30/03/2022

Μ. Ξενογιαννακοπούλου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τον προτεινόμενο επικεφαλής της Μονάδας Ερευνών στον e - ΕΦΚΑ

Σημεία ομιλίας της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με θέμα την “Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής του προτεινομένου, κ. Γεωργίου Γεράκη, από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για διορισμό στη θέση του επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής”.

«Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καταψήφισε το νόμο για τον e-ΕΦΚΑ. Καταγγείλαμε τις διατάξεις του και καταθέσαμε ένσταση αντισυνταγματικότητας, με την οποία θεμελιώνεται ότι υφίσταται κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 103 του Συντάγματος, ιδιαίτερα όσον αφορά τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος μετακλητοί ιδιώτες να καταλαμβάνουν θέσεις προϊσταμένων, γενικών διευθυντών και διευθυντών του ΕΦΚΑ. Θέσεις στις οποίες, σύμφωνα με το Σύνταγμα, πρέπει να είναι δημόσιοι υπάλληλοι από την διοικητική ιεραρχία.

- Η αντίθεσή μας στο νόμο έχει να κάνει συνολικά με τη φιλοσοφία, τη σκοπιμότητα και τελικά την αναποτελεσματικότητα αυτών των διατάξεων. Αυτές οι παρατηρήσεις αφορούν και τη σύσταση της Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών, την οποία επίσης στηλιτεύσαμε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Θεωρούμε ότι το βασικό πρόβλημα, σήμερα, του ΕΦΚΑ αφορά:

α) Την απουσία βούλησης της κυβέρνησης της Ν.Δ. να τον ενισχύσει με το αναγκαίο προσωπικό. Υπήρξε μείωση του προσωπικού του κατά 40% τα τελευταία χρόνια και κατά 1.000 άτομα την τελευταία χρονιά, και δεν υπήρξε ούτε μία μόνιμη πρόσληψη.

β) Τη λογική της πολιτικής ηγεσίας που είχε εξαπολύσει όλο το προηγούμενο διάστημα μία εκστρατεία απαξίωσης και δυσφήμισης των υπαλλήλων, αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της υποστελέχωσης και της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς η απονομή των συντάξεων είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε καν το λογισμικό του Οργανισμού. Η συγκρότηση της Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών υπηρετεί αυτήν τη λογική, τιμωρητική αντίληψη και εκφοβισμό.

- Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αφορά στο νόμο και την πολιτική που ασκείται από τον Υπουργό Εργασίας.

Ερωτήματα προς τον κ. Γεράκη, που είναι έμπειρος νομικός με μακρά σταδιοδρομία στο δικαστικό σώμα:

1. Είστε ενήμερος για τις μεγάλες παθογένειες που αντιμετωπίζει σήμερα ο e-ΕΦΚΑ; Γνωρίζετε ότι οι υπάλληλοι αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν συσσωρευμένες εκκρεμείς συντάξεις που ξεπερνούν τις 340.000 με πολύ λίγα μέσα, και πολλές φορές στα περιφερειακά ΕΦΚΑ με πεπαλαιωμένους υπολογιστές; Όπου έχω πάει, στα καταστήματα του ΕΦΚΑ, υπάρχουν διευθυντές χωρίς υπαλλήλους ή τα ΠΕΚΑ που ελέγχουν την τήρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, πολλές φορές, δεν έχουν στελέχη και οχήματα. Θα πρέπει να αξιολογήσετε όλες αυτές τις περιπτώσεις καταγγελιών καθυστερήσεων στο πλαίσιο της διοικητικής δομής και λειτουργίας του ΕΦΚΑ που είναι εξόχως προβληματική και υποβαθμισμένη.

2. Είναι αυτονόητο ότι όταν υπάρχει ένα θέμα κακής συμπεριφοράς και πολύ περισσότερο διαφθοράς, οφείλει το πειθαρχικό συμβούλιο να επέμβει, και φυσικά να παραπεμφθεί η υπόθεση, αν είναι θέμα ποινικό, στη δικαιοσύνη.

Με ποια λογική όμως μπαίνουν σε πειθαρχική έρευνα και δίωξη οι εργαζόμενοι για τη δυσλειτουργία και τις καθυστερήσεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές οφείλονται στη συνολική λειτουργία και τα προβλήματα του e-ΕΦΚΑ; Δεν υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί κλίμα εκφοβισμού, ένα κυνήγι μαγισσών και διώξεις συνδικαλιστών; Μπορεί μάλιστα να πάρει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς πρόκειται να διορισθούν με πελατειακά κριτήρια 256 προϊστάμενοι εκτός ΑΣΕΠ, με την υπογραφή του Υπουργού.

3. Όπως επισημάναμε στην ένσταση αντισυνταγματικότητας, την οποία σας προτρέπω να μελετήσετε, στο άρθρο 9 του νόμου αναφέρεται η νέα σύνθεση του πειθαρχικού, η οποία είναι αντίθετη με τον Υπαλληλικό Κώδικα και με ό,τι εφαρμόζεται στην υπόλοιπη δημόσια διοίκηση. Δεν δικαιολογείται αυτή η εξαίρεση όσον αφορά στη σύντμηση του χρόνου, και κυρίως στην εξαίρεση των εκπροσώπων των εργαζομένων από το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Στην παράγραφο 7 του άρθρου 9 αναφέρεται ότι θα αντιμετωπίσει και τις εκκρεμείς υποθέσεις. Αυτό δεν παραβιάζει το Σύνταγμα; Δεν το παραβιάζει η πρόβλεψη ότι η νέα σύνθεση του πειθαρχικού συμβουλίου θα εξετάσει με τις νέες διαδικασίες και τις εκκρεμείς υποθέσεις;

Είναι κατανοητό ότι χρειάζεστε εύλογο χρόνο για να συνειδητοποιήσετε τα πραγματικά προβλήματα. Μετά από ένα διάστημα θα καταλάβετε ότι τα προβλήματα είναι διαρθρωτικά και τα ζητήματα της υποστελέχωσης και της ψηφιοποίησης, που σας αναφέραμε, είναι τα σοβαρότερα, στα οποία κατά κύριο λόγο οφείλονται οι εκκρεμότητες και οι καθυστερήσεις.

Θα ήταν χρήσιμο, κ. Πρόεδρε μετά από μερικούς μήνες ο κ. Γεράκης να επανέλθει στην Επιτροπή και να μας παρουσιάσει τα πορίσματά του.

Θα έχει ενδιαφέρον, μέσα από την αξιολόγηση των υποθέσεων, αν τα πορίσματα σας θα επαληθεύσουν ότι δεν είναι τόσο η ευθύνη μεμονωμένων υπαλλήλων, όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός, αλλά η συνολική λειτουργία και τα προβλήματα του ΕΦΚΑ που χρειάζεται να αντιμετωπισθούν. Προβλήματα για τα οποία ο αρμόδιος Υπουργός δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Η κριτική μας δεν είναι προσωπική απέναντι στον κ. Γεράκη. Είμαστε πολιτικά αντίθετοι στο νόμο, τον οποίο καταψηφίσαμε, καθώς και στη σύσταση της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στον ΕΦΚΑ. Ως προς την πρόταση διορισμού η θέση μας είναι παρών.»