ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

30/03/2022

Ερώτηση και ΑΚΕ βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Άμεση νομοθετική παρέμβαση για τις αθέμιτες πρακτικές των παρόχων ενέργειας

Ερώτηση και ΑΚΕ βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Άμεση νομοθετική παρέμβαση για τις αθέμιτες πρακτικές των παρόχων ενέργειας



Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε άμεση νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να προστατέψει τους καταναλωτές από τις αθέμιτες πρακτικές από παρόχους ενέργειας σε ότι αφορά τα συμβόλαια τους, ζητούν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Λάρισας Βασίλη Κόκκαλη, σε ερώτησή τους προς αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

- αφήσατε τους καταναλωτές να επωμιστούν την χωρίς ευθύνη τους αύξηση των λογαριασμών και τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να εξασφαλίζουν υπερκέρδη, αλλά επιπλέον, αφήνετε τους καταναλωτές έρμαιους των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, που πάροχοι εφαρμόζουν εις βάρος τους.

- Πληθώρα καταναλωτών καταγγέλλουν επισήμως και εγγράφως προς κάθε αρμόδια αρχή, ενδεικτικά στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στον Συνήγορο του Καταναλωτή και στο Ινστιτούτο Καταναλωτών Αθηνών και Θεσσαλίας (ΙΝΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ), ότι οι συμβαλλόμενοι πάροχοι κατήργησαν τα προγράμματα σταθερής τιμολόγησης ρεύματος ερήμην των ιδίων, δηλαδή έκαναν μονομερή τροποποίηση της ισχύουσας σύμβασης, με μια αμφιλεγόμενης νομιμότητας προειδοποίηση και πρόσθεσαν τη διαβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, χωρίς να έχουν λάβει την συγκατάθεση του πελάτη - καταναλωτή.

- Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μολονότι από μήνες πριν, γίνεται δέκτης των εν λόγω καταγγελιών, αποφάσισε με καθυστέρηση να αντιδράσει στις καταγγελίες για απροειδοποίητες και δυσμενείς αλλαγές στα συμβόλαια ρεύματος από τους παρόχους και πλέον, αναγνωρίζει ότι είναι παράνομες, αλλά ζητά πλήθος παραπόνων για να επιβάλει τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία κυρώσεις.

- Έτσι οι καταναλωτές αναγκάζονται να προσφεύγουν σε δικηγορικά γραφεία επιβαρυνόμενοι το κόστος αποστολής εξωδίκων αντιρρήσεων προς τον προμηθευτή, προκειμένου να επέλθει η κατάργηση της παράνομα επιβαλλόμενης ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα ώστε να επιλύσει οριζόντια και καθολικά το ζήτημα της αθέμιτης και παράνομης μονομερούς κατάργησης των συμβολαίων σταθερής τιμής, χωρίς την συναίνεση και γνώση του καταναλωτή, ώστε να τύχουν οι καταναλωτές συνολικής προστασίας από την πολιτεία, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν σε ατομικές καταγγελίες και αναφορές;

2) Πώς προτίθεται να συνδράμει στο έργο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ώστε να δύναται να ανταπεξέλθει στο πλήθος των καταγγελιών;

Αιτούνται όπως κατατεθούν τα αριθμητικά στοιχεία αναφορικά με το πλήθος των μέχρι σήμερα υποβαλλόμενων καταγγελιών στην ΡΑΕ, τον αριθμό των διευθετημένων, τον αριθμό των περιπτώσεων, που η ΡΑΕ έχει υποβάλλει τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΕΜΙΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»

Η εξάντληση της άσκησης εκ μέρους των βουλευτών όλων των μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου για το μείζον κοινωνικό πρόβλημα των υπέρογκων αυξήσεων και δυσθεώρητων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, που πλήττει το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, και απειλεί την επιβίωσή τους, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε πλεονασμός, ούτε επικοινωνιακή αντιπολίτευση.

Την μάστιγα των λογαριασμών προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, που οφείλατε εν τη γενέσει της να αντιμετωπίσετε, δυστυχώς με άφθονες παραλείψεις, καθυστερήσεις και πολιτική αδράνεια, αφήσατε να εξελιχθεί γρήγορα σε κοινωνική παθογένεια και πλέον το κοινωνικό αγαθό της πρόσβασης σε ηλεκτρικό ρεύμα, κατέστη με ευθύνη σας μη προσβάσιμο στους πολίτες και στα νοικοκυριά.

Κι ενώ η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα ελλιπή και ανεπαρκή για τους πολίτες, που είναι προφανές ότι δεν βοήθησαν σε ουσιαστική κατεύθυνση, κι ενώ συγχρόνως παρίστανε τον Πόντιο Πιλάτο μεταθέτοντας την ευθύνη στις πρωτόγνωρες συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο της Πανδημίας και πλέον του πολέμου στην γειτονική Ουκρανία, άφηνε άφθονο χώρο και χρόνο στους πολιτικούς της «φίλους» να εκμεταλλευτούν την κατάσταση αυτή με όρους αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας, και να εξασφαλίσουν υπερκέρδη σε βάρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Αγνοήσατε χωρίς αιτιολογία την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρέμβει το Κράτος προς την κατεύθυνση της μείωσης των υπερκερδών των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να επιμεριστεί ισομερώς η αύξηση μεταξύ παρόχων- κράτους και καταναλωτών.

Και όχι μόνο αφήσατε τους καταναλωτές να επωμιστούν την χωρίς ευθύνη τους αύξηση των λογαριασμών και τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να εξασφαλίζουν υπερκέρδη, αλλά επιπλέον, αφήνετε τους καταναλωτές έρμαιους των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, που πάροχοι εφαρμόζουν εις βάρος τους με αθέμιτο και αναίσχυντο τρόπο.

Πληθώρα καταναλωτών καταγγέλλουν επισήμως και εγγράφως προς κάθε αρμόδια αρχή, ενδεικτικά στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στον Συνήγορο του Καταναλωτή και στο Ινστιτούτο Καταναλωτών Αθηνών και Θεσσαλίας (ΙΝΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ), ότι οι συμβαλλόμενοι πάροχοι κατήργησαν τα προγράμματα σταθερής τιμολόγησης ρεύματος ερήμην των ιδίων, δηλαδή έκαναν μονομερή τροποποίηση της ισχύουσας σύμβασης, με μια αμφιλεγόμενης νομιμότητας προειδοποίηση και πρόσθεσαν τη διαβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, χωρίς να έχουν λάβει την συγκατάθεση του πελάτη - καταναλωτή.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μολονότι από μήνες πριν, γίνεται δέκτης των εν λόγω καταγγελιών, αποφάσισε με καθυστέρηση να αντιδράσει στις καταγγελίες για απροειδοποίητες και δυσμενείς αλλαγές στα συμβόλαια ρεύματος από τους παρόχους και πλέον, αναγνωρίζει ότι είναι παράνομες, αλλά ζητά πλήθος παραπόνων για να επιβάλει τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία κυρώσεις. Έτσι οι καταναλωτές αναγκάζονται να προσφεύγουν σε δικηγορικά γραφεία επιβαρυνόμενοι το κόστος αποστολής εξωδίκων αντιρρήσεων προς τον προμηθευτή, προκειμένου να επέλθει η κατάργηση της παράνομα επιβαλλόμενης ρήτρας αναπροσαρμογής.

ΕΠΕΙΔΗ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε πελάτες ασκεί εποπτεία για την άσκηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των Προμηθευτών και των Πελατών, κατ’ εφαρμογή του Κώδικα Προμήθειας.

ΕΠΕΙΔΗ, κατά την άσκηση της εποπτείας της, η ΡΑΕ δύναται να διεξάγει, είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν καταγγελίας, ελέγχους, έρευνες και ακροάσεις σχετικά με την τήρηση των διατάξεων του Κώδικα Προμήθειας στο πλαίσιο της διαδικασίας επιβολής διοικητικών κυρώσεων κατά τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία.
ΕΠΕΙΔΗ, η ΡΑΕ, με ανακοίνωσή της αναγνωρίζει ότι είναι παράνομες οι μονομερείς τροποποιήσεις των συμβολαίων σταθερής τιμής, αλλά δηλώνει «δραματικά υπο-στελεχωμένη» για να τα εξετάσει. Συνεχίζει δε στην ανακοίνωσή της, λέγοντας ότι οι διαδικασίες διαπίστωσης παραβάσεων και δρομολόγησης κυρωτικών διαδικασιών είναι σύνθετες και επίπονες και διενεργούνται, διακριτά ανά Προμηθευτή, με ιεράρχηση της έκτασης της επίπτωσης (κύκλος πληττόμενων καταναλωτών), λαμβάνοντας υπόψη και την εν γένει προτεραιοποίηση των εργασιών της δραματικά υπο-στελεχωμένης ΡΑΕ.
ΕΠΕΙΔΗ, η ρητή ανακοίνωση της αρμόδιας ΡΑΕ συνιστά στην ουσία ομολογία μη προστασίας των καταναλωτών, υπό την αληθή ή προσχηματική αιτιολογία του πλήθους των καταγγελιών και της μειωμένης στελέχωσης της Αρχής.
ΕΠΕΙΔΗ, παρά την προβλεπόμενη αρμοδιότητα της η ΡΑΕ για την επιβολή κυρώσεων και αποκατάστασης των καταναλωτών, δημιουργείται βεβαιότητα, ότι οι παραβιάσεις του Κώδικα Προμήθειας και οι αθέμιτες, παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές δεν θα τύχουν των ανάλογων κυρώσεων, αφήνοντας την θεσμική αρμοδιότητα της Αρχής “κενό γράμμα”.
ΕΠΕΙΔΗ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, οφείλει να τελεί σε γνώση της ομολογούμενης αδυναμίας άσκησης των καθηκόντων της ΡΑΕ, καθόσον τα μέλη της ΡΑΕ επιλέγονται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ύστερα από προκήρυξη και προτείνονται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων για διορισμό.
ΕΠΕΙΔΗ, σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οφείλει να ασκήσει πολιτική παρέμβασης με σκοπό την προστασία των καταναλωτών, τόσο από την υπερτιμολόγηση των λογαριασμών ρεύματος, όσο όμως και από τις διαπιστωμένες αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές των παρόχων.
ΕΠΕΙΔΗ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οφείλει να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό, με νομοθετική παρέμβαση επιβολής άμεσων διοικητικών και ενδεχομένως ποινικών κυρώσεων, στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και με την νομοθέτηση της απαγόρευσης επιβολής ρήτρας αναπροσαρμογής σε συμβόλαια σταθερής τιμής.
ΕΠΕΙΔΗ, πρόσθετα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οφείλει να ενισχύσει με το αναγκαίο προσωπικό την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ώστε να επιλαμβάνεται άμεσα των αναφορών και καταγγελιών.
ΕΠΕΙΔΗ, η πάροχοι προβαίνουν στην μονομερή μεταβολή των όρων της σύμβασης, σύμφωνα με την οποία για όσο χρόνο διαρκεί η σύμβαση σταθερής χρέωσης του προγράμματος, έπρεπε να τελούν σε αναστολή οι δυνατότητες του προμηθευτή να αναπροσαρμόζει τις χρεώσεις, που ορίζονται στον όρο 6.4 των Γενικών όρων, δηλαδή, έπρεπε να τελεί σε αναστολή, η δυνατότητα του προμηθευτή, να αναπροσαρμόζει μέσω επιβολής ρήτρας αναπροσαρμογής, τις χρεώσεις προμήθειας, βάσει της διακυμάνσεως του κόστους προμήθειας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα ώστε να επιλύσει οριζόντια και καθολικά το ζήτημα της αθέμιτης και παράνομης μονομερούς κατάργησης των συμβολαίων σταθερής τιμής, χωρίς την συναίνεση και γνώση του καταναλωτή, ώστε να τύχουν οι καταναλωτές συνολικής προστασίας από την πολιτεία, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν σε ατομικές καταγγελίες και αναφορές;

2) Πώς προτίθεται να συνδράμει στο έργο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ώστε να δύναται να ανταπεξέλθει στο πλήθος των καταγγελιών;

ΑΙΤΟΥΜΑΙ όπως κατατεθούν τα αριθμητικά στοιχεία αναφορικά με το πλήθος των μέχρι σήμερα υποβαλλόμενων καταγγελιών στην ΡΑΕ, τον αριθμό των διευθετημένων, τον αριθμό των περιπτώσεων, που η ΡΑΕ έχει υποβάλλει τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

Οι ερωτώντες και Αιτούντες Βουλευτές
Κόκκαλης Βασίλειος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Αραχωβίτης Σταύρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Ιωάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεικόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλίου Γεώργιος
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιώτα
Σαρακιώτης Ιωάννης
Συρμαλιένος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Ψυχογιός Γεώργιος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ