα, τους τηλεθεατές σας οι οποίοι βρίσκονται στην όχθη της δεξιάς, να πω ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν αυτός που επιχείρησε πρώτος να δημιουργήσει ένα ισχυρό κράτος σε συνθήκες δύσκολες την δεκαετία του ΄70.

Σήμερα, η αντίληψη Μητσοτάκη που είναι παραδοσιακά αντίληψη των νεοφιλελεύθερων στην οικονομία δεν λειτουργεί. Εμείς λέγαμε ότι δεν λειτουργούσε και σε συνθήκες κανονικότητας. Πόσο δε μάλλον σε συνθήκες κρίσης όπως οι σημερινές.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είμαστε σε συνθήκες κανονικότητας; Γιατί εσείς, για παράδειγμα, στην τετραετία σας λέγατε: ρε παιδιά, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, έχουμε το μνημόνιο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και αλήθεια ήταν αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και οι σημερινοί λένε δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά ρε παιδιά, είμαστε υπό επιτήρηση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάμε να τα πιάσουμε από την αρχή τα πράγματα. Εδώ έχουν γίνει τραγικά λάθη, στρατηγικά λάθη στον ενεργειακό σχεδιασμό. Γι’ αυτό η κρίση και πολύ φοβάμαι ότι αυτό το οποίο έχουμε βιώσει ως σήμερα στους λογαριασμούς μας δεν είναι η κρίση του πολέμου. Η κρίση του πολέμου θα αποτυπωθεί στους λογαριασμούς αργότερα. Αυτό που βιώνουμε μέχρι σήμερα είναι η αισχροκέρδεια κυρίως και φυσικά μια τάση στις διεθνείς αγορές να ανέβει η τιμή του φυσικού αερίου. Αλλά τα λάθη τα στρατηγικά...

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αμφισβητείτε η αισχροκέρδεια και τα νούμερα τα οποία αναφέρατε. Δηλαδή το 1.400 μετά το κάνατε 1.700 εάν δεν κάνω λάθος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς δεν αλλάζουμε τις εκτιμήσεις μας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: 1.400.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι 1,7 δισ. η αισχροκέρδεια, η συνολική αισχροκέρδεια των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος. Επειδή όμως, για να είμαι δίκαιος, η ΔΕΗ έχει κάνει κάποιες επιστροφές, έχει κάνει κάποιες εκπτώσεις στον καταναλωτή, γύρω στα 300 εκατομμύρια τα υπολογίζουμε αυτά μετρημένα ευρώ προς ευρώ. Υπολογίζουμε ότι το τελικό κέρδος...

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πού τα βρήκατε αυτά; Γιατί λέει τώρα η κυβέρνηση πού τα βρήκανε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το τελικό υπερκέρδος... Έχουμε κυβερνήσει τεσσεράμισι χρόνια. Έχουμε τεχνοκράτες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχετε τις πηγές σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχουμε ανθρώπους. Αυτοί οι οποίοι αμφισβητούν...

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πράκτορες. Έχετε πράκτορες στο σύστημα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, πράκτορες δεν έχουμε εμείς. Αυτοί οι οποίοι αμφισβητούν τα στοιχεία τα οποία αναλυτικά παρέθεσα στη Βουλή πριν από μια εβδομάδα είναι αυτοί που έχουν την υποχρέωση να μας δώσουν αναλυτικά ποιο είναι το υπερκέρδος. Διότι ο κ. Μητσοτάκης πριν από ένα μήνα, την 1η Μαρτίου στη Βουλή, όταν βγαίνανε δημοσιεύματα από μερίδα του Τύπου που έλεγε ότι η ΔΕΗ έχει κέρδη προ φόρων 900 εκατομμύρια ευρώ και του το είπα στη Βουλή, μου είπε δεν υπάρχουν υπερκέρδη, αυτά είναι ψέματα.

Και 15 μέρες μετά, όταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του έδωσε οδηγία να φορολογήσει αυτά τα υπερκέρδη, ξαφνικά τα ανακάλυψε εκεί που δεν υπήρχαν. Και να πω κάτι για να καταλάβουν και οι τηλεθεατές μας. Η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας. Πρωταγωνιστεί διότι φτιάχτηκε για να πρωταγωνιστεί. Μετατράπηκε σε μια επιχείρηση που λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι σώθηκε, λέει η κυβέρνηση, και ότι συμφωνούσατε και εσείς με την πώληση της ΔΕΗ, του 15%.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτά είναι δικαιολογίες για να τα ακούει ο κόσμος και να τρώει κουτόχορτο. Η ΔΕΗ τεσσεράμισι χρόνια σε συνθήκες επίσης δύσκολες, όχι ενεργειακής κρίσης, θέλω να είμαι ειλικρινής, τεσσεράμισι χρόνια μνημονίου όμως, δεν αυξήθηκε το τιμολόγιο ούτε 1 ευρώ.

Αυτό που μας λένε ότι ήταν η επιχείρηση χρεοκοπημένη. Εγώ δεν ξέρω καμία χρεοκοπημένη επιχείρηση που να μειώνει το δανεισμό της κατά 1 δισ., που να επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μην αυξάνει ούτε 1 ευρώ στα τιμολόγια των καταναλωτών.

Είχε πράγματι το 2018 κάποιες λογιστικές καταγραφές αρνητικές, αλλά στο τέλος του 2018 και του 2019 είχε λειτουργική κερδοφορία και το 2019 επανήλθε και σε λογιστική κερδοφορία. Αυτά λοιπόν είναι ανοησίες, κύριε Παπαδάκη.

Η ουσία είναι ότι η αντίληψή τους για τη ΔΕΗ, η νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τη ΔΕΗ είναι να μην είναι ΔΕΗ δημόσια επιχείρηση, αλλά να λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσείς λέτε τώρα...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε με να εξηγήσω γιατί είναι λάθος στρατηγική αυτό το οποίο ζούμε σήμερα. Ξεκινήσανε με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση. Βεβαίως και πρέπει η χώρα να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση. Είχαμε κάνει έναν σχεδιασμό, εθνικό σχεδιασμό για το 2030 σταδιακά και εξασφαλίζοντας πόρους για τη μετάβαση. Με το που ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, είπε: τέλος το 2023. Τέλος το 2023 σήμαινε ότι πρέπει να κλείσουν σχεδόν αύριο το πρωί όλες οι λιγνιτικές μονάδες. Και να μείνει μονάχα η Πτολεμαΐδα 5, την οποία τη φτιάξαμε τα προηγούμενα χρόνια, την δεκαετία του ’10 επί κυβερνήσεως Σαμαρά και δώσαμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο. Και μάλιστα αυτοί τώρα θέλουν να την αλλάξουν και να την κάνουν κι αυτή για φυσικό αέριο.

Προσέδεσε όλο το ενεργειακό μείγμα της χώρας στο φυσικό αέριο. Σε ένα εισαγόμενο καύσιμο και μάλιστα μεταβατικό, το οποίο δεν σημαίνει πράσινη ανάπτυξη, διότι και το φυσικό αέριο είναι μεταβατικό μεν καύσιμο, αλλά δεν είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Τι έγινε με αυτό; Χάσαμε τη δυνατότητα, έστω για ένα σημαντικό ποσοστό να έχουμε το δικό μας καύσιμο που είναι ο λιγνίτης, σταδιακά μειούμενο, διότι πρέπει να πάμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αλλά πρέπει να πάμε σε αυτή τη μετάβαση έχοντας κάνει πρωτίστως επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές. Ούτε επενδύσεις σε ΑΠΕ κάναμε, ούτε δυνατότητα να καίμε λιγνίτη έχουμε και προσδέσαμε όλο το ενεργειακό μείγμα στο φυσικό αέριο.

Το φυσικό αέριο πήρε τεράστιες τιμές λόγω της συγκυρίας. Αυτό προφανώς και δεν το είχε προβλέψει -δεν του τα καταλογίζω όλα του κ. Μητσοτάκη- εν τούτοις όμως αυτή ήταν μια λαθεμένη εγκληματική στρατηγική. Και τι γίνεται μετά; Εμείς το 2019, 3 χρόνια πριν, μειώσαμε τον ΦΠΑ στην ενέργεια στον κατώτατο συντελεστή, στο 6%. Είδατε εσείς ως καταναλωτής να περνάει σε εσάς αυτή η μείωση; Δεν το είδατε, διότι ο κ. Χατζηδάκης με το που ανέλαβε, πέρασε όλη αυτή τη μείωση στα τιμολόγια. Και μετά εφάρμοσε την κοινοτική οδηγία, το target model, το Χρηματιστήριο Ενέργειας που στην πραγματικότητα σήμερα είναι ό,τι πιο παράλογο υπάρχει -στις σημερινές συνθήκες, δεν λέω σε κάποιες άλλες συνθήκες- όπου μπαίνουν και δίνουν προσφορά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας οι παραγωγοί και η τελική τιμή που κλειδώνει και για τις ανανεώσιμες και για τον λιγνίτη είναι η υψηλότερη προσφορά του φυσικού αερίου. Η υψηλότερη προσφορά. Και η διαφορά κόστους δεν πηγαίνει στον παραγωγό, πηγαίνει απευθείας στον καταναλωτή με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Αυτός είναι ένας μηχανισμός που εξ αντικειμένου ρίχνει όλα τα βάρη στον καταναλωτή. Και ο παραγωγός, αυτός που εμπορεύεται ενέργεια, δεν έχει κανένα κόστος. Αυτό δεν είναι ελεύθερος ανταγωνισμός. Αυτός είναι ένας ανταγωνισμός στοχευμένος στην τσέπη του καταναλωτή. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί σε σημερινές συνθήκες. Αυτό είναι που η Πορτογαλία και η Ισπανία διεκδίκησαν προχθές στη Σύνοδο Κορυφής να αλλάξει, να αρθεί. Να υπάρξει αναστολή αυτής της παράλογης διαδικασίας καθορισμού των τιμών που περνάει στην τσέπη του καταναλωτή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια αυτοί έχουν εναλλακτικές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και το κερδίσανε. Αν, κύριε Παπαδάκη, ήμουνα εγώ σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, είχα προαναγγείλει ότι θα διεκδικήσω κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι τοπικό, κατά την άποψη μου, διότι αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα διεκδικήσει δεν ήταν να αποσυνδέσει το κόστος ενέργειας στο φυσικό αέριο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν το πλαφόν.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ήταν να μπει πλαφόν, πού; Στον χρηματιστηριακό κόμβο της Ολλανδίας. Κάτι το οποίο προφανώς, Ολλανδία, Γερμανία, άλλες χώρες δεν θα το δεχόντουσαν. Αν λοιπόν κέρδισε η Πορτογαλία που είναι μια παρόμοια χώρα με εμάς, η Ισπανία κάτι το οποίο εμείς δεν μπορέσαμε καν να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε και φεύγαμε από τη Σύνοδο Κορυφής με τα χέρια και με το κεφάλι σκυμμένο, πώς θα γύρναγα εγώ πίσω; Δεν θα βγαίνατε όλοι εσείς εδώ που κάνετε κριτική – και σωστά – στις κυβερνήσεις να πείτε ότι είναι μια εθνική αποτυχία; Με τα πόδια θα γύριζα πίσω από τις Βρυξέλλες. Σήμερα όμως είναι σαν να μην τρέχει τίποτα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είπαμε όμως εδώ ότι είναι και επιτυχία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά εντάξει, εδώ δεν είπατε ότι είναι επιτυχία. Αλλά βλέπω ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ούτε λίγο ούτε πολύ, προσπάθησε να μας πείσει ότι το βέτο το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν κέρδισε τίποτα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ότι μετατίθεται για τη Σύνοδο του Μαΐου.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, του Μαΐου. Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι. Όπως και η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πάει τον Μάη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να περάσουμε και στα άλλα θέματα για να έχουμε...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα λοιπόν η ακρίβεια σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε μια τρομακτική αύξηση στις τιμές ενέργειας για την οποία τρομακτική αύξηση μέχρι σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό της, ευθύνεται η κυβέρνηση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχουμε όμως μόνο τα προϊόντα τα οποία είναι εξαρτημένα από την ενέργεια.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι πολλαπλασιαστής αυτής της ακρίβειας και νομίζω ότι αν δεν πάρει μέτρα, για να μην μπερδεύουμε τους τηλεθεατές μας με το τι κάνει η Ευρώπη ή τι δεν κάνει η Ευρώπη, αν δεν πάρει μέτρα, ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης...

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα μέτρα θέλουν χρήμα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και μέτρα ανακούφισης τα οποία έχουν να κάνουν με το πλαφόν στις τιμές της χονδρικής και μέτρα ανακούφισης σε ό,τι έχει να κάνει με την ουσιαστική στήριξη των εισοδημάτων. 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Γιατί δεν το μειώνει ο κ. Μητσοτάκης;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχει περιθώριο; Κοιτάξτε, εδώ δίνουμε μάχη...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: 15 χώρες έχουν μειώσει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δίνουμε μάχη και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, οπότε είχαμε τον κ. Αλεξιάδη το μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν αυτό. Ούτε εσείς τον είχατε μειώσει βέβαια τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς δεν είχαμε μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Έχετε απόλυτο δίκιο. Μόνο που υπάρχουν δυο σημαντικές διαφορές. Πρώτον, είχαμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας, μνημόνια. Τώρα έχουν, εξ όσων γνωρίζω, ρήτρα διαφυγής. Δηλαδή δεν τους λένε ότι πρέπει να πιάσουν πρωτογενή πλεονάσματα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει δέσμευση, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, δέσμευση ότι δεν θα αλλάξει αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και δεύτερο, έχουμε ενεργειακή κρίση. Δηλαδή επί των ημερών μας η βενζίνη ήταν στο 1,2 – 1,4, τώρα έχει πάει 2 €. Καταλαβαίνετε ποια είναι η διαφορά;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κακά τα ψέματα. Εδώ έχει γίνει μια μεγάλη απάτη. Και το λέμε. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης επεβλήθη για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και στη συνέχεια έγινε ο βασικός φόρος εσόδων αυτού του κράτους. Εμείς το λέμε τα τελευταία 10 χρόνια εδώ και καλά κάνουν και μας λένε κάποιοι ότι εξυπηρετούμε κάποιους άλλους σκοπούς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι αληθές αυτό που λέτε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι επεβλήθη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι ο βασικός φόρος εσόδων. Είναι ένα σημαντικό έσοδο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ένας από τους βασικούς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά ξέρετε ποιο είναι το συνολικό έσοδο από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κατ’ έτος; Δεν μιλάμε για κάτι. Είναι 1,5 δισεκατομμύριο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μαζί με τον ΦΠΑ όμως ο οποίος επιβάλλεται επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο Ειδικός φόρος κατανάλωσης φέρνει στα δημόσια ταμεία 1,5 δισ. Εάν είχαμε για ένα χρόνο αναστολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τα δημόσια ταμεία θα έχαναν 1,5 δισ., αλλά σε κάθε γέμισμα στο ρεζερβουάρ της βενζίνης ο καταναλωτής θα κέρδιζε 25 ευρώ. Για 1.000 λίτρα κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης θα γλιτώναμε 300 ευρώ. Αυτό το 1,5 δισ. αντιστοιχεί, είναι περίπου το ίδιο με το ποσό που έχουν χάσει τα δημόσια ταμεία από την αισχροκέρδεια της ΔΕΗ και άλλων τριών ιδιωτικών εταιρειών.

Και λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού δεν σας επιτρέπω να αλλάξετε το μοντέλο που εξηγούσα λίγο πιο πριν, που δημιουργεί αυτή την ανισομέρεια και την υπέρβαση των τιμών, φορολογείστε. Ούτε αυτό κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Φορολογείστε την αισχροκέρδεια. Αυτό το 1,4 δισ. Πάρτε αυτό το 1,4 δισ. και δώστε το στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Βάλτε το στα δημόσια ταμεία, ώστε να μπορέσετε να μειώσετε στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Ούτε αυτό κάνει όμως. Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στα καύσιμα έρχεται και αυξάνει τα έσοδα του κράτους. Το γνωρίζετε αυτό;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως και το γνωρίζουμε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ενώ ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης έρχεται και προσμετράται σε κάθε λίτρο κατανάλωσης, ο ΦΠΑ είναι ένα ποσοστό επί της συνολικής τιμής. Άρα, εφόσον δεν μειώνεται ο ΦΠΑ αυξάνεται το κόστος, αυξάνεται δηλαδή η τιμή ανά λίτρο βενζίνης καυσίμου, το ποσοστό ΦΠΑ είναι ένα υπερβάλλον έσοδο για το κράτος. 500 εκατομμύρια, λέει, έχουν βγάλει τα δημόσια ταμεία το τελευταίο διάστημα από αυτή την αύξηση των τιμών. Γιατί δεν τα ρίχνει αυτά στην τσέπη του καταναλωτή;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προσέξτε. Σας κατηγορεί η κυβέρνηση ότι λέτε να εξαφανιστεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, όλα αυτά είναι χρήματα. Λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λεφτόδεντρα και μοιράζει λεφτά. Το έχετε ακούσει ένα εκατομμύριο φορές. Από την άλλη πλευρά, ζητάτε αύξηση του βασικού μισθού.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, δεν ξέρω εάν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Αλλά κλεφτόδεντρα υπάρχουν σίγουρα. Είμαι βέβαιος. Με 1,5 δισ. αισχροκέρδεια και να πρωταγωνιστεί σε αυτή την αισχροκέρδεια η ΔΕΗ, η ΔΕΗ που την αφήσαμε εμείς με 27 διευθυντές και έχουν γίνει 105 και με 60 βοηθούς διευθυντές και έχουν γίνει 200. Golden boys. Με μισθούς ξέρετε ποιους; Από 4.000 έως 8.000 ευρώ οι χαμηλότεροι και ο διευθυντής, ο πρόεδρος 360.000 το χρόνο. Διπλάσιο μισθό από τον Πρωθυπουργό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ θέλω να επανέλθω στην ακρίβεια.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, να μην επανέλθετε, διότι αυτά πρέπει να καταλάβει εδώ ο κόσμος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως να τα καταλάβει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ότι εδώ γίνεται μια άλωση. Άλωση του κράτους από γαλάζια golden boys που ήρθαν για να φτιάξουν βιογραφικά στις πλάτες μας στη ΔΕΗ, στον ΕΦΚΑ. 250 προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ με 4.000 – 8.000 ευρώ μισθούς, στον ΔΕΔΔΗΕ που δίνουν μπόνους 60.000 ευρώ στους εαυτούς τους στο τέλος του χρόνου. Για να κάνουν μια πολιτική με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που έχουν οδηγήσει σε ένα ράλι αύξησης των τιμών, με στόχο να είναι ψηλά η τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου για να κερδίζουν οι ιδιώτες μέτοχοι και να πληρώνετε εσείς, να πληρώνει ο τηλεθεατής μας, να πληρώνει ο συνταξιούχος που του έρχεται σύνταξη 600 και 700 ευρώ και έρχεται και ο λογαριασμός 600 ευρώ και δεν βγαίνει. Αυτή είναι η εξίσωση η οποία δεν βγαίνει, κύριε Παπαδάκη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ότι υπάρχει αισχροκέρδεια υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος πάνω σε αυτό τον τομέα... Σας φέραμε και καφεδάκι. Και τσάι και καφέ και ελεγμένο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για να είμαι πιο ψύχραιμος, ίσως.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μην την πατήσουμε σαν τον Αμπράμοβιτς. Είναι ελεγμένος ο καφές και το τσάι που πίνετε.

Κύριε Πρόεδρε, λέτε για αύξηση μισθών. Δεν ξέρω εάν αντέχει η πραγματική οικονομία. Μιλάτε για τους συνταξιούχους. Εδώ θα μου επιτρέψετε να πω, εγώ θα μιλήσω όπως αισθάνομαι κάθε φορά και επικοινωνώντας και με τους φίλους της εκπομπής. Μιλάμε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου; Εσείς ικανοποιήσατε τους συνταξιούχους; Δεν μειώθηκαν οι συντάξεις επί των ημερών σας;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μου αρέσει το ερώτημά σας και μου αρέσει που κοντράρετε στα ίσια. Κύριε Παπαδάκη, έχετε την αίσθηση ότι εμείς κυβερνήσαμε σε συνθήκες ρήτρας διαφυγής με δυνατότητες... Εμείς είχαμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια, αυτό μας είχατε υποσχεθεί.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όταν μιλάτε για σκοινί πάνω στο σπίτι του κρεμασμένου, να μιλήσουμε για σκοινί. Θυμάμαι όταν ο Τόμσεν και η τρόικα το ΔΝΤ απαιτούσε να κάνουμε μια νέα μεγάλη περικοπή 30-40% στις συντάξεις και στηλώσαμε τα πόδια και είπαμε ότι εν ανάγκη θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα στο τέλος του προγράμματος, αλλά αυτές οι περικοπές δεν θα γίνουν. Βγήκε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή και με θράσος είπε ότι πουλάω τη Μακεδονία για να σώσω τις συντάξεις. Ποιο είναι το σκοινί του κρεμασμένου λοιπόν εδώ; Για ποιο σκοινί μιλάμε και για ποιον κρεμασμένο;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν απαντάτε σε εμένα τώρα. Στον κ. Μητσοτάκη απαντάτε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και απαντάω και στους ανθρώπους οι οποίοι επείσθησαν ότι οι περικοπές γίνανε επί ΣΥΡΙΖΑ. Οι τρομακτικές περικοπές στις συντάξεις γίνανε και το γνωρίζουν αυτό οι συνταξιούχοι την περίοδο 2010-2015.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ΕΚΑΣ κόπηκε επί των ημερών σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επί των ημερών μας υπήρξαν μειώσεις. Δεν θα το αμφισβητήσω, υπήρξαν πολιτικές οι οποίες δεν ήταν πολιτικές μας επιλογές, αλλά είχαμε έναν εθνικό στόχο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να βγάλουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, να δημιουργήσουμε συνθήκες να αναπνεύσει η οικονομία. Αλλά προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη την κοινωνική, τους κατώτατα αμειβόμενους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους σε μεγάλο βαθμό, διότι αυτά που μας ζητούσε η τρόικα δεν τα υλοποιήσαμε. Τα αντιστρέψαμε, τα ανατρέψαμε.

Και έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατέστρεψε και εγώ θα σας σώσω. Και τι κάνει; Όταν εμείς δίναμε κάθε Δεκέμβριο 700 – 800 εκατομμύρια κοινωνικό μέρισμα κυρίως στους συνταξιούχους, έλεγε ότι αυτά ήταν ψίχουλα.

Όταν τον Μάιο του ’19 θεσμοθετήσαμε μόνιμη τη 13η σύνταξη, λιγότερη από την 13η για τους υψηλά αμειβόμενους...

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από τα 500 και πάνω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Από τα 500 και πάνω, αλλά ήταν 1 δισ. 1 δισ. σε ετήσια βάση. Υποσχέθηκε ότι θα το διατηρήσει. Ήρθε και το κατάργησε. Εάν υπολογίσουμε στα 3 αυτά χρόνια, 2020 – ’21 και ’22, είναι 3 δισ. που έφυγαν από τις τσέπες των συνταξιούχων, διότι άλλαξε τη νομοθεσία, άλλαξε τον νόμο που είχαμε κατοχυρώσει την 13η σύνταξη. Πού τα πήγε αυτά τα λεφτά; Στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, σε ιδιώτες, σε funds δηλαδή.

Και έρχεται, αφού έχει πάρει τα 3 δισ., αφού δίνει κουτσουρεμένα τα αναδρομικά με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, διότι με βάση την απόφαση του ΣτΕ, αυτά τα οποία κόπηκαν από τους συνταξιούχους όχι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2013, έπρεπε να επιστραφούν. Και τι κάνει; Από τα 1.000 ευρώ και πάνω δώρα και επικουρικά δεν τα επιστρέφει και τα επιστρέφει και τα φορολογεί και από πάνω.

Αφού λοιπόν ούτε αυτή την υπόσχεση την υλοποιεί και παίρνει και το 1 δισ., έρχεται τώρα και λέει θα δώσω 200 ευρώ τον Απρίλιο δώρο Πάσχα. 135 εκατομμύρια. Πήρε 3 δισ. και δίνει 135 εκατομμύρια. Και βεβαίως έχει το “γνώθι σεαυτόν” και όταν κάνει διάγγελμα μιλάει ο ίδιος για ψίχουλα. Διότι όταν λες ψίχουλα το 1 δισ. που δίναμε εμείς και το πήρες πίσω και δίνεις 135, προφανώς αυτά είναι ψίχουλα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτές τις παροχές γιατί δεν τις ψηφίζετε, κύριε Πρόεδρε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα λοιπόν οι συνταξιούχοι είναι το μεγαλύτερο θύμα πλάνης και απάτης το 2019...

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί τα έχουν δουλέψει. Τα έχουν δουλέψει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στην πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου, διότι δεν ήμασταν εμείς αυτοί οι οποίοι ρημάξαμε τη σύνταξή τους. Εμείς κάναμε προσπάθειες, δεν τα καταφέραμε στον βαθμό που θέλαμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι. Γιατί είχαν απώλειες και με τον νόμο Κατρούγκαλου.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά συνέχισαν να έχουν μεγαλύτερες απώλειες ενώ βγήκαμε από τα μνημόνια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η λύση τώρα σε όλα αυτά, εσείς κάνατε τις προτάσεις σας για το τι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και η κυβέρνηση δεν τα κάνει γιατί λέει εγώ έχω την δική μου πολιτική και ακολουθώ την δική μου πολιτική και ότι ξέρετε κάτι είναι λαϊκιστές γιατί πιστεύουν ότι η χώρα έχει λεφτόδεντρα. Και λέτε εσείς, η λύση είναι εκλογές. Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, πολέμου στην Ουκρανία, μπορούμε να πάμε σε εκλογές; Εγώ δεν έχω άποψη. Εσάς ρωτάω. Γιατί μερικές φορές έτσι όπως διατυπώνεται το ερώτημα είναι σαν να πιστεύω εγώ ότι δεν πρέπει να γίνουν. Η προσωπική μου άποψη είναι άλλο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εάν η χώρα, κύριε Παπαδάκη, βρισκόταν σε μια κατάσταση που ευημερούσε, εάν οι συνταξιούχοι που μας παρακολουθούσαν σήμερα είχαν να βγάλουν το μήνα και δεν βρισκόντουσαν στην 19η ημέρα του μήνα χωρίς εισόδημα, εάν οι μισθωτοί επίσης, εάν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες περνάγανε μια ζωή χαρισάμενη και να έλεγα εγώ εκλογές δεν θα μου έδινε κανένας σημασία. Θα μου έδινε κανένας σημασία;

Εμείς ζητάμε εκλογές διότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι απολύτως ακατάλληλη για να αντιμετωπίσει μια συνθήκη κρίσης και τις ζητάμε για να προλάβουμε τα πράγματα. Δεν έχουμε καμία μανία, κανένα ιδιαίτερο λόγο να θέλουμε σώνει και καλά να υπάρξουν εκλογές. Εκλογές ζητάμε για να υπάρξει μια άλλη πολιτική. Όχι για να επιστρέψουν τα λεφτόδεντρα, αλλά για να σταματήσει η αισχροκέρδεια. Τα κλεφτόδεντρα που είπα πιο πριν. Να σταματήσει η αφαίμαξη του μισθωτού και του συνταξιούχου. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η πορεία για τη χώρα. Δεν γίνεται κάποιοι να κερδίζουν και η πλειοψηφία να χάνει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πώς το έχετε όμως στο μυαλό σας, κύριε Πρόεδρε; Πάμε σε εκλογές. Θα έχουμε την απλή αναλογική. Με την απλή λογική δεν ξέρω εάν μπορεί να προκύψει κυβερνητικό σχήμα. Θα πάμε στις επόμενες εκλογές. Δεν ξέρω...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάνω απ’ όλα. Πάνω απ’ όλα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι εν τοιαύτη περιπτώσει εάν προεξοφλεί κανείς ότι μια εκλογική αναμέτρηση δεν θα βγάλει αποτέλεσμα, είναι σαν να υποτιμά και την κρίση του ελληνικού λαού. Ας δούμε την κρίση του ελληνικού λαού ποια θα είναι και μετά να δούμε εάν θα βγει ή δεν θα βγει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως, αλλά είναι εκφρασμένη...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά ξέρετε κάτι; Αυτό διαμορφώνει και μια κουλτούρα στις πολιτικές δυνάμεις. Μια κουλτούρα που λέει ότι: ξέρετε, κανένας δεν ξέρει πέρα από εμένα. Εμείς δεν έχουμε αυτή την κουλτούρα. Εμείς λέμε ότι όπως άλλες χώρες ευρωπαϊκές που είναι και πιο ισχυρές από την Ελλάδα σε οικονομική δύναμη, μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις και διαμορφώνουν ένα πλαίσιο συνεργασίας πάνω σε μια προγραμματική βάση.

Δεν μιλάω εγώ ότι αυτό μπορεί να γίνει γεφυρώνοντας χαοτικές διαφορές, όπως αυτές που υπάρχουν σήμερα ανάμεσα στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και στον ΣΥΡΙΖΑ. Λέω όμως ότι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου στη βάση ενός προγράμματος που μπορεί να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, μπορεί να είναι η ενίσχυση, η άρση της αισχροκέρδειας στην ενέργεια, το πλαφόν στις τιμές, η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης με έναν τρόπο που θα δημιουργήσει οφέλη για την κοινωνική πλειοψηφία. Ένα τέτοιο μίνιμουμ πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο συνεννόησης, πιστεύω εγώ, των δυνάμεων που δεν ομνύουν στον νεοφιλελευθερισμό και στην απρόσκοπτη λειτουργία των αγορών, χωρίς καμία ρύθμιση. Εγώ το πιστεύω αυτό, από εκεί και πέρα ο ελληνικός λαός θα κρίνει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η φίλη μου η Ελένη εδώ λέει: “Παρακολουθούμε τη συνέντευξη του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και έχω να σας πω το εξής…”, απευθύνεται σε εμένα, “προσπαθήστε να γίνετε περισσότερο δημοσιογράφος και λιγότερο κυβερνητικός εκπρόσωπος”.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι άδικο αυτό για σας ειδικά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άδικο δεν είναι; Πήρατε την απάντηση. Γιατί σηκώσατε τον πήχη για τον έλεγχο των Μέσων, εγώ δεν θα κρύψω τίποτα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να ξέρετε, κύριε Παπαδάκη, ότι καμιά φορά μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όταν βγαίνει προχθές το πόρισμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, του ΕΣΡ, για το 2020, γιατί για το ’21 έχει ξεχάσει να βγάλει, και λέει ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δίνουν 60-80% χρόνο στην κυβέρνηση και 20-30% στην αντιπολίτευση...

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αναφερόταν στα δελτία ή στις εκπομπές;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στα δελτία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί στις εκπομπές εμείς δεν υπάρχει μέρα που να μην έχουμε ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η τρομακτική μονοφωνία δημιουργεί και στους ακροατές και στους τηλεθεατές ένα κλίμα, το οποίο έχει τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα. Είδα χτες μια έκθεση κόλαφος επτά σημαντικών δημοσιογραφικών ευρωπαϊκών, διεθνών Οργανώσεων του Τύπου για το πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπεριφέρεται στα Μέσα Ενημέρωσης και ιδιαίτερα στον Τύπο. Μάλιστα, καταγράφει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει εμμονή με τον έλεγχο της πληροφόρησης.

Αυτές οι ευρωπαϊκές καταγραφές κάνουν κακό στη χώρα. Αυτή η εμμονή με τον έλεγχο της ενημέρωσης, με τη λίστα Πέτσα που έδωσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς κριτήρια σε Μέσα Ενημέρωσης της αρεσκείας της κυβέρνησης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν διαφωνούσατε –θυμάμαι, είχατε πει- στην ενίσχυση των Μέσων τη δύσκολη εποχή, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με χωρίς κριτήρια; Με μοναδικό κριτήριο ποιος είναι πιο κοντά σε εμένα να του δώσω περισσότερα; Και αποκλεισμό Μέσων Ενημέρωσης που είναι αντικυβερνητικά; Αυτό δεν γίνεται πουθενά. Σε καμία ευρωπαϊκή δημοκρατία δεν γίνεται αυτό που έχει επιχειρήσει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια, εδώ θα πρέπει να πούμε γιατί ο κόσμος νομίζει ότι τα κανάλια πήραν τη μερίδα του λέοντος, χρήματα πήραν όλες οι εφημερίδες, όλα τα site πανελλαδικά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι όλοι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι όλα, με κάποιες εξαιρέσεις που δεν πήραν, έχετε δίκιο. Ναι, κι εγώ έχω δει τη λίστα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το Documento δεν πήρε, η Εφημερίδα των Συντακτών πήρε πολύ λιγότερα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η Αυγή πήρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η Αυγή πήρε προφανώς, αλλά εκεί είναι το θέμα; Η Αυγή είναι μια μικρή εφημερίδα. Να σας πω κάτι για να καταλάβει και ο κόσμος. Να ενισχύσουμε τα Μέσα Ενημέρωσης; Να τα ενισχύσουμε. Είναι λειτούργημα; Είναι λειτούργημα. Θα ελέγξουμε όμως αν αυτό το οποίο παράγουν είναι πλουραλιστικό; Στοιχειωδώς πλουραλιστικό. Η αντικειμενικότητα είναι μια έννοια δύσκολη, διότι το αντικειμενικό με το υποκειμενικό μπλέκει. Αλλά κανόνες και όρους για να δούμε έναν στοιχειώδη πλουραλισμό, μπορούμε και υποχρεούμαστε να έχουμε με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έδειξε τον χρόνο με τον οποίο αναδεικνύουν τα δελτία ειδήσεων την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση.

Η λίστα Πέτσα γιατί εμείς λέμε ότι ήταν ένα μεγάλο σκάνδαλο; Διότι χωρίς κριτήρια δόθηκαν τα χρήματα αυτά. Δεν ήταν κριτήριο η αναγνωσιμότητα, τα φύλλα που πουλάει μια εφημερίδα, οι εργαζόμενοι που έχει η εφημερίδα ή το site. Γι` αυτό λέμε ότι αυτό ήταν ένα μεγάλο σκάνδαλο.

Και ακούω τώρα ότι ο κ. Μητσοτάκης για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση αντί να ενισχύσει τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, θέλει να ενισχύσει εκ νέου τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αν προβεί και σε τρίτη λίστα Πέτσα, νομίζω ότι πλέον θα είναι η απόλυτη ένδειξη ότι το μοναδικό που τον ενδιαφέρει είναι ο έλεγχος της ενημέρωσης. Πράγμα το οποίο όμως θα γυρίσει μπούμερανγκ, κύριε Παπαδάκη. Διότι ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο. Όταν απαξιώνεται το Μέσο, τα βάζει με το Μέσο και θα τα βάλει και με εσάς, καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Απόλυτα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με τον σταθμό σας που μπορεί να μην φταίει, με εσάς που είστε ένας δημοσιογράφος που θέλετε να κάνετε αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση. Αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία και αυτό πρέπει να σταματήσει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η σχέση σας με τα κόμματα με τα οποία θα μπορούσατε να συνεργαστείτε. Υπάρχει μια αντιμετώπιση από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ ότι “εμείς δεν συνεργαζόμαστε, δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας”, ο κ. Βαρουφάκης λέει το ίδιο, το ΚΚΕ λέει το ίδιο. Το έχει απομείνει; Δεν έχει απομείνει και τίποτε άλλο. Υπάρχει πιθανότητα να σας δούμε να σας συνεργάζεστε με τη Νέα Δημοκρατία;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, είπα και πιο πριν ότι οι διαφορές μας με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη είναι χαοτικές και ξέρετε αυτό δεν είναι μια αιχμηρή παρέμβαση σε προσωπικό επίπεδο, είναι ιδεολογικές οι διαφορές μας.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι κατ` εξοχήν εκπρόσωπος της αντίληψης ότι τα πάντα μπορεί να τα ρυθμίζει η αγορά. Εμείς διαφωνούσαμε με αυτό, επαναλαμβάνω, και σε συνθήκες κανονικότητας, πόσο μάλλον σε συνθήκες κρίσης. Έχουμε πολύ σημαντικές διαφορές, ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Από εκεί και πέρα όμως, επαναλαμβάνω ότι η κρίση των πολιτών είναι αυτή η οποία θα διαμορφώσει νέες συνθήκες το βράδυ των εκλογών της απλής αναλογικής.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λέτε μετά τις εκλογές να υπάρξει κάτι τέτοιο;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το βράδυ των εκλογών της απλής αναλογικής. Οι εκλογές αυτές είναι που θα διαμορφώσουν τους συσχετισμούς δύναμης και όχι οι δημοσκοπήσεις.

Και την επόμενη μέρα, πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης μιας κυβέρνησης συνεργασίας που θα έχει την πλειοψηφία των βουλευτών. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να γίνει πραγματικότητα προφανώς -για να μην λέω κι εγώ πράγματα τα οποία μοιάζουν υπερβολικά- εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει αυτές τις εκλογές, ώστε το πρώτο κόμμα να μπορεί να συνεργαστεί με το τρίτο, με το τέταρτο για να φτιάξουν μια κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα πάει τον τόπο σε ένα σχέδιο, αν όχι τετραετίας, αλλά σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όμως να δούμε λιγάκι και τα του οίκου σας. Τι γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Εγώ είμαι υπέρ του να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και να εκφράζονται σε ένα κόμμα, “στη γραμμή του κόμματος κάποιος είναι αόμματος” δεν θα ήθελα να το ακούω στην εποχή μας. Εγώ και ως μεγαλύτερος από εσάς, αρκετά.

Αλλά όμως φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι αμφισβητούν όχι τον Αλέξη Τσίπρα, κάποιες από τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, όπως για παράδειγμα το θέμα της εκλογής Προέδρου από τη βάση. Θα εκφραστούν αυτές οι διαφωνίες στο Συνέδριό σας. Με αυτές τις διαφωνίες θα πάτε στις εκλογές; Με έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν θα έχει λύσει τις εσωτερικές του ιδεολογικές διαφορές;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν οι εκλογές γίνουν στο επόμενο δεκαπενθήμερο, μάλλον ναι. Αλλά αν δεν γίνουν στο επόμενο δεκαπενθήμερο, το Συνέδριο θα έχει προηγηθεί...

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μπορεί να διατηρηθούν και μετά το Συνέδριο και δεν ξέρουμε πού μπορεί να οδηγήσουν.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα κόμματα, ειδικά τα κόμματα της Αριστεράς αλλά και όλα τα ζωντανά κόμματα, είτε ανήκουν στην Αριστερά είτε δεν ανήκουν στην Αριστερά, οφείλουν να έχουν ένα ουσιαστικό και ανοιχτό διάλογο. Η “ενός ανδρός αρχή” είναι ένα πλαίσιο το οποίο δεν μπορεί να ταιριάξει σε ένα κόμμα ζωντανό, σε ένα κόμμα δημοκρατικό.

Αλλά οι όποιες διαφορές επιλύονται με ένα τρόπο, ή συντίθενται μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία, όπως είναι το Συνέδριο του κόμματος. Στο Συνέδριό μας το οποίο είναι κατά την άποψή μου ένα πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός, το περιμέναμε χρόνια, καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, δυστυχώς μας ξαναβρίσκει η πανδημία τώρα, αλλά ελπίζω να μην έχουμε προβλήματα στη διεξαγωγή του. Το Συνέδριο αυτό κατά την άποψή μου θα κληθεί να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις, τόσο σε ό,τι αφορά τις πολιτικές αποφάσεις, την ανάγκη δηλαδή να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς που θα καλύπτει όμως ένα ευρύ φάσμα στο πολιτικό πεδίο από τα αριστερά της Αριστεράς έως το Κέντρο το δημοκρατικό Κέντρο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για το Κέντρο μιλάτε πολύ τώρα τελευταία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τους πολίτες εκείνους οι οποίοι σήμερα έχουν απογοητευτεί από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, την οποία πίστεψαν και βεβαίως τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ηγεμονική δύναμη στο χώρο αυτό εδώ και δέκα χρόνια και μια δύναμη νεανική, που παίρνει σε όλα τα exit polls και σε όλες τις δημοσκοπήσεις την πρωτιά στις νεανικές ηλικίες. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι το μέλλον, το αύριο του τόπου είναι οι άνθρωποι. Σε αυτούς πρέπει να επενδύσουμε. Στους νέους, που σήμερα φεύγουν δυστυχώς στο εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή, σε αυτούς που δεν μπορούν να γίνουν ζευγάρια και να φτιάξουν οικογένειες, διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το νοίκι. Μιλάμε πολύ για τους συνταξιούχους, αλλά πρέπει να δούμε κι αυτή την πλευρά της κοινωνίας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και είναι πολύ σημαντική αυτή η πλευρά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα νέα παιδιά, τους 30ρηδες, τους 35ρηδες, διότι δεν υπάρχει μια σοβαρή πολιτική για τη στέγη, διότι δεν υπάρχει μια σοβαρή πολιτική για τις αμοιβές, ο κατώτατος μισθός είναι καθηλωμένος, η ανεργία στους νέους ανθρώπους είναι υπερδιπλάσια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα, νομίζω ότι αυτά είναι τα μεγάλα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τις προοδευτικές δυνάμεις στον τόπο. Να μιλήσουμε για το αύριο, να μιλήσουμε για το πώς θα έχουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να ξεπεράσουμε την κρίση, αλλά να μιλήσουμε και για την επόμενη μέρα. Γι` αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν στήριξη και που θέλουν η χώρα μας να λειτουργήσει μέσα σε ένα πλαίσιο κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δεν μπορεί, κύριε Παπαδάκη, να γίνεται εδώ συζήτηση για το αν θα μειώσουμε το ΦΠΑ στο ψωμί –στο ψωμί!- γιατί. Λέει. κάνει 130 εκατομμύρια δημοσιονομικό κόστος, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αποφασίζει είτε τη μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στη συγκέντρωση κεφαλαίου, είτε στη γονική παροχή στο 1.600.000 ευρώ για κάθε παιδί… Μιλάμε για πολύ μεγάλο ποσό ακίνητης περιουσίας, το οποίο συνολικά έχει κόστος διπλάσιο από τα 130 εκατομμύρια που κοστίζει η μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί.

Μιας και λέω για το ψωμί, μιλάμε σήμερα για την ενεργειακή κρίση. Πολύ φοβάμαι ότι αυτό που θα δούμε το επόμενο διάστημα, θα είναι και μια κρίση επισιτιστική όχι μόνο στη χώρα μας, σε διεθνές επίπεδο το λέω αυτό. Αλλά η χώρα μας ακριβώς επειδή τούτη την ώρα δεν έχει τη δυνατότητα αυτάρκειας στην παραγωγή μαλακού σιταριού, καλαμποκιού, ενδεχομένως και λιπασμάτων που είναι κρίσιμα για την παραγωγή, θα έχουμε ζητήματα, σοβαρά ζητήματα.

Δεν είμαι εγώ ο καταλληλότερος να πω ότι θα έχουμε πρόβλημα επάρκειας τροφίμων. Μπορεί να μην έχουμε πρόβλημα επάρκειας τροφίμων, είναι βέβαιο όμως ότι θα έχουμε πρόβλημα υψηλότατου κόστους τροφίμων και θα δούμε σημαντικότατες αυξήσεις.

Γι` αυτό, αυτό το οποίο απαιτείται σήμερα, κύριε Παπαδάκη, και θα έπρεπε να έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση πέρα από το να εκδίδει καθησυχαστικές ανακοινώσεις, θα έπρεπε να είχε προχωρήσει άμεσα σε ένα καλλιεργητικό επανασχεδιασμό. Να συνδέσει επιδοτήσεις με την παραγωγή μαλακού σιταριού και αραβόσιτου, καλαμποκιού, προκειμένου να μετατραπούν καλλιέργειες από βαμβάκι σε στάρι και σε καλαμπόκι, για να αυξηθεί όσο μπορεί να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή.

Όταν το 90% είναι εισαγωγές σε μαλακό σιτάρι και παράγεις μόνο ένα 10% και κλείνει η αγορά της Ουκρανίας και της Ρωσίας και δημιουργείται αυτή τη μεγάλη αναταραχή στην παγκόσμια αγορά, όλες οι χώρες προαγοράζουν, οι χώρες οι οποίες παράγουν στοκάρουν, θα βρεθούμε σε σοβαρότατο πρόβλημα. Σοβαρότατο πρόβλημα!

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο στόχος της φιλοξενίας εδώ και της πρόσκλησης που σας κάναμε, δεν είναι να βγω εγώ ο μάγκας της υπόθεσης κάνοντας ερωτήσεις για να κερδίσει την εντύπωση από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να πούμε δυο λόγια για τη συναυλία σήμερα για την ειρήνη;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να πείτε και με αυτό να κλείσουμε. Ήθελα να σας πω ότι εγώ ήθελα να σας δώσω την ευκαιρία να μιλήσετε, να σας ακούσει ο κόσμος και να σας κρίνει. Εγώ; Με έχει κρίνει εδώ και χρόνια και σε τελευταία ανάλυση και να μη θέλει να με ξαναδεί, δεν είναι θέμα. Εσείς έχετε το χρόνο όλο μπροστά σας…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταλαβαίνουμε όλοι, η ακρίβεια τα έχει ξεπεράσει όλα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι είναι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ούτε την πανδημία συζητάμε, είχαμε 70 νεκρούς χτες…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: 73.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχουμε ξεπεράσει, είμαστε η χειρότερη χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση πια σε νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η χειρότερη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πάτε στη συναυλία το βράδυ;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και τον πόλεμο έχουμε αρχίσει πια να τον θεωρούμε ένα φυσικό φαινόμενο. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Αυτές οι σκηνές που βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας, αυτή η φρίκη του πολέμου νομίζω ότι πρέπει να μας αναγκάσει όλους να δώσουμε ένα μήνυμα: να σταματήσει αυτή η φρικαλεότητα, να σταματήσει η επέμβαση στην Ουκρανία, οι βομβαρδισμοί, οι σφαγές των αμάχων και ο στόχος αυτής της συναυλίας και δεν μπορώ να κατανοήσω πως είναι δυνατό και σε πράγματα τα οποία είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε όλοι να συμφωνούμε, να πλακωνόμαστε και να τσακωνόμαστε και γι` αυτά.

Δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλεί κάποιους το ότι υπάρχει μια παρέμβαση και σημαντικότατοι καλλιτέχνες με πολύ μεγάλη διαδρομή, δεν χρειάζεται να πω ονόματα γιατί θα αδικήσω άλλους. Αλλά γνωρίζετε ότι αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν έχουν μια πολύ σπουδαία διαδρομή στο καλλιτεχνικό στερέωμα και στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας. Δεν δίνουν μόνο μια κραυγή αγωνίας για τον πόλεμο και μια απαίτηση παλλαϊκή και στην Ελλάδα όπως εκφράστηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να σταματήσει αυτό το κακό. Αλλά μαζεύουμε και χρήματα προκειμένου να δοθούν στους άμαχους, να δοθούν στους ανθρώπους που σήμερα ξενιτεύονται, γίνονται πρόσφυγες, στους ανθρώπους που βρίσκονται στα νοσοκομεία από αυτή την καταστροφή, την ανθρωπιστική καταστροφή που διεξάγεται.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα μήνυμα πολύ σημαντικό ότι οι πολίτες της Αθήνας σήμερα θα δώσουν το παρόν, μικροί και μεγάλοι γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Όπως δώσαμε το παρόν στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στον πόλεμο στο Ιράκ, στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, έτσι και τώρα.

Την άλλη Πέμπτη, από όσο ξέρω, είναι στη Βουλή προσκεκλημένος και ο Πρόεδρος Ζελένσκι. Ελπίζω, κύριε Παπαδάκη, όπως μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο μίλησε για τη διχοτόμηση του Βερολίνου και για τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο...

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να μιλήσει για την Κύπρο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όπως στη Βρετανία μίλησε για την περίοδο του Τσόρτσιλ, έτσι και στο Ελληνικό και στο Κυπριακό Κοινοβούλιο, μεταξύ όλων των άλλων που θα τον ακούσουμε με προσοχή διότι είναι ένας άνθρωπος που ηγείται μιας χώρας που αυτή τη στιγμή βομβαρδίζεται, να βρει δυο λόγια να πει και να δώσει κι ένα μήνυμα για τη χώρα την ευρωπαϊκή, που εδώ και 46 χρόνια, έχει γίνει εισβολή και υπάρχει κατοχή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και η Τουρκία σήμερα εμφανίζεται ο επιτήδειος ουδέτερος, εμφανίζεται ως η χώρα εκείνη η οποία θα κάνει την προσπάθεια την ειρηνευτική και θα βρει τη διέξοδο της ειρήνης! Ποιος; Η Τουρκία. Ενώ η χώρα μας, στέλνει όπλα στον πόλεμο… Τα συμπεράσματα δικά σας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχω αντίρρηση να πάμε με τη Φαίη Σκορδά και τον Γιώργο Λιάγκα να συνεχίσουμε, αλλά νομίζω ότι κι εσείς έχετε άλλες υποχρεώσεις. Να σας ευχαριστήσω πολύ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και εγώ να σας ευχαριστήσω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στόχος μου ήταν να ακουστείτε εσείς και όχι να ακουστώ εγώ. Εάν κριθώ εγώ και κριθώ αρνητικά, ποσώς με ενδιαφέρει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καμία φορά βοηθάει όμως και αυτόν που δίνει συνέντευξη να έχει και αντίλογο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμένα με ενδιαφέρει να δώσατε τη δυνατότητα σε «εχθρούς» και «φίλους» να ενισχύσουν τα επιχειρήματά τους, είτε προς το θετικό είτε προς το αρνητικό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να είστε καλά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ