ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

30/03/2022

Δ. Αυγέρη: Τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε τσιφλίκια των γαλάζιων διοικητών και είστε προσωπικά υπεύθυνος κύριε Πλεύρη!

Δ. Αυγέρη: Τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε τσιφλίκια των γαλάζιων διοικητών και είστε προσωπικά υπεύθυνος κύριε Πλεύρη!



Δώρα Αυγέρη, αναπλ. τομεάρχης Υγείας KO ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία & βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης: «Τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε τσιφλίκια των γαλάζιων διοικητών και είστε προσωπικά υπεύθυνος κύριε Πλεύρη!»

Τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και την μετατροπή νοσοκομείων σε φέουδα γαλάζιων διοικητών, όπως του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, κατήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’ Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχης Υγείας, Δώρα Αυγέρη, στη συζήτηση σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος προς το ελληνικό Δημόσιο για το νέο νοσοκομείο Σπάρτης.
 
«Για άλλη μια φορά, μέσα από μια πολύ σημαντική δημόσια δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», βρίσκετε ευκαιρία να προωθήσετε  το σχέδιό σας για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ», ανέφερε η αναπληρώτρια Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας ότι «ο τρόπος που κάθε φορά διαχειρίζεται η κυβέρνηση ακόμη και τις δωρεές ιδιωτών συμπληρώνει το μοναδικό πλάνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το ΕΣΥ: όλα στους ιδιώτες, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο μεγάλα».
 Η Δώρα Αυγέρη έκανε λόγο για κακή και κουτοπόνηρη νομοθέτηση εκ μέρους της ΝΔ, καταγράφοντας χαρακτηριστικές διατάξεις και τροπολογίες, με τις οποίες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιχειρεί να καταργήσει ουσιαστικά τον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διάταξη που εισήχθη και ψηφίστηκε πρόσφατα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία η κυβέρνηση επιχείρησε ουσιαστικά να καταργήσει εν κρυπτώ την μονιμότητα  των επιμελητών γιατρών του ΕΣΥ. Επίσης, με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη σύμβαση με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» συρρικνώνεται το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας σε γυναίκες διαφόρων ηλικιακών ομάδων, αφού αυτές περιορίζονται δραματικά σε σχέση με το νόμο που είχε θεσπιστεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η μεθόδευση αυτή είναι ενδεικτική των προθέσεων του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του να συρρικνώνουν την καθολική και δωρεάν δημόσια υγεία, καταφεύγοντας σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Όπως χαρακτηριστικά έκανε τον Οκτώβριο του 2020 ο Πρωθυπουργός, οικειοποιούμενος την ήδη θεσπισμένη δωρεάν μαστογραφία, προκαλώντας τότε την αντίδραση της αντιπολίτευσης και σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ακόμη παραμένει αναπάντητη.
Ο Δώρα Αυγέρη ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να πάρει πίσω την παράταση του μέτρου της αναστολής, χαρακτηρίζοντάς το κοινωνικά ανάλγητο, συνταγματικά ανερμάτιστο και αδικαιολόγητο.  Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι δεν έχει καμία ευαισθησία  να βάλει τέλος στην εργασιακή ανασφάλεια και επισφάλεια των συμβασιούχων της Υγείας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην περίπτωση της ανακύκλωσης του υγειονομικού προσωπικού, την επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία και την επιβολή συνθηκών γαλέρας στους εργασιακούς χώρους των δομών υγείας.
 
Η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκλεισε την ομιλία της αναφερόμενη στα πρωτοφανή περιστατικά κακοδιοίκησης των νοσοκομείων που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας. Με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις αυτές του διοικητή του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και του διοικητή της 4ης ΥΠΕ αναφορικά με τις αυθαίρετες υπερεξουσίες του πρώτου να εγκρίνει ιατρικές πράξεις, ακόμη και επείγουσες, όπως οι εμβολισμοί.
 
«Είναι και προσωπική και πολιτική η ευθύνη σας κύριε Πλεύρη για τα τσιφλίκια του ΑΧΕΠΑ», απάντησε στον υπουργό Υγείας η Δώρα Αυγέρη μετά την προσπάθειά του να παράσχει κάλυψη στους διοικητές του ΑΧΕΠΑ και της 4ης ΥΠΕ.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο καθώς και το λινκ με το βίντεο της ομιλίας:
 
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε
Κύριε Υπουργέ, κύριε Πλεύρη έχετε εθιστεί στην κακή νομοθέτηση. Tώρα όμως τελευταία έχετε αρχίσει να ασκείστε και στην πονηρή νομοθέτηση, μάλλον κουτοπόνηρη νομοθέτηση, γιατί νομίζετε ότι δεν θα σας συλλαμβάνουν τα ραντάρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή γενικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως συνέβη με την περίπτωση της τροπολογίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία πετσοκόβετε την μονιμότητα των γιατρών του ΕΣΥ.
Έτσι νομίζετε ότι και σήμερα δεν θα σας συλλάβουν τα ραντάρ της αντιπολίτευσης για μια τροπολογία που φέρνετε και με την οποία στην ουσία πετσοκόβετε το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας σε γυναίκες διαφόρων ηλικιακών ομάδων που θεσμοθετήθηκαν, θεσπίστηκαν, το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί υπουργίας Ανδρέα Ξανθού μετά από πρωτοβουλία 45 γυναικών βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 2016, μεταξύ των οποίων ήταν και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά.
Τι ισχύει από το 2018;  Για γυναίκες από 40 έως 50 ετών  θα μπορούν οι γυναίκες αυτές να κάνουν δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία κάθε δύο έτη.
Γυναίκες 50 ετών και άνω κάθε χρόνο.
Γυναίκες 35 ετών και άνω, εφόσον έχουν βεβαρημένο ιστορικό θα μπορούν με παραπεμπτικό του γιατρού να κάνουν ψηφιακή μαστογραφία.
Αυτό ίσχυε θεσπισμένα με τον νόμο- που καταθέτω στα Πρακτικά- από το 2018. Το 2020, τον Οκτώβριο, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Καταπολέμηση του Καρκίνου του Μαστού, ο κύριος Πρωθυπουργός  είχε έρθει  και δήλωνε από αυτό εδώ το βήμα ότι υιοθετεί αυτό εδώ το πρόγραμμα. Ενώ ήταν ήδη θεσμοθετημένο, ήρθε λίγο πολύ να το οικειοποιηθεί.
Στην ουσία όμως κουτσουρεμένο, γιατί μιλούσε για δωρεάν μαστογραφία πιλοτική για τις γυναίκες 49 έως 50 ετών. Τότε εμείς στηλιτεύσαμε – επισημάναμε αυτή την κουτοπονηριά του Πρωθυπουργού και μάλιστα το επεσήμανε και πάλι η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, η οποία θύμισε ότι αυτό είχε θεσπιστεί επί  ΣΥΡΙΖΑ το 2018.
Καταθέσαμε ερώτηση στον προκάτοχό σας και δεν απάντησε ποτέ για το αν πρόκειται για κουτοπονηριά και οικειοποίηση. Και πέρυσι τον Οκτώβριο και πάλι ο Πρωθυπουργός ήρθε από αυτό εδώ το βήμα και είπε ότι θα φέρει την πρωτοπόρα ρύθμιση για την δωρεάν μαστογραφία, η οποία ήταν ήδη θεσπισμένη!
Και έρχεστε εσείς σήμερα και τι κάνετε: λέτε ότι θα κάνουν μαστογραφία γυναίκες 50 έως 69 ετών. Δηλαδή, οι γυναίκες 69 ετών και άνω δεν ξέρουμε τι θα κάνουν, ούτε οι γυναίκες 40-50, ούτε πολύ περισσότερο οι γυναίκες 35 και πάνω, οι οποίες έχουν βεβαρημένο ιστορικό. Αυτή είναι η τροπολογία σας. Έχετε τον χρόνο να εξηγήσετε μετά τι πετσοκόβετε, πώς το πετσοκόβετε και να κάνετε τους νομικισμούς και δικολαβικές πρακτικές που κάνετε για να εξηγήσετε τα ανεξήγητα.
Κόβετε τις μαστογραφίες, συρρικνώνετε τις ηλικιακές ομάδες των γυναικών που λαμβάνουν αυτή την υπηρεσία από το 2018.
 
Τώρα, σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα.
 
Για άλλη μια φορά, μέσα από μια πολύ σημαντική δημόσια δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» βρίσκετε ευκαιρία να προωθήσεστε  το σχέδιό σας για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
 
Επαναλαμβάνετε δηλαδή, λίγο πολύ ό,τι κάνατε και με την κύρωση της σύμβασης με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το οποίο μετατρέψατε, χωρίς να το προβλέπει η Συμφωνία της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σε ΝΠΙΔ.
 
Ο τρόπος που κάθε φορά διαχειρίζεστε, που διαχειρίζεται η κυβέρνησή σας ακόμη και τις δωρεές ιδιωτών, συμπληρώνει το μοναδικό πλάνο που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το ΕΣΥ: όλα στους ιδιώτες, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο μεγάλα.
 
Μειώνετε τις δαπάνες για την υγεία, ανακυκλώνετε το ίδιο προσωπικό- όσο έχει απομείνει.
 
Αν κάτι περισσεύει σε αυτό εδώ νομοσχέδιο, είναι οι διατάξεις για τις παρατάσεις των συμβάσεων των συμβασιούχων. Αλλά δεν σας περισσεύει ούτε η έγνοια, ούτε η ευαισθησία να βάλετε τέλος στην εργασιακή ανασφάλεια και επισφάλεια αυτών των ανθρώπων, τους οποίους πριν από δυο χρόνια χειροκροτούσατε και τώρα τους ρίχνετε χημικά. Ντροπή σας!
 
Οι τρίμηνες και οι ολιγόμηνες παρατάσεις που δίνετε, δεν είναι γιατί σας έπιασε ο πόνος για τους ανθρώπους αυτούς, τους εργαζόμενους στην φύλαξη ή την καθαριότητα. Είναι γιατί θέλετε να κερδίσετε χρόνο. Αυτόν τον  χρόνο που χρειάζεται για να αναλάβουν οι εργολάβοι την διαχείριση αυτών των υπηρεσιών στα νοσοκομεία. Να ξαναγυρίσετε δηλαδή τον τόπο στον χρόνο του εγκλήματος, πριν από το 2015. Τότε που οι εργαζόμενοι δούλευαν σε εργασιακή γαλέρα για τους εργολάβους με 450 ευρώ,  ενώ οι εργολάβοι κόστιζαν στο δημόσιο 40 και 50%  περισσότερο για το δημόσιο. Αυτό θέλετε να κάνετε και τώρα. Θέλετε παράδειγμα;
 
Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μέχρι το 2015, οι υπηρεσίες καθαριότητας, ήταν ανατεθειμένες  σε εργολάβο. Το ετήσιο κόστος του εργολάβου, μέχρι το 2015 που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν από το Ψ.Ν.Θ. ήταν 1.117.922 ευρώ.
Το 2015 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ήταν ένα  από τα πρώτα νοσοκομεία στην χώρα που απαλλάχτηκαν από τους εργολάβους και προχώρησαν απευθείας στην πρόσληψη συμβασιούχων με μισθούς που φθάνουν τα 800 -850 ευρώ.
Αυτή η διαδικασία που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην εξοικονόμηση 300.000 ευρώ.
 
Τώρα, το 2022, η γαλάζια διοίκηση του νοσοκομείου- στο οποίο μάλιστα αναπληρωτής διοικητής είναι πρώην βουλευτής της ΝΔ ,ο οποίος είναι και πρόεδρος εμπορικής εταιρίας εκκοκκιστηρίου στις Σέρρες- αυτή η διοίκηση λοιπόν, αυτή η γαλάζια διοίκηση, ξαναφέρνει τους εργολάβους με δαπάνη 1.200.000 με το ΦΠΑ,  δηλαδή αυξημένη κατά  370.190,52ευρώ!
Και έχετε το θράσος και οι βουλευτές σας να λέτε ότι βάζετε τους ιδιώτες για να εξοικονομηθούν πόροι και για να βελτιώσετε το σύστημα.
Και να μιλάτε για δήθεν δημοσιονομική πειθαρχία.
Όσο πάει παχαίνει η σκιά από τα κλεφτόδεντρα!
 
Σας έχει γίνει έμμονη ιδέα ο κόσμος της εργασίας. Τέτοια στοχοπροσήλωση στην προώθηση των συμφωνιών που έχετε κάνει κάτω από το τραπέζι.
 
Παρατείνετε το δυσβάσταχτο μέτρο της αναστολής μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, παρότι εσείς ο ίδιος  έχετε ήδη σφυρίξει τη λήξη της πανδημίας. Και παρόλο που και εσείς ο ίδιος προαναγγέλλετε μάλιστα και την κατάργηση των πιστοποιητικών. Αν και η αναπληρώτριά σας, η οποία δεν είναι εδώ, σάς διαψεύδει. Δεν ξέρω τι έγινε, δεν μιλιέστε μεταξύ σας κύριε Πλεύρη; Ή αυτή είναι η συνεννόηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα; Τι εμπιστοσύνη να σας έχει ο κόσμος; Τον έχετε τρελάνει.
 
Πάρτε πίσω, τώρα, το μέτρο της αναστολής. Πέρα από κοινωνικά άδικο και ανάλγητο απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την εξαθλίωση, πλέον είναι και τελείως συνταγματικά ανερμάτιστο αδικαιολόγητο.
Το κάνετε μόνο και μόνο γιατί θέλετε να διώξετε κόσμο και να ανοίξετε τρύπες για τρυπώσουν οι ιδιώτες.
 
Και κλείνω με ένα σκάνδαλο που προέκυψε στην Θεσσαλονίκη και αποκαλύφθηκε με σχετικά έγγραφα που φέραμε στην δημοσιότητα.
 
Μιλώ για την πρωτοφανή απόφαση-έγγραφο του διοικητή του ΑΧΕΠΑ, που απαιτεί δική του έγκριση για κάθε εισαγωγή στο νοσοκομείο. Ειδάλλως, το κόστος της όποιας ιατρικής πράξης θα βαρύνει, άκουσον -άκουσον, τον θεράποντα ιατρό.
 
Κι αν νομίζετε ότι καταλάγιασε ο θόρυβος,  πλανάστε πλάνην. Έρχεται μια άλλη αποκάλυψη για προηγούμενη απόφαση-έγγραφο, αυτή την φορά του διοικητή της 4ης ΥΠΕ, η οποία δίνει στον διοικητή του ΑΧΕΠΑ το δικαίωμα να εγκρίνει αυτός τη διενέργεια εμβολισμών,  μιας συνήθως επείγουσας ιατρικής πράξης, όπως για παράδειγμα είναι ένα ραγέν ανεύρυσμα εγκεφάλου. Καταθέτω στα πρακτικά και το σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών: «ΑΧΕΠΑ: «φέουδο της Διοίκησης».
 
Πρόκειται για τις αποκαλύψεις για την εισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο μετά  από έγκριση του διοικητή από την ΟΕΝΓΕ και θα καταθέσω και το σχετικό έγγραφο του διοικητή της 4ης ΥΠΕ, όπως και το τι προβλέπει αυτή η οδηγία- ντιρεκτίβα προς τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ για το πώς θα εγκρίνει την συγκεκριμένη ιατρική πράξη.
 
Σημειωτέον, το ΑΧΕΠΑ είναι το μοναδικό κέντρο εμβολισμού στη Βόρεια Ελλάδα, άρα ο διοικητής του θα εγκρίνει και τα περιστατικά που έρχονται σε αυτό από άλλα νοσοκομεία.
 
Δηλαδή, και κλείνω,  ενώ μάς λέγατε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων  ότι είναι παρεξηγήσιμο το με ημερομηνία 14-3-2022 έγγραφο του διοικητή του ΑΧΕΠΑ με τον τρόπο που είναι γραμμένο, έρχεται αυτό το έγγραφο του διοικητή της 4ης ΥΠΕ,  που χρονολογείται λίγο πριν, στις 23-2-2022, που ρίχνει ακόμη περισσότερο φως στις φτηνές δικαιολογίες σας. Που δείχνει τελικά ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ πάτησε πάνω στη ντιρεκτίβα της Υγειονομικής Περιφέρειας για να επεκτείνει τις «υπερεξουσίες» του σε όλες τις ιατρικές πράξεις. Και το ερώτημα φυσικά είναι, ποιος έδωσε το πράσινο φως για όλο αυτό. Δεν είναι ρητορικό ερώτημα. Εγώ έχω την απάντηση.
 
Εσείς κ. Πλεύρη την δώσατε.
Αν δεν είστε εσείς να μας πείτε αν είστε διατεθειμένος να ζητήσετε τις παραιτήσεις τόσο του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ, όσο και του διοικητή του ΑΧΕΠΑ γιατί αυτενεργούν αυθαίρετα.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ